Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 153 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 16 Wrz 2020 15:57 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Na stronach przewoźników najtańsza taryfa bezbagażowa wchodzi tylko wtedy gdy wszystkie wybrane loty są na "swoich" numerach.
W tym konkretnym przypadku w rezerwacji na stronie LH środkowy odcinek YVR-YYZ jest sprzedawany na numerze AC (bo i lot ten nie ma codeshare LH więc nie może być sprzedawany na innym numerze niż oryginalny AC) i ten szczegół "psuje" cenę w economy light gdy chcemy kupić taki bilet na stronie LH. Gdy wybierzemy dokładnie tą samą kombinację rejsów ale na stronie AC to wszystkie 5 rejsów sprzedawanych jest na numerach AC (mimo że fizycznie 4 odcinki robi LH) i stąd za dokładnie te same rejsy dostajemy cenę ~1300 PLN.
Podkreślam że problem ten dotyczy wyłącznie economy light, w przypadku wyższych klas problem ten nie występuje i zawsze wypluwana jest najniższa cena, dlatego też na wrzuconym screenie ze strony LH wyższa taryfa (z bagażem rejestrowanym i możliwością zwrotu pod pewnymi warunkami) kalkulowana jest taniej niż light.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#102 PostWysłany: 16 Wrz 2020 22:10 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
Jakie jest realne ryzyko wtopienia pieniędzy? (Nie pytam czy COVID będzie czy nie ;))
Kupując bezpośrednio w AC lub LH odpada mi użeranie się z OTA, ale nadal kupuję kota w worku razy 5.
Co jeśli w maju 2021 będzie piąta fala pandemii i albo uziemią loty z EU/PL albo Kanada się zamknie - 6k pln wtopione czy *aktualne* warunki tych najtańszych taryf dają jakieś pole manewru? Jeden bilet może bym ryzykował, ale 5...

R.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 16 Wrz 2020 22:33 

srebrny
Generalnie mam te same obawy, choć o 1 bilet mniej do kupienia :) Polityka LH/AC jest słaba bo daje możliwość zmiany za dopłatą w taryfie do 31.01.2021 dla kupionych teraz biletów i tylko raz. Lepiej już jest w KL/AF bo nie ma tych ograniczeń, ale do taryfy i tak trzeba oczywiście dopłacić. Ja ostatecznie odpuściłem na razie, bo nie jest to aż taki deal(*) by ryzykować.

(*) Ale wziąłem Brazylię na wakacje ,a LATAM ma bardzo podobne warunki zmian do KLM, więc jestem hazardzistą tylko wolę grać mniejszym betem o wyższą stawkę :lol:
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 16 Wrz 2020 23:43 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
@jasiub
Warunki zmian i anulacji są poniżej, wyglądają o wiele lepiej niż to o czym piszesz:
https://www.aircanada.com/ca/en/aco/hom ... id-19.html

- możesz anulować lot do 2h przed wylotem - otrzymasz wtedy voucher, który - z tego co wiem - nie ma daty przydatności do spożycia ;) (ale to do potwierdzenia)
- możesz zmienić lot bez opłaty (ale z dopłatą oczywiście) jednorazowo na podróż, która musi się zakończyć najpóźniej 30 września 2021 r. (na stronie mają do 2022 r. ale to najpewniej błąd, który zawsze można wykorzystać...).
- nigdzie nie widziałem informacji, że w AC loty możesz zmieniać tylko do 31 stycznia 2021.
- swoją politykę zmian w związku z Covid-19 przedłużają co miesiąc więc pewnie w październiku będzie możliwość zmiany zakupionego biletu z perspektywą całego roku etc.

W związku z powyższym nie wiem czym niby różni się ich polityka zmian od tej z KLM/AF ;)

@zawiert
Moim zdaniem ryzyko jest takie - kasy nie stracisz ale w najgorszym wypadku będziesz miał voucher na kilka ładnych tysięcy ;) Generalnie dylemat każdego, kto kupuje bilety na podróże w I połowie 2021. Osobiście uważam, że druga połowa będzie już całkiem normalna pod tym względem wbrew wielu forumowym marudom ;)
 Profil Relacje PM off
zawiert lubi ten post.
jasiub uważa post za pomocny.

#105 PostWysłany: 17 Wrz 2020 00:30 

Przypominam, że w czeluściach strony Aircanada jest ukryta informacja, że dla pasażerów skasowanych lotów z Europy robią full refund zgodnie z prawem EU. Link do pdf-a jest wątku o lotach do Bostonu.
 PM off  

#106 PostWysłany: 17 Wrz 2020 00:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Czyli deal jest git ale lepiej brać na stocku AC niż LH. Choć normalnie brałbym niemieckie bilety bo zawsze to mateczka Unia obroni...

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 17 Wrz 2020 00:52 

srebrny
@monre, mój błąd i rozpędziłem się z AC. Tylko Lufa ma w takim razie kiepskie warunki zmiany:

Cytuj:
Dotyczy to wszystkich nowo zakupionych biletów lotniczych na całym świecie. Z tej opcji można skorzystać jednorazowo - niezależnie od warunków taryfy pierwotnie zakupionego biletu. Pasażerowie będą mogli zmienić rezerwację na inną datę podróży do 31 grudnia 2021 r bez oplat za mozliwosc dokonania zmiany rezerwacji. Zmiana rezerwacji musi nastąpić najpóźniej 31 stycznia 2021 r. Jeżeli pierwotna taryfa nie jest już dostępna, należy dopłacić różnicę.
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#108 PostWysłany: 17 Wrz 2020 08:11 
Awatar użytkownika

Loty: 1045
Kilometry: 2 284 455
Krajów: 146 / 68.2%
HON fly4free
Jak będzie druga fala, zaczną się przekładania lotów i odwołania to bez problemu odzyskasz pieniądze od linii. Mi Lufa oddała w 2.5 tygodnia.

#109 PostWysłany: 17 Wrz 2020 08:36 

złoty
Poza tym jeśli będzie ta druga fala, to automatycznie ruch pasażerski nie wzrośnie, a co za tym idzie linie będą potrzebować kasy. W takiej sytuacji będą robić wszystko żeby tych pieniędzy nie oddawać obiecując podróż kiedyś tam, a to można zrobić tylko i wyłącznie obiecując darmową zmianę. W innym przypadku pasażer poprosi o refund i kasy nie będzie.
Jak było napisane wyżej wylot z UE, więc 261/2004 obliguje również AC do ewentualnego zwrotu.
Zeus lubi ten post.

#110 PostWysłany: 17 Wrz 2020 08:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeśli chodzi o zwroty to tak. Jeśli chodzi o rebooking, to LH daje dużo więcej możliwości, jakby na przykład Europę zamknęli, to zawsze coś w trefie Schengen się znajdzie. No chyba, że da się kupić loty tylko europejskie na stoku AC, wtedy to inna bajka :)

Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 25 Wrz 2020 11:19 
Awatar użytkownika

srebrny
No i kupione, pożyjemy - zobaczmy.

Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#112 PostWysłany: 17 Paź 2020 16:50 

srebrny
informacyjnie, to dalej dziala, np majowka z krotkimi przesiadkami z WAW w Vancouver za 1200-1300zl

https://www.skyscanner.ie/transport/lot ... home&rtn=1

Wro - Calgary

https://www.skyscanner.ie/transport/fli ... alse&rtn=1
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 06 Sty 2021 12:22 

niebieski
Odkopię trochę temat, bo mimo że do planowanego wylotu jeszcze lekko ponad 5 miesięcy to sytuacja na świecie póki co nie wskazuje na wylot w terminie. Na stronie Lufthansy pojawiła się informacja, że w przypadku biletów zakupionych po 15 maja, kiedy lot nie był anulowany, należy dokonać zmian do 31.01.21. Wydaje mi się, że wcześniej nie było informacji o tej dacie.
Zakładam, że sporo osób ma rezerwację na kwiecień-maj, dlatego jestem ciekaw czy ktoś ogarnia coś w kwestii ewentualnych zmian.
e-prezes lubi ten post.

#114 PostWysłany: 06 Sty 2021 12:50 

HON fly4free
Nie rób żadnych zmian sam od siebie, poczekaj, aż linia anuluje ci przynajmniej jeden odcinek - wtedy będzie większa szansa na elastyczne przepisanie biletu na odległe terminy.
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 06 Sty 2021 12:55 

Loty: 831
Kilometry: 1 481 691
Krajów: 88 / 41.1%
srebrny
Poza tym LH chce doplat w przypadku nieanulowanych lotów

#116 PostWysłany: 06 Sty 2021 13:47 

niebieski
@marek2011 wiem, ale to trochę ruletka czy anulują czy nie. Tym bardziej, że jeżeli po 31.01 nie dokonam zmiany to chyba wtedy nie będzie zmiany "elastycznej" zmiany, nawet z dopłatą za różnicę biletu.
@OSK opłata dotyczy różnic w cenie, a nie opłaty za samą zmianę rezerwacji. Miałem tego świadomość kupując te bilety ?

#117 PostWysłany: 06 Sty 2021 13:54 
Awatar użytkownika

HON fly4free
mcichecki napisał(a):
@marek2011 wiem, ale to trochę ruletka czy anulują czy nie. Tym bardziej, że jeżeli po 31.01 nie dokonam zmiany to chyba wtedy nie będzie zmiany "elastycznej" zmiany, nawet z dopłatą za różnicę biletu.

Trochę ruletka ale w tym przypadku to taka bardziej z gatunku tych, w których masz obstawione i czarne, w dalszym ciągu może jeszcze wypaść 0 ale szansa bardzo mała.
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 06 Sty 2021 16:00 

HON fly4free
@mcichecki: jeśli do wylotu zostało 5 miesięcy to nawet w normalnych czasach była spora szansa na zmiany rozkładowe uprawniające do zmiany / refundu rezerwacji, a w epoce pandemii takie zmiany są IMO wręcz pewne.

Nawet jeśli potem, z uwagi na nową politykę linii, nie będą chcieli ci przepisać biletu bez dopłat to zawsze będziesz miał w razie zmiany ze strony linii prawo do refundu.
A teraz zmienianie i dopłacanie do nowej taryfy mija się celem, no chyba że to jakaś groszowa dopłata typu 100-200 zł / os. i bardzo chcecie lecieć akurat na tej trasie i w wybranych nowych datach.
 Profil Relacje PM off
maciass lubi ten post.

#119 PostWysłany: 11 Sty 2021 18:08 

niebieski
Dziś kontaktowałem się z LH i potwierdzili, że zmiany rezerwacji można dokonać do dnia wylotu (a nie 31.01.21 jak jest na stronie), więc rzeczywiście najlepiej poczekać na ewentualne zmiany rozkładowe, a jeżeli ich nie będzie to zmienić w ostatnim momencie.

#120 PostWysłany: 15 Lut 2021 11:02 
Awatar użytkownika

niebieski
poczytałem trochę warunki rezerwacji i faktycznie zmiany w rezerwacji można zrobić nawet w przeddzień wylotu jednak do biletów kupionych po 31.08.2020 kiedy bilet nie jest w taryfie FLEX to nie mamy żadnych praw do zmian lub odwołania (o ile przewoźnik sam nie wprowadzi jakichkolwiek zmian).
U mne pozostało jeszcze 3 miesiące do wylotu i zaczynam się stresować, że to jednak pieniądze utopione.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 153 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Feedfetcher oraz 7 gości