Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 129 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norwegia i covid
#21 PostWysłany: 02 Lip 2021 10:07 
Awatar użytkownika

platynowy
W nawiązaniu do wpisu @Runo-88 w wątku o krajach otwierających się, to z tą Norwegią jest ciągle dość mgliście, bo na różnych oficjalnych portalach są różne informacje.
W zasadzie, chyba tylko na https://www.visitnorway.com/plan-your-t ... to-norway/ jest mowa, że:

Image

Na innych nie widzę aktualizacji tego rodzaju, a raczej wskazanie, że dopiero od 5.07 ma się coś zmienić.

Co gorsze - być może to tylko skrót myślowy i zmienią to później - piszą tylko o tych posiadaczach certyfikatów, którzy są w pełni zaszczepieni lub przechorowali, a nie ma mowy o przetestowanych osobach niezaszczepionych.

Trzeba zatem jeszcze poczekać na jakieś klarowne i jednoznaczne informacje.
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#22 PostWysłany: 03 Lip 2021 12:20 
Awatar użytkownika

platynowy
Tak ma to ponoć wyglądać od poniedzialku (05.07):

https://www.nrk.no/norge/fra-mandag-far ... 1.15560213
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 04 Lip 2021 11:33 
Awatar użytkownika

Loty: 464
Kilometry: 528 432
Krajów: 38 / 18.4%
srebrny
A jak wygląda obecnie przylot do Norwegii z Polski? Jest kontrola dokumentów na przylocie, kolejki? Czy w zwiazku z tym że jesteśmy na zielonej liście, kontroli nie ma?

#24 PostWysłany: 04 Lip 2021 12:01 

Nie no, visitnorway to nie jedyna strona, która mówi że można wjechać do Norwegii bez problemu:

https://www.udi.no/en/about-the-corona- ... link-24175
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 04 Lip 2021 15:27 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 12.1%
niebieski
Dla przypomnienia - oficjalne informacje są na stronie:
https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/ ... ronavirus/

Wszelkie inne źródła typu visitnorway, robią przedruki, czasem w własną interpretacją. Można się na nie powoływać mniej wiecej tak samo jak na artykuły na SG F4F (bez urazy) ;-)

tropikey napisał(a):
Zbyt wielu osób to jednak nie dotyczy, bo mało chyba kto lata z Polski (zwłaszcza północnej) do Norwegii z przesiadką...

Lata jak lata (chociaż zdarzało się), ale na kołach sporo osób jeździ i trzeba patrzeć na status kraju/regionu z którego się wjeżdża, a tak naprawdę również na wszystkie tranzyty po drodze.. Do 'wczoraj' na czerwono były górne regiony Danii (Hirsthalls), dalej może być problem dla jadących przez Szwecję.
Najbezpieczniej więc jest mieć zrobione świeże testy na podróż, bez względu na certyfikat.

Tak przy okazji - od kilku dni probuje wpisać swoje szczepienie z Norwegii w IKP i na razie bez sukcesu. Wiadomo, że powinno się dać, ale nikt nie wie jak i spotykam się z postawą "niedasie" raczej niż z chęcią pomocy. Pozostaje wierzyć, że norweski certyfikat EU będzie faktycznie działał. A na razie nie mam przekonania, bo sprawdzany aplikacjami z telefonu raz pokazuje, że jest zweryfikowany, a raz że nie. Cytując klasyka "ja tutaj widzę niezły burdel". Może uda się wstrzelić i przejechać jak wszystko będzie zielone ;-)
tropikey lubi ten post.

#26 PostWysłany: 04 Lip 2021 15:38 
Awatar użytkownika

platynowy
To ja dodam jeszcze jedno ostrzeżenie, tym razem dla tych, którzy lecą z Norwegii do Polski liniami wymagającymi testu (od nie zaszczepionych). Nie wiem, może tylko LH ma taki wymóg (nie znam regulacji w FR, czy W6), ale właśnie się zgarbiłem, gdy zacząłem szukać możliwości przetestowania córki w drodze powrotnej...
Zwykły test antygenowy, to ok. 500 PLN w plecy :(

@BrunoJ - może się orientujesz, czy bezpłatne testy gminne dają wyniki, które można uzyskać w postaci jakiegoś maila/wydruku, najlepiej po angielsku? Ze strony gminy Bergen (https://www.bergen.kommune.no/hvaskjer/ ... ronavirusw) wynika, że:

"If you have a Norwegian personal identification number (fødsels- og personnummer) you can also find your test result at www.helsenorge.no"

a inni dostają chyba tylko kontakt telefoniczny z informacją. Byłoby fajnie, gdyby jednak była możliwość pobrania takiego wyniku, a jeszcze gdyby był po angielsku, to w ogóle świetnie.

Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 05 Lip 2021 12:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Słuszna uwaga - na wyjazd może być potrzebny test, jeśli linie lotnicze wymagają.

Info sprzed ok dwóch tygodni gdy wyjeżdżałem - testy na podróż, z angielskim certyfikatem można zrobić np na lotnisku lub innych wyznaczonych punktach, dobrze jest się wcześniej 'zapisać' - w Stavanger na lotnisku, PCR z wynikiem w 20 minut to koszt (lepiej usiąść...) 2600nok. Zwykły test (czas do 24h, w realu ok 6-8h) to koszt 800 nok. Na mieście PCRa można zrobić za ok 1300 (ale na wynik czeka się kilka godzin), a proste za 700.
Darmowy należy się gdy zgłaszasz objawy/kontakt. Ale nie dostajesz kwitka. Info przychodzi na smsa (zakładam, że wymagany norweski nr telefonu), lub można odczytać ichniejszym koncie pacjenta (jeśli się posiada - czyli trzeba mieć norweskie ID i ubezpieczenie). Ewentualnie uzyskać potwierdzenie werbalne na infolinii (jeśli uda się dodzwonić). Jeśli byłby pozytywny to sami dzwonią, bo wiadomo - izolacje, kwarantanny itp.

Darmowy robiłem jeszcze zanim wprowadzili certyfikaty. Ale jeśli nawet ten darmowy wchodzi do systemu na certyfikat, to oczywiście tylko do norweskiego. Ten z lotniska nie został wprowadzony do norweskiego systemu i nie pokazał mi się ani na koncie pacjenta, ani w certyfikacie (norweskim, EU jeszcze w czerwcu nie było). Jedyny dowód to ichniejszy wydruk.

Na wyjazd z Norwegii robiłem testy dla dwóch osób za 2600nok/szt, mając na uwadze, że Dania odbiera Norwegię na żółto (kontrole przy zjeździe z promu), podobnie Niemcy odbierają Danię (kontrole wyrywkowe na granicy). W praktyce ... nie miałem żadnej kontroli, przejeżdżając 3 granice. Na pamiątkę mam 2 wyjątkowo cenne kartki A4 ;-) Linie promowe (Fjordline) nie wymagały testu przy wjeździe na prom. Ale to zdaje się może się różnić w zależności od miejsca, z którego płyniemy.

W teorii , dziś jadąc na kołach do Norwegii nie potrzebuję testu, bo wszystko na zielono. W praktyce zrobię, bo nie mam żadnej gwarancji, że ktoś nie zawoła, albo coś się po drodze nie zmieni. Słabe to.

EDIT: to co zacytowałeś, na stronie helsenorge, to właśnie na koncie pacjenta. Przy czym ja miałem po prostu zwykłym tekstem informację "twój wynik testu jest negatywny". Być może teraz pojawi się to również w norweskim certyfikacie. Dalej to opcja tylko dla tych którzy mają norweskie ID/ubezpieczenie.
Po prostu Norwegia oddziela robienie testów za darmo w ramach prewencji, i robienie testów wyjazdowych. To drugie to maszynka do pieniędzy, nie bez znaczenia jest pewnie fakt, że firmy sciągające pracowników zza granicy, potrafią im te testy pokrywać.
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 05 Lip 2021 12:57 
Awatar użytkownika

platynowy
BrunoJ napisał(a):
Na pamiątkę mam 2 wyjątkowo cenne kartki A4 ;-)

Fakt, to już jak papiery wartościowe :D
Swoją drogą, jeśli chodzi o testy antygenowe, to macie tam w Stavanger ceny dużo lepsze, niż w Bergen...

Ciągle rozglądam się za jakimś alternatywnym (wobec Norwegii) lotem LH i z ciekawości zajrzałem do Finlandii, a tam testy jeszcze droższe :shock:
Istne szaleństwo. Człowiek przyzwyczajony do cen w PL i nawet nie spodziewa się, jakie kwiatki wyrastają na cudzoziemskich polach minowych związanych z podróżowaniem w czasie COVID. No, ale sami sobie zgotowaliśmy ten los uznając stanowisko córki, że - póki co - poczeka jeszcze ze szczepieniem.
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#29 PostWysłany: 05 Lip 2021 13:54 
Awatar użytkownika

złoty
@tropikey Skoro spoglądasz na Skandynawię, to zapraszam do Danii - testy darmowe, dodatkowo pisalem w odpowiednim wątku o taniej komunikacji publicznej i darmowych promach w wakacje.
Jedyny minus - przyrodniczo to nie jest Norwegia. Czy Finlandia. Najwyższa góra ma bodajże 168 metrów :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 05 Lip 2021 20:46 
Awatar użytkownika

platynowy
@BrunoJ: jeszcze jedno pytanie do Ciebie, jako norweskiego tubylca (być może również ktoś inny wie coś na ten temat):

Czytam dzisiejsze wiadomości z Norwegii, że ponoć tamtejszy rząd zdecydował (chyba dziś), że wstrzymuje dalsze luzowanie restrykcji covidowych w Norwegii co najmniej do końca lipca (np.: https://www.thelocal.no/20210705/breaki ... sures/?amp).
Ponieważ w artykułach mowa jest też o podróżach z zagranicy do Norwegii (choć w bardzo niejasny sposób), czy to aby nie znaczy, że wszelkie wprowadzone dziś w życie poluzowania w podróży do Norwegii mają być odłożone w czasie? Strony takie, jak udi.no zostały rano zaktualizowane i nadal takie są (w ich świetle Norwegia wpuszcza z rozszerzonej grupy zielonych krajów), ale zastanawiam się, czy przypadkiem nie jest tak, że jutro będą to jednak odkręcać.
Być może chodzi tylko o opóźnienie luzowania wewnątrz Norwegii, ale jest to dość zagmatwane.

EDIT: OK, na razie to chyba fałszywy alarm. Wypełniłem na próbę zgłoszenie rejestracyjne (https://reg.entrynorway.no/?lang=en). Dla mnie, jako zaszczepionego restrykcji nie ma. Dla niezaszczepionej córki jest wymóg wypełnienia ww. zgłoszenia oraz przetestowania się po przylocie. Jest zatem zgodnie ze zmodyfikowanymi dzisiaj rano zasadami.
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#31 PostWysłany: 06 Lip 2021 15:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Zmiany obowiązują od wczoraj. Będą aktualizowane co tydzień w przypadku „z lepiej na gorzej”, a co dwa tygodnie w dowolną stronę. Czyli jeśli zdecydują się wrzucić jakiś kraj na czerwono to w najbliższy poniedziałek, a jeśli z czerwonego na zielony, to dopiero za dwa tygodnie.

Wspomniany w artykule czterokrokowy plan to ichniejszy długoterminowy plan znoszenia restrykcji. Jednym z powodów opóźnień ostatniego kroku jest niewyrobienie planowanych szczepień. To ogólnie znoszenie restrykcji w kraju jak i wjazdowych. Przy czym wjazdowe żyją jakby swoim życiem.
Warto pamiętać że w samej Norwegii, podobnie jak w innych skandynawskich państwach restrykcje potrafią dotyczyć konkretnych regionów, które mogą mieć inny kolor niż reszta kraju. W ciemno można założyć że jeśli gdzieś są obszary żółte/czerwone to będą to duże miasta - Oslo, Bergen, Trondheim , Stavanger.

Niestety cały czas jest sytuacja, że sporo nowych przypadków wychodzi u osób świeżo przybyłych do kraju, plus wcześniejsze niezbyt pozytywne doświadczenia z kombinatorami, stad tak duży nacisk jest położony na wjazd. Można się kłócić co do szczegółów implementacji, ale samo podejście do tematu jest słuszne.

Tak naprawdę to oni chcieli się przez moment wycofać z europejskiego certyfikatu, ale zrobił się duży szum plus Unia chyba pogroziła.
tropikey lubi ten post.

#32 PostWysłany: 08 Lip 2021 10:28 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś wątpliwości co do obecnych przepisów wjazdowych to właśnie przyleciałem do Norwegii (trasa WAW-OSL) jako w pełni zaszczepiony z europejskim certyfikatem (dokładnie sprawdzali i skanowali z mObywatela) i na tym koniec formalności w przypadku osoby zaszczepionej. Żadnych testów, kwarantann ani nawet konieczności wypełniania jakichkolwiek formularzy lokalizacyjnych online ani papierowych czy to przed przyjazdem czy już po wylądowaniu.
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 08 Lip 2021 14:17 
Awatar użytkownika

niebieski
kemot napisał(a):
Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś wątpliwości co do obecnych przepisów wjazdowych to właśnie przyleciałem do Norwegii (trasa WAW-OSL) jako w pełni zaszczepiony z europejskim certyfikatem (dokładnie sprawdzali i skanowali z mObywatela) i na tym koniec formalności w przypadku osoby zaszczepionej. Żadnych testów, kwarantann ani nawet konieczności wypełniania jakichkolwiek formularzy lokalizacyjnych online ani papierowych czy to przed przyjazdem czy już po wylądowaniu.

Jest to interesujące o tyle, że wg opublikowanych 5 lipca zmian - kwarantannie czy rejestracji nie podlegają osoby a) przyjeżdzające z krajów zielonych, b) przyjeżdzające z krajów pomarańczowych - jeśli mają certyfikat. Polska jest obecnie zielona, więc w zasadzie certyfikat nikogo nie powinien już interesować.
Cóż, ja będę testował system w przyszłym tygodniu.

#34 PostWysłany: 08 Lip 2021 15:34 
Awatar użytkownika

platynowy
Domyślam się, że @kemot (i inni w pełni zaszczepieni) są sprawdzani tylko po to, by wyłapać osoby, które przylatują z kraju zielonego, ale nie są zaszczepione, a w związku z tym muszą się ustawić w odrębnej kolejce, gdzie trzeba poddać się testowi po przylocie do NO. Osoby niezaszczepione (z krajów zielonych) muszą się również zarejestrować na https://reg.entrynorway.no/?lang=en
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.
BrunoJ uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 08 Lip 2021 16:50 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie zagłębiałem się w los nieszczepionych bo mnie on nie dotyczy ale prawdopodobnie tak właśnie jest.
Jeszcze w WAW na boardingu wołali od niektórych jakieś norweskie papiery albo kazali migusiem je wypełniać na telefonach (więc to i tak jeszcze pół biedy) natomiast w OSL jest tak że żeby wydostać się z lotniska to trzeba obowiązkowo przejść przez punkt w którym robią testy na COVID (na czyj koszt, szybkie czy PCR i jeśli to drugie to co z delikwentem do czasu otrzymania wyniku - nie wiem), jednak wcześniej na kontroli granicznej gdzie bardzo skrupulatnie sprawdzono mi certyfikat szczepienia to pogranicznik wydał mi glejt, na podstawie którego chwilę później dostałem zielone światło do przejścia właśnie przez ten punkt, w którym zatrzymywali ludzi na testy.
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.
BrunoJ uważa post za pomocny.

#36 PostWysłany: 09 Lip 2021 13:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Norwegia w "nieparzyste" tygodnie uaktualnia reguły jeśli wymagają podniesienia restrykcji. Zmiany podawane są w piątek do 12tej, i wchodzą w życie w nocy z niedzieli na poniedziałek.
Od najbliższego poniedziałku - 12.07 pojawiają się zmiany na podróże z Luxemburga i regionów Finlandii (zmiana z zielonego na pomarańczowy). Nie ma zmian dla Polski (zielona), nie ma też zmian dla Niemiec i Danii (zielone w regionach dla mnie ważnych przy podróży na kołach).
W kolejnym tygodniu - od 19.07, możliwe zmiany również w pozytywną stronę (weryfikacja co dwa tygodnie).

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/n ... id2866075/

Co do sprawdzania certyfikatów i zielonych państw - może źle to odczytałem, ale dalej mam wrażenie, że informacja stanowi, że tam jest "or" a nie "and" - że tak pozwolę sobie posłużyć się algebrą Boole'a ;-)
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#37 PostWysłany: 13 Lip 2021 14:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Sporo tu było ostatnio przydatnych informacji, ale jeśli ktoś przestraszył się, losowo widząc informacje o 6-godzinnych kolejkach, lub o liniach wymagających testu, to napiszę jak to wygląda z perspektywy lotniska TRF i lotów Ryanairem/Wizzairem.

Przylatując do TRF, niby były osobne kolejki dla zaszczepionych, jak i dla niezaszczepionych, ale po chwili pracownicy lotniska usunęli to oznakowanie. W każdym razie, z certyfikatem COVID przechodzi się bardzo szybko. Zarówno wlatując do TRF, jak i wracając do GDN, zajęło mi to 1-2 minuty, większość osób zanim stanie do kolejki, zaczyna szukać papierów, aplikacji, więc mając już gotowy kod QR, sprawdzenie go zajęło tylko małą chwilę. Potem, z zieloną karteczką przyklejoną do dowodu przechodzi się obok jeszcze jednego pracownika.
3 ludzi lubi ten post.

#38 PostWysłany: 13 Lip 2021 15:26 
Awatar użytkownika

platynowy
Tak z ciekawości, dużo było osób do kolejki dla tych bez szczepienia, zanim połączyli obie w jedną?
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 13 Lip 2021 16:27 
Awatar użytkownika

srebrny
Jakieś 80% w kolejce bez szczepienia. Dodatkowo, w tej drugiej, 3/6 osób przede mną zostało odstawionych na ławeczkę, domyślam się że nie mieli pełnego zaszczepienia i musieli czekać na test.
tropikey lubi ten post.

#40 PostWysłany: 13 Lip 2021 16:31 
Awatar użytkownika

platynowy
Uuu, miałem nadzieję na odwrotną proporcję, bo to znaczy (o ile w BGO będzie analogiczna sytuacja), że córka trochę poczeka na test.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 129 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość