Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#621 PostWysłany: 16 Cze 2021 10:27 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
Krajów: 1 / 0.5%
niebieski
W Modlinie nie trzeba stać do stanowiska odprawy ale bezpośrednio przed kontrolą bezpieczeństwa jest dodatkowe stanowisko gdzie sprawdzane są wymagane dokumenty (certyfikaty, testy, plf). Dotyczy to nie tylko Włoch ale wszystkich kierunków.

Dwa tygodnie temu w piątek nie było kolejki, tydzień temu w sobotę była długa ale szła szybko (15min).

W Rzymie na CIA natomiast można z BP (np z aplikacji) od razu do security. Nikt nic nie sprawdzał.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#622 PostWysłany: 16 Cze 2021 10:29 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 680 713
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
wylot Krakow-Chania
pokazalem dowod osobisty, karte pokladowa, wydruk z IKP i PLF
dostajesz karteczke checked
która odbieraja przy bramce
 Profil Relacje PM off  

#623 PostWysłany: 16 Cze 2021 10:30 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 623
Kilometry: 954 097
Krajów: 60 / 28.0%
Piszecie o lotach z Bergamo czy Krakowa? Bo pytanie jest o lotnisko Bergamo.

#624 PostWysłany: 16 Cze 2021 10:32 

Loty: 70
Kilometry: 143 287
Krajów: 19 / 8.9%
Czyli absurdy dalej, z całym tym covidowym paszportem czy innym czymś...

A już kupowałem bilety do Rzymu na kilka dni - z takim podejściem to całe to wielkie narodowe szczepienie u mnie będzie jednorazowe, jak i tak mam robić testy przed wylotem to następnym razem już mają dwie osoby mniej do swoich procentów "zaczipowanych"...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#625 PostWysłany: 16 Cze 2021 10:42 
Awatar użytkownika

Loty: 185
Kilometry: 325 925
Krajów: 37 / 17.3%
platynowy
BCN->BGY (15.06). W BCN sprawdzano głównie PLF, ale ponieważ miałem w BGY przesiadkę, wystarczyło okazanie BP.
W BGY poza kamerą termowizyjną żadnych kontroli, wyjście na przystanki i taxi otwarte...
W KTW sprawdzanie testów lub zaszczepienia/przechorowania.
 Profil Relacje PM off  

#626 PostWysłany: 16 Cze 2021 14:05 

cześć,

rozumiem ze test antygenowy do Włoch po angielsku jest ok pytanie czy powinien być z zaświadczeniem lekarskim?
na stronie gov znalazlem tez info ze musi byc wg formularza który się tam znajduje, jakie są wasze doświadczenia?

pozdr

Ostatnio edytowany przez klapio, 16 Cze 2021 18:26, edytowano w sumie 1 raz
Duża litera
 Profil Relacje PM off  

#627 PostWysłany: 16 Cze 2021 14:17 

Ciao, czy ktoś ostatnio wjeżdżał do Włoch przez Brennero i czy były sprawdzane testy?
 Profil Relacje PM off  

#628 PostWysłany: 16 Cze 2021 21:18 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 101 706
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
PLF'y są wymagane dla każdego osobno czy na jednym można wpisać wszystkich swoich towarzyszy podróży ?

W formularzu widze, ze mogę dodac osoby, które mi towarzyszą spoza rodziny, ale zastanawiam się czy każdy musi mieć swój czy wystarczy jeden uzupełniony przeze mnie.

Nie było pytania-wlasnie doczytałem na www, że mogę wpisać wszystkich znajomych na jeden formularz
 Profil Relacje PM off  

#629 PostWysłany: 16 Cze 2021 22:01 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
Marcin_GWE napisał(a):
Czyli absurdy dalej, z całym tym covidowym paszportem czy innym czymś...

A już kupowałem bilety do Rzymu na kilka dni - z takim podejściem to całe to wielkie narodowe szczepienie u mnie będzie jednorazowe, jak i tak mam robić testy przed wylotem to następnym razem już mają dwie osoby mniej do swoich procentów "zaczipowanych"...

Zamiast narzekać sprawdziłbyś, że akurat Włosi nie wprowadzili jeszcze zielonych certyfikatów. Mają to zrobić najpóźniej 1 lipca i wtedy będziesz mógł lecieć do Włoch bez testów jeśli jesteś zaszczepiony.
 Profil Relacje PM off  

#630 PostWysłany: 17 Cze 2021 09:30 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 680 713
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
zostaly dwa tygodnie do 1 lipca rozumiem ze to kraj gdzie w praktyce mozna poznac teorie wzglednosci czasu /nie teraz, pozniej, a moze jeszcze pozniej/
ale przydaloby sie jakies oficjalne info przestawiamy wajche.
 Profil Relacje PM off  

#631 PostWysłany: 17 Cze 2021 09:39 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
Czas to pojęcię względne w krajach południu ;) wszystkie Kraje z ciepłym morzem mają kilka określeń na pojęcie "później", "za chwilę", " w najszybszym możliwym terminie".

Są teorię ze dzięki temu są szczęśliwsi niż narody północnego ordungu.

Wywodzi się to z czasów prehistorii gdy plemiona zimnej północy musiały być zorganizowane aby przetrwać zimę, podczas gdy plemiona południa czekały aż spadnie kokos.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#632 PostWysłany: 17 Cze 2021 11:39 

niebieski
Czyli reasumując, żeby w tej konfiguracji polecieć i wrócić z Włoch

ja - ozdrowieniec
żona - zaszczepiona pfizerem
dziecko - 5 lat

Muszę zrobić 3 testy antygenowe w PL, przed wylotem
A jak wracam to pokazuje w Polsce wydruki z IKP o zaszczepieniu, o ozdrowieniu a dziecko nie potrzebuje

prócz tego to:
zarejestrowanie swojego przyjazdu na platformie EU Digital Passenger Locator Form (w przypadku problemów technicznych należy wypełnić oświadczenie autodichiarazione)

Tak? :)
 Profil Relacje PM off  

#633 PostWysłany: 17 Cze 2021 12:01 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 184 046
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Tak ;)

#634 PostWysłany: 17 Cze 2021 12:05 
Awatar użytkownika

Loty: 571
Kilometry: 1 086 037
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
@bronek40 wedle najnowszych informacji dziecko po powrocie na kwarantannę.
testy-dzieci-przy-przekraczaniu-granicy-polski,184,158360&start=40#p1444606

#635 PostWysłany: 17 Cze 2021 12:18 

niebieski
Komedia.

Tutaj wyczytałem
https://www.gov.pl/web/wlochy/sytuacja- ... m-covid-19

zwolnienia z kwarantanny
"dzieci do ukończenia 12. roku życia, które przekraczają granicę Rzeczypospolitej Polskiej z rodzicem, który posiada negatywny wynik testu w kierunku SARS-CoV-2 albo jest zaszczepiony przeciwko COVID-19."
ale rozumiem to nie działa

nasze Państwo działa jak chce...
 Profil Relacje PM off  

#636 PostWysłany: 17 Cze 2021 12:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
Proszę, wróćmy do dyskusji o Włoszech.
Krzysztof76 lubi ten post.

#637 PostWysłany: 17 Cze 2021 12:54 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 511 304
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Macie jakieś nowe informacje z Włoskich granic odnośnie kontroli?
Za dwa dni przekraczam granice w Tarvisio i zastanawiam się na robieniem testu pomimo posiadania paszportu covid'owego.
 Profil Relacje PM off  

#638 PostWysłany: 17 Cze 2021 13:06 

Wiadomo, że nikt tego nie zagwarantuje, ale na 99% nie będziesz miał kontroli. Z Covid certificate jest dość dobra wymówka, bo nawet w razie kontroli możesz udawać, że myślałeś że jest uznawany. W takiej sytuacji jest nawet duża szansa, że Włoch Cie przepuści dla świętego spokoju :D
[...]

EDIT:
Dziwne, że akurat ten fragment został wycięty, bo właśnie bez niego mój wpis brzmi jak namawianie do jechania bez testów.
Tak więc wyjaśniam: Z moich oraz wielu innych obserwacji wynika, że można by jechać do Włoch bez testów i prawie na pewno nie będzie konsekwencji. Jednak nic takiego nie polecam i każdy sam musi ocenić, czy warto i czy jest to odpowiedzialne.

Ostatnio edytowany przez Jerry90 17 Cze 2021 17:02, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
cool_aka_romeo lubi ten post.

#639 PostWysłany: 17 Cze 2021 14:39 

niebieski
"przedstawienia zaświadczenia o negatywnym wyniku testu wymazowego (molekularnego lub antygenowego), wykonanego w ciągu 48 godzin przed przekroczeniem granicy Włoch (wzór zaświadczenia w załącznikach poniżej). "

Te 48h to jak jest liczone
od godziny wykonania testu do godziny wylotu?
 Profil Relacje PM off  

#640 PostWysłany: 17 Cze 2021 16:46 

Loty: 128
Kilometry: 310 463
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
Jerry90 napisał(a):
Wiadomo, że nikt tego nie zagwarantuje, ale na 99% nie będziesz miał kontroli. Z Covid certificate jest dość dobra wymówka, bo nawet w razie kontroli możesz udawać, że myślałeś że jest uznawany. W takiej sytuacji jest nawet duża szansa, że Włoch Cie przepuści dla świętego spokoju :D
[...].

Moim zdaniem jednak, nawet gdybym sam chciał jechać bez testu, to na pewno nikomu bym tego nie zalecał publicznie. Test jest według przepisów wymagany, weźmiesz na siebie odpowiedzialność, jeśli nagle zmienią podejście i się okaże że ktoś wylądował na kwarantannie, żeby oszczędzić 100 zł?

Ostatnio edytowany przez Japonka76, 17 Cze 2021 16:57, edytowano w sumie 1 raz
edycja cytowanego postu
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości