Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wydzielony wątek o HolidayCheck: https://www.fly4free.pl/forum/holidaych ... 574,110641

Aktualizacja 2026-09-05 (asystent AI Fly4free.pl, na podstawie 8549 postów do #1836082)
  • ✔ Status Frequent Traveller wymaga 650 Points i 325 Qualifying Points w roku kalendarzowym, Senator 2000/1000, HON Circle 6000 (źródło). Dawne progi 30 segmentów albo 35 000 mil statusowych nie obowiązują od reformy programu z 2023 roku.
  • ✔ Mileage Pooling nadal można zakładać: wspólne saldo dla maksymalnie 2 dorosłych i 5 dzieci w wieku 2-17 lat (źródło). Podawana wcześniej w wątku blokada nowych połączeń od stycznia 2024 nie potwierdza się na oficjalnej stronie.
  • ✔ Mile premiowe są ważne 36 miesięcy i wygasają na koniec kwartału. Nie wygasają przy statusie FTL/Senator/HON albo karcie M&M z minimum jedną kwalifikującą transakcją miesięcznie (źródło).
  • ✔ Od września 2025 pobyty Marriott Bonvoy dają 40 zwykłych Points za pobyt, maksymalnie 120 Points rocznie (źródło). To nie są Qualifying Points.
  • ✔ Do statusu FTL i Senator nadal potrzeba minimum 50% punktów kwalifikujących z lotów Lufthansa Group (źródło).
  • ✔ „NajMILszy poniedziałek” LOT działa cyklicznie, rezerwacja wyłącznie telefoniczna pod 224 596 200, bez stopover i zniżek dla dzieci (źródło). Stawki milowe zmieniają się w każdej edycji, LOT nie publikuje ich na stałe.
Zauważyłeś błąd? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8557 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 428  Następna
Autor Wiadomość
#641 PostWysłany: 02 Lip 2012 18:45 

niebieski
mucha napisał(a):
No tu jest problem, bo klasa na którą Cię przebukowali jest tylko na karcie pokładowej (i w systemie CheckMyTrip również, ale max do 24h po końcu podróży, później rezerwacja już jest nieaktywna). Nr biletu różnie, czasami ten sam a czasami inny.

A czy w tej sprawie może pomóc ktoś z LOT? Np. z lokalnego biura LOTu jak podejdę osobiście? Często bywam tam po faktury, Pani już mnie rozpoznaje. Pytam, bo mam takie przebookowanie na locie z USA do Europy więc sporo mil by przepadło...
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#642 PostWysłany: 02 Lip 2012 19:41 

złoty
bartek. napisał(a):
A czy w tej sprawie może pomóc ktoś z LOT? Np. z lokalnego biura LOTu jak podejdę osobiście? Często bywam tam po faktury, Pani już mnie rozpoznaje. Pytam, bo mam takie przebookowanie na locie z USA do Europy więc sporo mil by przepadło...

Myślę że tak, jak masz urok osobisty oraz pani z LOTu może sprawdzić w systemie takie rzeczy wstecz, to tak :)

#643 PostWysłany: 02 Lip 2012 20:02 

niebieski
No właśnie, tylko pytanie ile można naciskać i ew. odpowiedź, że "nie mam jak sprawdzić" jest faktyczna ;) No nic, może jutro rano podejdę o zobaczymy! :)
 Profil Relacje PM off  

#644 PostWysłany: 02 Lip 2012 20:25 
Awatar użytkownika

Loty: 732
Kilometry: 824 247
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Planuję wyjazd do Berlina w okresie 03-06.08.2012. Na trasie KRK-TXL można zakupić w promocji bilet za 10 000 mil. Dopłata do podatków i opłat wynosi wówczas 1019,04 PLN.
W systemie rezerwacyjnym lufthansa.pl ten sam bilet ze wszystkimi opłatami kosztuje 849.68 PLN.

Sprawdzając możliwość odbioru biletu nagrody na trasie KRK-WAW:
- 11 000 punktów i konieczność dopłaty (podatki i opłaty) 139,11 PLN
- w systemie lot ten sam bilet kosztuje 159 PLN

Czy ktoś mi może wyjaśnić skąd tak duże podatki i opłaty przy rezerwacji za punkty M&M?

#645 PostWysłany: 02 Lip 2012 20:37 

złoty
karder napisał(a):
Czy ktoś mi może wyjaśnić skąd tak duże podatki i opłaty przy rezerwacji za punkty M&M?

Pazerność M&M? Do obliczania podatków przy biletach-nagrodach stosuje się najwyższą stawkę podatków i dopłaty paliwowej (YQ), przez co w większości przypadków opłaty są chore.

Było to już dyskutowane wiele razy, mile opłaca się wymieniać tylko na:
- bilety LOTu gdzie podatki są w miarę niskie (ale kiepska dostępność)
- kombinowane loty do Azji, Oceanii lub w inne rejony świata, ze stopoverami, w klasie biznes - gdzie normalnie bilet kosztuje horrendalne pieniądze a wykorzystując mile i ok. 2-3k podatków mamy super wycieczkę
- sytuacje losowe, typu umiera Ci babcia i musisz lecieć na pogrzeb, normalny bilet na jutro kosztuje ogromne pieniądze a za mile + taxy wyjdzie taniej.

#646 PostWysłany: 02 Lip 2012 22:23 

niebieski
A takie pytanie, czy jeżeli płaciłem za kogoś bilet i ta osoba leciała ze mną, to mogę naliczyć mile dodatkowo za tą osobę?
 Profil Relacje PM off  

#647 PostWysłany: 02 Lip 2012 22:32 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Nie.
 Profil Relacje PM off  

#648 PostWysłany: 03 Lip 2012 09:46 

niebieski
bartek. napisał(a):
A takie pytanie, czy jeżeli płaciłem za kogoś bilet i ta osoba leciała ze mną, to mogę naliczyć mile dodatkowo za tą osobę?

Nie +1.
I nie próbuj - chyba, że nie jesteś emocjonalnie związany z już posiadanymi milami :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#649 PostWysłany: 03 Lip 2012 11:04 
Awatar użytkownika

mileq napisał(a):
I nie próbuj - chyba, że nie jesteś emocjonalnie związany z już posiadanymi milami :mrgreen:

A co? Kasują od razu wszystkie? :roll:

Image
 Profil Relacje PM off  

#650 PostWysłany: 03 Lip 2012 12:24 

niebieski
Byłem w biurze LOTu i wszystko dostałem na wydruku. Przy okazji sprawdziłem kilka innych rzeczy, bo coś często w sumie mam zmiany różne itd. Zaraz wypełniam formularz M&M i zobaczymy co to będzie.

Przy okazji, mimo kupienia biletów przez jednego przewoźnika w drugim to klasa biletu się nie zmienia i zawsze jest dokładnie taka sama.
 Profil Relacje PM off  

#651 PostWysłany: 03 Lip 2012 14:28 
Awatar użytkownika

bartek. napisał(a):
Przy okazji, mimo kupienia biletów przez jednego przewoźnika w drugim to klasa biletu się nie zmienia i zawsze jest dokładnie taka sama.

A z tym różnie bywa - zależy wszystko od dostępności miejsc w danej taryfie. W Twoim przypadku mogło się zdarzyć, że Twoja taryfa nadal była dostępna w nowym połączeniu, ewentualnie zmienili Ci na takie połączenia, aby była ta sama taryfa (a nie wyższa).

Image
 Profil Relacje PM off  

#652 PostWysłany: 03 Lip 2012 15:02 

niebieski
Nie no, miałem zmiany typu z ECONOMY do BUSINESS. Ale jeżeli miał pełną klasę wpisaną w tym przypadku "LCRAZY" to mimo, że takiej klasy u innego przewoźnika nie ma, to i tak zakodowana została..."LCRAZY".
 Profil Relacje PM off  

#653 PostWysłany: 03 Lip 2012 16:28 

złoty
bartek. napisał(a):
Nie no, miałem zmiany typu z ECONOMY do BUSINESS. Ale jeżeli miał pełną klasę wpisaną w tym przypadku "LCRAZY" to mimo, że takiej klasy u innego przewoźnika nie ma, to i tak zakodowana została..."LCRAZY".

Ale klasa i taryfa nie zawsze jest taka sama. Zazwyczaj LCRAZY to klasa L, ale w przypadku przebukowania podstawa taryfy nadal będzie LCRAZY ale klasa może być inna...

#654 PostWysłany: 03 Lip 2012 16:40 

niebieski
humbak napisał(a):
mileq napisał(a):

A co? Kasują od razu wszystkie? :roll:

Mogą zawiesić konto, jako działanie niezgodne z regulaminem - i możesz im naskoczyć. Niestety :(
 Profil Relacje PM off  

#655 PostWysłany: 03 Lip 2012 18:46 

niebieski
mucha napisał(a):
bartek. napisał(a):

Ale klasa i taryfa nie zawsze jest taka sama. Zazwyczaj LCRAZY to klasa L, ale w przypadku przebukowania podstawa taryfy nadal będzie LCRAZY ale klasa może być inna...

A wybacz, ja o taryfie mówiłem...
 Profil Relacje PM off  

#656 PostWysłany: 03 Lip 2012 21:47 

Mam pytanie.W pażdzierniku planuję podróż na Bali.Przelot z Poznania do Frankfurtu lub Monachium
(operator LOT) dalej do Singapuru (najlepiej Singapur Airlines,bo tu planuję podwyższenie klasy do
Business za mile -50.000 mil tylko za ten segment ale ważna jest klasa rezerwacjna i tu problem,
bo w M&M powiedzieli,że podwyszenie jest możliwe tylko od klasy B.Jak to sprawdzić kupując bilet
porzez E-Skay lub Lataj pl w tym ostatnim Pani z infolini już 48 h sprawdza jaka jest różnica w cenie
najtaniszej czyli Q a B (chyba musi zadzwonić do Singapuru)Bardzo zależy mi na tej informacji gdyż
mamy w trójkę (ja żona córka) na swoich kartach M&M zgromadzone już 220.000 mil.Do tego czasu
uzbieramy te 80.000 mil brakujących i lecimy w obie strony jak Pany.Następnie planujemy 3-dniowy
stopower w Singapurze i dwa tygodnie w Raju czyli na Bali .W drodze powrotnej 1-dniowy przystanek
w Singapurze i do domu.Tu koleje pytanie czy kupić cały bilet na wszystkie segmenty podróży, czy
na odcinek Singapur-Bali np w KLM dość tanio.Nie mam pojęcia jak kupuję się bilety z stopowerem.
Co wychodzi taniej?Proszę o radę.
 Profil Relacje PM off  

#657 PostWysłany: 03 Lip 2012 22:05 

HON fly4free
marabut21: jeśli masz "marnować' mile na upgrade to lepiej się zastanów, czy nie bardziej opłaca Ci się je wydać na bilet : do Azji dolecisz w klasie business w dwie strony za 135 tys mil. od osoby i w tym masz w każdą strone po 1 stopoverze i 3 segmenty.
Klasa rezerwacyjna B to pełnopłatna ekonomiczna czyli różnica cenowa może być znaczna.
Do tego dochodzi jeszcze problem z dostępnością miejsc: jeśli sobie kupisz bilet nie masz żadnej gwarancji, że na ten konkretny rejs będą dostępne miejsca w klasie business: upgrady za mile są robione z tej samej puli taryfowej co bilety nagrody, a tych na rejs często brakuje albo są co najwyżej 2.
Singapore Airlines mają bardzo ograniczone oferowanie w business na A380 i 777 więc to dodatkowy problem.

A w ogóle to temat jak wydawać mile;-)
 Profil Relacje PM off  

#658 PostWysłany: 03 Lip 2012 22:36 

Problem w tym ,że biuro podróży z którego chcę skorzystać organizuje pobyt na Bali z
stopoverem w Singapurze(polskojęzyczny przewodnik+polski rezydent na Bali).To dość
interesujące.Myślałem też o Lufthansie (tam różnica w cenie biletu z klasy rezerwacyjnej
najtaniszej do tej z której można wykonać upgrade nie jest kosmiczna lecz z koleji segment
FRA-SIN to już 65.000 mil tle że A380 Którego klasa business jest chyba gorsza niż w
Singapur Airlines.Co robić?
 Profil Relacje PM off  

#659 PostWysłany: 03 Lip 2012 22:40 

niebieski
Jeszcze jedno pytanie techniczne w kwestii naliczania zaległych mil. Dodałem 7 rejsów, kliknąłem wyślij, ale zauważyłem złą datę w jednym, dałem stop, poprawiłem i dałem wyślij jeszcze raz. Dostałem informacje, że te 6ciu nie da się naliczyć, a ten jeden zmieniony poszedł. Po chwilii na koncie zostały mi naliczone mile za lot Lufthansą (pozostałe były LOTem). W szczegółach mam natomiast wszystkie trasy (poza tą jedną zmienioną na końcu) i przy każdej informacje "Przelot zostal juz naliczony".

Jak mam to rozumieć? Podejrzewam, że w systemie są pokane tylko zakończone operacje czyli te "Przelot zostal juz naliczony" jako odrzucone, a w kolejce (niewidocznej dla mnie) ciagle te przeloty są. Stąd też nie widziałbym jeszcze tego jednego zmienionego na końcu lotu. Ale to tylko przypuszczenie.

Ktoś może potwierdzić? I ile trwa naliczenie wsteczne mil przy opcji formularza na stronie?
 Profil Relacje PM off  

#660 PostWysłany: 03 Lip 2012 22:49 

Ja czekałem 2-tygodnie.Ale i tak jednego segmentu podróży
do dziś mi nie naliczyli.Twierdzą, że nie było mnie na liście pa-
sażerów(choć już dwa razy wysłałem im scany karty pokładowej)
Chyba że z Monachium do Poznania wróciłem pieszo.Nie przypominam
sobie. :lol:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8557 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 428  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości