Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 327 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 24 Maj 2021 17:22 

srebrny
macio106 napisał(a):
@boots O to że Białoruś ma człowieka który był u nich w kraju poszukiwany listem gończym, i złapali go u Siebie w Białorusi. Metoda może się wam nie podobać, ale była była skuteczna.

ze co ? mowisz to jako mod? czy lamanie prawa i konwencji Chicagowskiej jest ok wedlug Ciebie ?
wlos sie na glowie jezy ze cos takiego mozna napisac.
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.

#122 PostWysłany: 24 Maj 2021 17:28 

Wielka Brytania już:

Cytuj:
Following the forced diversion of a @Ryanair aircraft to Minsk yesterday, I’ve instructed @UK_CAA to request airlines avoid Belarusian airspace in order to keep passengers safe. I have also suspended Belavia’s operating permit.

— Rt Hon Grant Shapps MP (@grantshapps) May 24, 2021

Czekamy na resztę.
 PM off
9 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#123 PostWysłany: 24 Maj 2021 17:48 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Krajów: 29 / 13.5%
Zbanowany
niebieski
@warsawreceiver Ja w żadnym wypadku, nie atakowałem ciebie czy innych za wasze poglądy, masz prawo wyrazić co chcesz. Tak samo jak Ja, nie zgadasz się to ok. Ja też zadałem pytanie czy jak dzielne USA "zmusiło" do lądowania samolotu w Austrii, który miał rzekomo przewozić Snowden'a to było ok? I nie doczekałem się odpowiedzi.

@pabien Rozumiem i szanuję swoje zdanie, ale powiedz Mi czy Raman Pratasiewicz był świadomy co mu grozi za założenie NEXTA i materiały, które się tam znajdują? Oczywiście, że był. Wiem, że Białoruś nie ma niezależnych sądów. Jednak Raman, wiedział na co się piszę i cóż takie są konsekwencje.

@boots i Bardzo Mnie to cieszy, i tak jak powiedziałem przyjmuje do wiadomości twoje zdanie. Jeszcze brakuje prawa do wolności słowa, bo wiesz chciałbym móc wyrazić swoje zdanie. Przypominam też tylko o więzieniach CIA w Polsce.

@katka256 Rozumiem, że ilość "like" to wyznacznik dzisiejszego społeczeństwa? I również wyznacznik tego, kto ma rację i komu należy przytakiwać?

@michcioj Zadaj sobie pytanie, ile razy w Polsce służby łamały prawo, aby osiągnąć swój cel.

Trochę smutne jest to że jeśli ktoś ma odmienne zdanie, tak jak Ja w tym przypadku, to zaraz większa rzesza tych co mówią razem w jednym języku próbuje to stłamsić i wręcz agresją wmówić że nie mam racji. Mimo iż mówią Mi o praworządności i pewnie są za tym, aby wszyscy byli równi. Tak jak jak chcą wolności słowa. Nie mniej jeśli pojawi się ktoś kto wypowiedział swoje poglądy, które nie pasują do schematu wszystkich to jest tym złym. Trochę to smutne. "Moja racja jest mojsza niż twojsza. Właśnie moja racja jest najmojsza”.
 Profil Relacje PM off
Chupacabra lubi ten post.

#124 PostWysłany: 24 Maj 2021 17:51 

srebrny
Cytuj:
Jeszcze brakuje prawa do wolności słowa, bo wiesz chciałbym móc wyrazić swoje zdanie

Przecież cały czas to robisz. I nikt twoich postów nie usuwa, bana też nie dostałeś. ;)
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#125 PostWysłany: 24 Maj 2021 17:53 

srebrny
@macio106 poglady mozesz sobie miec jakie chcesz, nic mi do tego. dla mnie szokiem jest akceptowanie lamania prawa miedzynarodowego i
konwencji Chicagowskiej i twoja akceptacja tego. sam mogles byc na pokladzie, pewnie wielokrotnie latales gdzies tam przez terytorium Białorusii, taka sytuacja moglaby spotkac kazdego z nas.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#126 PostWysłany: 24 Maj 2021 17:56 
Awatar użytkownika

Loty: 785
Kilometry: 1 163 658
Krajów: 92 / 42.8%
HON fly4free
macio106 napisał(a):

@pabien Rozumiem i szanuję swoje zdanie, ale powiedz Mi czy Raman Pratasiewicz był świadomy co mu grozi za założenie NEXTA i materiały, które się tam znajdują? Oczywiście, że był. Wiem, że Białoruś nie ma niezależnych sądów. Jednak Raman, wiedział na co się piszę i cóż takie są konsekwencje.
.

Ja na to odpowiem:
Był świadomy i dlatego przebywał poza Białorusią on stawał przeciw posiadającemu pełną władzę i znaczne siły uzurpatorowi, nie mógł tego robić z Białorusi, bo szybko by został aresztowany czy wręcz fizycznie zlikwidowany.

Zapewne nie spodziewał się, że dla jego złapania reżim Łukaszenki zdecyduje się uprowadzić samolot pełny pasażerów. Gdyby bał się takiej sytuacji pewnie leciałby inną trasą

Ostatnio edytowany przez pabien, 24 Maj 2021 18:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.

#127 PostWysłany: 24 Maj 2021 17:57 
Awatar użytkownika

platynowy
Abstrahując od meritum dyskusji, po wypowiedzeniu wszelkich za i przeciw - zastanawiające jest zderzenie wypowiedzi nt. szacunku i konsekwentne nawet nie ignorowanie ale wręcz negacja przyjętej konwencji językowej w PL - forma grzecznościowa w stosunku do interlokutora z wielkiej litery vs. zaproponowana forma - wielka litera w stosunku do samego siebie. Sorry, nie kumam... zgłaszam post jako wypowiedz niekulturalna, zobaczymy jakie będą konsekwencje... :-(
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.

#128 PostWysłany: 24 Maj 2021 18:03 

srebrny
macio106 napisał(a):

@katka256 Rozumiem, że ilość "like" to wyznacznik dzisiejszego społeczeństwa? I również wyznacznik tego, kto ma rację i komu należy przytakiwać?

Jak widać, niewiele rozumiesz :(
4 ludzi lubi ten post.

#129 PostWysłany: 24 Maj 2021 18:07 
Awatar użytkownika

srebrny
macio106 napisał(a):
...Raman Pratasiewicz był świadomy co mu grozi za założenie NEXTA i materiały, które się tam znajdują? Oczywiście, że był. Wiem, że Białoruś nie ma niezależnych sądów. Jednak Raman, wiedział na co się pisze i cóż takie są konsekwencje...

By pokazać, w jakich różnych jesteśmy miejscach, my i BY pozwolę sobie na przyciężkawe porównanie:
EKIPA była świadoma, co jej grozi za wypuszczenie lodów... . Dla niektórych oczywiste, że sądy są takie, czy siakie. Ryzykowali.... I takie są konsekwencje.

#130 PostWysłany: 24 Maj 2021 18:08 

Loty: 45
Kilometry: 81 086
Krajów: 19 / 8.8%
niebieski
katka256 napisał(a):
czy wicepremier ds bezpieczeństwa się wypowiedział? Widział ktoś informację?

Tak, wspominał coś o aborcji, ale wydaje mi się, że to było przejęzyczenie i chodziło o abordaż.
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.
Aron uważa post za pomocny.

#131 PostWysłany: 24 Maj 2021 18:26 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
becek napisał(a):
Aron napisał(a):
becek napisał(a):

Aron napisał(a):
To w Austrii, czy na Białorusi prześladuje się ludzi...?

rozumiem ze jakby Cie sponiewierali bezprawnie w Austrii to jeszcze byś podziękował Bogu ze nie było to np. w Korei?

Tak wolałbym, by naruszono moje prawa w Austrii niż na Białorusi.
1 prawdopodobnie zakres naruszeń byłby mniejszy
2 trzymali by raczej jakiś fason i z grubsza jakiś cywilizowanych norm
3 w jakimś stopniu zadziałały by instytucje przewidziane do takich przypadków, a nie byłbym u zależniony od widzimisię jakiegoś decydenta
4 pewnie miałbym możliwość przedstawienia swoich racji ewentualnie jakiegoś zadośćuczynienia
...
Te punkty można mnożyć w nieskończoność...

ad 1 gdybanie
ad 2 na zdjęciach nie widać bicia bykowcami i szczucia psami, raczej normalne procedury
ad 3 7 godzin , instytucje zadziałały
ad 4 cały czas masz/oni mają
na te punkty można odpowiadać w nieskończoność

Masz prawo twierdzić, że to gdybanie, tak samo jak w sytuacji, gdybym napisał, że jak wypijesz litr spirytusu w godzinę to schlasz się nieziemsko. Możesz mówić że to też gdybanie, a dla mnie to trzeźwy ogląd rzeczywistości człowieka z doświadczeniem życiowym
5 ludzi lubi ten post.

#132 PostWysłany: 24 Maj 2021 18:47 

niebieski
Czy Pan Raman za dużo popił tsipuro na wakacjach by wykombinować że taki lot może przebiegać nad terytorium Białorusi, a tam grozi mu śmiertelne niebezpieczeństwo?
Przeciez ten samolot mógł mieć zwykłą awarie albo zawał pasażera i była szansa że ten samolot rzeczywiscie awaryjnie bedzie zmuszony lądować na Białorusi.
 Profil Relacje PM off
pietia lubi ten post.

#133 PostWysłany: 24 Maj 2021 18:51 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.5%
No tak, 1 na milion by się trafiło, ze jest awaria, i muszy lądować w BY. W normalnym świecie by na głowie nie przyszło komuś ze można tak, porwać samolot.

Ja w Azerbejdżanie jestem persona non grata, czyli muszę uważać na loty nad AZ. Nie wspomnę jak przez 5-6 lat nie mogłem przekroczyć granicy Schengen w Grecji, więc musiałbym sprawdzać dane loty nad Grecją, czy by nie było awaryjnego lądowania.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#134 PostWysłany: 24 Maj 2021 18:57 
Awatar użytkownika

srebrny
Jac napisał(a):
Czy Pan Raman za dużo popił tsipuro na wakacjach by wykombinować że taki lot może przebiegać nad terytorium Białorusi, a tam grozi mu śmiertelne niebezpieczeństwo?
Przeciez ten samolot mógł mieć zwykłą awarie albo zawał pasażera i była szansa że ten samolot rzeczywiscie awaryjnie bedzie zmuszony lądować na Białorusi.

Patrzac na trase przelotu to nawet jakby byla usterka czy zawal to i tak latwiej/szybciej/taniej bylo by ladowac planowo w Wilnie..
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#135 PostWysłany: 24 Maj 2021 18:57 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Podziel sobie liczbę awaryjnych lądowań przez liczbę lotów w danym roku, skoryguj proporcjonalnie długościa lotu na terytorium Białorusi, oraz współczynnikiem zwiększonego prawdopodobieństwa zidentyfikowani awarii zaraz po starcie oraz przed samym lądowaniem. Wtedy wyjdzie Ci prawdopodobieństwo tego zdarzenie, pewnie zbliżone do prawdopodobieństwa zastrzelenia Pana Ramana Pratasiewicza na ulicy w Wilnie przez reżimowego funkcjonariusza.

A jak Ci starczy sił to się zastanów, czy zakładasz kask przed wejściem do drewnianego kościoła zabezpieczając się przed uderzeniem przez cegłę...
3 ludzi lubi ten post.

#136 PostWysłany: 24 Maj 2021 19:00 

pabien napisał(a):
macio106 napisał(a):

.

Ja na to odpowiem:
Był świadomy i dlatego przebywał poza Białorusią on stawał przeciw posiadającemu pełną władzę i znaczne siły uzurpatorowi, nie mógł tego robić z Białorusi, bo szybko by został aresztowany czy wręcz fizycznie zlikwidowany.

Zapewne nie spodziewał się, że dla jego złapania reżim Łukaszenki zdecyduje się uprowadzić samolot pełny pasażerów. Gdyby bał się takiej sytuacji pewnie leciałby inną trasą

Tak samo jak nikt przed 11.09.2001 nie myślał, że zamachowcy wsiądą do samolotu pasażerskiego i zrobią z samolotu rakietę burzącą z dodatkiem kamikadztwa. Ja cały czas powtarzam, że to, co się stało, to precedens na miarę tego zamachu. Nikt do tej pory nie myślał, że polityczny dysydent lecąc nad terytorium reżimu może zostać aresztowany po zmuszeniu załogi samolotu do lądowania pod groźbą zestrzelenia. Nie robiły tego Chiny, nie robił Bliski Wschód, nie robili watażkowie afrykańscy, nie robiła nawet Korea. Zrobiła Rosja. Świat się zmieni tak samo jak po 2001.

BTW: o tym, że ktoś musiał być świadomy angażując się przeciwko władzy, więc co się dziwi, że go złapali, ostatni raz słyszałem od ORMOwca w stanie wojennym, gdy mówił o przywódcach Solidarności. To jest ten poziom argumentacji. Chciałbym, żeby to wybrzmiało wyraźnie: mieszkamy w kraju, który jest wolny (choć ostatnio tę wolność traci) w odróżnieniu od Białorusi właśnie dlatego, że byli ludzie, którzy wiedząc na co się piszą i jakie są tego konsekwencje, robili to, co robili. Wyszli przeciwko milicji i wojsku w 1956, 1968, 1970, 1980. Zakładali Solidarność, strajkowali, korportowali ulotki (że pochwalę się swoim udziałem), bronili oskarżonych w sądach. I dziś pisanie o takiej samej podstawie Pratasiewicza per "wiedział na co się pisze, niech nie narzeka" jest tak bezduszne i małostkowe, że odejmuje dech.
 PM off
16 ludzi lubi ten post.

#137 PostWysłany: 24 Maj 2021 19:11 

Loty: 168
Kilometry: 361 697
Krajów: 35 / 16.3%
platynowy
@warsawreceiver
Wymienione przez Ciebie kraje robiły o wiele gorsze rzeczy, z USA na czele.
Demonizujesz całą sytuację niepotrzebnie bo skala incydentu jest nieporównywalnie mniejsza od innych, które miały miejsce czy to na ziemi czy w powietrzu. Temat rzeka, nie te forum.
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#138 PostWysłany: 24 Maj 2021 19:15 

niebieski
Zeus napisał(a):
No tak, 1 na milion by się trafiło, ze jest awaria, i muszy lądować w BY. W normalnym świecie by na głowie nie przyszło komuś ze można tak, porwać samolot.

Ja w Azerbejdżanie jestem persona non grata, czyli muszę uważać na loty nad AZ. Nie wspomnę jak przez 5-6 lat nie mogłem przekroczyć granicy Schengen w Grecji, więc musiałbym sprawdzać dane loty nad Grecją, czy by nie było awaryjnego lądowania.

Nie widzisz różnicy między swoją sytuacją a pana Ramana? Persona non-grata to tak jakby odwrotność bycia poszukiwanym listem gonczym lol
A co do Grecji to jeżeli masz poważne powody i grozi ci tam rzeczywiście coś, to brzmi jakby warto rozważyć omijanie jej szerokim łukiem

[
Aron napisał(a):
Podziel sobie liczbę awaryjnych lądowań przez liczbę lotów w danym roku, skoryguj proporcjonalnie długościa lotu na terytorium Białorusi, oraz współczynnikiem zwiększonego prawdopodobieństwa zidentyfikowani awarii zaraz po starcie oraz przed samym lądowaniem. Wtedy wyjdzie Ci prawdopodobieństwo tego zdarzenie, pewnie zbliżone do prawdopodobieństwa zastrzelenia Pana Ramana Pratasiewicza na ulicy w Wilnie przez reżimowego funkcjonariusza.

A jak Ci starczy sił to się zastanów, czy zakładasz kask przed wejściem do drewnianego kościoła zabezpieczając się przed uderzeniem przez cegłę...

Owszem, mogli go ruscy odstrzelic gdziekolwiek, ale nie zrobili tego z tego samego powodu co mosad nie odwalił Eichmana w Argentynie.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 24 Maj 2021 19:15 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.1%
złoty
@macio106
Czytam Twoje posty i, abstrahując od tego jakie masz poglądy, zastanawiam się jakim cudem zostałeś moderatorem tego forum skoro piszesz gorzej niż @Zeus który jest Grekiem? (sorry Stary ;) ).

Błagam, zanim coś napiszesz to otwórz/zakup wcześniej słowniki i sprawdź swoją wypowiedź pod względem ortografii, interpunkcji i gramatyki. Tego nie da się czytać, serio. Do tego to Twoje "Ja" pisane wielką literą... To nie jest angielski!

Czy leci z nami pilot czy może został na Białorusi?! ;)
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.

#140 PostWysłany: 24 Maj 2021 19:16 

jar188 napisał(a):
@warsawreceiver
Wymienione przez Ciebie kraje robiły o wiele gorsze rzeczy, z USA na czele.
Demonizujesz całą sytuację niepotrzebnie bo skala incydentu jest nieporównywalnie mniejsza od innych, które miały miejsce czy to na ziemi czy w powietrzu. Temat rzeka, nie te forum.

A czy ja piszę, że nie robiły? Ale nie posunęły się do tego, co napisałem. "A u was biją Murzynów" to popularny argument, ale go nie używaj w tej sprawie. I jeśli ja ją demonizuję, to ty ją lekceważysz.
 PM off
snooka lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 327 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: panprofesor82, TIT, Trendiction [Bot] oraz 8 gości