Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 159 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Stavanger
#21 PostWysłany: 15 Sie 2012 15:10 

pegie84 napisał(a):
mala-mi napisał(a):
jeśli lubisz chodzić warto wybrac się na Kjerag (głaz między skałami) i zobaczyć miasto, są tam też 3 miecze (Sverd i Fjell).
jeśli chodzi o tani supermarket to najlepiej Kiwi, są na kazdym kroku w całym mieście
Na Pulpit Rock jeżdżą autobusy z dworca, tak samo jak i na Kjerag ;)
polecam tą stronę http://www.visitnorway.com/stavanger

Jakie autobus jedzie na kjerag z dworca?

właśnie, ja też bym była chętna na bliższe info
bo jak do tej pory wyszło mi, że aby obrócić w jeden dzień ze Stavanger na Kjerag trzeba by mieć samochód, liczyć na stopa albo płynąć 8 godzinny rejs promem
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#22 PostWysłany: 15 Sie 2012 15:52 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Krajów: 7 / 3.4%
Lukasz_Panda napisał(a):
po Stavanger i okolicy poruszałem się stopem :) z lotniska, na lotnisko, pod 3 miecze, do Tananger, na plaże za lotniskiem itp ;) ludzie biorą na stopa bez większych problemów ;)

Pewnie biorą, ale nie powiedzmy grupki 6-8 osobowe ;)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 15 Sie 2012 15:59 

Zbanowany
pegie84 napisał(a):
czyżby stavanger od tej soboty do wtorku?:)

sobota-wtorek ale w innym okresie 29.09-02.10
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 15 Sie 2012 16:10 

szyper napisał(a):
pegie84 napisał(a):

Szyper a Ty kiedy?
Wybiera się ktoś od 1 września?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 16 Sie 2012 00:04 
Awatar użytkownika

Marta85 napisał(a):
szyper napisał(a):
pegie84 napisał(a):

Szyper a Ty kiedy?
Wybiera się ktoś od 1 września?

to już w norwegii jest powiedzmy pora deszczowa. Więc powodzenia ;)
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 18 Sie 2012 14:02 
Awatar użytkownika

niebieski
halina napisał(a):
Marta85 napisał(a):
Wutam, wyczytałam ze w Stavanger na dworcu kolejowym jest przechowalnia bagażu. Czy ktoś z niej korzystał i może powiedziec jaka jest cena za 12 h lub dobe?

Z tego co pamiętam 30 koron za średnią szafkę, do której spokojnie weszły 2 plecaki formatu bagażu podręcznego:)

Szafki duże kosztują 60 NOK za dobre, szafki małe 50 NOK za dobę.

#27 PostWysłany: 18 Sie 2012 14:03 
Awatar użytkownika

niebieski
kangaroo1983 napisał(a):
halina napisał(a):
Marta85 napisał(a):
Wutam, wyczytałam ze w Stavanger na dworcu kolejowym jest przechowalnia bagażu. Czy ktoś z niej korzystał i może powiedziec jaka jest cena za 12 h lub dobe?

Z tego co pamiętam 30 koron za średnią szafkę, do której spokojnie weszły 2 plecaki formatu bagażu podręcznego:)

Szafki duże kosztują 60 NOK za dobre, szafki małe 50 NOK za dobę? Dziś sprawdziłem na własne oczy.

#28 PostWysłany: 21 Sie 2012 09:06 

AniaJ napisał(a):
Czy ktoś może polecić rejs wycieczkowy statkiem po Lysefjord? Wydaje się, że organizują je dwie firmy: NORLED i RODNE. Czy poza różnicą w cenie: 220/400 NOK i czasem: 2,5/3 godz. są jakieś inne argumenty przemawiające za konkretnym wyborem? Czy statek RODNE wypływając ze Stavanger zawija do innych portów po pasażerów?

Wróciłam kilka dni temu i teraz mogę dodać od siebie kilka informacji. Rejs statkiem Rodne zaczyna sie i kończy w Stavanger (można się dosiąść w Lauvik i wysiąść w Oanes), trwa ok 3 godz. i kosztuje 400 NOK. Dopływa do wodospadu niedaleko Pulpit Rock i tam robi nawrotkę. Informacje o ciekawych miejscach podawane są w kilku językach. Płynie szybko a przy atrakcjach zwalnia aż do zatrzymania.
Druga opcja - to rejs z firmą Norled. Na statku jest miejsce również dla pojazdów. Kursuje 2 razy dziennie (9.00 i 15.00) na trasie Lauvik-Forsand-Lysebotn. Po drodze są przystanki "na żądanie" (?) m.in. w Songesand. Koszt w jedną stronę 220 NOK ale uwaga! - jeśli się kupuje bilet powrotny, kosztuje 300 NOK! Turyści dostają ulotki z opisem ciekawych miejsc, również po polsku! Przyznam szczerze, że ta wycieczka podobała się naszej grupie bardziej: przepłynęliśmy cały 42-km fiord w leniwym tempie, co nam nie przeszkadzało (wszak to wakacje) tam i z powrotem. Dla tych, co chcą być u celu szybciej i taniej pozostaje jeszcze zwyczajny prom, ktory przepływa ten dystans w godzinę.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 22 Sie 2012 11:01 
Awatar użytkownika

kangaroo1983 napisał(a):
halina napisał(a):
Marta85 napisał(a):

Szafki duże kosztują 60 NOK za dobre, szafki małe 50 NOK za dobę.

na lotnisku za dużą szafkę płaciliśmy 25 NOK/24h
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 24 Sie 2012 02:04 

Zbanowany
AniaJ napisał(a):
Wróciłam kilka dni temu i teraz mogę dodać od siebie kilka informacji. Rejs statkiem Rodne zaczyna sie i kończy w Stavanger (można się dosiąść w Lauvik i wysiąść w Oanes), trwa ok 3 godz. i kosztuje 400 NOK. Dopływa do wodospadu niedaleko Pulpit Rock i tam robi nawrotkę. Informacje o ciekawych miejscach podawane są w kilku językach. Płynie szybko a przy atrakcjach zwalnia aż do zatrzymania.
Druga opcja - to rejs z firmą Norled. Na statku jest miejsce również dla pojazdów. Kursuje 2 razy dziennie (9.00 i 15.00) na trasie Lauvik-Forsand-Lysebotn. Po drodze są przystanki "na żądanie" (?) m.in. w Songesand. Koszt w jedną stronę 220 NOK ale uwaga! - jeśli się kupuje bilet powrotny, kosztuje 300 NOK! Turyści dostają ulotki z opisem ciekawych miejsc, również po polsku! Przyznam szczerze, że ta wycieczka podobała się naszej grupie bardziej: przepłynęliśmy cały 42-km fiord w leniwym tempie, co nam nie przeszkadzało (wszak to wakacje) tam i z powrotem. Dla tych, co chcą być u celu szybciej i taniej pozostaje jeszcze zwyczajny prom, ktory przepływa ten dystans w godzinę.

Mam kilka pytań:
1. Ile czasu trwa rejs z firmą Norled? Czy są tam tak samo wygodne warunki jak w statku firmy Rodne?
2. Czy statek firmy Norled także zatrzymuje się (zwalnia) przy atrakcjach? Czy cały czas w "ruchu"?
3. Jak bardzo wietrznie jest podczas takiego rejsu?

Dziękuję i pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 24 Sie 2012 10:01 

Ad. 1 Statkiem z Norled wypłynęlismy z Forsand o 15.10 ( z Lauvik startuje o 15.00), do Lysebotn dopłynęlismy o 17.30. Statek różni sie wilekością: to połączenie wycieczkowego z promem (jest miejsce na samochody, chociaż nie za wiele). Na Rodne poza pokładem górnym z ławkami i krzesełkami, jest pokład dolny z małym punktem gastronomicznym. Na Norled takie pokłady wypoczynkowe (zamknięte) są dwa. W sklepiku większy wybór kanapek, ciastek i napojów.
Ad. 2 Norled cały czas płynie "wycieczkowym" tempem, zatrzymuje się przy atrakcyjnych miejscach i wtedy z głośników nagrany głos przekazuje informacje po norwesku, angielski i chyba niemiecku. Każdy turysta może sobie poczytać o tych miejscach w broszurce opracowanej w 8 językach (w tym po polsku).
Ad. 3 Oczywiście wiele zależy od pogody, ale zdecydowanie na Rodne przydaje się kurtka z kapturem: pomiedzy "atrakcjami" pruje z impetem (co też pewnie ma być atrakcją).
Podsumowując jedynie fakt, że Rodne zaczyna rejs w Stavanger jest na plus dla tej linii, poza tym bardziej polecam Norled.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 24 Sie 2012 10:46 

Zbanowany
AniaJ napisał(a):
Ad. 1 Statkiem z Norled wypłynęlismy z Forsand o 15.10 ( z Lauvik startuje o 15.00), do Lysebotn dopłynęlismy o 17.30. Statek różni sie wilekością: to połączenie wycieczkowego z promem (jest miejsce na samochody, chociaż nie za wiele). Na Rodne poza pokładem górnym z ławkami i krzesełkami, jest pokład dolny z małym punktem gastronomicznym. Na Norled takie pokłady wypoczynkowe (zamknięte) są dwa. W sklepiku większy wybór kanapek, ciastek i napojów.
Ad. 2 Norled cały czas płynie "wycieczkowym" tempem, zatrzymuje się przy atrakcyjnych miejscach i wtedy z głośników nagrany głos przekazuje informacje po norwesku, angielski i chyba niemiecku. Każdy turysta może sobie poczytać o tych miejscach w broszurce opracowanej w 8 językach (w tym po polsku).
Ad. 3 Oczywiście wiele zależy od pogody, ale zdecydowanie na Rodne przydaje się kurtka z kapturem: pomiedzy "atrakcjami" pruje z impetem (co też pewnie ma być atrakcją).
Podsumowując jedynie fakt, że Rodne zaczyna rejs w Stavanger jest na plus dla tej linii, poza tym bardziej polecam Norled.

A ten statek Norled nie rusza ze Stavanger? Ze strony wynika, że tak:
http://www.norledfjordcruise.no/event/d ... mid/207609

A jak dostałyście się do Preikestolen? Tido czy Boreal? Jak koszty?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 24 Sie 2012 11:36 

Piszemy o 2 różnych rejsach. Ja o Cruise with Tourist Carferry (http://www.norledfjordcruise.no/event/d ... mid/207612) a Ty o Pulpit Rock Cruise. W naszym przypadku rejsy zaczynały sie z Lauvik (tylko w czerwcu statek odplywał ze Stavanger) do końca firodu, czyli do Lysebotn. Z info zamieszczonej na stronie Norled wynika, że kończą tę trasę 2 września. Pulpit Rock Cruise to rejs tylko do miejsca poniżej "ambony", tzn. mniej więcej do polowy fiordu. Rejsy odbywają się do 27 października i rzeczywiście zaczynają w Stavanger.
Na drugie pytanie nie odpowiem, bo nasza grupa niskokosztowa ale wygodnia :) poruszała się wynajętymi samochodami. Znajdziesz jednak na tym forum dużo informacji o kosztach transportu autobusowego.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 29 Sie 2012 17:03 
Awatar użytkownika

mam pytanie:
o której odjeżdżają autobusy [linia 7,9] z lotniska w SOBOTY ?

ląduję ok.godz. 8:30 [1.09]
ale rozkłady są pogmatwane i różne od połączeń z wyszukiwarki na stronie kolumbusa...

:oops:

z gory dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 29 Sie 2012 18:35 

Zbanowany
northcarolina napisał(a):
mam pytanie:
o której odjeżdżają autobusy [linia 7,9] z lotniska w SOBOTY ?

ląduję ok.godz. 8:30 [1.09]
ale rozkłady są pogmatwane i różne od połączeń z wyszukiwarki na stronie kolumbusa...

:oops:

z gory dzięki!

Fakt, ciężko się połapać ale od czego mamy Google Maps?
Image

Image
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 29 Sie 2012 18:40 
Awatar użytkownika

ależ nie trudno się połapać,
z tym, że komu "wierzyć" skoro na stronie przewoźnika jest inf. że w sobotę kursuje 1 linia [poza dwoma kursami drugiej].

Dzięki ;)
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 29 Sie 2012 20:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Polecam ściągnąć aplikacje Kolumbus za darmo na swój telefon. Chociaż jest po norwesku bardzo łatwo można sprawdzić jaka jest najszybsza droga do miejsca naszej destynacji lub gdzie jest najbliższy przystanek autobusowy.

#38 PostWysłany: 06 Wrz 2012 22:31 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 105 908
Krajów: 15 / 7.3%
Hej,

Właśnie wróciłam ze Stavanger (2-5 września) i poniżej trochę przydatnych informacji:

1. Wyjazd na Preikestolen: prom Stavanger – Tau i autobus Tau – Preikestolenhytte (całość tam i powrót około 240 NOK). Droga na Preikestolen trwa bite 2 godziny w jedną stronę i nie jest to spacer po lesie – gdzieś w połowie drogi jest naprawdę trudne, strome i męczące podejście po kamieniach. Konieczne są górskie buty (moim zdaniem nawet niskie buty trekkingowe są niewystarczające, lepiej mieć buty trzymające kostkę), coś nieprzemakalnego (najlepsze foliowe peleryny), w plecaku zapas jedzenia i picia. Ja trafiłam akurat na złą pogodę – całą drogę (razem około 4,5 godziny) siąpiło albo padało, nieprzemakalna kurtka i trekkingi nie dały rady – wszystko było mokre. Na szlaku było tak mokro, że w niektórych miejscach nie dało się przejść aby nie mieć mokrych butów, a na ścieżkach zrobiły się wodospady. Na dole jest mały kiosk/sklep – widziałam, że ludzie szli się tam ogrzać i wysuszyć ale nie byłam w środku bo akurat tyle co zeszłam to podjechał autobus do Tau. Promy i autobusy są tak zorganizowane, że drugi nie odjedzie jeśli pierwszy nie podjedzie.
2. Tanie sklepy – Kiwi, Rema 1000, Coop – ale ceny i tak norweskie ;). W Kiwi można upolować chleb za 6 NOK, bardzo dobry . Uwaga, w niedzielę sklepy są pozamykane, otwarte były tylko sklepy sieci Seven-Eleven (coś pokroju naszej Żabki). Polecam zabrać kabanosy i czekolady z Polski 
3. Jeśli ktoś ląduje na Sola Airport to jest możliwa przesiadka na około 30 minut (lecąc tylko z podręcznym) – wychodząc z samolotu trafia się na ludzi, którzy stoją w kolejce do bramek. Mając kilka godzin czasu warto przejść się na plażę Sola Beach – 20 minut z lotniska. Na lotnisku można spać – nie jest zamykane na noc.
4. Polecam rejs promem po Lysefjord! – start w miejscowości Lauvvik, dopłynięcie do Lysebotn i powrót do Lauvvik – całość około 3 godzin. Prom NORDLED, 89 NOK w jedną stronę – ale dla widoków naprawdę warto. Prom nie zatrzymuje się przy największych atrakcjach (Preikestolen i Kjerag), dopływa jedynie do wiosek po drodze, jeśli wcześniej telefonicznie zgłosi się chęć wsiadania (to są przystanki na żądanie). Prom płynie szybko i dosyć wieje 
5. Można próbować stopa – dzięki temu zaoszczędziłam około 230 NOK . Norwegowie są otwarci, pomocni i uśmiechnięci. Wszyscy mówią po angielsku w stopniu co najmniej średnio-zaawansowanym.
6. Wrzesień jest porą deszczową – praktycznie pada albo siąpi cały czas. Dużo łąk i wrzosowisk w górach było po prostu zalanych wodą (ciężko z rozbiciem namiotu), żeby namiot nie przemókł polecam folię malarską pod i na namiot. Osobiście we wrześniu wybrałabym CS zamiast namiotu.
7. Warto powłóczyć się po starym mieście w Stavager, klimat niesamowity. Polecam odwiedzić też katedrę, w tygodniu 16-19 jest wstęp wolny.
8. Warto mieć ze sobą jakieś NOK ale praktycznie wszędzie można zapłacić wypukłą kartą.
9. W Stavanger, przy porcie, jest Intersport – można zaopatrzyć się w butle z gazem.

#39 PostWysłany: 14 Wrz 2012 01:06 

Zbanowany
Czy dojście na przystanek z którego odjeżdża autobus numer 7 (ten ok. 3.5km od lotniska) jest w jakiś sposób utrudnione? Idzie się wzdłuż ulicy czy chodnikiem?
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 14 Wrz 2012 16:43 
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 294 994
Krajów: 38 / 18.4%
Trochę chodnikiem, trochę poboczem, trochę jezdnią. W połowie drogi remontują wiadukt i trzeba iść wzdłuż objazdu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 159 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości