Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lista obszarów zagrożonych , aktualizowana co piątek
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... e_neu.html
English https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... cationFile

informacja odnośnie darmowych testów (dzięki @manyaky)

antygen Berlin: https://schnelltestberlin.de/
niemcy-covid,1467,154246?start=1640#p1496415

- Berlin: Coronatest.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1520#p1491322
- NRW: Novida-test.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1500#p1488748
- Berlin: 100test.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1500#p1489257

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1830 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 92  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Niemcy covid
#861 PostWysłany: 28 Mar 2021 02:03 
Awatar użytkownika

Loty: 396
Kilometry: 703 023
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Potwierdzam. Na lot San Jose-Paryż-Berlin nie mogłem zrobić odprawy. Udało się na lotnisku i Pani z air France prosiła o okazanie testu i sprawdzała na nim datę.
Olencjaaa uważa post za pomocny.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#862 PostWysłany: 28 Mar 2021 03:11 

Zbanowany
Formularz 'einreiseanmeldung.de' możecie sobie wypełnić i wydrukowac nawet jeśli nie zostajecie w DE , zawsze plany mogą się zmienić i jednak jedziecie dalej czyli tranzyt, a mieć jakiś oficjalny świstek zgłoszenia aby pomachać nim odprawie na lotnisku wylotowym. Co do potwierdzeń testów i jak dokładnie te wydruki są weryfikowane to już się wyraziłem w swojej wypowiedzi odnośnie powrotu na pokładzie Emirates we wcześniejszych postach.

Moja osobista opinia z która pewnie się część Was nie zgadza to taka ze nie możemy sobie pozwolić na tak swobodne podchodzenie do tematu testowania jeśli branża lotnicza i turystyczna ma przetrwać.

Musi być testowanie PCR każdego pasazera przed lotem 48-72h niezależnie skąd leci jeśli to są loty miedzy krajami, dodatkowo powinien być test po jakichś 7 dniach od wylądowania kontrolnie.
Obecnie to nie jest jakiś problem dla większości lokalizacji. My zamówiliśmy w Dubai usługę pobrania wymazu na miejscu w pokoju hotelowym do standardowej ceny na osobe 150AED trzeba było dopłacić 100AED ale przyjechali punktualnie na umówiona godzinę, na chwile tylko zeszliśmy z basenu do pokoju celem pobrania próbki i to wszystko - za to nie musieliśmy jechać i czekać w kolejce w szpitalu, czy płacić za taksówkę tam i z powrotem.

mod cd -> latacie-planujecie-kupujecie,18,155033?start=240

Ostatnio edytowany przez Abcn 29 Mar 2021 12:30, edytowano w sumie 2 razy
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#863 PostWysłany: 28 Mar 2021 21:47 
Awatar użytkownika

Loty: 396
Kilometry: 703 023
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Jestem po kontroli w Berlinie. Sprawdzany test i data oraz wniosek einreiseanmeldung.de i nic więcej. Koleś, który sprawdzał nie umiał rozmawiać po angielsku.
2 ludzi lubi ten post.
Olencjaaa uważa post za pomocny.

#864 PostWysłany: 29 Mar 2021 09:32 
Awatar użytkownika

Loty: 724
Kilometry: 818 756
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Czy w zwiazku z nowymi regulacjami lot z Luksemburga do Warszawy przez Frankfurt (LH) 31 marca na jednym bilecie wymaga testu PCR czy nie?

#865 PostWysłany: 29 Mar 2021 10:14 

Zbanowany
@karder zgodnie z niemieckimi zasadami to nie, ale czy linia lotnicza będzie wymagała to Ci nie odpowiem. Rozróżnijcie ewidentne dupochrony linii lotniczych od przepisów danych państw.
 Profil Relacje PM off
karder lubi ten post.
karder uważa post za pomocny.

#866 PostWysłany: 29 Mar 2021 12:07 

Loty: 68
Kilometry: 193 556
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Julian.Wolf napisał(a):
@karder zgodnie z niemieckimi zasadami to nie, ale czy linia lotnicza będzie wymagała to Ci nie odpowiem. Rozróżnijcie ewidentne dupochrony lini lotniczych od przepisów danych państw.

@ewaolivka i @Runo-88 : wiadomo ze nie spowoduje to zatrzymania epidemii, ale rządy państw nie będą traktować podróżnych jako czynnika zwiększającego zarażenia w ICH państwie.
Macie już rezultat na niekontrolowany napływ turystów na Majorkę pozamykano znowu restauracje i inne firmy obsługujące turystów a np. Emiraty jakoś funkcjonują przy ich 'upierdliwym' jak to określiliście wymogu testowania przyjezdnych.

Dzwoniłem przed momentem na infolinię Lufthansy.
Pani konsultantka twierdzi, że w tranzycie nie ma potrzeby wykonywania testów.
Jeśli krajem docelowym są Niemcy to oczywiście trzeba.
Pytałem o zapis jak poniżej.
Podobno nie obowiązuje dla tranzytu.

Cytuj:
WAŻNE! Od 30.03.2021 r. (wtorek) wejście na pokład samolotu lecącego do Niemiec będzie możliwe tylko z negatywnym wynikiem testu (niezależnie od miejsca wylotu). Sprawdź, czy wykonasz szybki test przed odlotem na lotnisku. Zaplanuj więcej czasu. Przy podróży drogą lądową wymóg testu przed wjazdem zależy wciąż od poziomu ryzyka.

Ja już powoli wymiękam.
Zwyczajnie nie jestem w stanie stwierdzić czy potrzeba tego testu na locie 06.04 czy nie.
Gdzie można uzyskać jednoznaczną odpowiedź w tym temacie?
 Profil Relacje PM off  

#867 PostWysłany: 29 Mar 2021 12:49 

Zbanowany
@Tenroh : lecisz Lufa to już masz odpowiedz, czego szukasz dalej ?
I jest zgodna z tym co pisze tutaj. NIE potrzebujesz na dzień DZISIEJSZY tego testu przy tranzycie samolotem dalej, a moim zdaniem samochodem dalej również.
 Profil Relacje PM off
Tenroh uważa post za pomocny.

#868 PostWysłany: 29 Mar 2021 22:00 

Czy próbował ktoś wersji z tranzytem na lotnisku w Berlinie (przekroczenie granicy na piechotę, pociąg na lotnisko)? Zastanawiam się jak z tym testem
 Profil Relacje PM off  

#869 PostWysłany: 30 Mar 2021 12:04 
Awatar użytkownika

złoty
Wczoraj lecialem z Madrytu do Monachium. Juz przy check in bylismy proszeni o okazanie testu. Powiedzialem Pani, ze dopiero od jutra (czyli od dzisiaj) zmieniaja sie przepisy i na dzien dzisiejszy nie potrzebujemy testu z Hiszpanii, mamy 48h na zrobienie go po przylocie. Zaczela gdzies dzwonic i sprawdzac. Po odlozeniu sluchawki poprosila nas o poswiadczenie ze mieszkamy w DE oraz o moj numer telefonu (podejrzewam, ze chciala sprawdzic czy jest niemiecki ). Po tym wszystkim wystawila nam BP. Po przylocie do Monachium ustawilo sie 7 policjantow na wyjsciu i KAZDY pasazer musial okazac potwierdzenie rejestracji przylotu do DE. Widzialem jak ktos pokazywal BP dotyczace tranzytu. Testy wykonalismy po odebraniu bagazu (calosc 7min) i po 8h mielismy wyniki na mailu. Zaznaczam to bylo wczoraj, przed wejsciem w zycie dzisiejszych przepisow.

#870 PostWysłany: 30 Mar 2021 12:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Wczoraj leciałem z Lisbony do BER i dalej autem do PL. W BER na wyjściu z rękawa trzech policjantów i sprawdzali każdego. Jak zobaczyli polskie paszporty to zapytali czy tranzyt do PL? Odpowiedziałem że tak i od razu przepuścili nie pytając o testy, PLF itd. Aczkolwiek to może być kwestia podejścia konkretnego policjanta.
 Profil Relacje PM off  

#871 PostWysłany: 30 Mar 2021 12:37 

srebrny
Nic nie napisałeś, czy w Lizbonie sprawdzano testy i czy go posiadałeś.
 Profil Relacje PM off  

#872 PostWysłany: 30 Mar 2021 13:03 
Awatar użytkownika

srebrny
W Lizbonie miałem test PCR, bo tego wymaga Portugalia. Ja akurat w Portugalii byłem w tranzycie więc sprawdzano mi testy na check-in w innym kraju lecąc do Portugalii. Testy musiałem pokazać w Lizbonie straży granicznej przechodząc z non-schengen do Schengen. Dalej już testów mi nigdzie nie sprawdzali łącznie z Niemcami o czym pisałem powyżej.
 Profil Relacje PM off  

#873 PostWysłany: 30 Mar 2021 21:57 

Loty: 172
Kilometry: 395 990
Krajów: 44 / 20.6%
Ja tez jak wracałem z Dominikany przez Paris tydzień temu (nie potrzebowałem testu), niemieccy celnicy już wiedzieli ze banda Polaków idzie i od razu przepuścili do wyjścia. Inne nacje sprawdzali.
 Profil Relacje PM off  

#874 PostWysłany: 31 Mar 2021 06:32 
Awatar użytkownika

Loty: 380
Kilometry: 808 097
Krajów: 39 / 18.2%
srebrny
-- 31 Mar 2021 05:30 --

Aktualnie każdy pasażer lecący Lufthansa musi mieć zrobiony test. Od 30 marca. Bez znaczenia, czy tranzyt.

-- 31 Mar 2021 05:32 --

All passengers aged six years and older who wish to enter Germany* on flights from risk and non-risk areas as of 00:00h on Tuesday 30 March must present a negative Covid 19 test at the time of departure. Without negative test proof, you cannot be carried. This was decided by the German government. This rule also applies to all passengers with a connecting flight in Frankfurt or Munich.

Capacities at international airports may be limited. We recommend that you find out today about testing options available for you at your departure point and ask you to allow sufficient time for your test. Antigen, PCR, LAMP and TMA tests performed at certified testing sites are accepted. Certificates are accepted in German, English or French language. Self-tests are excluded and not valid. The test must be done no more than 48 hours before entry.
2 ludzi lubi ten post.

#875 PostWysłany: 31 Mar 2021 09:12 

Loty: 68
Kilometry: 193 556
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Właśnie zmieniałem rezerwację i Pani z Lufthansy potwierdziła, że od dziś każdy wsiadający na pokład ich samolotu lecącego do Niemiec musi mieć test.
Bez znaczenia czy tranzyt.
 Profil Relacje PM off  

#876 PostWysłany: 31 Mar 2021 11:03 

Zbanowany
Przepis mowi tak odnosnie wjazdu na teren Niemiec :
'Ab dem 30.03.2021 haben grundsätzlich alle Personen, die per Flugzeug in die Bundesrepublik einreisen, vor dem Abflug dem Beförderer ein negatives Testergebnis vorzulegen.
Diese Test- und Nachweispflicht gilt unabhängig davon, ob die Beförderung aus einem Risikogebiet stattfindet. Die dem Test zugrundeliegende Abstrichnahme darf grundsätzlich höchstens 48 Stunden vor der Einreise in die Bundesrepublik vorgenommen worden sein. Die neue Test- und Nachweispflicht gilt vorerst bis einschließlich 12.05.2021.'

A tak brzm wytlumaczenie kiedy nastepuje wjazd na teren Niemiec:
'Hier ist zwischen Staaten des Schengen-Raums und Drittstaaten zu unterscheiden, da im Schengen-Raum grundsätzlich keine Binnengrenzkontrollen erfolgen:
Bei Einreisen aus Drittstaaten (d.h. Staaten, die nicht zum Schengen-Raum gehören) sowie Bulgarien, Rumänien, Kroatien, Irland und Zypern erfolgt die Einreise nach Deutschland zum Zeitpunkt des Passierens der zugelassenen Grenzübergangsstelle.
Bei Flugeinreisen aus Schengen-Staaten kann auf den Zeitpunkt der Landung auf dem deutschen Flughafen abgestellt werden.
Bei Einreisen aus Staaten des Schengen-Raums auf anderem Wege (zu Land oder Wasser) erfolgt die Einreise zum Zeitpunkt des Überquerens der Grenze nach Deutschland.'

Czyli trochę nad-interpretuje Lufthansa, jeśli lecę np. spoza Europy bezpośrednio do Frankfurtu i dalej mam połączenie bez przejścia punktu granicznego /tranzyt/ to dalej nie potrzebuję testu wg. Bundesministerium fur Gesundheits.
Jeśli lot jest z krajów Schengen to już samo dotkniecie pasa lotniska jest uznane za przekroczenie granicy i test wymagany, mimo ze np. mamy dalej lot do Polski z tego samego terminala.

Moim zdaniem dobry ruch Lufthansy bo przynajmniej nie będzie pytań kto wpada w wyjątki nierobienia testów, tłumaczą to tym ze nie wszystkie niemieckie lotniska maja 'tranzytowe' terminale i możne zaistnieć potrzeba przejścia granicy np. w przypadku przekierowania lotu na inne lotnisko wiec wymagają od wszystkich testów aby nie bylo problemów.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 31 Mar 2021 11:47, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#877 PostWysłany: 31 Mar 2021 11:56 

srebrny
Jesteś w błędzie. Nie ma czegoś takiego, dla lotów spoza Schengen, jak strefa tranzytowa bez kontroli granicznej.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#878 PostWysłany: 31 Mar 2021 14:17 

Zbanowany
@jacek96: nie wiem kto jest w błędzie ale raczej nie ja. Z tego tekstu poniżej wynika ze jest takie coś, ale nie na wszystkich lotniskach w Niemczech.

'Nicht alle internationalen Flughäfen in Deutschland haben internationale Transitzonen. Zudem kann es jederzeit zu Flugausfällen und -verspätungen kommen. Auch der Wechsel eines Terminals kann die Pflicht des Passierens einer Grenzübergangsstelle erforderlich machen. Daher kann auch eine Einreise erforderlich werden.'

Frankfur am Main Flughafen :
'Startflughafen außerhalb des Schengen-Raums und Reiseziel in einem weiteren Non-Schengen-Land: In der Regel keine Passkontrolle erforderlich, sofern Sie den Transitbereich nicht verlassen. Je nach Staatsbürgerschaft benötigen Reisende ein Transitvisum. Bitte erkundigen Sie sich bei Ihrer diplomatischen Vertretung.'
 Profil Relacje PM off  

#879 PostWysłany: 31 Mar 2021 14:45 
Awatar użytkownika

złoty
jacek96 napisał(a):
Jesteś w błędzie. Nie ma czegoś takiego, jak strefa tranzytowa bez kontroli granicznej, dla lotów spoza Schengen.

Oczywiscie ze jest. Jesli lotnisko wylotu znajduje sie poza Schengen i przylotu rowniez to wtedy takiej kontroli nie ma. Zalozmy ze ktos leci z USA do Turcji przez MUC. W tym momencie nie bedzie mial kontroli paszportowej jesli nie opuszcza strefy tranzytowej ''Gatebereich''. W wypadku gdy lotnisko docelowe znajdowalo by sie w Schengen, wtedy taka kontrola musi nastapic w DE poniewaz w kolejnym kraju przylot z DE bedzie traktowany jako przylot z Schengen i wtedy nikt paszportow sprawdzac nie bedzie.

Start- und Zielflughafen im Schengen-Raum: In der Regel ist keine Passkontrolle erforderlich.
Start- und Zielflughafen außerhalb des Schengen-Raums: In der Regel ist keine Passkontrolle erforderlich, sofern Sie den Gatebereich nicht verlassen.
Startflughafen im Schengen-Raum und Zielflughafen außerhalb des Schengen-Raums: Eine Passkontrolle ist erforderlich.
Startflughafen außerhalb des Schengen-Raums und Zielflughafen innerhalb des Schengen-Raums: Eine Passkontrolle ist erforderlich.
Rockriderr lubi ten post.

#880 PostWysłany: 31 Mar 2021 14:57 

Zbanowany
@Flyguy: już wiem o co im chodzi oni patrzą na tablice odlotów na terminalu, a przepisy nie odnoszą się do tego co Oni widza tylko do możliwości i jak je stosować wtedy.

Dwa razy bylem na locie spoza Europy do Nicei i do Frankfurtu - dalej mieliśmy lot do miasta w strefie Schengen.
Na lotnisku tranzytowym /Nicea lub Frankfurt/ nie przechodziłem kontroli paszportowej była ona dopiero na końcowym lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1830 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 92  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość