Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Lip 2012 16:51 

Cześć. Chciałbym zabrać narzeczoną na Maderę w sierpniu lub wrześniu. Nie mam doświadczenia,bo do tej pory to ona organizowała nam wszelkie przeloty, a ta wycieczka to ma być niespodzianka:-D Zależy mi na tanich liniach, ale jedyne czego jestem pewien to przelotu EasyJet z Lizbony na Maderę. Mieszkamy we Wrocławiu. Czy ktoś zna jakieś niedrogie połączenia. Dowolna trasa:-) Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 24 Lip 2012 16:59 

Janun napisał(a):
Cześć. Chciałbym zabrać narzeczoną na Maderę w sierpniu lub wrześniu. Nie mam doświadczenia,bo do tej pory to ona organizowała nam wszelkie przeloty, a ta wycieczka to ma być niespodzianka:-D Zależy mi na tanich liniach, ale jedyne czego jestem pewien to przelotu EasyJet z Lizbony na Maderę. Mieszkamy we Wrocławiu. Czy ktoś zna jakieś niedrogie połączenia. Dowolna trasa:-) Pozdrawiam

Z tak niewielkim wyprzedzeniem nie bedzie tanio. Sam planowalem Madere, ale w tych terminach Easyjet z Lizbony to 150-200 EUR (koncowka wrzesnia nieco tansza), plus dolot do Lisbony, nie oplaca sie teraz. Jesli chcesz cos kupic last minute to obserwuj strony z lotami charterowymi, np LTur, lub nawet polskie biura podrozy maja niekiedy niezle oferty. Na ten termin nie znajdziesz nic tanio Ryanairem czy Easyjetem. Linie tradycyjne tym bardziej odpadaja, pozostaja chartery.
Na madere mozna tanio poleciec, ale np w lutym:)

#3 PostWysłany: 25 Lip 2012 10:05 

Trochę mnie przeraziłeś;-) Planowałem trasę: Wrocław-Stansted, Stansted-Lizbona/gdziekolwiek do Portugalii np. Porto,żeby ewentualnie jakimś autobusem do Lizbony dotrzeć, Lizbona-Madera. Właściwie najwyższym kosztem zapowiada się przelot Lizbona-Madera... Ceny, które podałeś, to ceny za jedną osobę w 1 stronę??? O ile taniej będzie we wrześniu? Ps.Teraz na Maderze dzieje się dość nieciekawie ( pożary :-/ ), więc może loty będą tańsze, bo część rezerwacji zostanie odwołana.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Lip 2012 10:10 

srebrny
sprawdz tap z londka na madere (przez lis) kiedys tak było taniej niż bezpośrednio z lis. Powodzenia!
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Lip 2012 11:13 
Awatar użytkownika

srebrny
Moim zdaniem możesz zapomnieć o w miarę tanim dostaniu się na Maderę w szczycie sezonu.
W ubiegłym roku byłem na Maderze easyjetem na przełomie lutego/marca kupując bilety bodajże w grudniu 2010 i najtaniej złożyłem z Gdańska przez Stansted za coś ok. 500pln z bagażem rejestrowym
Poza tym teraz easyjest do Funchal lata z Gatwick a nie z Stansted
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 25 Lip 2012 11:18 

Anonymous napisał(a):
Tapem z Warszawy za 1500-1600 zł w obie strony. Szukałbym charterów z Niemiec na ostatnią chwilę - i tak niespodzianka za 1000 zł pewnie będą.

janun jest z wrocławia, więc bliżej mu do berlina, niż warszawy ;-).
@janun, nie wiem, jakie ceny cię interesują, ale na chwilę obecną bez zbędnego kombinowania możesz polecieć na maderę TAPem z berlina schonefeld pod koniec września za ok 1050 (17-25.09)-lub 950 pln (20-25.09.)nie tanio, ale lot jest regularnym przewoźnikiem, z bagażem rejestrowym i posiłkiem.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 25 Lip 2012 11:52 
Awatar użytkownika

srebrny
950pln jak na TAP to dobra cena, tylko beznadziejne połączenie z przesiadką w Lizbonie i przylotem na Maderę o 23.50
z lotniska do Funchal miejscowym autobusem (SAM http://www.sam.pt/Default.aspx?id=331 ) jedzie się ok. godziny i ostatni autobus jedzie o 20.05, podobnie Airport AeroBus Service jeździ z tego co kojarzę do 22.00, zostaje taksówka albo ławka
5 dni na Maderę to mało
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 25 Lip 2012 12:21 

niebieski
ja byłem na majówkę w tym roku, trasa następująca :

Wrocław-Charleroi-Porto (wszystko Ryanair)
autobus Porto-Lizbona
Lizbona-Funchal-Lizbona-Madryt (wszystko EasyJet)
Madryt-Katowice (WizzAir)

bilety kupowane w marcu - noclegi w Porto i Lizbonie przed kolejnymi lotami (dla mnie to była akurat zaleta - godziny lotów również w miarę sensowne), razem ok 600 pln/osobę (łącznie z autokarem z Porto -19EUR)

wg mnie nie masz szans na nic tańszego we wrześniu, więc czarter z biura podróży jest jak najbardziej wskazany - myślę że za 700-800 pln to byłby niezły deal.

ps. taxi z lotniska do Funchal w nocy to ok 40 EUR, w tej sytuacji lepiej od razu poszukać noclegu w Santa Cruz :-)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 25 Lip 2012 12:27 
Awatar użytkownika

srebrny
TUI wrzuciło na forum taką ofertę czarterów do Portugalii

TUI.pl napisał(a):
Pabloo napisał(a):
Jeśli będzie Faro albo Dubrownik od początku sierpnia w nie najwyższej cenie to biorę od razu ;)

Prawie jak na zamówienie :)

Dziś zaczynamy od Portugalii oraz Tunezji.

PORTUGALIA – Faro (FAO) przelot w jedną i dwie strony
Wylot z Katowic (KTW) 27.07, cena 307 zł
Wylot z Warszawy (WAW) 27.07, cena 307 zł
Wylot z Poznania (POZ) 27.07, cena 307 zł
Wylot z Katowic (KTW) 03.08, cena 307 zł
Wylot z Poznania (POZ) 03.08, cena 307 zł
Wylot z Katowic (KTW) 10.08 lub 17.08, powrót po 7 dniach, cena 897 zł
Wylot z Poznania (POZ) 10.08 lub 17.08, powrót po 7 dniach, cena 897 zł

TUNEZJA – Djerba (DJE) przelot w dwie strony
Wylot z Warszawy (WAW) 09.08, powrót po 14 dniach, cena 1197 zł
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 25 Lip 2012 13:01 

cypel napisał(a):
5 dni na Maderę to mało

podałem również opcję z pełnymi 7 dniami na wyspie (100 pln drożej). moim zdaniem taki 7-dniowy pobyt na maderze jest wystarczający. dodatkowy plus jest taki, że są lepsze godziny lotu w tamtą stronę (21:25 na miejscu).
w obydwu przypadkach dużym minusem jest godzina lotu powrotnego (5:45).
można się również pobawić w lot różnymi przewoźnikami i połączyć wylot na maderę z krótkim zwiedzaniem lizbony, czyli lot z berlina do stolicy portugalii TAPem (17.09), a następnego dnia wylot na maderę easyjetem. powrót analogicznie, czyli easyjet z madery do lizbony 24.09., a następnie lizbona - berlin 25.09. skraca nam się pobyt na wyspie, ale mamy zwiedzanie lizbony. cena za loty w granicach 1050 pln.
w czarter do faro bym się nie bawił. trzeba potem dostać się do lizbony, co też kosztuje (pieniądze i czas). trzeba również poskładać jakiś powrót.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Lip 2012 13:03 

niebieski
A ja uważam,że najtaniej wyjdzie czarterem z Niemiec. To są obecne ceny, ale czasem moe trafić się coś ekstra. Mi się kiedyś udało za 99 euro RT
http://www.charter.opodo.de/booking/opo ... owresult=1
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 25 Lip 2012 15:39 

Gdybym ja miał wybierać wolałbym za 2000 zł polecieć z rodzimego biura podróży.
Po pierwsze to duża oszczędność czasu.Te wszystkie przesiadki nawet tradycyjnymi przewoźnikami to już strata czasu i obniżenie komfortu podróży.
Przesiadka w LCC to duże ryzyko nawet przy jednej.Ograniczenia bagażowe w LCC to inna sprawa,a tam każdy KG jest na wagę złota.Zmiana lotniska to następny problem,a o komforcie nawet nie wspomnę.
Po drugie w cenie zawarty jest przelot,hotel i transfer.W większości ofert zawarte jest też jedzenie HB,więc odpada szukanie restauracji.
Po trzecie zawsze można wypożyczyć auto i pozwiedzać wyspę,praktycznie bez ograniczeń.
Będą na Maderze polecam zobaczyć Porto Santo,wyspa oddalona ok.60 km od Madery.Moim zdaniem dużo piękniejsza od turystycznej Madery.
A piękna 8 km plaża to cudo na skalę Europy,praktycznie ZERO ludzi.Na Porto Santo warto spędzić chociaż 1 dzień,najlepiej dostać się tam samolotem z Funchal który lata codziennie,lub promem.Cena za prom i samolot to ok. 100 Euro za RT.W ubiegłym roku na Porto Santo można było polecieć za 1800 zł do hotelu 4* z All.Więc życzę powodzenia w szukaniu transportu na Maderę :).
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 25 Lip 2012 16:11 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):

Popieram twoje spojrzenie w 100% tylko, że nie ma wycieczek na sierpień początek września za 2000 zł, ale za minimum 2800 w górę. Taka opcja jest warta rozważenia w listopadzie gdzie ceny wycieczek np z itaki były nawet po 1200 złotych za tydzien HP. Wtedy nie ma sensu bawić się w przesiadki i samodzielny lot.

tylko nie każdy lubi masową turystykę i siedzenie w getcie turystycznym z opasłymi niemcami i angolami
madera jest turystyczna w turystycznych miejscach
Po wyjechaniu kilku km poza główne atrakcje, cisza, spokój i brak stonki - do tego stopnia, że jest problem z komunikacją bo ludzie miejscowi nie znają angielskiego a przystanki autobusowe często bywają nieoznakowane, tak samo jak mniej uczęszczane lewady, albo na czuja albo na migi z lokalsami trzeba kombinować
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 25 Lip 2012 16:36 

cypel napisał(a):

Popieram w 100%. Jak przeczytałem post kamikadze22 to "turystycznej maderze" to się zacząłem zastanawiać czy aby byłem na tej samej wyspie. I żeby nie było - byłem tam w sierpniu a nie w zimie.

Wystarczy wyjechać z Funchal i poza kilkoma najbardziej ogranymi atrakcjami i szlakami turystów się prawie nie spotyka. A że na Maderze są dziesiątki tras spacerowych wzdłuż Levad to naprawdę nietrudno znaleźć coś dla siebie i tylko dla siebie :)

#15 PostWysłany: 25 Lip 2012 16:51 

niebieski
cypel napisał(a):

nie sposób się nie zgodzić. Madera turystyczna jest tylko w Funchal, w Curral das Freiras o 11 rano i jeszcze kilku miejscach gdzie docierają zorganizowane wycieczki turystów. Wystarczy pojechać na północ, wybrać jedną z wiosek wzdłuż dawnej trasy widokowej (np. Ponta Delgada czy Seixal) i można odpocząć od całego świata, przez całe dnie nie spotykając innych turystów. Oczywiście ma to swoje plusy jak i minusy np. do Ponta Delgada można dojechać z Funchal tylko 3 razy dziennie, w tym jedyny sensowny autobus jest o 13:30 i jedzie prawie 3h starą trasą przez górskie przełęcze. Nie mówiąc już o połączeniu poszczególnych miejscowości na północy gdzie jedyną opcją przemieszczenia się są szkolne autobusy o 8 i 16. Niemniej, jeśli ktoś chce uciec od wszystkiego i wszystkich - północ Madery bardzo polecam.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 25 Lip 2012 22:24 

Madera to bardzo ładna wyspa.Wiadomo jak robi się wycieczkę samemu to w większości wybiera się hotele (przynajmniej ja tak robię)a tam jak wiadomo można trafić na różnych ludzi,od turystów którzy wychodzą rano i wracają wieczorem po plażowiczów którzy po prostu chcą odpocząć i wcale się im nie dziwie zresztą sam nie lubię dużo zwiedzać.Widzę że niektórzy unikają hoteli w których są ludzie z BP bo to są ludzie inne kategorii.Z tego co wiem to w miejscach w których nie ma turystów nie ma też hoteli,więc nie widzę sposobu na uniknięcie bycia w "Getcie turystycznym".Nie widzę problemu na poznanie tej "Innej" Madery będąc w hotelu oddalonym o 50 km od tych cichych miejsc.W ubiegłym roku cena dobrych last minute były na poziomie ok.2000 zł jak nie taniej.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 25 Lip 2012 22:50 

Może Cię zaskoczę, ale można jeździć na wakacje i nie mieszkać w hotelach, tylko np. w małych pensjonatach. A te w takich miejscach jak Madera są świetne i bardzo niedrogie.

Oczywiście nie mam nic do ludzi, którzy mieszkają w hotelach, ale mnie do nich zupełnie nie ciągnie. Wolę zamieszkać u lokalnego właściciela niż w masowym ośrodku.

#18 PostWysłany: 25 Lip 2012 23:48 
Awatar użytkownika

srebrny
kamikadze22 napisał(a):
Z tego co wiem to w miejscach w których nie ma turystów nie ma też hoteli,więc nie widzę sposobu na uniknięcie bycia w "Getcie turystycznym".

Nie zgadzam sie. Mieszkalem w malym hoteliku w centrum funchal, ale obok glownych arterii. Codziennie robilem trasy po kilkanascie kilometrow lewadami. Dojezdzalem miejscowa komunikacja do jakiegos punktu i pozniej walilem z buta trase dochodzac do jakiejs wioski skad moglem wrocic do funchal. Bylem ponad tydzien i zabraklo mi czasu na eksploracje NW czesci wyspy. Na wiekszosci lewad praktycznie zero ludzi. Da sie mieszkac w miejscach gdzie przewazaja nie turysci i byc tez w miejscach gdzie nie ma turystycznej stonki bo ja jestem tego przykladem. Jadalem w samoobslugowym bufecie w pingo doce. Ceny skandalicznie niskie i praktycznie sami autochtoni.
Nie potepiam all inclusive, ale tez mnie to nie interesuje. Nie po to gdzies wyjezdzam zeby ogladac polskie twarze i sluchac polskich dialogow.
Peace
Sory za brak polskich znakow, ale z komorki pisane.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 26 Lip 2012 07:54 

cypel mieszkałeś w hoteliku do którego mogą przyjechać różni ludzie,więc teoretycznie mogłeś spotkać nawet opasłych niemców i angolów.
Ja zastanowił bym się nad znaczeniem słowa "getto turystyczne" dla mnie to miejsce w którym większość hoteli jest nastawionych na turystów typu All.
Madera jest o tyle dobrą wyspą że są na niej ośrodki all inclusive i piękne miejsca to których nie dotarła masowa turystyka,i nie widzę przeszkody żeby spać w "gettcie turystycznym" a być w tych pięknych zakątkach Madery.Jeżeli ktoś ma uraz do PB to nic na to nie poradzę.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 26 Lip 2012 09:34 
Awatar użytkownika

srebrny
kamikadze22 napisał(a):
cypel mieszkałeś w hoteliku do którego mogą przyjechać różni ludzie,więc teoretycznie mogłeś spotkać nawet opasłych niemców i angolów.
Ja zastanowił bym się nad znaczeniem słowa "getto turystyczne" dla mnie to miejsce w którym większość hoteli jest nastawionych na turystów typu All.
Madera jest o tyle dobrą wyspą że są na niej ośrodki all inclusive i piękne miejsca to których nie dotarła masowa turystyka,i nie widzę przeszkody żeby spać w "gettcie turystycznym" a być w tych pięknych zakątkach Madery.Jeżeli ktoś ma uraz do PB to nic na to nie poradzę.

ale o co Ci chodzi ?
chcesz to śpij w getcie
mnie osobiście brzydzi masowa turystyka, ale nie potępiam tego, bo różni ludzie mają różne zapotrzebowania
jedni jeżdżą bo lubią, inni bo muszą ze względu na bariery komunikacyjne i brak znajomości języków a jeszcze inni bo lubią mieć wszystko podane na tacy, nie wnikam w to, może kiedyś też tak będę spędzał czas wolny
jeden lubi leżeć na hotelowym leżaku i pociągać drinki z palemką w towarzystwie a drugi samotnie przemierzać mało uczęszczane trasy
na Maderze zaraz po wyjściu z terminala jak przyleciałem stały podstawione 3 czy 4 autobusy itaki po letników, którzy przylecieli czarterami
z racji tego, że miałem obok przystanek autobusowy to i miałem wątpliwą przyjemność obcować z naszymi rodakami rzucającymi kurwami na prawo i lewo cuchnącymi wódą
żeby nie było, w samolocie obok mnie siedzieli opaśli angole, którzy ledwo wysiedli o własnych siłach po wylądowaniu w funchal i nie był to czarter tylko regularny easyjet ze stansted
i dlatego nie interesuje mnie masowa turystyka bo chce jak najmniej kontaktów z takimi ludźmi
każdy hotel ma swoich klientów, są hotele w których zatrzymują się biznesmeni, są hotele w których przeważają ludzie ciekawi świata i hotele w których duży odsetek stanowi dzicz spuszczona z łańcucha
nie sądzę żeby mały hotelik w którym mieszkałem i w którym tylko jedna osoba z recepcji dukała ledwo po angielsku był docelowym miejscem ww. dziczy
a to dlatego, że taki hotel nie oferuje im basenów z podgrzewaną wodą, kelnerek w bikini, różowych okularów i drinków z palemką, dodatkowo nieswojo by się czuli z rozchełstaną koszulą w palmy spod której wystaje łańcuch skrojony krowie na szkockim pastwisku

niezły offtop się zrobił
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości