Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#561 PostWysłany: 03 Cze 2021 22:48 

Zaświadczenie o wyniku testu było po angielsku, ale gdyby było po chińsku albo był to paragon z Biedronki, to tak samo by interesowało panią w Modlinie. Można lecieć bez testu i muszą wpuścić do samolotu, bo jedyna konsekwencja bez testu, to 10 dni kwarantanny we Włoszech, a nie zakaz wjazdu.
W Bergamo po 22 pustki, rano w Citta Alta trochę ludzi, ale daleko do tlumów. Natomiast nad Gardą sporo turystów, zwłaszcza Niemców.
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#562 PostWysłany: 03 Cze 2021 22:51 

Loty: 253
Kilometry: 628 581
Krajów: 82 / 38.3%
niebieski
Miałem dokładne tak samo jak kolega @Zordon95
Lot z Katowic do Bergamo nikt nic nie sprawdzal.
We Włoszech ogólnie pustki, i we Florencji, w cinque terre i w Padwie. Maseczki kto chce to nosi kto nie chce to nie nosi
Mnie przez 3 dni nikt nie upomniał że nie mam maseczki
 Profil Relacje PM off  

#563 PostWysłany: 05 Cze 2021 21:27 

Ktoś może wie gdzie mógłbym zrobić test antygenowy w Bari?
 Profil Relacje PM off  

#564 PostWysłany: 05 Cze 2021 23:10 

Wczoraj i dzisiaj przekraczałam samochodem granicę w Tarvis, nie było żadnej kontroli. Ani w stronę Włoch ani w stronę Austrii.
 Profil Relacje PM off
NikodemFM lubi ten post.

#565 PostWysłany: 06 Cze 2021 10:36 

Loty: 253
Kilometry: 628 581
Krajów: 82 / 38.3%
niebieski
KonradAFC napisał(a):
Ktoś może wie gdzie mógłbym zrobić test antygenowy w Bari?

Praktycznie w każdej włoskiej aptece można zrobić test
 Profil Relacje PM off  

#566 PostWysłany: 06 Cze 2021 23:32 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
Krajów: 1 / 0.5%
niebieski
Nam w Rzymie na Ciampino nie przeszły certyfikaty szczepień ("paszporty") drukowane 2 czerwca czyli te nowe. Pan sprawdzający koniecznie chciał zobaczyć testy ale nawet się im nie przyglądał tylko rzucił okiem i nas puścił.

W Rzymie pod aptekami stoją namioty gdzie można zrobić testy. W jakiejś mijanej aptece widziałem cenę 22€ za antygenowy.
 Profil Relacje PM off
tarman lubi ten post.
meczko uważa post za pomocny.

#567 PostWysłany: 06 Cze 2021 23:45 
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 527 761
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
To ciesz się, że się Tobą zainteresowali..
W Lamezia Terme (SUF) w czwartek po przylocie totalnie nikt nie był zainteresowany sprawdzaniem jakichkolwiek dokumentów... W Tropea połowa ludzi na zewnątrz średnio licząc nie nosiła masek, policja totalnie miała to gdzieś... Południe Italii rządzi się swoimi prawami...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#568 PostWysłany: 07 Cze 2021 15:26 
Awatar użytkownika

niebieski
smieci napisał(a):
Nam w Rzymie na Ciampino nie przeszły certyfikaty szczepień ("paszporty") drukowane 2 czerwca czyli te nowe.

Z tego co dowiadywałem się od ludzi mieszkających we Włoszech to te certyfikaty/paszporty dopiero od 1 lipca będą u nich oficjalnie akceptowane, a powód jest dość błahy bo nie mają póki co jak tego sprawdzać, przedsiębiorcy są wściekli że rząd wiele mówi ale przespał kolejną rzecz tak ważną.
Podobno mają w połowie czerwca już zacząć się przygotowywać do weryfikacji certyfikatów/paszportów.
 Profil Relacje PM off  

#569 PostWysłany: 08 Cze 2021 10:55 

YeahBunny napisał(a):
Miałem dokładne tak samo jak kolega @Zordon95
Lot z Katowic do Bergamo nikt nic nie sprawdzal.
We Włoszech ogólnie pustki, i we Florencji, w cinque terre i w Padwie. Maseczki kto chce to nosi kto nie chce to nie nosi
Mnie przez 3 dni nikt nie upomniał że nie mam maseczki

nikt się nie czepia braku maseczek podczas spacerów po miastach/miasteczkach?
 Profil Relacje PM off  

#570 PostWysłany: 08 Cze 2021 12:12 

Loty: 7
Kilometry: 21 568
Krajów: 5 / 2.3%
Czy ktoś wlatywał do Włoch z testem, który nie był przetłumaczony (tzn. polski)? Udało się?
 Profil Relacje PM off  

#571 PostWysłany: 08 Cze 2021 12:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Może komuś się udało, bo przeoczenie, ale tobie nie uda, i wyjazd pójdzie piach.

Przetłumacz na język który Włochy chcą i nie będzie problemu.
 Profil Relacje PM off
flash lubi ten post.

#572 PostWysłany: 08 Cze 2021 18:57 

Loty: 7
Kilometry: 21 568
Krajów: 5 / 2.3%
-- 08 Cze 2021 18:53 --

@Zeus, bardziej chodziło mi o coś tego typu, jest to nie pierwszy raz kiedy coś takiego widzę wśród osób "zajmujących się" Włochami.

-- 08 Cze 2021 18:57 --

Połączcie proszę. ;)

Załączniki:
Screenshot_20210608-185509_Gallery.jpg
Screenshot_20210608-185509_Gallery.jpg [ 195.59 KiB | Obejrzany 1179 razy ]
Screenshot_20210608-185509_Gallery.jpg
Screenshot_20210608-185509_Gallery.jpg [ 195.59 KiB | Obejrzany 1179 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#573 PostWysłany: 08 Cze 2021 20:20 

srebrny
Zawsze możesz trafić na granicy na funkcjonariusza, który uzna, że to nie jest napisane w żadnym znanym jemu i jego kolegom języku i nie wie co tu jest napisane i tak się skończy Twój wyjazd.
W obecnej sytuacji covid-owej decyzja funkcjonariusza będzie ostateczna i odwołania od niej nie będzie.
Decyzja i ryzyko, jak zawsze, należy do najbardziej zainteresowanego...
3 ludzi lubi ten post.

#574 PostWysłany: 08 Cze 2021 21:31 

Przy czym kontroli na granicy włoskiej nie ma. Brennero przedwczoraj - żadnej kontroli. Śledząc ten wątek oraz wiele grup na FB i relacji znajomych - nikt nie miał kontroli na żadnej włoskiej granicy lądowej od jakiegoś miesiąca.
A może jednak się mylę?... czy ktoś słyszał o przeprowadzonej kontroli dokumentów covidowych?
 Profil Relacje PM off  

#575 PostWysłany: 08 Cze 2021 22:27 

Po tym co napisaliście mam dylemat - robić testy przed wyjazdem czy nie? Planujemy jechać autem w ten weekend do Włoch, jesteśmy już zaszczepieni, jednak bezsensownych kosztów zrobienia 4 testów wolałbym uniknąć. Jaka jest szansa kontroli na granicy? Czy lepiej jechać w dzień, czy w nocy?
 Profil Relacje PM off  

#576 PostWysłany: 08 Cze 2021 22:49 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 45 291
Krajów: 10 / 4.7%
Zbanowany
niebieski
-- 08 Cze 2021 22:45 --

humpty84 napisał(a):
Jaka jest szansa kontroli na granicy?

Jeśli chodzi o Włochy to mało prawdopodobna, jeśli chodzi o granice lądowe. Austria i Niemcy większe prawdopodobieństwo, ale te kraje puszczają tranzytem. Ja osobiście autem bym nie robił, no ale żeby nie było - wymóg testu formalnie ciągle istnieje ;) a praktyka często swoje ;)

-- 08 Cze 2021 22:49 --

Jerry90 napisał(a):
Przy czym kontroli na granicy włoskiej nie ma. Brennero przedwczoraj - żadnej kontroli. Śledząc ten wątek oraz wiele grup na FB i relacji znajomych - nikt nie miał kontroli na żadnej włoskiej granicy lądowej od jakiegoś miesiąca.
A może jednak się mylę?... czy ktoś słyszał o przeprowadzonej kontroli dokumentów covidowych?

Jeśli chodzi o Włochów to widziałem jak kontrolują na granicy z Francją w Menton/Ventimiglie, ale stali tylko właściwie dla ozdoby i może jedno na tysiąc aut zatrzymywali. Z Austrią natomiast luz.
 Profil Relacje PM off  

#577 PostWysłany: 09 Cze 2021 12:29 

Czy w ostatnim czasie ktoś wlatywał do Włoch ale spoza strefy Schengen np. z Turcji. Rozumiem że 10 dniowa kwarantanna cały czas obowiązuję i krótszy pobyt niemożliwy ?
 Profil Relacje PM off  

#578 PostWysłany: 09 Cze 2021 15:20 

Jak czytam, Włosi nie robią problemów z wjazdem bez testu. Gdyby jednak robili, to pamiętajcie o:

Testów nie muszą przedstawiać:
(...)
- osoby wjeżdżające do Włoch na czas nie dłuższy niż 120 godzin z udowodnionych przyczyn zawodowych, zdrowotnych lub absolutnej konieczności;

O ile w przepisach nie określili co to jest absolutna konieczność, a tego nie mam jak sprawdzić, to warto przygotować sobie wymówkę. Nie wiem, brak witaminy D, lekarz wysłał na plażę ;)

Źródło: https://www.gov.pl/web/wlochy/sytuacja- ... m-covid-19
 PM off
pawel5432 uważa post za pomocny.

#579 PostWysłany: 09 Cze 2021 15:23 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Tiak, i potem Ambasada Polski w Rzymie wyda komunikat, żeby ludzie zaczęli myśleć, jak zrobiła ambasada w Zagrzebiu.

https://podroze.gazeta.pl/podroze/7,114 ... dobre.html
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#580 PostWysłany: 09 Cze 2021 15:32 

Przesadzasz, sytuacja zupełnie inna. Tam dzwonią do Ambasady z pierdołami.

Ja jedynie wskazałam, że jeśli ktoś już chce ponieść ryzyko przelotu bez testu, to może sobie na wszelki wypadek wymówkę przygotować. Nie oznacza to, że to polecam. Zapis daje jednak furtkę, może ktoś skorzysta. Z podobnych furtek w okresie lockdown wielu przedsiębiorców korzystało. Inny pomysł - pilne spotkanie z znajomym, rozmowa nie na telefon.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość