Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Cancun transport
#1 PostWysłany: 05 Paź 2020 21:12 
Awatar użytkownika

Loty: 400
Kilometry: 718 412
Krajów: 74 / 35.8%
niebieski
Siema,

W związku z tym, że w sobotę ruszam do Meksyku mam kilka pytań odnośnie transportu. Będę stacjonował w Cancun i nie wypożyczam samochodu. Stąd też pytanie jak najlepiej z Cancun dotrzeć do:

- Tulum
- Chichen Itza
- Coba
- wyspa Isla Mujeres

Oczywiście w każde miejsce chcę się dostać jak najwcześniej danego dnia ;) Czy najlepiej szukać ofert jakiś lokalnych biur czy szukać lokalnego busa i docierać na miejsce na własną rękę?

oraz ze stolicy do ruin Teotihuacán

Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi. W między czasie sam również szukam info na ten temat.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
 Temat postu: Re: Cancun transport
#2 PostWysłany: 07 Paź 2020 10:31 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 534 977
Krajów: 66 / 31.9%
niebieski
Jako, że jestem na świeżo w temacie to się wypowiem:
- Tulum - poleciłbym ADObusy - dość tani transport, który jedzie wzdłuz Riviera Maya, rozkłady do znalezienia w internecie.
- Chichen Itza - tutaj chyba najlepiej wziąc wycieczkę, nie jestem pewny, czy jakiś autobus jedzie w pobliże Chichen Itza.
- Coba - tutaj co do transportu się nie wypowiem, ale jeżeli jedziesz tam tylko po to, żeby wejść na piramidę to muszę Cię zmartwić - niestety nie można już tego robić :)
- wyspa Isla Mujeres - tutaj polecam wzięcie Ubera do Puerto Juarez (150 peso) i kupno biletu RT z UltraMar (300 peso). Po Isla Mujeres polecam transport wózkiem golfowym - bez dużych negocjacji można zejść do 700 peso za dzień.

Co do Ubera w Cancun to już oddzielna sprawa. Funkcjonuje on dośc dziwnie tzn. na lotnisku w CUN w aplikacji pokazuje informację, że Uber nie jest dostępny w twoim regionie, natomiast w hotelu w Cancun Uber już jest dostępny. Najczęściej dostępny jest 1 lub max 2 auta na całą Zone Hotelaria. Ze względu na jak to określił kierowca "bardzo agresywnych taksówkarzy w stosunku do Uberowców" nie ma również szans, żeby Uber podjechał pod sam hotel, najczęściej trzeba się umawiać koło restauracji lub sklepów.

Przykłady różnic cenowych taksówka/Uber:
CUN-Zona Hotelaria 550peso/brak możliwości
Zona Hotelaria-CUN 500 peso/ 250 peso
Zona Hotelaria-Puerto Juarez 300peso/150 peso
2 ludzi lubi ten post.
Legion1 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 07 Paź 2020 11:37 
Awatar użytkownika

Loty: 679
Kilometry: 1 303 712
Krajów: 117 / 56.5%
platynowy
W lutym transport do Chichén Itzá wyglądał tak,że jechał jeden bus dziennie z tego dworca koło ronda i nie było powrotu tego samego dnia. Miał być na miejscu dopiero koło południa. Do tego cena biletu taka (50 zł OW), że bardziej opłacało się wziąć wycieczkę z przewodnikiem + Ik Kil Cenote itd

Ja brałem stąd:
https://www.viator.com/tours/Cancun/Chi ... _EMAIL_TRV
 Profil Relacje PM off
Legion1 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 07 Paź 2020 11:44 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.5%
niebieski
matbob1990 j-ade pod koniec m-c. wiec pytam
gdzie najbardzij Ci sie podobalo?
co zrobilo najwieksze wrazenie?
czego nie polecasz?
na co uwazac?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Paź 2020 11:55 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 534 977
Krajów: 66 / 31.9%
niebieski
@Kian
Co się podobało ? Tutaj zależy o co pytasz, jeśli chodzi o plaże i klimat odpoczynku to prawdopodobnie Punta Allen, a tak bardziej imprezowo/rozrywkowo to Playa Del Carmen. W Cancun też można spędzić kilka dni, ale moje 8 dni tam spędzone uważam za błąd. Cancun mógłbym porównać do takiej egipskiej Hurghady :) Kilka godzin fajnie można spędzić również w Valladolid i w Akumal. Wrażenie zrobiły również ruiny w Tulum.
Z mojego punktu widzenia tzn. niezbyt zapalonego archeologa nie polecam wizyty w Coba - niestety nie można juz się wspinać na piramidę co według mnie było główną atrakcją tego miejsca.

Na pewno trzeba uważać na tubylców mówiących, że czegoś nie można zrobić taniej i tylko z wycieczką lub przewodnikiem - najczęściej jest zgoła inaczej przykłady już wrzuciłem w innym temacie np. ruiny w Tulum, Akumal.

Podczas podróży w zasadzie nie spotkała mnie żadna niemiła sytuacja związana z kradzieżą itp więc tutaj trzeba po prostu zachować zdrowy rozsądek jak to na każdym wyjeździe.
Rafał Marschall lubi ten post.

#6 PostWysłany: 07 Paź 2020 12:03 
Awatar użytkownika

Loty: 120
Kilometry: 257 736
Krajów: 38 / 18.4%
niebieski
Do Tulum najtaniej można dojechać lokalnymi busami.
Do Chichen Itza najszybciej dojedziesz wykupując wycieczkę na mieście. Lokalnymi busami musiałbyś się kilka razy przesiadać, więc na dojazd stracisz dużo czasu i cenowo nie wyjdzie wcale dużo taniej. W cenie wycieczki pewnie będziesz miał jeszcze stop na cenoty. Warto popytać na mieście o ceny takich wycieczek i się trochę potargować, bo każda agencja ma różne ceny. Na początku pewnie zapytają Cię skąd jesteś. Jak odpowiesz, że z Polski to będą podawać ceny w euro. Nie pamiętam dokładnie cen, bo byłem w Meksyku 3 lata temu, ale jeden sprzedawca mówił cenę np. 50 EUR, a drugi 50 USD.

Relacja z Gruzji
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 07 Paź 2020 12:07 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.5%
niebieski
Bylem 2 razy tam ale ostatnio w 2005 roku,wiec pewnie troche sie zmienilo. Jade z dwoma kolegsami i przez to,ze tam bylem jestem organizatorem wycieczki na zasadzie "ty juz byles wiec wiesz co i jak i nam zalatw wszystko" :D
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Paź 2020 12:24 
Awatar użytkownika

Loty: 400
Kilometry: 718 412
Krajów: 74 / 35.8%
niebieski
Z najnowszych info po przejściu Delty do zamkniętych stref Chichen Itza dochodzą zamknięte:
- Tulum
- Ek Balam
- Uxmal
- Mayapen
- Coba ponownie
- Mayil
- San Gervasio
- Dzibilchaltun

Strefy zamknięte do odwołania.

Temat postu: Cancun transport
#9 PostWysłany: 27 Mar 2021 04:32 
Awatar użytkownika

Loty: 277
Kilometry: 521 914
Krajów: 64 / 30.9%
srebrny
Podepnę się pod temat
myślę że niektórym osobom może się przydać.

W Cancun funkcjonuje dość przyjemna „komunikacja miejska” cena to 12$ za linie R-1 oraz R-2. Za resztę -mniejsze busiki płatność u kierowcy 8,50$ ( MXN )

Do szukania połączeń pojawiła się przydatna aplikacja Moovit.

Główne trasy które były używane to R-1 - droga z Down Town do Zona Hotelera - aż do moim zdaniem najładniejszej plaży Playa Delfines oraz R-6 z Walmartu do Portu na wyspę de Mejeres.

Edit: filmik z „komunikacji miejskiej”

https://drive.google.com/file/d/1SXXzUa ... p=drivesdk

Ostatnio edytowany przez Abcn, 27 Mar 2021 17:03, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 03 Kwi 2021 17:08 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
Krajów: 26 / 12.6%
niebieski
Czy ktoś zna aplikację/stronę gdzie można sprawdzić lokalizacje przystanków na Jukatanie?
W związku z obecną sytuacją lecimy w formie All Inclusive z biurem podróży, żeby jednak nie spędzić całego wyjazdu w hotelu chcielibyśmy trochę pozwiedzać.
Będziemy jakieś 6km na południe od Akumal i zastanawiam sie czy w takim miejscu da radę złapać busy do Tulum/Playa/Cancun?

#11 PostWysłany: 26 Lut 2022 01:04 

Gdzie kupuje się bilety na linię R-1?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 26 Lut 2022 05:13 

Loty: 251
Kilometry: 625 169
Krajów: 62 / 30.0%
niebieski
U kierowcy, kosztuje 12peso
 Profil Relacje PM off
pilotbombowca uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 12 Gru 2023 20:10 

Czy ktoś się orientuje, jaką komunikacją miejską dojadę z Cancun do Riu Palace Costa Mujeres i z powrotem? Nie za bardzo chcę brać taksówki, może jest inny środek komunikacji, np. autubusy?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 13 Gru 2023 18:45 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 184 186
Krajów: 26 / 12.6%
niebieski
Idziesz tutaj: 21°09'54.3"N 86°49'32.2"W
Pytasz o colectivo do wymienionego przez Ciebie miejsca, pokażą Ci konkretnego busa i wchodzisz. Kosztuje grosze. Powrót? Przychodzisz na miejsce w którym wyszedłeś i czekasz na podobnego busa z napisem "Cancun"

#15 PostWysłany: 13 Sty 2024 20:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie zakładając nowego tematu.

Z hotelu Riu Palace Costa Mujeres, da się dojechać do Cancun jakąś komunikacją miejską? Podobno tak. Ale szukam po internecie i nic nie mogę znaleźć.
Czy tylko jedyna opcja to taksówki i bolt?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 13 Sty 2024 20:39 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
https://cancunshuttle-airport.com/es/bl ... a-mujeres/
 Profil Relacje PM off
wiater uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 13 Sty 2024 21:01 

Zbanowany
Czy ktoś przerabiał przejazd z lotniska w cancun do playa del carmen a dokładnie dzielnica playacar ? Jak tam dotrzeć najtańszym kosztem. Autobus ado chyba dojeżdza tylko do miasta a nie do playacar...
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 13 Sty 2024 21:16 

srebrny
Google>> Cancun airport to Playa del Carmen
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 13 Sty 2024 23:01 
Awatar użytkownika

złoty
Dokładnie najpierw sprawdź na google maps a potem pytaj, ja z dworca ado szedłem pieszo do playacar, około 10 minut
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 13 Sty 2024 23:16 

Zbanowany
mój hotel jest w zasadzie ostatni w playacar patrząc od playa del carmen, więc mam 3 km z buta. wychodzi na to, że najtańsza opcja to bus ADO i potem 3 km pieszo.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości