Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim założysz nowy temat - zadaj sobie trud przeczytania tego wątku. Jeśli masz ogólne pytania/chcesz by inni doradzili Ci co do trasy wycieczki - napisz w tym temacie. Zakładanie odrębnych wątków zmniejsza czytelność forum.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 46  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 02 Mar 2011 10:46 

m4g1k napisał(a):
a co w tym złego że kazali oddać tyle ile było na początku?

Tyle że generowałoby to dodatkowe koszty zorganizowania tej gotówki a następnie jej sprzedania. Uznałem poprostu, że dla tego jednego dnia jest to gra nie warta świeczki, a sama wysokość kaucji jest nie do zaakceptowania.
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#122 PostWysłany: 10 Mar 2011 12:47 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 160 156
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Pytanie do forumowiczów, którzy odwiedzili już Maroko:
Czy przed wyjazdem szczepiliście się na jakieś choroby?

Temat Afryki jest mi obcy, dlatego wolę spytać się ekspertów :)

Ostatnio edytowany przez Vojtas, 10 Mar 2011 12:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 10 Mar 2011 12:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Vojtas napisał(a):
Pytanie do forumowiczów, którzy odwiedzili już Maroko:
Czy szczepiliście się na jakieś choroby?

Temat Afryki jest mi obcy, dlatego wolę spytać się ekspertów :)

nie.

dodam ze przez 10 dni staralismy sie jesc w miejscach gdzie jadali miejscowi i nic nam nie bylo.
Nawet cat-kebab w fezie dal rade ;)
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 10 Mar 2011 13:03 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 160 156
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Im bliżej wyjazdu, tym moich pytań pewnie będzie więcej :)
Na chwilę obecną chciałbym rozwiać jeszcze jedną wątpliwość:
noclegi rezerwować wcześniej przez neta czy szukać na miejscu?
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 10 Mar 2011 17:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Vojtas napisał(a):
Im bliżej wyjazdu, tym moich pytań pewnie będzie więcej :)
Na chwilę obecną chciałbym rozwiać jeszcze jedną wątpliwość:
noclegi rezerwować wcześniej przez neta czy szukać na miejscu?

nie rezerwowac, patrz post yaris ;)
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 11 Mar 2011 01:37 
Awatar użytkownika

Loty: 183
Kilometry: 340 201
Krajów: 52 / 24.3%
niebieski
oczywiście ze nie warto nic rezerwować:)
Byłem w Maroko w lutym - Tanger i Fes;
tak mi się kraj podobał, że 26 lecę jeszcze raz na południe, które chyba będzie jednak dużo lepsze
a Ty kiedy wyruszasz? 26 z Poznania może?
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 12 Mar 2011 02:01 

Ponawiam pytanie z postu parę miejsc wyżej: jak dostac sie z marakeszu do wodospadow Ouzoud ?

#128 PostWysłany: 12 Mar 2011 11:33 

niebieski
Najprosciej Grand Taxi ale jeśli nie masz ekipy z którą możesz jechać to będzie to sporo kosztować. Ja z racji tego że jechałem potem do Fezu to pojechałem CTM do Beni Melal i stamtąd komunikacją miejską do Afurer i Grand Taxi do Azilal i stamtąd do Ouzud. Brzmi skomplikowanie ale nigdzie nie czekałem na następny środek transportu dłużej niż 30min. Bardziej należy się zastanowić nad powrotem. Ouzud to trochę zadupie i poza Grand Taxi chyba nic nie jezdzi więc jak się za długo posiedzi może być problem z powrotem. Zawsze zostaje opcja noclegu tam. Zresztą przeszukaj ten wątek bo po powrocie z Maroka opisałem co i jak (chyba w tym wątku)
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 14 Mar 2011 01:38 

czy ktos sie orientuje jak wyglada polaczenie z Meknes to merzougi, bardzo pokomplikowane? czy lepiej odpuscic sobie Meknes i prosto z Fezu tam uderzac? z gory dzieki i do zobaczenia w Maroko :)

#130 PostWysłany: 14 Mar 2011 09:40 

niebieski
Marigold Z Fezu do Meknes jest jakieś 70km. Możesz podjechać pociągiem czy autobusem i jeszcze wrócić tego samego dnia.
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 14 Mar 2011 12:10 

niebieski
Plan do zrobienia jedynie trochę napięty ;) Samochodu nie wypożyczałem bo chcieli jak dla mnie chore pieniądze i taniej było pojechać CTM/Supratours. Z tym że byliśmy we dwójkę więc koszty rozkładały się inaczej. Za Dacię Logan bez limitu kilometrów chcieli ok 300DH/30€ za dzień. I było bez znaczenia czy sieciowa, czy miejscowa ceny były zbliżone. Pytaliśmy sie wieczorem kiedy ponad połowa już była pozamykana i może dlatego takie ceny. Do tego dochodzi koszt paliwa- podobnie jak w Polsce, no może teraz to będzie trochę taniej. Co do przełęczy i Toukbala to Ci nie pomogę, nie byłem tam. Jedynie byłem w Ouzud. z Marrakeszu to jest bodajże 200km. Teraz będąc tam zastanawiałbym się nawet czy nie przenocować tam.
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 14 Mar 2011 14:17 

niebieski
Zazwyczaj płacisz kartą, rzadko kiedy wypożyczalnie chcą gotówkę a już na pewno nie sieciowe. Auto przeważnie dostajesz zatankowane pod korek. Zresztą wszystko to znajdziesz w warunkach wypożyczenia. Oczywiście jeśli masz auto zatankowane pod korek i oddajesz puste to przy wynajęciu płacisz za paliwo. W Marrakeszu na jednej z głównych ulic w nowym mieście jest chyba z 10-15 wypożyczalni koło siebie w tym sieciowe. Obskoczenie ich nie powinno zając Ci więcej niż godzinę. Niestety nie pomogę Ci z dokładniejszym namiarem bo już nie pamiętam, którędy tam trafiłem. Z mapy googla wnioskuję że mogła by to być Avenue Yacoub al Mansour, ale nie dam sobie obciąć paznokcia ;)
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 15 Mar 2011 12:03 

niebieski
Nie wiem, nie wypożyczałem więc nie miałem tego problemu, a nie zwracałem uwagi wieczorami na parkujące samochody.
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 16 Mar 2011 13:24 
Awatar użytkownika

niebieski
mam takie pytanie: czy ktos wie czy z Merzougi/Rissani jest jakiś bezpośredni autobus nad ocean - Agadir Essouira? Mam mało czasu i z Merzougi odrazu potrzebuje transport nad ocean?
i drugie pytanie czy lepiej dojechac do rissani i tam wykupić wycieczke na pustynie z noclegiem czy odrazu z merzougi? Bede tam 28.03 i nie wiem jak to za bardzo zorganizowac:)
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 23 Mar 2011 18:55 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 198 332
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Witam,

orientuje się ktoś jak wygląda sprawa, jeśli chodzi o przekraczanie granicy między Hiszpanią a Maroko? Konkretnie będe w Maladze i chciałbym dostać się chociaż na klika, kilkanaście godzin do Maroko. Stąd mam pytanie:

1) jest jakieś przejście lądowe? ewentualnie korzystne połączenia promowe? Znalazłem coś takiego http://www.trasmediterranea.es ale króciutki rejs z Ceuta do Algeciras to 50e za osobę... :roll:
2) najbliższe godne zobaczenia miasto po stronie markońskiej?
3) wszystkie inne porady co i jak?

Będę wdzięczny bo w necie za bardzo nic ciekawego nie mogę znaleźć.

#136 PostWysłany: 23 Mar 2011 20:09 

niebieski
Hmm i co Ci odpowiedzieć.

Ceuta leży w Hiszpanii. Więc przejście lądowe pomiędzy Hiszpanią a Marokiem właśnie tam się znajduje. Natomiast z Europy do Ceuty lądem się dostaniesz aczkolwiek wyprawa dość ryzykowna ze względu na wojnę Libii ;) A tak na poważnie to tak czy inaczej musisz skorzystać z promu choćby żeby dostać się do Ceuty. Niedaleko też masz Tanger i do niego tez pływają promy.
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 24 Mar 2011 02:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Shaq napisał(a):
2) najbliższe godne zobaczenia miasto po stronie markońskiej?

tetouan, asilah, chefchawen

reszta to co napisal osiek - nie oplaca sie w zasadzie plynac, bo taniej doleciec.
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 06 Kwi 2011 17:22 

Loty: 29
Kilometry: 42 139
Krajów: 11 / 5.1%
Dobra:) teraz moja kolej.

Lecę do Maroko w terminie 16 - 21 maja. Na miejscu lądujemy o godzinie 16 w Fezie. Wylatujemy o 10 rano z Marrakeszu.

Mam sporo pytań i prosiłbym żebyście mi odpowiadali w punktach, żeby mógł sobie wszystko dokładnie przeanalizować.

1. Czy w Fezie łatwo znaleźć nocleg zakładając ze w centrum będziemy ok 18 godzinie? Ile kosztuje taki nocleg? Nie liczę na super wygody, ale żeby łazienka była w pokoju. (8os sami studenci)
2. Musimy sie przedostać się w miarę szybko do Marrakeszu w związku z tym czy lepiej pojechać pociągiem wzdłuż wybrzeża czy innym sposobem? Jeżeli istnieje jakaś alternatywa to prosiłbym o info.
3. Jak daleko na południe trzeba jechać żeby trafić na Saharę?
4. Jaki nocleg polecacie w Marakeszu?
5. Czy to prawda ze w Marakeszu można trafić na Psie mięso i proces jego pozyskiwania? Jest do dla mnie bardzo istotne, ponieważ jestem wegetarianem i widoku zabijanego zwierzaka nie zniosę a zwłaszcza psa. Wolałbym wiec sie jakoś do tego przygotować.
6. Jak to jest w kwestii ubioru dziewczyn? Czy musza w jakiś konkretny sposób przestrzegać zasady tam panujące?
7. W które miejsce nad ocean najlepiej sie udać z MARAKESZU?
8. Gdzie w Maroko są wodospady, przy których "urzędują" Makaki ?(małpy)

Jak tylko będę miał więcej pytam to je zadam wiec proszę sie przygotować na solidną spowiedź;)

#139 PostWysłany: 06 Kwi 2011 20:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Hmm dokładnie taka samą trase miałem - w niedziele wróciłem ;]
1. W Fezie łapie się taksówkę za 120dh (6 osob do jednej max), i jedzie na Bab bu dżalud (blue gate), tam jest najwięcej noclegów i najlepsza lokalizacja w Fezie (przy samym wejsciu do medyny, obok dworzec autobusowy, i droga na wzgórza, gdzie jest piękna panorama fezu). Za noclegi nie wiecej niz 50dh za osobę. Polecam mój sprawdzony sposób czyli osobie której Cie zaczepi powiedziec ze chcesz nocleg za 50dh i on Cie zaprowadzi:) mi sie caly czas to sprawdzalo:) najlepiej wtedy u zwykłych ludzi - lepsze warunki zazwyczaj niz w tanich hotelach a i mozna dogadac sie o ktoych godzinach chce sie wyjsc itd;)
2. Obok tej bramy jak sie idzie na wzgórza jest dworzec autobusowy prywatnych przewożników. Jest duzo połaczen do Marakeszu. Mam nawet zdjecie rozpiski zrobione ale nie na tym kompie;/ Autobus bedzie na pewno tańszy niż pociąg a co do wygody to moze byc rózniej, najlepiej CTM(ok 150 dh). Na pociąg trzeba dojechac taxa w druga cześć Fezu. (www.oncf.ma)
3. Na sahare pojechac trzeba do Merzougi badź Zagory, popularniejsza jest Merzouga - najlepiej pojechać odrazu z Fezu autobusem na noc- jedzie sie 10 godzin, (na dworcu obok medyny - o 20 - 102 dh,(tym jechałem nei było zle), 20.30 - 145dh CTM i o 20.30 z dworca państwowego 165 Supratours). Nie warto kupować zadnych wycieczek w Fezie bo sie przeplaca, na miejscu wycieczka na z noclegiem na pustyni zaczyna sie od 20-30 euro. Mam znajomoego jakbys potrzebował namiarów pisz:)
powrót z Merzougi jest o 9 rano supratours albo prywantym o 18 wieczorem, cena to 150 dh i jedzie sie 12 godzin do Marakeszu.
Odrazu można pojechać do Essauiry (ładna chodz dla mnie tak super jak to w przewodniku pisali 40-50 dh, 3 godziny jazdy lub Agadir 4 godziny jazdy troche drozszy bilet.) Agadir cieplejszy, w Essauirze mocno wieje caly czas. W maju mysle ze bedzie tam ekstra, no i Essauira tańsza jest, male miasteczko;)
5. W Marakeszu podobnie jak w Fezie jedziesz na Jema el fna i jest tam cala masa noclegow gdzie sie nie obrocisz, zeby taniej to nalezy wejsc w jakas boczna uliczke albo poprosic zdac sie na osobe ktora Cie zaczepi;]
6. Co do ubioru to w tych miejscowosciach nie ma co sie przejmowac, bez wzgledu na to jak dziewczyny beda ubrane to i tak miejscowi beda sie na nie gapic:))) oczywiscie lepiej nie przesadzac;]
7. Polecam Essauire;]
8. Wodospady znajdują sie w Ouzuoud, około 170 km od marakeszu, mozna tez kombinowac by jadac autobusem z Fezu do Marakeszu sie tam zatrzymac, autobusem do Azilalu i stamtad taxa

jak cos to pisz;) 8041678
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 07 Kwi 2011 00:29 

Loty: 29
Kilometry: 42 139
Krajów: 11 / 5.1%
Wynajmował ktoś z Was samochód w Maroko? Ile to kosztuje i gdzie jest najtaniej?
Mam zamiar wynając 2 auta w Fezie i oddać je w Marakeszu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 46  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości