Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#541 PostWysłany: 27 Maj 2021 09:29 
Awatar użytkownika

Loty: 193
Kilometry: 598 465
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Potwierdzam, że kontrola była tylko na granicy z Austrią (pytali gdzie się jedzie) na granicy włoskiej nikogo nie było także wjazd bez sprawdzania testów i QR
NikodemFM lubi ten post.
NikodemFM uważa post za pomocny.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#542 PostWysłany: 27 Maj 2021 12:39 

a może ktoś napisać jak w rzeczywistości wygląda sytuacja z noszeniem maseczek na zewnątrz?
 Profil Relacje PM off  

#543 PostWysłany: 27 Maj 2021 13:01 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 184 046
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Noszą i pilnują w miastach.
Zeus uważa post za pomocny.

#544 PostWysłany: 27 Maj 2021 19:02 

A to jest związane z bezwzględnym nakazem noszenia, czy tak jak u nas z powodu braku możliwości zachowania odstępu od innych osobników?
 Profil Relacje PM off  

#545 PostWysłany: 27 Maj 2021 19:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, jest odgórny nakaz noszenia na dworze. W mediach pojawiają się głosy, że najwcześniej zniosą ten nakaz w drugiej połowie lipca.
Zeus uważa post za pomocny.

#546 PostWysłany: 27 Maj 2021 20:03 

Czy jest tu może ktoś, kto w ostatnim czasie lądował albo będzie lądował na lotnisku w Katanii (lot z Polski, nie wewnątrzwłoski etc.)? :) Jak w praktyce wygląda wpuszczanie do kraju? Czego wymagają?
 Profil Relacje PM off  

#547 PostWysłany: 27 Maj 2021 22:04 

kiimi napisał(a):
Tak, jest odgórny nakaz noszenia na dworze. W mediach pojawiają się głosy, że najwcześniej zniosą ten nakaz w drugiej połowie lipca.
Za stroną reopen EU w sekcji dotyczącej Włoch:
"Obowiązkowe jest noszenie maski twarzowej w zamkniętych pomieszczeniach, w tym w środkach transportu i w sytuacjach, w których nie jest możliwe zagwarantowanie odległości bezpieczeństwa międzyludzkiego. Ponadto obowiązkowe jest zawsze przynoszenie urządzenia ochrony układu oddechowego i noszenie go na zewnątrz, z wyjątkiem miejsc, w których zagwarantowany jest stan izolacji od innych osób. Dzieci poniżej szóstego roku życia, osoby prowadzące zajęcia sportowe oraz osoby z formami niepełnosprawności niezgodnymi z używaniem maski nie podlegają obowiązkowi.[...]
Szczególną zasadą bezpieczeństwa międzyludzkiego jest: Co najmniej 2 metrów w przypadku aktywności sportowej grupowej i co najmniej 1 m we wszystkich innych okolicznościach"
Więc chyba jak jest dystans, to nie trzeba.
 Profil Relacje PM off  

#548 PostWysłany: 27 Maj 2021 23:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Dystans czyli plaża. Na mieście raczej dalej z maską, bo ciężko o dystans
https://www.salute.gov.it/portale/nuovo ... ish&id=230

Jak mawia łacinski klasyk: Si fueris Romae, Romano vivito more.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#549 PostWysłany: 28 Maj 2021 14:14 
Awatar użytkownika

niebieski
O to mi właśnie chodziło ;)
Wiadomo, że w lesie czy na polu można sobie ściągnąć o nikt nie będzie za to ściągał, ale w miastach potrafią upomnieć jak spuścisz sobie z nosa.
Zeus lubi ten post.

#550 PostWysłany: 31 Maj 2021 07:05 

Loty: 356
Kilometry: 808 221
Krajów: 80 / 37.4%
Wczorajszy przejazd przejazd Polska, Czechy, Austria, Włochy bez żadnych kontroli na granicach, jak przed pandemią. Chociaż na granicy w Mikulovie przejeżdża się bocznym pasem i pewnie tam wyrywkowo kontrolują. Ponadto, w Austrii z 15 km za granicą na autostradzie był punkt kontrolny, ale sprawdzali tylko dostawczaki i ciężarówki. W Austrii tez potrzebna jest maska FFP2 w sklepach, itp.

We Włoszech rzeczywiście w mieście wszyscy w maskach.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#551 PostWysłany: 01 Cze 2021 22:08 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 590 205
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Jutro pokażę na lotnisku w Rzymie mój właśnie wygenerowany z IKP "EU Digital Covid Certificate" (w moim przypadku zaświadczenie o przebytej chorobie), ciekawe jaka będzie reakcja ;) oczywiście będę miał również test.
4 ludzi lubi ten post.

#552 PostWysłany: 01 Cze 2021 22:24 
Awatar użytkownika

platynowy
@ZFR Przetestuj TYLKO na poczatek z certfikatem z IKP. Ciekaw jestem czy wystaczy...? :-)
 Profil Relacje PM off  

#553 PostWysłany: 01 Cze 2021 22:43 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
Krajów: 1 / 0.5%
niebieski
@ZFR Daj znać jak poszło (i które lotnisko).
 Profil Relacje PM off  

#554 PostWysłany: 02 Cze 2021 23:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Póki co można sobie pokazywać certyfikaty ale co z tego jak Włosi nie mają czym tego skanować, są nieprzygotowani, mam info z hotelu gdzie ludzie protestują na ulicach że może od 1 lipca uda się wprowadzić akceptowanie tych unijnych certyfikatów zaszczepionych.
 Profil Relacje PM off  

#555 PostWysłany: 03 Cze 2021 08:03 

Wczoraj wieczorem lecieliśmy do Bergamo. Na lotnisku w Modlinie sprawdzali testy i formularze PLF, ale tak pobieżnie, że można bylo pokazać cokolwiek ma ekranie smartfona. Zresztą ich brak nie jest podstawą odmowy wpuszczenia na pokład. Osoby za mna nie miały PLF, wypełniały na smartfonach stojąc w kolejce do kontroli bagażu. Po wylądowaniu w Bergamo tylko przejście przed kamerą termowizyjną i od razu wyjście z lotniska.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#556 PostWysłany: 03 Cze 2021 11:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja jestem od wczoraj na Sardynii. Ani na lotnisku w Katowicach, ani w Alghero nikt nie sprawdzał testów i formularzy.
W mieście i na plaży pustki, wieczorem trochę się ożywia. mało który hotel działa. Restauracje tez - niektóre pozamykane.
Co mnie zdziwiło:
Sardynia od.01.06 jest w białej strefie i w związki z tym zniesiona jest godzina policyjna, ale Włochom 8-miesięcznie zamknięcie chyba za bardzo weszło do głowy i po godz 22 pustki na ulicach.
O dziwo, maski oficjalnie na dworze dalej obowiązują ale nosi je może 10 % ludzi ;)
jaco027 lubi ten post.

#557 PostWysłany: 03 Cze 2021 11:55 

tomeki napisał(a):
Wczoraj wieczorem lecieliśmy do Bergamo. Na lotnisku w Modlinie sprawdzali testy i formularze PLF, ale tak pobieżnie, że można bylo pokazać cokolwiek ma ekranie smartfona. Zresztą ich brak nie jest podstawą odmowy wpuszczenia na pokład. Osoby za mna nie miały PLF, wypełniały na smartfonach stojąc w kolejce do kontroli bagażu. Po wylądowaniu w Bergamo tylko przejście przed kamerą termowizyjną i od razu wyjście z lotniska.

A zaświadczenie o teście mieliście po angielsku? Nie wiem czy zaświadczenia różnych diagnostyk w różnych językach są jedynie marketingiem, żeby zarobić kilka dych więcej, czy też na lotniskach faktycznie chcą mieć papierek po angielsku
 Profil Relacje PM off  

#558 PostWysłany: 03 Cze 2021 14:06 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 590 205
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Mój certyfikat został zaakceptowany. Test nie był sprawdzany. Lotnisko Rzym CIA.
W Polsce poproszono o test, ale poinformowany zostałem, że bez testu tez zostałbym wpuszczony. Narażony byłbym tylko na kwarantannę. Może trafiłem tylko na fajnych ludzi. Tak należy to na tę chwilę interpretować.
2 ludzi lubi ten post.
smieci uważa post za pomocny.

#559 PostWysłany: 03 Cze 2021 14:44 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 122 711
Krajów: 83 / 38.8%
HON fly4free
Mój post został przypadkiem skasowany, ale należy to interpretować tylko tak: w tej chwili (dopóki nie przyjdzie kolejny mutant) no one cares. Już w kwietniu Włosi nie robili żadnych kontroli dla przylotów z Schengen

Ostatnio edytowany przez Japonka76, 03 Cze 2021 16:21, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#560 PostWysłany: 03 Cze 2021 20:50 

Lecieliśmy do Katanii z Monachium, bezpośrednio, zarówno na lotnisku w Monachium jak i na miejscu w Katanii nikt absolutnie niczego nie sprawdzał:D

Włosi sprawiali wrażenie kompletnie niezainteresowanych, czy miał ktoś jakiś test robiony, czy deklaracja jest wypełniona :D

Jeśli chodzi o samo miasto, to trochę wymarłe, bardzo mało ludzi, prawie brak turystów. Maseczki trzeba nosić, ludzie różnie się do tego stosują, trochę jak w Polsce, część nosi a część na brodzie.
 Profil Relacje PM off
no_pain lubi ten post.
no_pain uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości