Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 29 Kwi 2020 13:26 

złoty
@7Greg niestety AF/KLM mają taką politykę, więcej znajdziesz w tematach o tej linii oraz w innym o chargeback. Ja bym na Twoim miejscu wziął voucher. On jest po roku zwrotny (wtedy AF chyba już bezpośrednio może pasażerowi wypłacić pieniądze), o ile oczywiście linia nie upadnie.

A jak będziesz go chciał wykorzystać, to można online wszystko ogarnąć. Tylko czy ticket.no chce również haracz za pośrednictwo w odbiorze vouchera?

#42 PostWysłany: 29 Kwi 2020 14:04 

mucha napisał(a):

A jak będziesz go chciał wykorzystać, to można online wszystko ogarnąć. Tylko czy ticket.no chce również haracz za pośrednictwo w odbiorze vouchera?

Nic nie napisali, ale też o to nie pytałem. Wcześniej pisali, że zmiana lotu za free, a jak chciałem zmienić to opłata 300NOK.
Czy jak wezmę voucher to będę musiał kupować ew bilety u OTA czy już bezpośrednio w KLM?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 29 Kwi 2020 14:20 

złoty
Jak weźmiesz voucher to do wykorzystania na stronie AF/KLM. A spróbuj wniosek na stronie KLM o voucher, być może wystawią go sami bez udziału OTA.

#44 PostWysłany: 30 Kwi 2020 10:16 

Walczę cały czas. Sytuacja się powoli klaruje. Moje opcje:
1. Zmiana lotu na max listopad. Opłata 300NOK ze względu na wybór light fare. Niestety nie jestem w stanie od nich uzyskać gdzie jest napisane, że właśnie 300NOK a nie inaczej.
2. Voucher do wykorzystania w KLM. Jak go nie wykorzystam przez 12 miesięcy to zwrot kasy (dopiero po roku)
3. Zmiana daty na później niż listopad. Opłata 300NOK + różnica w cenie biletu

Chyba wybiorę zmianę na ten listopad. Bilet kupiony w dobrej cenie więc nawet jak zapłacę te 300NOK to będzie nieźle. Natomiast jak wezmę voucher to potem nie wiadomo kiedy będzie coś sensownego na stronie KLM.
No chyba, że podpowiesz coś innego? :)
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 30 Kwi 2020 10:27 
Awatar użytkownika

złoty
@7Greg 300NOK to oplata manipulacyjna OTA ,a pytales o roznice w cenie biletu?

#46 PostWysłany: 30 Kwi 2020 10:32 

Flyguy napisał(a):
@7Greg 300NOK to oplata manipulacyjna OTA ,a pytales o roznice w cenie biletu?

Jeżeli wezmę do listopada (jest to max rok od daty kiedy dokonywałem rezerwacji) to tylko opłata OTA. Zadałem pytanie jaki będzie koszt jak przełożę np na styczeń. Napiszę jak dostanę odpowiedź.

Jeszcze muszę podpytać czy voucher będzie w pełnej kwocie czy też potrąca np opłatę paliwową czy jakiś tax?
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 30 Kwi 2020 10:36 
Awatar użytkownika

złoty
Upewnij sie, bo normalnie zawsze obowiazuje doplata do ceny obecnego biletu. To, ze do listopada jest tylko oplata OTA moze wynikac z tego, ze do listopada linia nie pobiera oplat za zmiane rezerwacji, natomiast za roznice biletu i owszem. Voucher jest zawsze w pelnej kwocie (ale to tez zalezy od OTA czy sobie od niego nie potraci swojej prowizji)

#48 PostWysłany: 11 Maj 2020 13:38 

Zdecydowałem sie na przełożenie dat.
16-30.11.2020
Nie wiem czy dobrze, ale trzymam kciuki :)
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 14 Maj 2020 15:12 

niebieski
Miejmy nadzieję że Taiwan otworzy granice. Na razie nawet transferu nie da się zrobić.
Ja mam nieprzeleciany bilet z LOTu, zakładam że wykorzystam we wrześniu-październiku
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 13 Wrz 2020 10:51 

Czy ktoś może ostatnio leciał do Tajwanu i podzieli się informacjami odnośnie covid?
Mam lot za miesiąc i dzisiaj pytałem w KLM o loty. Uzyskałem informację, że samoloty latają do Tajpei cały czas, w miarę normalnie.

Może ktoś poratuje linkiem do strony, gdzie jest informacja jakie Polacy muszą spełnić warunki aby normalnie lub w ogóle wjechać do Tajwanu.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 13 Wrz 2020 11:01 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
@7Greg polecam po prostu stronę naszego MSZ:

https://www.gov.pl/web/dyplomacja/tajwan
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 13 Wrz 2020 11:09 

niebieski
Można tylko służbowo, trzeba mieć wizę, po przylocie obowiązkowa 14 dniowa kwarantanna w hotelu z covidowej listy.
Też bym chciał lecieć w październiku, ale te 14 dni w zamknięciu w jednym pokoju, bez możliwości opuszczenia ani bez szans na spotkanie kogokolwiek kładą temat
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 13 Wrz 2020 11:11 

michzak napisał(a):

Widziałem, czytałem :)
Nie do końca rozumiem w tej sytuacji jak KLM realizuje te loty? Lecą tylko obywatele Tajwanu, dyplomaci itp?

Powoli mam dość przekładania tych lotów :) Przełożyłem chyba z 15 i dalej te przełożone znowu odwołują zmieniają itp. Co za czasy ;) :)

Ostatnio edytowany przez 7Greg, 13 Wrz 2020 11:12, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 13 Wrz 2020 11:12 
Awatar użytkownika

platynowy
Owszem, KLM jako jedna z nielicznych linii lata do Tajpej, ale nie oznacza to, że można się tam normalnie dostać:

https://www.immigration.gov.tw/5475/547 ... 74/236853/

Jest tam pdf z tabelką, a tam:

Image

Jeśli wybierasz się tam w celach turystycznych, to obecnie niestety nie da rady.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 13 Wrz 2020 11:13 

Czyli spora szansa, że kasa w końcu przepadnie, bo lot jakby nie było sie odbędzie. :)
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 13 Wrz 2020 12:17 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.3%
niebieski
michzak napisał(a):

Biorąc pod uwagę stan wyjątkowy ogłaszany przez nich w Portugalii, z tym poleceniem bym nie szarżował :mrgreen:
Rockriderr lubi ten post.

#57 PostWysłany: 13 Wrz 2020 14:08 
Awatar użytkownika

7Greg napisał(a):
Może ktoś poratuje linkiem do strony, gdzie jest informacja jakie Polacy muszą spełnić warunki aby normalnie lub w ogóle wjechać do Tajwanu.
W zasadzie trzeba (1) uzyskać "special entry permit" w konsulacie - powód wizyty musi być inny niż turystyka bądź odwiedziny znajomych, jak również (2) mieć negatywny wynik testu RT-PCR w jęz. ang. wykonany nie wcześniej niż 3 dni robocze przed odlotem oraz (3) wypełnić zgłoszenie wjazdowe na stronie https://hdhq.mohw.gov.tw/ nie później niż 48h przed odlotem, co wiąże się z koniecznością wskazania miejsca, w którym będzie się odbywać kwarantannę. Więcej informacji na stronie tajwańskiego biura konsularnego.

Kwarantanna trwa 14 dni, ale w specjalnych przypadkach może być skrócona (wg skomplikowanej procedury) dla przylatujących z państw o niskim albo średnim ryzyku do odpowiednio 5 albo 7 dni. Obecnie Polski nie ma na liście, ale wspominam, że jest taka możliwość, bo może kiedyś się tam znajdzie. W przypadku skróconej kwarantanny trzeba wykonać kolejny (płatny) test na miejscu w odpowiednio 5. bądź 7. dniu. Jeżeli wynik jest negatywny można wyjść z izolacji, ale dalej obowiązują różne ograniczenia aż do 21. dnia od przylotu.

Hotele wyznaczone do kwarantanny kosztują od ok. 2 tys. TWD/dobę wzwyż. Koszt wykonania testu RT-PCR to ok. 4-10 tys. TWD zależnie od miejsca. Z pozostałych uregulowań wynika pośrednio również konieczność posiadania miejscowego nru telefonu oraz urządzenia z możliwością pobrania aplikacji do kwarantanny.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 13 Wrz 2020 14:13 
Awatar użytkownika

platynowy
Tak na marginesie, może warto dla potomnych wydzielić te ostatnie wpisy, począwszy od pytania @7Greg, do jakiegoś osobnego wątku w dziale o Tajwanie (coś w stylu "Podróż na Tajwan, a Covid-19")?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#59 PostWysłany: 15 Wrz 2020 01:17 

niebieski
Popieram @tropikey. Dostałem niemal zawału na widok tematu, ciesząc się że po roku w końcu znowu pojawiła się jakaś okazja na Tajwan a dopiero potem zorientowałem się, że to ten sam wątek dzięki któremu już tam byłem ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości