Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 113 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Lip 2012 14:07 
Awatar użytkownika

Loty: 559
Kilometry: 816 878
Krajów: 79 / 38.2%
HON fly4free
Wybieram się do Libanu w poniedziałek na kilka dni. Był ktoś tam może ostatnio tj. w 2012 roku ?
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Reunion, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
 Temat postu: Re: podróż do Libanu
#2 PostWysłany: 21 Lip 2012 18:43 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Bardzo śmieszne.... pogratulować koledze poczucia humoru
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Reunion, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Lip 2012 19:26 

Mialam w planach Liban na poczatku wrzesnia, ale wybito mi to z glowy. Chetnie sie dowiem wrazen po Twoim powrocie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Lip 2012 21:19 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wybito ci z głowy bo....?
Image
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Lip 2012 22:31 

z powodu niepewnej sytuacji w Syrii, oczywiscie... a ze podrozujemy zawsze z dzieckiem / dziecmi to niestety stwierdzilam, ze Syrie, Liban, czy Jemen musze na jakis czas odstawic i pojechac w inne miejsca.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Lip 2012 02:42 

Nic wiecej niz wynika z tresci mojej odpowiedzi. Decyzje podjelismy, kiedy dowiedzielismy sie o zamieszkach w Libanie blisko granicy z Syria.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Lip 2012 20:19 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Hej właśnie wróciłem z Libanu. Spędziłem tam pięć pełnych dni. Jest spokojnie - patrz brak zamieszek na tle religijnym.
Odwiedziłem w kolejności Tripoli - Bszarre - Les Cedres, Baalbek, Jeita Grotto i Bejrut.
Jak dla mnie cztery dni w zupełności wystarczyłyby.
Moje podium : Droga z Les Cedars do Baalbek taksówką - wspaniałe widoki po drodze, serpentyny do wysokości 3000 m i śnieg,
Baalbek ze wspaniale zachowaną świątynią Bachusa, pozostałością świątyni Jowisza etc.
Grota Jeita - górna i dolna coś wspaniałego, niestety obowiązuje całkowity zakaz fotografowania...
Wiza - za darmo na lotnisku.
Ceny - 1 USD- 1500 LL (kurs sztywny)
wstępy : Baalbek 15,000 LL, Groty 18,150 LL
service taxi w Bejrucie 2000 LL, Bejrut - Tripoli autobusem albo service 5000 LL, taxi z lotniska 20 USD (po ostrych targach), bo samolot ląduje o 3 rano i service nie uświadczysz...
Generalnie, jeśli nie potrafisz się targować nie masz po co tam jechać !
Jestem ojcem i swojego dziecka - 6 l dziewczynki nie wziąłbym ze sobą, jak dla mnie za głośno, za brudno, a kierowcy jeżdżą, nie przestrzegając elementarnych zasad bezpieczeństwa - otwarte drzwi service, brak fotelików w samochodach osobowych, dzieci z przodu na kolanach matki albo same, wystawiające głowę przez dach etc.
Dla mnie to jak wizyta w Trzecim Świecie, eleganckie hotele a obok ruiny. Bałagan, brud i samowolka na zasadzie "każdy sobie rzepkę skrobie ". Do tego dołożyć wiele odmian różnych religii i robi się kocioł nie z tej ziemi.
Image
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 29 Lip 2012 21:56 
Awatar użytkownika

srebrny
to co podają w mediach ma się nijak z rzeczywistością
oczywiście jest gorzej niż było, ale zwykły turysta w krótkich gaciach i różowych okularach może spokojnie przemierzać Liban nie narażając się na utratę życia
myślę, że w "dużym" polskim mieście prędzej się dostanie wpiernicz niż zostanie się pozbawionym życia w Bejrucie

edit
walnalem Libie a mial byc Liban

Ostatnio edytowany przez cypel 29 Lip 2012 22:58, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
Asfalto uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 29 Lip 2012 22:06 

cypel napisał(a):
to co podają w mediach ma się nijak z rzeczywistością
oczywiście jest gorzej niż było, ale zwykły turysta w krótkich gaciach i różowych okularach może spokojnie przemierzać Libie nie narażając się na utratę życia
myślę, że w "dużym" polskim mieście prędzej się dostanie wpierdol niż zostanie się pozbawionym życia w Trypolisie

mowa o Libanie a nie o Libii.
Liban to piekny kraj, z checia powtorzylbym swoja podroz tam.
Nelson, czy moglbys napisac za ile kupowales bilety i jakimi liniami? Pare lat temu najtaniej wychodzil lot z Pragi, jestem ciekawy jak jest teraz.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 29 Lip 2012 22:13 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ja kupiłem bilet pod koniec grudnia 2011 LOT - em RT za 617 zł.
Ostatnio podałem informację na forum o locie do Bejrutu za rok
(LOT-em ca.700 PLN RT)
Image
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 29 Lip 2012 22:16 

Gratuluje, upolowales bilet w super cenie!
Jakbys mial czas i ochote, to z checia zobaczylbym kilka twoich zdjec jak tam teraz jest :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Lip 2012 22:17 
Awatar użytkownika

srebrny
szkoda napisał(a):
mowa o Libanie a nie o Libii.

faktycznie napisałem Libia, ale miałem na mysli Liban

tak na marginesie
do Libii było bardzo ciężko wjechać i swobodnie przemierzać ten niezwykły kraj zwykłemu ludzikowi za czasów kadafiego

Ostatnio edytowany przez cypel, 29 Lip 2012 22:23, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 29 Lip 2012 22:23 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie ma problemu. Podaj adres mailowy
Image
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 29 Lip 2012 22:27 
Awatar użytkownika

srebrny
nelson 1974 napisał(a):
Ja kupiłem bilet pod koniec grudnia 2011 LOT - em RT za 617 zł.
Ostatnio podałem informację na forum o locie do Bejrutu za rok
(LOT-em ca.700 PLN RT)

bdb cena
swego czasu dopóki nie upadł węgierski malev można było poniżej 500 pln return dorwać bliski wschód
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 17 Sie 2012 14:00 

Loty: 2
Kilometry: 9 598
Krajów: 3 / 1.5%
niebieski
Nie byłem ale znajomy był na nartach w tym roku-rewelacja. Tak jak wszędzie-zdrowy rozsądek, głowa na karku i nie ma problemów z bezpieczeństwem. Zresztą pewnie większość widziała filmik promo na cyfrówkach: Visit Lebanon. :)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 07 Paź 2012 18:18 

niebieski
nelson 1974 napisał(a):
service taxi w Bejrucie 2000 LL, Bejrut - Tripoli autobusem albo service 5000 LL, taxi z lotniska 20 USD (po ostrych targach), bo samolot ląduje o 3 rano i service nie uświadczysz...
Generalnie, jeśli nie potrafisz się targować nie masz po co tam jechać !

Bejrut - Tripoli - 3000-4000 LL. Taxi z lotniska, 2 razy jechalem raz 15 USD, drugi raz 10 USD. Na tym samym locie co Ty. Proponuję jeszcze podszkolić skilla z targowania ;)

nelson 1974 napisał(a):
Jestem ojcem i swojego dziecka - 6 l dziewczynki nie wziąłbym ze sobą, jak dla mnie za głośno, za brudno, a kierowcy jeżdżą, nie przestrzegając elementarnych zasad bezpieczeństwa - otwarte drzwi service, brak fotelików w samochodach osobowych, dzieci z przodu na kolanach matki albo same, wystawiające głowę przez dach etc.
Dla mnie to jak wizyta w Trzecim Świecie, eleganckie hotele a obok ruiny. Bałagan, brud i samowolka na zasadzie "każdy sobie rzepkę skrobie ". Do tego dołożyć wiele odmian różnych religii i robi się kocioł nie z tej ziemi.

Bez przesady. Byłem na terenach Hezbollahu, byłem na granicy ze Syrią, na południowych dzielnicach Bejrutu itd. Wszędzie czułem się bezpieczniej niż po zmroku w Warszawie. Głośno jest, pzepisów na drodze nie ma, ale każdy tam jeździ lepiej niż u nas więc nie ma problemu.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 07 Paź 2012 18:37 

HON fly4free
Jeśli chodzi o taxi na lotnisko, jadąc z miasta bez najmniejszych problemów można znaleźć taksówkarza za 8-10 $. Większy problem jest na lotnisku, gdyż tam nie bardzo chcą schodzić z cen - ci pod samym terminalem nie opuszczą generalnie poniżej 20$, natomiast wystarczy wejśc na poziom odlotów i tam można wytargować przejazd za 10$. Normalna stawka "taksometrowa" na lotnisko wynosi , w zależności od miejsca docelowego w mieście, do max ok. 10tys LL.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 07 Paź 2012 18:49 

niebieski
No to właśnie. Dlaczego więc płaciłeś $20? Strasznie drogo moim zdaniem.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 20 Paź 2012 15:18 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Bo na przykład był to środek nocy, mój host z airnb.com pomylił daty mojego przylotu i byłem delikatnie mówiąc poirytowany całą sytuacją. W międzyczasie był jeden naganiacz z "service taxi", ale ja czekałem na moją królewnę, która suma summarum w ogóle się nie pojawiła, telefonów też nie odbierała... Z powrotem dojechałem już za 1500 LL, więc jakoś nie zrujnowało mi to budżetu...
Image
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 30 Wrz 2015 08:33 

srebrny
Kto odwiedzał ostatnio Liban? Jak wygląda tam sytuacja?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 113 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości