Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 62 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 18 Lut 2020 17:49 

Loty: 57
Kilometry: 112 912
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Mam pewnien problem - będę w AUS i NZ wkrótce, ale niestety prawdopodobnie nie będę miał fizycznej kopii MPJ, tylko skan (jestem obecnie za granicą i dokumenty raczej już nie dotrą na czas). Myślicie, że przejdzie to w wypożyczalni/u policji? Macie jakieś doświadczenia?

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#22 PostWysłany: 18 Lut 2020 19:34 
Awatar użytkownika

złoty
wypożyczałem w Australii na polskie prawo jazdy 2 razy bez problemu, a w pierwszej dopisałem też drugiego kierowcę na polskie pj
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 19 Lut 2020 11:07 

niebieski
@kostek966 ciekawe! Pamietasz moze jakie wypozyczalnie i w ktorym miescie? Bylo to niedawno?

#24 PostWysłany: 19 Lut 2020 21:30 
Awatar użytkownika

złoty
to było niecałe 2 lata temu, pierwsze auto brałem w Brisbane na tydzień, a drugi raz w Sydney w sumie na 1,5 doby, żeby pojechać w góry błękitne, nazw nie pamiętam, brałem przez internetowych pośredników, w jednym i drugim przypadku dzwoniłem z lotniska po transport, bo wypożyczalnie były po za nimi, nie było sprawdzania aut tak jak np w Hiszpanii czy innych problemów przy zwrocie, nawet jak przypadkowo zatrzasnąłem kluczyk w bagażniku, przyjechał mechanik od otwarcia drzwi, a za rachunek dostałem zwrot od swojego ubezpieczyciela, kaucje niezbyt wysokie i szybko zwracane
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 19 Lut 2020 21:45 

Loty: 133
Kilometry: 306 700
Krajów: 32 / 15.0%
Brałam w listopadzie 2018r. campervana w Jucy na ponad 2 tygodnie . Odbiór w Melbourne a zwrot w Brisbane - nie było potrzebne międzynarodowe prawo jazdy. Wypożyczenie przez stronę Jucy - wraz z ubezpieczeniem.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 20 Lut 2020 05:31 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 538 600
Krajów: 80 / 37.4%
panrobo napisał(a):
Myślicie, że przejdzie to w wypożyczalni/u policji? Macie jakieś doświadczenia?

Ja również nie sądzę by był problem wypożyczyć na prawo jazdy polskie nie mniej jednak, nieco z boku tematu ale warto pamiętać, że jeżeli wyrabia się międzynarodowe prawo jazdy z myślą o prowadzeniu pojazdu w Australii, wówczas powinno się to zrobić w oparciu o Konwencję Genewską (a nie Wiedeńską).

p.

#27 PostWysłany: 20 Lut 2020 14:59 

niebieski
Dzięki wielkie. MPJ wyrobiłem w obydwu konwecjach, więc w formie elektronicznej wszystko mam, tylko pytanie czy dokumenty dojdą. Jako, że wielu z was wypożyczyło nawet bez MPJ, to wydaje mi się, że powinienem być w miare bezpieczny. Dzięki!

#28 PostWysłany: 20 Lut 2020 15:08 

Wypożyczałem w AVIS na polskie prawo jazdy i było bez problemu aczkolwiek w Northern Territory powiedzieli, że w tym stanie policja może się przyczepić do braku MPJ
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 20 Lut 2020 15:20 

@panrobo
Coś mi świta, że jest możliwość "tłumaczenia" pj przez konsula. Jak byś chciał być bardzo bezpieczny i miał czas odwiedzić nasz konsulat np. w Sydney. Chociaż o samą procedurę musiałbyś dopytać.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 21 Lut 2020 04:24 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 538 600
Krajów: 80 / 37.4%
Tyle że nie sądzę by to odbywało się od ręki i za darmo i trochę szkoda czasu na wakacjach. Tłumaczyłem swoje krajowe prawo jazdy w zeszłym roku w placówce zagranicznej i czekałem 6 dni na odbiór i kosztowało mnie to prawie 140 zł. Nie wiem jaki standardowy czas oczekiwania w każdym razie.

p.

#31 PostWysłany: 21 Lut 2020 04:37 

panrobo napisał(a):
Mam pewnien problem - będę w AUS i NZ wkrótce, ale niestety prawdopodobnie nie będę miał fizycznej kopii MPJ, tylko skan (jestem obecnie za granicą i dokumenty raczej już nie dotrą na czas). Myślicie, że przejdzie to w wypożyczalni/u policji? Macie jakieś doświadczenia?

Przyznam, ze mniej martwilbym sie wypozyczeniem a bardziej uznaniem takiego prawa jazdy w przypadku kontroli czy wypadku. Skoro na stronach wydzialu komunikacji pisza, ze PJ ma byc przetlumaczone zeby mozna je uznac to raczej bym sie tego trzymal.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 21 Lut 2020 10:43 

@puhacz
Zgadza się, że za darmo nie jest. Nie pamiętam taryfy, pewnie wyjdzie z 30 AUD. W konsulacie pracują normalni ludzie, nie ma się co bać i można podpytać o procedurę i czas wydania.
Do opłat konsularnych też można zastosować upust w szczególnych wypadkach.

Jeździłem w AUS z takim tłumaczeniem, ale kontroli drogowej nie miałem. Także nie podpowiem jak bardzo wyluzowane są ich służby mundurowe w kwestiach dokumentacyjnych. W kwestiach przekroczeń przepisów drogowych nie ma elastyczności.

Wiadomo, że na urlopie szkoda czasu. Niemniej opcja istnieje.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 21 Lut 2020 12:37 

Plichcior napisał(a):
w kwestiach dokumentacyjnych. W kwestiach przekroczeń przepisów drogowych nie ma elastyczności.

To prawda, mozna dostac mandat za 61km/h przy ograniczeniu 60km/h.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 21 Lut 2020 13:31 

Loty: 64
Kilometry: 111 587
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Wypożyczalnia camperów Apollo, wymagali bezwzględnie międzynarodowego prawa jazdy, inny Klient, jeśli dobrze pamiętam z Ekwadoru nie miał takowego i nie został mu wydany kamper.

#35 PostWysłany: 02 Mar 2020 20:00 
Awatar użytkownika

Loty: 380
Kilometry: 808 097
Krajów: 39 / 18.2%
srebrny
W wypożyczalni na Tasmanii też chcieli międzynarodowe

#36 PostWysłany: 04 Sie 2022 12:35 
Awatar użytkownika

Loty: 514
Kilometry: 906 842
Krajów: 67 / 31.3%
niebieski
Korzystał ktoś ostatnio z wypożyczalni w Australii?
Planuję wziąć auto w Melbourne w jakiejś sieciówce na lotnisku i się zastanawiam nad wyrobieniem tego międzynarodowego prawa jazdy...
Z jednej strony miałem już takowe 3 lata temu na potrzeby wizyty w RPA i nikt nawet tego nie chciał oglądać, a z drugiej strony 35zł to nie majątek i szkoda żeby wyjazd się posypał przez taką bzdurę...

#37 PostWysłany: 04 Sie 2022 14:43 
Awatar użytkownika

złoty
Co prawda już kilka lat temu, ale miałem mpj i też nikt nie chciał, a wypożyczałem auta w 2 różnych wypożyczalniach w Brisbane i Sydney
 Profil Relacje PM off
Runo-88 lubi ten post.

#38 PostWysłany: 04 Sie 2022 15:10 
Awatar użytkownika

Loty: 277
Kilometry: 682 222
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
Runo-88 napisał(a):
Korzystał ktoś ostatnio z wypożyczalni w Australii?
Planuję wziąć auto w Melbourne w jakiejś sieciówce na lotnisku i się zastanawiam nad wyrobieniem tego międzynarodowego prawa jazdy...
Z jednej strony miałem już takowe 3 lata temu na potrzeby wizyty w RPA i nikt nawet tego nie chciał oglądać, a z drugiej strony 35zł to nie majątek i szkoda żeby wyjazd się posypał przez taką bzdurę...
W RPA na lotnisku MPJ ode mnie też nie chcieli, ale jak mnie policja 2 razy zatrzymała to za każdym razem chcieli MPJ zobaczyć, podobnie na Hawajach, więc może warto wyrobić aby mieć spokój
kostek966 lubi ten post.
Runo-88 uważa post za pomocny.

#39 PostWysłany: 06 Sie 2022 17:07 

Hej, ja pracuję w wypożyczalni samochodów, co prawda na Islandii, nie w Australii, ale generalnie zasada jest taka, że Międzynarodowego Prawa Jazdy potrzebujemy tylko wtedy, gdy prawo jazdy naszego klienta jest w innym alfabecie niż naszy, czyli jest np. w języku arabskim, chińskim, rosyjskim itp. Z językami europejskimi nie ma problemu.
 Profil Relacje PM off
Flyguy uważa post za pomocny.

#40 PostWysłany: 12 Wrz 2022 10:19 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 680 713
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Nie chce tworzyc nowego tematu.
Na stronie https://www.gov.pl/web/gov/uzyskaj-mied ... rawo-jazdy
znajduje sie informacja:
Jak długo ważne jest międzynarodowe prawo jazdy
Do 3 lat.

Czy mozliwe, ze obecnie sa wydawane wazne 1 rok ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 62 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości