Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
elwirka napisał(a):
"Nowe zasady dotyczące: kwarantanny, testów i maseczek ?.
Od 28.03.2022 obowiązują nowe zasady wjazdowe dla osób podróżujących zarówno ze strefy SCHENGEN, jak i spoza.
- Nie ma już obowiązku wypełniania formularza lokalizacji pasażera,
- Nie ma obowiązkowych testów, zarówno po przylocie, jak i po wylądowaniu,
- Nie ma obowiązku odbywania kwarantanny po przylocie.
Zniesiony został również obowiązek zakrywania ust i nosa na terenie lotniska, choć w dalszym ciągu są one zalecane w miejscach większych skupisk pasażerów."
z facebookowej strony Kraków Airport.

PLF zbędny!
https://www.gov.pl/web/gov/wypelnij-klp ... pKjGetIgnY

Temat dotyczący przekraczaniu granicy przez dzieci:
testy-dzieci-przy-przekraczaniu-granicy-polski,184,158360

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2758 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 138  Następna
Autor Wiadomość
#661 PostWysłany: 03 Sty 2021 14:22 

Loty: 128
Kilometry: 310 463
Krajów: 36 / 16.7%
niebieski
cart napisał(a):
Ja na razie kwarantanny nie mam.

Masz kwarantannę, bo nie jest warunkiem jej odbycia to, czy Twoje dane zostały umieszczone w systemie teleinformatycznym.
A to czy dane są już w systemie polecam sprawdzać na internetowym koncie pacjenta, bo z tymi informacjami telefonicznymi zdarzają się opóźnienia.

E:
Uściślając: Zgodnie z rozporządzeniem jesteś obowiązany do odbycia kwarantanny po przekroczeniu granicy zorganizowanym środkiem transportu. Ustawa mówi za to o obowiązku wydania decyzji przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego lub państwowego granicznego inspektora sanitarnego. Oczywiście jest to kolejny bubel, z którym nie do końca wiadomo jak postępować, wątpliwości w tej kwestii zgłaszał zresztą jakiś czas temu RPO, ale w każdym razie, w myśl rozporządzenia, po powrocie z zagranicy masz odbyć kwarantannę i telefon z sanepidu nie ma na to wpływu.

dg72 napisał(a):
Jak już to otrzymasz SMS na wskazany nr telefonu komórkowego

Dzwonią do zarażonych, a to inny rodzaj "bajki covidowej"

Teoretycznie dzwonią do wszystkich, tylko odzywa się automat, który informuje o nałożeniu kwarantanny. Ale zdarza się też, że dzwoni osoba z ZUSu dopytać o dodatkowe dane i poinformować o kwarantannie, nie tylko w przypadku osób zakażonych, przy których mówimy o izolacji, a nie kwarantannie.

Ostatnio edytowany przez Nvjc, 03 Sty 2021 14:37, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#662 PostWysłany: 03 Sty 2021 14:35 
Awatar użytkownika

Loty: 1045
Kilometry: 2 284 455
Krajów: 146 / 67.9%
HON fly4free
Nvjc napisał(a):
cart napisał(a):
Ja na razie kwarantanny nie mam.

Masz kwarantannę, bo nie jest warunkiem jej odbycia to, czy Twoje dane zostały umieszczone w systemie teleinformatycznym.
A to czy dane są już w systemie polecam sprawdzać na internetowym koncie pacjenta, bo z tymi informacjami telefonicznymi zdarzają się opóźnienia.

Sprawdzałem na koncie pacjenta i nie mam.

#663 PostWysłany: 03 Sty 2021 14:40 

złoty
Bo też zrobiłeś sporo, by nie być - sprawdź jutro, pojutrze

Przylatujący Polak do Polski sprawdzi na koncie E-pacjent o ile ma potwierdzony np w swoim banku Profil Zaufany

@cart po zalogowaniu masz opcję "Kwarantanna zgłoszenie on-line" ;)
 Profil Relacje PM off  

#664 PostWysłany: 03 Sty 2021 15:10 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tja, oczywiście złosiłem się już wczoraj :roll:
Zresztą, w moim przypadku kwarantanna nie ma żadnego sensu, bo covid mam za sobą.
3 ludzi lubi ten post.

#665 PostWysłany: 03 Sty 2021 16:49 

niebieski
cart napisał(a):

To ja napiszę jeszcze raz, trochę innymi słowami. Zgodnie z rozporządzeniem Ty jesteś teraz na kwarantannie i nieważne czy masz taką informację w systemie, nieważne czy ktoś do Ciebie dzwonił. Jesteś obowiązany do poddania się kwarantannie tak czy inaczej. Oczywiście jeśli nie masz takiej informacji w systemie, to pewnie nie mają jej też służby, więc ryzyko ukarania jest niewielkie, ale to nie zmienia faktu, że rozporządzenie nie przewiduje, żeby decyzja była wymagana.

Wyjaśniając dogłębniej: to przewoźnik ma poinformować Ciebie o kwarantannie. Następnie wypełniasz kartę lokalizacyjną, dalej przewoźnik przekazuje karty zarządcy lotniska, a ten wojewodzie w celu wprowadzenia zawartych w nich danych do systemu teleinformatycznego. Ale te działania nie zmieniają faktu, że do kwarantanny jesteś zobowiązany w momencie przekroczenia polskiej granicy, a nie w momencie wpisania Ciebie do systemu teleinformatycznego.

Dochodzi jeszcze kwestia, o której pisałem wcześniej, że nie jest to do końca zgodne z ustawą, ale to już temat na znacznie szersze dywagacje. W myśl rozporządzenia przekroczenie granicy samolotem = kwarantanna.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#666 PostWysłany: 03 Sty 2021 17:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@cart wyglada, ze musisz siedziec w domu i odbebnic kwarantanne, chyba ze Sanepid oficjalnie Cie zwolni od tego obowiazku. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#667 PostWysłany: 03 Sty 2021 17:06 
Awatar użytkownika

Loty: 785
Kilometry: 1 163 658
Krajów: 92 / 42.8%
HON fly4free
No dobra, skłamałem, ale tym razem same fakty - nie domniemania. W przypadku podróży z zagranicy zewnętrznej formularz lokalizacyjny w samolocie jest o kant dupy potłuc. Straż Graniczna przy kontroli paszportowej prosi o adres do kwarantanny. I nie rozmawia się z nimi łatwo, bo oni sami tych przepisów nie rozumieją

Ostatnio edytowany przez Abcn, 03 Sty 2021 18:08, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#668 PostWysłany: 03 Sty 2021 17:17 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nvjc napisał(a):
cart napisał(a):

To ja napiszę jeszcze raz, trochę innymi słowami. Zgodnie z rozporządzeniem Ty jesteś teraz na kwarantannie i nieważne czy masz taką informację w systemie, nieważne czy ktoś do Ciebie dzwonił. Jesteś obowiązany do poddania się kwarantannie tak czy inaczej. Oczywiście jeśli nie masz takiej informacji w systemie, to pewnie nie mają jej też służby, więc ryzyko ukarania jest niewielkie, ale to nie zmienia faktu, że rozporządzenie nie przewiduje, żeby decyzja była wymagana.

Wyjaśniając dogłębniej: to przewoźnik ma poinformować Ciebie o kwarantannie. Następnie wypełniasz kartę lokalizacyjną, dalej przewoźnik przekazuje karty zarządcy lotniska, a ten wojewodzie w celu wprowadzenia zawartych w nich danych do systemu teleinformatycznego. Ale te działania nie zmieniają faktu, że do kwarantanny jesteś zobowiązany w momencie przekroczenia polskiej granicy, a nie w momencie wpisania Ciebie do systemu teleinformatycznego.
.

Po pierwsze to rozporządzeniem nie można ograniczać moich praw. Nie ma stanu wyjątkowego, wojennego lub klęski żywiołowej więc takie rozporządzenia są niekonstytucyjne. To odnośnie tego jak się tak już czepiasz przepisów.

Po drugie, wg tego co jest napisane na formularzu lokalizacyjnym, który wypełniałem - jest wypełniany w przypadku gdy ktoś w samolocie ma koronawirusa i chcą namierzyć siedzących obok. Nic tam nie było o kwarantannie.
5 ludzi lubi ten post.

#669 PostWysłany: 03 Sty 2021 17:29 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
Krajów: 40 / 18.6%
niebieski
Moim zdaniem to rozporządzenie powstało jako straszak, aby zniechęcić do podróży za granice. Gdyby naprawdę chodziło o transmisje wirusa, nie byłoby wyjątków np. opiekunowie z uczniami, a płatny pcr zwalniałby z kwarantanny.
5 ludzi lubi ten post.

#670 PostWysłany: 03 Sty 2021 19:08 

cart napisał(a):
Dziś rano wróciłem z Islandii. W samolocie standardowy PLF + ankieta o stanie zdrowia jakie widziałem od miesięcy. W terminalu nie było żadnych kontroli.
Ciekawe jak nałożą kwarantannę, jutro się przekonam. W miejscu adresu wpisałem TRANZYT.

Wracam z Islandii do Polski we wtorek. Następnie jadę autem prosto do Berlina. Czy jak wpisze transit - wpuszcza mnie na pokład samolotu? Jestem Polka ze stałym zameldowaniem w Niemczech (w Polsce chyba jeszcze tez ale w dowodzie nie ma adresu)

Ostatnio edytowany przez klapio, 03 Sty 2021 19:42, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#671 PostWysłany: 03 Sty 2021 19:24 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Przed wpuszczeniem do samolotu nic nie sprawdzają.

#672 PostWysłany: 03 Sty 2021 19:25 
Awatar użytkownika

srebrny
@klauku Przeczytaj jeszcze raz cytowany przez siebie tekst a następnie swoje pytanie, powtarzaj te czynności do uzyskania odpowiedzi.

#673 PostWysłany: 03 Sty 2021 20:09 

niebieski
cart napisał(a):
To odnośnie tego jak się tak już czepiasz przepisów.

Zamierzałem Tobie nie odpisywać, bo sprowadziłeś rozmowę do takiego tonu, że na ogół nie widzę sensu dyskusji, ale kojarzę Ciebie jako bardzo ogarniętego forumowicza, więc uznałem, że pewnie po prostu źle mnie zrozumiałeś.

Dlatego od początku. Nie rozumiem dlaczego "czepiam się przepisów", skoro po prostu opisuję Tobie jak wygląda sytuacja prawna w Twojej sytuacji zgodnie z aktualnym rozporządzeniem. Nie oceniam Ciebie, nie piszę czy masz zostawać w domu. Po prostu napisałeś, że nie jesteś na kwarantannie, więc opisałem Tobie, że według aktualnie obowiązującego w Polsce prawa jesteś do niej zobowiązany już w tym momencie, a nie w momencie pojawienia się komunikatu w systemie. Czysta informacja oparta na przepisach. To nie ja te ograniczenia nakładałem. A co Ty z tym zrobisz to już nie moja sprawa i nie mi to oceniać, tym bardziej skoro sam dodałem, że szansa na konsekwencje jest niewielka, bo służby zapewne też informacji o Twojej kwarantannie nie mają. W każdym razie interpretowanie przepisów, żebyś wiedział w jakiej znajdujesz się sytuacji, to przysługa w Twoją stronę, a nie czepianie się ich. Reszta należy do Ciebie.

cart napisał(a):
Po drugie, wg tego co jest napisane na formularzu lokalizacyjnym, który wypełniałem - jest wypełniany w przypadku gdy ktoś w samolocie ma koronawirusa i chcą namierzyć siedzących obok. Nic tam nie było o kwarantannie.

Idąc dalej. Nie wiem co jest napisane na formularzu lokalizacyjnym, bo nie leciałem nigdzie w ostatnim czasie. Znowu opisałem Tobie jak wyglądają przepisy. Przewoźnik ma poinformować Ciebie o obowiązku kwarantanny, a także zebrać karty lokalizacji dla celów zdrowotnych, następnie przekazać te karty osobie wyznaczonej przez zarządzającego lotniskiem. Jeśli przewoźnik nie poinformował pasażerów o obowiązku kwarantanny, to już nie zależy ode mnie, ale obowiązujące przepisy taki obowiązek na niego nakładają, o czym Ciebie poinformowałem, żeby wytłumaczyć, że według rozporządzenia powinieneś wiedzieć o kwarantannie. Serio nie ode mnie zależy czy ktoś te obowiązki wypełnia.

cart napisał(a):
Po pierwsze to rozporządzeniem nie można ograniczać moich praw. Nie ma stanu wyjątkowego, wojennego lub klęski żywiołowej więc takie rozporządzenia są niekonstytucyjne

I na koniec. Mamy w sobie coś takiego, że przeczytamy jakiś artykuł dotyczący jednej sytuacji, a później nie znając się na tym przeklejamy te opisy do innej sytuacji i zaczynamy rzucać hasłami jakbyśmy byli ekspertami. Znowu nie oceniam, sam się na tym łapię w dziedzinach, na których mniej się znam i staram się to ograniczać. Natomiast prawo jest dziedziną naprawdę skomplikowaną i wymagającą, gdzie ogromne znaczenie dla konkretnej sytuacji potrafi mieć to czy użyto słowa "lub" czy "albo", więc fakt, że głośno było o niekonstytucyjnym ograniczaniu pewnych praw w drodze rozporządzenia, nie oznacza, że wszystkie rozporządzenia można wyrzucić do śmieci, bo to nie są jakieś niewiążące apele, choć wiem, że rząd robi wiele, żeby ludzie tak myśleli. Kwarantanna ujęta w rozporządzeniu jest w pełni konstytucyjna i zgodna z prawem, wątpliwości może natomiast budzić to czy na pewno można ją wprowadzić bez decyzji administracyjnej, o czym pisałem wcześniej, ale to już naprawdę rozważania na długie procesy sądowe. Natomiast w tym momencie rozporządzenie jest aktualnie obowiązującym prawem, na podstawie którego działa policja czy sanepid. I zgodnie z tym rozporządzeniem jesteś na kwarantannie, nawet jeśli nie zamierzasz się do niej stosować.

A skoro rozporządzenie jest niekonstytucyjne i nie może ograniczać Twoich praw, to absolutnie nie rozumiem dlaczego podnosisz ten argument w kontekście mojej informacji, że według niego już przebywasz na kwarantannie, natomiast ten argument nie pojawiał się, gdy zastanawiałeś się czy zostaniesz poddany kwarantannie po wpisie do systemu teleinformatycznego. Przecież jeśli taka informacja pojawi się w Twoim koncie pacjenta i otrzymasz telefon z sanepidu, to nastąpi to na podstawie tego samego niekonstytucyjnego i ograniczającego prawa rozporządzenia. Więc albo bądź konsekwentny i nie respektuj rozporządzenia nawet jeśli otrzymasz oficjalny telefon, albo przyjmij do wiadomości, że według przepisów już jesteś na kwarantannie. I powtórzę: nie moja sprawa czy zamierzasz się do niej stosować czy nie.

Reasumując, nie rozumiem Twojego tonu i oburzenia w moją stronę, skoro ja nie zrobiłem nic poza przedstawieniem Tobie przepisów dotyczących sytuacji. Ja na te przepisy nie mam wpływu, z wieloma się nie zgadzam i nie jest moją winą, jeśli Tobie też się one nie podobają.

Mam nadzieję, że tak jak pisałem na początku, po prostu źle mnie zrozumiałeś. Do posłańców się nie strzela ;) Z mojej strony koniec tematu, bo poświęciłem na niego zbyt dużą część dnia.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
xionc uważa post za pomocny.

#674 PostWysłany: 03 Sty 2021 20:18 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zróbcie kiedyś opcję "nie lubię", a przynajmniej "nie pomógł"

Edit: już pisałem pisząc, że pisać dalej nie będę: takie gadanie do niczego nie prowadzi nie pomaga nikomu. @Cart napisał praktyczne informacje. Z mojego punktu widzenia, a jest on właściwy i słuszny kwarantannę będzie mia wtedy, gdy zadzwoni/napisze (ale tego chyba on nie umie) do niego Sanepid.

Rozważania prawnicze a częściej pseudoprawnicze, które w tym wątku się pojawiają, biłem się i biję w pier(w)si, że i ja je prowadziłem, są tu całkowicie nie na miejscu - może jest jakieś inne forum legislacyjne?
Zresztą o czym my tu mówimy, skoro Straż Graniczna nie zna treści rozporządzenia z 30 grudnia, zatrzymała się na tym z 21 grudnia.

Ostatnio edytowany przez pabien 03 Sty 2021 21:04, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#675 PostWysłany: 03 Sty 2021 20:25 
Awatar użytkownika

HON fly4free
No właśnie. Ja tu się dzielę doświadczeniem, a potem wchodzi @Nvjc i teoretyzuje, odnosząc się do dziurawego rozporządzenia. Teoria to jedno, a praktyka drugie. Dla mnie EOT.
5 ludzi lubi ten post.
Aleksandraa81 uważa post za pomocny.

#676 PostWysłany: 04 Sty 2021 10:36 

Zapytałem Straż Graniczną w Pyrzowicach jak wygląda sytuacja z kwarantanną jeśli wracam z uczniami, a w Hiszpanii byliśmy zarobkowo ;)
Poniżej odpowiedź, jaką otrzymałem:

Szanowny Panie,

W odpowiedzi na zapytanie informuję, iż od dnia 28.12.2020 r. obowiązuje Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 21.12.2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii.
Rozdział 2 par.2 ust.18 pkt.1 mówi, iż do dnia 17 stycznia 2021 r. obowiązek odbycia kwarantanny, o której mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 34 ust. 5 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r.
o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, trwającej 10 dni, licząc od dnia następującego po przekroczeniu granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej,
dotyczy także osób przekraczających tę granicę statkiem powietrznym w rozumieniu art. 2 pkt 1 ustawy z dnia 3 lipca 2002 r. – Prawo lotnicze (Dz. U. z 2020 r. Poz. 1970).

Natomiast pasażer statku powietrznego zgodnie z art.2 ust. 20 zobowiązany jest poinformować przekraczając granicę państwową w sposób określony w ust. 18, przed przekroczeniem tej granicy, przedsiębiorcy oraz podmiotowi wykonującemu transport drogą lotniczą, informację o adresie miejsca zamieszkania lub pobytu, w którym będzie odbywać obowiązkową kwarantannę, o której mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 34 ust. 5 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, oraz numerze telefonu do bezpośredniego kontaktu z tą osobą. Informacje te przedsiębiorca oraz podmiot, o którym mowa w ust. 19, przekazuje niezwłocznie jednostce podległej ministrowi właściwemu do spraw zdrowia właściwej w zakresie systemów informacyjnych ochrony zdrowia.
Po wylądowaniu w Lotniczym Przejściu Granicznym w Katowicach-Pyrzowicach nie będzie pan podlegać kontroli granicznej prowadzonej przez Straż Graniczną
W związku z powyższym podróżując drogą lotniczą na trasie Hiszpania-Katowice powinien pan otrzymać od przedstawiciela linii lotniczych tzw. kartę lokalizacyjną, w której wskazuje pan nr telefonu oraz adres, w którym będzie odbywać obowiązkową kwarantannę. Następnie powinien pan skontaktować się z właściwym państwowym inspektorem sanitarnym w celu omówienia swojej sytuacji.

Zgodnie z par.3 ust.4 wskazanego Rozporządzenia Państwowy inspektor sanitarny właściwy ze względu na miejsce zamieszkania lub pobytu, w którym ma się odbywać obowiązkowa kwarantanna…w uzasadnionych przypadkach decyduje o skróceniu lub zwolnieniu z obowiązku jej odbycia.
 Profil Relacje PM off  

#677 PostWysłany: 04 Sty 2021 11:36 
Awatar użytkownika

HON fly4free
No wspaniałe! Napisałeś do niewłaściwej instytucji, a ta przesłała ci treść rozporządzenia.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#678 PostWysłany: 04 Sty 2021 16:13 

Napisałem do Straży Granicznej, lotniska, linii lotniczej i sanepid - tylko po to żeby samemu spróbować wyciągnąć wnioski, patrząc na to co odpisał mi tyski SANEPID (jestem z Tychów), to chyba słusznie:

"Witam
W odpowiedzi na wiadomość e-mail z dnia 30.12.2020 informuję, że poniższy fakt należy zgłosić Straży Granicznej, która podejmie decyzję.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Tychach"

Jak wiać info od straży granicznej i sanepidu w Tychach jest sprzeczne.
Od linii lotniczej i lotniska nie otrzymałem jeszcze informacji.

Do kogo wg Ciebie powinienem skierować pytanie?
 Profil Relacje PM off  

#679 PostWysłany: 04 Sty 2021 17:04 
Awatar użytkownika

złoty
Też uważam, że pisanie w tym wątku to strata czasu, ale miałem też nadzieję że przez tyle stron sprawa dzieci została wyjaśniona,
Widzę, że nie więc napiszę wątpiącym, powrót z dziećmi nie zwalnia z kwarantanny, ani Polaków ani obcokrajowców, ten przepis był stworzony tylko dla tych obcokrajowców którzy przyjadą z dziećmi przed rozpoczęciem nauki po wakacjach i zaraz wrócą za granicę, tylko i wyłącznie dla nich, taka jest interpelacja SG
 Profil Relacje PM off  

#680 PostWysłany: 04 Sty 2021 17:40 

Ja jednak walczę :)
Będę mieć po 2 zaświadczenia o nauce dla każdego dziecka + umowę cywilnoprawną na zlecenie zagraniczne, angażującą mnie, małżonkę i dzieci.
Dodatkowo lata pisania wyłącznie na klawiaturze sprawią, że PLF i ankietę, mimo starań, raczej wypełnię nieczytelnie ;)
...zobaczymy...dam Wam znać.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2758 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 138  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości