Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 450 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 19 Maj 2020 13:19 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 720 379
Krajów: 59 / 27.4%
niebieski
No z powyższych warunków właśnie wynika, że można dowolnie zmieniać daty i kierunki, Ty napisałeś że wcale nie bo "promocja przepada", więc pytam skąd to wywnioskowałeś ;)

#102 PostWysłany: 19 Maj 2020 13:23 
Awatar użytkownika

maciass

Zrób jakąś rezerwację, a następnie spróbuj zmienić kierunek/datę - to zobaczysz skąd to wywnioskowałem :)
Oczywiście zmiana stricte jest możliwa, ale już bez promocji

Ostatnio edytowany przez Abcn, 19 Maj 2020 14:29, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
Abcn lubi ten post.

#103 PostWysłany: 19 Maj 2020 13:28 

HON fly4free
Możesz wyjaśnić co oznacza "bez promocji"? Każą dopłacić za bilet? Jeśli tak, to jest to sprzeczne z zapisami o bezkosztowych zmianach.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 19 Maj 2020 13:30 
Awatar użytkownika

man4business

Tak, dokładnie - pojawiają się opcje tylko z ceną regularna do wyboru - trzeba dopłacać.
Sprawdziłem na kilka kierunków - za każdym razem mogę zmienić datę/kierunek, ale z dopłata regularną.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 19 Maj 2020 13:34 

HON fly4free
Moim zdaniem to się kwalifikuje do zgłoszenia do QR (jako złamanie warunków taryfy: Bilet jest w pełni elastyczny, a zmiany dotyczące kierunku i dat podróży można wprowadzać bez dodatkowych opłat.)
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 19 Maj 2020 13:40 
Awatar użytkownika

Tak zrobię, natomiast może trzeba jeszcze chwilę poczekać - muszą dopracować ten system rezerwacji.
Z drugiej strony ten zapis jest trochę bez sensu - bo wynika z niego, że możesz zarezerwować najtańsze loty w ramach promocji np za 200 PLN, a następnie wybrać droższe , powiedzmy 800 PLN w ramach promocji (tylko taxy) i nie musisz dopłacać 600 PLN ?
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 19 Maj 2020 14:02 

HON fly4free
Nie rozumiem co jest wg ciebie nielogiczne? Przecież wybierając lot po raz pierwszy też możesz wybrać taki, który jest "za 200 zł", albo taki "za 1000 zł". Albo - nie rozumiem o czym piszesz. Za każdym razem powinieneś zapłacić tylko podatki. Jeśli wybierasz inny lot, powinieneś uregulować tylko różnicę w podatkach (dopłacić lub dostać zwrot). W obu przypadkach musi być dostępna odpowiednia taryfa (w tym przypadku zdaje się klasa rezerwacyjna W). W sumie zapis "zmiana dat i kierunków bez dodatkowych opłat" może być pułapką, bo może oznaczać, że nie kasują opłat za zmianę, ale jeśli przy tej okazji nagle pojawia się pełna cena biletu - to jest to zagranie poniżej pasa.
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 19 Maj 2020 14:10 
Awatar użytkownika

man4business

Zwracanie różnicy / dopłacanie do podatków nie wynika z zapisu w warunkach. To tylko Twoja interpretacja - dlatego napisałem, że ten zapis jest nieścisły:

"Bilet jest w pełni elastyczny, a zmiany dotyczące kierunku i dat podróży można wprowadzać bez dodatkowych opłat"

Przecież napisali wyraźnie: 'bez dodatkowych opłat' - w Twojej interpretacji jest mowa o dopłatach.
Ja doskonale wiem, że to powinno być oczywiste i intyuicyjne, że jest tak jak to opisałeś, natomiast z warunków to nie wynika. O tym piszę.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 19 Maj 2020 14:19 

HON fly4free
Ależ wynika, bo warunek nadrzędny jest taki - że 1) opłacasz wszystkie podatki, 2) jest dostępna taryfa. Dopiero ze spełnienia tych dwóch wynika reszta np. możliwość zmiany daty / kierunku bez innych kosztów. Ale jeśli piszesz, że tak nie jest (czyli, że łaskawie możesz sobie kupić cały bilet przy takiej zmianie), to jest to albo błąd w systemie, albo celowe złośliwe działanie QR.
 Profil Relacje PM off
apadlo lubi ten post.

#110 PostWysłany: 19 Maj 2020 14:31 
Awatar użytkownika

Nie będę polemizował, obyś miał rację :) //

Zgłosiłem im problem, czekam na info
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#111 PostWysłany: 19 Maj 2020 17:43 
Awatar użytkownika

Jeśli ktoś dalej czeka na maila proponuje sprawdzić w folderze 'Oferty' (Gmail). Mi własnie tam wpadł mój szczęsliwy kod.
Czy bezpiecznie mogę sprawdzić końcową opłatę za lot bez rezerwacji używając mojego kodu? Na pewno nie przepadnie? Trochę byłoby szkoda :D

Podeśle ktoś link, gdzie zobaczę pełną ofertę miejsc do których lata Qatar?
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 19 Maj 2020 18:47 

HON fly4free
Kod nie przepadnie, można testować do woli. Miejsca, gdzie teoretycznie lata QR, mają na stronie https://www.qatarairways.com/en/destinations.html
Nie wszystkie cele wchodzą (ale w sumie nie wchodzą nieliczne - AKL, EZE, PNH... coś tam jeszcze). Przykładowe ceny już się pojawiły w tym wątku, w dwóch postach. Na teraz podstawowy problem polega na tym, czy można zmieniać rezerwację, czy nie...
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 19 Maj 2020 20:46 

A czy ktoś widział Brazylię? Próbuje w rożnych datach i nie wchodzi.
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 19 Maj 2020 22:02 

HON fly4free
Brazylia (czyli teoretycznie GRU) też nie wchodzi.Ten kawałek GRU-EZE to 5th freedom route i może dlatego teraz nie wchodzi. Na Brazylię (GRU), szczerze pisząc, chyba szkoda marnować taki voucher, lecieć po zygzaku, a można tam się nieraz dostać wprost i za całkiem dobre pieniądze, imho.
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 20 Maj 2020 12:15 

Jest Brazylia za 480 zł ale niestety we wrześniu, ciekawe czy ta dostępność będzie się zmieniać z czasem. :)
 Profil Relacje PM off
man4business lubi ten post.

#116 PostWysłany: 20 Maj 2020 15:35 

Czy ktoś z ostatniego dnia promocji dostał już swój kod?
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 20 Maj 2020 18:18 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 552 639
Krajów: 74 / 34.4%
niebieski
Ja wciąż czekam.

#118 PostWysłany: 21 Maj 2020 09:45 

Cześć! Przyglądam się dyskusji, bo też nurtuje mnie pytanie co ze zmianą rezerwacji i czy zmieniając lot dalej jest możliwość płacenia tylko taxes. Wysłałem konkretne zapytanie na fb do Qatar, ale w odpowiedzi dostałem tylko miły bełkot. Chyba że ktoś wyczyta z tego między wierszami jakąś konkretną wskazówkę?
Cytuj:
Fare conditions may be Fully Flexible (No Change / Cancellation Fees, Minimum & Maximum Stay restrictions + re-routing as requested considering the Network size vs future). Please refer to the fare conditions applicable for this promo ticket before completing the booking.
Please visit the link for details

michal3433 - rozumiem, że masz już kupiony bilet i próbowałeś go zmienić. Może po prostu miałeś pecha i akurat na kierunkach, które sprawdzałeś odpowiednie klasy były już niedostępne?
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 21 Maj 2020 14:30 
Awatar użytkownika

Cześć
tak, dokładnie - chciałem zmienić kierunek/datę mając zakupiony już bilet. Zgłosiłem problem do QA i również dostałem miły bełkot
Natomiast - dobre wieści - wygląda na to że poprawili ten błąd / niedoróbkę. Sprawdzałem dziś jeszcze raz i zaczęły się pokazywać promocyjne ceny. Po przeklikaniu do etapu 'o krok od platnosci' - system ładnie kalkuluję dopłatę/niedopłatę tych kilkustet PLN
Na 100% nie miałem pecha - kombinowałem z wieloma kierunkami i różnymi zakresami dat, musieli teraz to poprawić
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
maciass uważa post za pomocny.

#120 PostWysłany: 21 Maj 2020 15:48 

HON fly4free
Pewnie byłeś pierwszym, który przetestował taką opcję :) Dobrze, że (wydaje się) działa(ć) jak powinno :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 450 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 44 gości