Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Wrz 2021 17:08 

Znalazłem niby niezłą cenę na kombinację 3 lotów- Addis-Dire Dawa (wewnętrzny), Dire Dawa.-Dżibuti (międzynarodowy, ale ten lot w ogóle jest tani), Jijiga-Addis (wewnętrzny) 780 złotych za całość. Cena piękna, tylko, że przez pośrednika, nie na stronie Ethiopiana. I całkiem realna, jeśli ma się międzynarodowe bilety Ethiopiana. Ja mieć nie będę, a na stronie pośrednika nic na temat takowego wymogu nie ma.
Brać, czy mogą unieważnić bilety na którymś z etiopskich lotnisk? Albo dopominać się o dopłatę różnicy w cenie biletu? Co ciekawe, pojedyncze przeloty wewnętrzne na stronie tego pośrednika mają już "normalne" ceny...
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 28 Wrz 2021 17:19 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Moim zdaniem mogą prosić o nr biletu ET wlotowego.

#3 PostWysłany: 28 Wrz 2021 17:22 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Matteo1982 sprobuj zrobic taka skladanke bezposrednio u Ethiopian z Dzibuti i bez i porownaj. Moze odcinek Dire Dawa-Dżibuti kalkulja jako miedzynarodowy? Ethiopian moze ci anulowac, jak nie znajda miedzynarodowego biletu w systemie. Gdy kupowalem u nich loty wewnetrzne w grudniu ubieglego roku to musialem podac numer biletu lotu miedzynarodowego z Europy do Addis.
Pozdrawiam.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Wrz 2021 17:37 

-- 28 Wrz 2021 17:25 --

No właśnie też się nad tym zastanawiam. Na jakimś lokalnym lotnisku ciężko się będzie kłócić, że pośrednik sprzedał takie a nie inne bilety....
A już później awanturować się z pośrednikiem, że trzeba było dopłacać to w ogóle dream on...

-- 28 Wrz 2021 17:27 --

Odcinek DD -Jib jest międzynarodowy, ale to wylot z kraju, nie wlot :)
Symulacja na Etiopianie niewiele daje, tam w ogóle taka składanka wychodzi 44000 ETB (jakieś 800 euro?)

-- 28 Wrz 2021 17:37 --

Na stronie Etiopiana jest niby pytanie, czy mam jakiś "international flight" ich liniami czyli nie precyzuje że mam WLATYWAĆ a nie mogę WYLATYWAĆ ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Wrz 2021 18:47 

W sumie, podobne składaki z jednym międzynarodowym też wychodzą tak, jakby krajówki były liczone ze zniżką... typu Gondar-Addis-Hargeisa, Jijiga-Addis. Może on liczy po prostu krajówki ze zniżką, bo to jeden bilet, z czego jeden odcinek jest międzynarodowy...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 28 Wrz 2021 18:58 
Awatar użytkownika

srebrny
Masz na mysli ze ten lot na stronie Ethiopiana jest drozszy niz u posrednika (jakiego?)?
Ethiopian ma jakis wymóg ze musisz miec lot miedzynarodowy? Daj linka.

Ethiopian juz nie takie kwiatki lykal, tu wiele osób na forum latalo nim za grosze po calej Afryce i nawet do BKK dawalo sie kiedys za 500zl poleciec (mimo iz na stronie Ethiopiana takich lotów nie bylo!).
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 28 Wrz 2021 19:13 

niebieski
oj to były czasy... nawet do KUL ze stopami w ADD..
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 28 Wrz 2021 20:04 
Awatar użytkownika

Loty: 1024
Kilometry: 2 239 628
Krajów: 144 / 67.3%
HON fly4free
no risk, no fun. Ja kupowałem krajówki w Argentynie dla lokalesów i poszło ;)
Smrodek lubi ten post.

#9 PostWysłany: 28 Wrz 2021 21:07 

https://www.momondo.pl/flight-search/AD ... stflight_a

Gotogate i kilka innych. Same z dobrymi opiniami ;)
Tak, żeby mieć zniżki na krajówki, musisz mieć międzynarodowy. W tym składaku jest bilet międzynarodowy w sumie (DIR-JIB), więc może dlatego się łapie. Strona Etiopiana w ogóle jakby nie widzi takiego lotu, odcinek DIR-JIB pokazuje z przesiadką w Addis :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 28 Wrz 2021 22:07 

HON fly4free
A przy okazji pytanie to ludzi, którzy to przetestowali w praktyce: do zniżki "krajowej" musi być bilet ET czy przylot międzynarodowy lotem operowanym przez ET (a wystawionym np. na innym stoku)?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 28 Wrz 2021 22:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Twoj lot to Add-dir-jib.. JIJ-add ? Nie masz Tam bledu?
Patrz na opcje:
a) kupno taniej I ryzyko, wg mnie niskie ze kaza doplacic roznice w cenie
b) kupno w "pelnej" cenie

Ja bym bral to co Tam masz na momondo, 786zl to drogo jak na Ethiopian ? nie kupujesz tego lotu za 56zl..
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 28 Wrz 2021 23:01 

Nie, czemu błędu? Trzy loty. Addis- Dire Dawa, Dire Dawa- Dżibuti, Jijiga- Addis. No i właśnie za całość pokazuje te 780
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 28 Wrz 2021 23:38 
Awatar użytkownika

srebrny
Mi chodzilo o JIB Vs JIJ, rozumiem ze ten dystans planujesz jakos inaczej pokonac.
Ale tak jak mowie, nie wiem Ile normalnie ten kierunek chodzi ale mimo wszystko 780zl to dosc duza Cena. Wiec jak co pasuje to bierz, szanse ze anuluja SA male, jedynie co ryzykujesz to nakaz doplaty, co wg mnie jest rownie Malo mozliwy.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 29 Wrz 2021 07:41 

Ano tak, JIB i JIJ to zupełnie inne lotniska. Generalnie powrót do Etiopii lądem i lot do ADD, żeby nie tłuc się paręnaście godzin autobusem.
Czy duża cena? Niekoniecznie. Krajówki w Etiopianie są po 90- 100 euro, chyba, że właśnie masz kod na wewnętrzne. A wygląda, jakby ta składanka je uwzględniała. Bez zniżki na wewnętrzne to jest jakieś 1100,-1200 PLN, jeśli każdy bilet osobno kupować
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 29 Wrz 2021 10:40 

No więc tak, u agenta cena się potwierdziła. Z prowizją za wystawienie biletu wyjdzie ciut więcej, ale w razie czego nie chcę się użerać z jakimś gotogate, tylko zwrócić się do polskiego agenta :)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 01 Paź 2021 09:10 

Update- agent po kontakcie z Etiopczykiem stwierdził, że ta cena jest tylko dla przylatujących ich liniami, czyli tak jak podejrzewałem. W sumie dobrze, że agent, bo jakieś Opodo by się nawet nie zająknęło...
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 01 Paź 2021 11:59 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Matteo1982 dzieki za update i potwierdzilo sie, co mi powiedzieli na infolinii Ethiopian w grudniu, czyli lepiej nie kombinowac. Udanej wyprawy.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 01 Paź 2021 12:19 

niebieski
To jeszcze dopytam, choć pytanie już się pojawiło wyżej: czy bilet na lot wykonywany przez Ethiopian, ale wystawiony np. przez Lufę (M&M) też będzie uprawniał do zakupu krajówek po obniżonej cenie?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 01 Paź 2021 12:33 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@adamuto normalnie to powinien byc numer miedzynarodowego Ethiopian na poczatku biletu i pierwsza odpowiedz z infolinii to bylo stanowcze „NIE“, ale czasem ida na reke, jak kupujesz bilety wewnetrzne u nich bezposrednio telefonicznie. Mi zaakceptowali, ale dopiero po dlugiej dyskusji, bilet Austrian wykonywany przez Ethiopian. Mam nadzieje, ze sie nic nie zmienilo. Moze dlatego sie zgodzili, bo wtedy nie mieli turystow? W kazdym razie w grudniu 2020 na polnocy, wlacznie z Lalibela zadnego Bialasa turysty nie spotkalem. :D
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 01 Paź 2021 16:14 

niebieski
Dzięki. Niestety północ teraz odpada. Wygląda na to, że konflikt rozlewa się też na Afar. Rozważam listopad. Nawet jeśli polecę, będę zmuszony skupić się na południu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: hubski, lotnikx, semizkum, szpaczny, Thomaswim oraz 14 gości