Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 193 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 14 Gru 2011 23:54 

NakatePL napisał(a):
a jak wygląda to cenowo na miejscu?? jest taniej??

To znaczy? Taniej od czego? :)

Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN
Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN
#22 PostWysłany: 15 Gru 2011 00:05 

od cen tych na na necie?? pytam bo w wietnamie nie byłem. Czytałem że do halong bay na miejscu są wycieczki za 40 dolarów a na internecie nie znalazłem w takiej cenie

#23 PostWysłany: 15 Gru 2011 00:15 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Z tego co widze na stronie, to ceny o wiele wyzsze od tych ktore byly na miejscu rok temu jak i teraz na wiosne.
Na Elizabeth 2 dni 1 noc kosztowla 72 $, jakas opcja nie deluxe (ktora akurat trafila sie znajomym i tak w wersji delux) 50 $.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 15 Gru 2011 00:22 

Ja byłem 3 lata temu, więc trudno mi powiedzieć. Nie wiem, może też od tego czasu zrobiło się bardziej tłoczno i głośno, bo wtedy wcale tak źle nie było (poza samym portem, który rzeczywiście był zatłoczony).

#25 PostWysłany: 17 Gru 2011 14:07 

dentart napisał(a):
Która to oryginalna Sinh Cafe? Jaki jest adres ich strony? Google podaje kilkanaście Sinh Cafe w Hanoi :-(

Odpowiem na 2 pytania, które przewinęły się w wątku:

1. Oryginalna Sinh Cafe w Hanoi - adres z wizytówki:

http://www.thesinhtourist.vn
hanoi@thesinhtourist.vn

The SinhTourist Office I
52 Luong Ngoc Quyen St. Hanoi

The SinhTourist Office II
64 Tran Nhat Duat St Hanoi

2. Bungalowy na Cat Ba, jak wygladają?
Byliśmy na wyspie Cat Ba 3-4 noce w maju. Bungalow wynajęliśmy na plaży Cat Co 2, cena 20 USD/noc ( nie targowalismy się, pewnie można taniej). Adres znajdziecie w Lonely Planet.
Taki Bungalow na Cat Co 2 jest 2 osobowy, wygląda nieco jak budka dla ptaków, dach kryty jest liścmi palmowymi, w srodku jest materac, szafka, moskitiera, łazienki sa jak na campingu w osobnym budynku, ale wszystko jest czyste i zadbane. Jesli ktos lubi takie warunki OK, jesli ktoś szuka wyższego standardu to lepiej niech poszuka czegos innego, w miasteczku.
Kuchnia w barze na Cat Co 2 taka sobie, frytki, piwo, zupka z paczki, Pho, przekaski, lody. Na lepsze jedzenie należy pójśc do miasteczka (jakies 10-15 min na piechotę). Bardziej luksusowe bungalowy widzielismy na innych plażach i wysepkach.

Długo sie zastanawialiśmy czy zrobic rejs po Ha Long czy indywidualnie. Bylismy w 3-4 agencjach i stwierdzilismy, że wolimy indywidualnie (baza wypadowa Cat Ba). Jesli macie max 2 dni, to chyba lepiej wybrac zorganizowaną wycieczkę, ale wg nas lepiej z noclegiem na łodzi niz na wyspie Cat Ba. Będzie ciekawiej, ładne widoki. Samo miastaczko Cat Ba, nie powala, zobaczycie takich mnóstwo w Wietnamie.

Co do opcji kilku noclegów na Cat Ba to:
-dojechalismy tam za ok 210 000 VD (firma Hoang Long) autobus odchodzi z dworca Luong Yen w Hanoi adres www https://hoanglongasia.com
W cenie jest przejazd autokarem i prom. Wszystko jest zorganizowane, waszym zadaniem jest tylko stawic sie o czasie na dworcu i kupic bilet.
Jazda na Cat be trwa 3-4 h, stąd np. przemyślcie wycieczke 1 dniową ( to oznacza ok 6h w autokarze).
- wyspe Cat Ba zwiedzilismy na rowerach +weszlismy do parku narodowego (uważam, że szkoda iż nie wzięlismy przewodnika, bo ściezki sa b. kiepsko oznaczone)
- oprócz tego wzielismy z Blue Swimmer Adventures (info w LP) 4 osobowy katamaran, pół dnia za ok 30 USD. Wzielismy kapitana, bo myślelismy, że bedzie potrzebny, ale z naszym średnim doswiadczeniem zeglarski dalibysmy spokojnie rade. Niestety wiatr nie dopisywał. Mimo to było to cos innego, ciekawego.
- ponadto mozna sobie zorganizowac kajaki,
-wycieczke łodzią do pływających wiosek, na inne wyspy i plaże.

To chyba ostatni dzwonek zeby zwiedzac wyspe Cat Ba, z powodu ogromnej inwestycji osiedlowej prowadzonej kilka km za miasteczkiem. Plac budowy jest tak ogromny ze rowerem w srednim tempie mija sie go przez ok 10 min. Opis inwestycji tu:

Ostatnio edytowany przez KatarzynaK, 18 Gru 2011 12:37, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 17 Gru 2011 22:15 

Dzięki serdeczne za wyczerpującą odpowiedź. O to mi chodziło.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 18 Gru 2011 12:31 

spoko w razie pytan priv
kkroker@rubikon.pl

ps chciałam dodac, że dzieciom b. sie podobają te bungalowy na plaży, więc jesli to familijny wypad, to zrobicie im wielką frajdę.
Te na Cat Co 2 sa w porządku.

Za to mam mieszane uczucia czy dzieci będą zadowolone z rejsu. Mam wrażenie , że to bardziej rozrywka dla dorosłych.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 26 Cze 2012 15:08 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 313 106
Krajów: 36 / 16.8%
Mam pytanie do wietnamskich stałych bywalców. Będziemy w Wietnamie od 17.11 do 10.12.2012. To początek sezonu czy już szczyt? Czy w tym czasie jest jakaś maksymalna "kumulacja" ruchu turystycznego? Zwłaszcza w odniesieniu do Ha Long.
Planujemy wstępnie:
1. tydzień Hanoi, Ha Long, Sapa i Tam Coc.
2. tydzień Hoi An, Hue, Nha Trang
3. tydzień leżakowanie w Phan Tiet i Mui Ne i Sajgon przed powrotem.
Czy to dobry układ ze względu na klimat?
Czy Vietnam Airlines robi jakieś promocje na krótko przed odlotem czy przeciwnie - jeszcze winduje ceny? Na razie śledzę ich ceny od ładnych kilku miesięcy i ani drgną.
Będę wdzięczny za opinie i sugestie.

#29 PostWysłany: 27 Cze 2012 20:03 

aarekk napisał(a):
Mam pytanie do wietnamskich stałych bywalców. Będziemy w Wietnamie od 17.11 do 10.12.2012. To początek sezonu czy już szczyt? Czy w tym czasie jest jakaś maksymalna "kumulacja" ruchu turystycznego? Zwłaszcza w odniesieniu do Ha Long.
Planujemy wstępnie:
1. tydzień Hanoi, Ha Long, Sapa i Tam Coc.
2. tydzień Hoi An, Hue, Nha Trang
3. tydzień leżakowanie w Phan Tiet i Mui Ne i Sajgon przed powrotem.
Czy to dobry układ ze względu na klimat?
Czy Vietnam Airlines robi jakieś promocje na krótko przed odlotem czy przeciwnie - jeszcze winduje ceny? Na razie śledzę ich ceny od ładnych kilku miesięcy i ani drgną.
Będę wdzięczny za opinie i sugestie.

Plan napięty ale do zrobienia.
Najlepiej kupić bilet open bus i jeżdzić nocami - w innym przypadku braknie wam czasu.
Obserwowałem Vietanm Airlines i maja stałe ceny ( nawet jak będziesz kupował na lotnisku zapłacisz tyle samo co pół roku wcześniej )
Pamietaj by płącić własną kartą kredytową a nie pożyczoną bo nie wpuszczą CIę do samolotu.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 27 Lip 2012 11:01 

Szczyt sezonu jest w czasie święta Tet (nasz styczeń mniej więcej), może on polegać na tym, że wszystko jest zamkniete. Zaś przed świętem oraz po transport jest b. obłożony, lotniska zatłoczone.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 13 Sie 2012 14:24 
Awatar użytkownika

srebrny
kozi00 napisał(a):

Plan napięty ale do zrobienia.
Najlepiej kupić bilet open bus i jeżdzić nocami - w innym przypadku braknie wam czasu.

najlepiej/najszybciej samolotem
około 100 $ za rejs
warto

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 16 Lis 2012 13:04 

Jeśli chodzi o Sinh Cafe w Hanoi, to też miałam problem ze znalezieniem tej właściwiej, mimo iż hotel w którym się zatrzymaliśmy był na tej samej ulicy;) Na tej ulicy każde (a było ich mnóstwo) biuro szczyciło się nazwą Sinh Cafe. Właściwe biuro znajduje się na rogu/na zakręcie ulicy po stronie wewnętrznej (tego zakrętu:)). Specyficzny dla tego biura był fakt, że nikt nas nie witał, nikt do nas nie wyskoczył z propozycjami i zachęcaniem kupna wycieczek. Znużone panienki siedziały za wysoką ladą i udzielały jedynie podstawowych informacji. Nie było mowy o jakimkolwiek rabacie, choćby na zachętę. Wyszliśmy więc stamtąd i kupiliśmy 2-dniową wycieczkę do Ha Long Bay w naszym hotelu u bardzo miłej właścicielki, która dała nam rabat. Tak czy inaczej zapłaciliśmy 70$/os., a za dziecko 10 letnie żadnych zniżek nie udzielają na tą wycieczkę (żadne z biur). Warunki na łodzi i w kajutach były super, ale pogoda byłą fatalna:(
Najlepiej ściągnąć sobie namiary na Sinh Cafe z ich strony i to wszystkie adresy (korzystaliśmy z nich również w "Sajgonie").
W Cho Chi Minh wykupiliśmy u nich wycieczkę 2-dniową na Delte Mekongu - rewelacja! Bardzo polecam. Nie polecam samemu tej wycieczki organizować (choć jestem tego zwolenniczką), ponieważ do Delty trzeba dojechać i to kawał drogi. Zbiórka była rano przy biurze Sinh Cafe i jechaliśmy autobusem 3 godz. Wycieczka bardzo fajnie zorganizowana, polecam.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 04 Sty 2013 14:06 
Awatar użytkownika

Jesteśmy już po zwiedzeniu Ha Long. Mamy nadzieję, że nasz opis przyda się komuś.
W agencjach można kupić najróżniejsze warianty wycieczek do Ha Long z Hanoi
- 1 dzień (pomyłka, na miejscu jesteś może z 2,5 godziny)
- 2 dni z 1 noclegiem na łodzi lub na wyspie Cat Ba
- 3 dni z 2 noclegami na łodzi lub z 1 noclegiem na łodzi i 1 na wyspie.
Od początku nastawieni byliśmy na wycieczkę 3 dniową z 2 noclegami na łodzi i po przetestowaniu gorąco polecamy tę opcję.
Chcieliśmy ją kupić w oryginalnej The Sinh Tourist w Hanoi, ale nie spodobało nam się tam. Personel smutny, opryskliwy a wycieczka 3 dniowa 155USD od osoby.
Poszliśmy do pierwszej lepszej agencji na drugiej stronie ulicy, gdzie miła i ładna Wietnamka sprzedała nam 3 Day Tour na łodzi o nazwie Halong Dugong Sail czy jakoś podobnie za 120 USD od osoby. Łódź była przyzwoita, kajuty z łazienką i klimatyzacją, jedzonko pyszne (dużo owoców morza, ale wcześniej pytano nas czy ktoś nie jada seafoodu, nie jest uczulony, nie jest wegetarianinem. Robią oddzielnie jedzenie dla takich osób).

Dlaczego warto wziąć opcję 3 dniową?
Otóż pierwszy dzień w większości zajmuje transport z Hanoi busem (4,5 godziny) i lunch podczas rejsu z portu do Ha Long, więc zwiedzania jest mniej więcej 4 godziny (15-19) i to w rejonach, w których aż roi się od turystów i innych łodzi. W ostatni dzień zwiedza się jeszcze mniej (dwie godziny po śniadaniu, góra do południa, potem już lunch podczas rejsu do portu, transfer do busa i o 16-17 jesteś na powrót w Hanoi.

Dopiero wykupienie opcji trzydniowej daje ci relaksujący dzień wyłącznie na zatoce, podczas którego:
- przesiadasz się z łodzi hotelowej i pływasz mniejszą (nie ma kajut) dwunastoosobową łodzią od wysepki do wysepki, od zatoczki do zatoczki, leżąc na leżaku na górnym pokładzie i podziwiasz te rejony, gdzie nie ma tylu statków, jest pusto, spokojnie, rajsko. Łódź ma jadalnię na dolnym pokładzie, gdzie jesz pyszny lunch.
- pływasz kajakami ponad 2 godziny.
- dopływasz do bezludnych piaszczystych plaż, kajakiem albo wpław, z łodzi.
- zwiedzasz farmę perłopławów i wioskę rybacką na wodzie.
W busie powrotnym spotkaliśmy też osoby, które nocowały drugą noc na Cat Ba i ich program wyglądał zupełnie inaczej. Nie byli zadowoleni. Drugiego dnia mieli jakiś męczący treking, podczas którego pot spływał im po plecach i cięły komary, a wieczorem się nudzili (dziura).
Proszę się nie dziwić, że łódź może wyglądać inaczej niż na folderze. Od jakiegoś czasu wszystkie łodzie są przemalowane na biało :( Taki prikaz komunistyczny.
A nie napisałem jeszcze o nocach na górnym pokładzie na łodzi. Jeśli trafi wam się towarzystwo, to jest szampańsko! Aha, ekonomiczniej przywieźć ze sobą niż kupować na łodzi alkohol i zapas wody mineralnej.

#34 PostWysłany: 04 Sty 2013 15:14 
Awatar użytkownika

Warto też przy zakupie większej ilości wycieczek (np. Ha Long + Sa Pa) potargować się o cenę. Ha Long twierdzą, że nie obniżają, jak pisała Ilona, ale już przy Sa Pa zeszli z ceny.

#35 PostWysłany: 25 Wrz 2013 13:08 

Jaka łódź (nazwa) polecacie na wycieczke w delcie Mekongu i Halong?
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 25 Wrz 2013 14:27 

Targować się zawsze chcą i będą, zależy tylko od Naszego podejścia.

Wszystko zorganizować się da, i to nawet Ha Long Bay. Autobus z hanoi, dalej z maisteczka motorkiem, do przystani, tam bilet na włąsną rękę (nie brać pośedników, którzy i tam się kręcą) i to wszystko. Cen nie pamiętam ale i tam wyszło poniżej najniższej zorganizowanej... a ile w tym satysfakcji:)

pozdr
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 25 Wrz 2013 15:02 

Loty: 100
Kilometry: 240 247
Krajów: 31 / 14.5%
Nazwa statków to jedna wielka ściema.
Pod nazwą jednego statku z reguły pływa kilka jednostek.
Z reguły zdjęcia przedstawione w folderze prezentują ten najbardziej okazały.
Po przybyciu okazuje się ,że płyniesz statkiem o takiej nazwie jak zarezerwowałAs/eś tylko nie jest taki jak na folderze :-) Taki jeden z wielu wietnamskich tricków.

Osobiście polecam Ha Long 3 D/2 noce.
Mnie podczas 1 nocy ewakuowano ze statku do hotelu z powodu zmiany pogody (wiatr)
Jako ,że łodzie są płaskodenne (oprócz klasy LUX) to o północy wszyscy zostali ewakuowani do hotelu.
Na drugi dzień pojechalismy na wyspę Cat Ba i jak dla mnie to była lepsze opcja niż nastepny dzien pływania po tych samych miejscach na Ha Long.
Na wyspie zwiedzanie miasteczka, jazda rowerami na odległą plaże ,szkoła gotowania kuchni wietnamskiej.
Koszt w tamtym roku w maju 3D/2N ok 150$ /osoba ( statek Phoenix )
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 26 Wrz 2013 23:03 
Site Admin

Loty: 539
Kilometry: 996 635
Krajów: 82 / 38.3%
Ja po raz pierwszy przekonalem sie ze zorganizowanie wycieczki na wlasna reke moze byc drozsze niz wykupienie wlasnie w Ha Long - takze odradzam samemu kombinowac ;)

#39 PostWysłany: 26 Wrz 2013 23:15 

Washington napisał(a):
Ja po raz pierwszy przekonalem sie ze zorganizowanie wycieczki na wlasna reke moze byc drozsze niz wykupienie wlasnie w Ha Long - takze odradzam samemu kombinowac ;)

to ile wynioslo Cie zobaczenie zatoki - mówie o sumarycznych kosztach przejazdu z Hanoi, zatoce, powrocie. Ile zapłacić można najmniej za zatokę jadąc wyjazdem zorganizowanym? Napisz ile to napisze Ci ile ja zapłaciłem za zatokę jadąć w 2 osoby:)
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 27 Wrz 2013 14:24 
Awatar użytkownika

molo1985 napisał(a):
Napisz ile to napisze Ci ile ja zapłaciłem za zatokę jadąć w 2 osoby:)

Molo możesz napisać nam wszystkim, jesteśmy ciekawi. Nikt nie twierdzi, że niemożliwe jest zwiedzanie Ha Long na własną rękę i przy tym taniej, jednakże dla wielu opcja zorganizowana jest po prostu wygodniejsza i bezstresowa. Poza tym co innego, jeśli jesteś studentem i na bujanie się po Azji masz minimum trzy miesiące, a co innego, gdy masz na Wietnam niecałe trzy tygodnie, z ogromnym wysiłkiem wyrwane pracodawcy. Wtedy każdy dzień się liczy i fajnie, jeśli zwiedzanie odbywa się bez zbędnych zaskoczeń. :) Oczywiście nie narzucam ci własnego zdania, tylko się nim dzielę.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 193 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości