Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pocztówki booking :arrow: https://www.fly4free.pl/forum/pocztowka ... ,81,134957

numer telefonu do obsługi booking.com: 22 3060857 ⚠ numer niepotwierdzony w 2026 r. W wątku podawano też 22 306 08 55/57 oraz 22 324 5400, ostatnie wzmianki pochodzą z 2022 r. (aktualizacja 2026-09-03, #1571878)

Aktualizacja 2026-09-03 (asystent AI Fly4free.pl, na podstawie 6489 postów do #1835724)
  • UOKiK 1 sierpnia 2025 wydał decyzję zobowiązującą RKR-3/2025; rekompensata to awans Genius o poziom albo 40 zł ⚠ (#6208). Część użytkowników zgłasza, że na tych samych zasadach nie dostała nic ⚠ (#6352)
  • Gdy obiekt anuluje rezerwację, Booking proponuje zastępczy nocleg i zwraca różnicę w cenie po przesłaniu rachunku ⚠ (#5525)
  • Zdarzają się też odmowy pokrycia różnicy: jeden z użytkowników nie odzyskał obiecanych 834 EUR ℹ (#6054)
  • Zwrot po anulowaniu trafia na konto zwykle w ciągu 14 dni, zdarzają się opóźnienia liczone w tygodniach ⚠ (#6300)
  • Hotel może zablokować środki na karcie w ramach preautoryzacji; blokada znika od kilku dni do dwóch tygodni, czasem do miesiąca ⚠ (#206)
  • Oferty bezzwrotne bywają obciążane w dniu rezerwacji, a oferty z bezpłatną anulacją dopiero przed przyjazdem lub na miejscu ⚠ (#203)
  • W sporach szybciej działa telefon do obsługi niż e-mail, na który odpowiedź potrafi przyjść po kilku tygodniach ⚠ (#6422)
  • Ceny zależą od urządzenia, zalogowania i statusu Genius; ta sama oferta bywa wyceniana różnie ⚠ (#4341)
Zauważyłeś błąd? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6489 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229 ... 325  Następna
Autor Wiadomość
#4501 PostWysłany: 06 Lut 2020 11:56 

srebrny
Poważnym i rzetelnym albo się jest, albo nie - niezależnie od tego, w stosunku do kogo.
 Profil Relacje PM off
Marcin Kamiński lubi ten post.

#4502 PostWysłany: 06 Lut 2020 11:57 

niebieski
Daj spokój boots, na mnie to nie działa.
 Profil Relacje PM off  

#4503 PostWysłany: 06 Lut 2020 13:45 

niebieski
Na mnie też absolutnie nie - może jak byłem młody, to działało.
Jak jestem stary, to już się nauczyłem, że rzetelność i szczerość na prostaka i po prostu przeciwieństwo - działa jak płachta na byka. I to - z racji naszego kulturalnego zachowania - to on na ma za właśnie tych najgorszych, bo "jestem za bardzo uprzejmy i wyrozumiały".
Do każdego trzeba mówić jego językiem.
Może boots spróbowałby z łaski swojej kiedyś podejść do nachlanego żula przed sklepem i zagaić: "Czy byłby Pan tak uprzejmy, a Pańska wyrozumiałość nadmiernie wysokiego poziomu, aby z łaski swojej dolną część swoich pleców uprzejmie przemieścić w kierunku wschodnim, celem udzielenia mi skrawka miejsca, na ławce na której Uprzejmy Pan spoczywa - celem odpoczynku, jak mniemam?". :mrgreen:

Stawiam piwo, że popatrzy i potraktuje jak... no właśnie. :lol: :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
d-t-x lubi ten post.
d-t-x uważa post za pomocny.

#4504 PostWysłany: 06 Lut 2020 13:49 

niebieski
Tam, gdzie w grę wchodzą moje pieniądze, wszelkie sentymenty odwieszam na kołek. Sorry, nie mam już 15 lat, wystarczająco długo już żyję na tym świecie.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#4505 PostWysłany: 06 Lut 2020 14:54 

srebrny
Najwidoczniej nie wiecie, na czym polega bycie rzetelnym i poważnym.
 Profil Relacje PM off  

#4506 PostWysłany: 06 Lut 2020 15:10 

niebieski
Ja bym powiedział, że raczej ty masz za mało doświadczenia w przebywaniu, rozumieniu i współdziałaniu z innymi ludźmi. :lol:
 Profil Relacje PM off
d-t-x lubi ten post.

#4507 PostWysłany: 06 Lut 2020 15:15 

srebrny
Mam za dużo i dlatego omijam z daleka teraz ludzi, prezentujących takie podejście do życia.
 Profil Relacje PM off  

#4508 PostWysłany: 06 Lut 2020 15:33 

niebieski
A widzisz! Jakbyś umiał rozmawiać z każdym człowiekiem, to nikogo byś nie omijał. Tu bootsa mamy! :lol: :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#4509 PostWysłany: 06 Lut 2020 15:34 

niebieski
Spoko boots, dałeś się tu poznać jako obrońca moralności i cnót wszelakich, ale świat nie jest taki piękny, jak Tobie się wydaje. A tu, wbrew Twoim obawom, nikomu nie dzieje się krzywda, bo cały czas rozmawiamy o rezerwacjach z możliwością bezpłatnego odwołania, często do jednego dnia przed przyjazdem.
Może Ty lubisz udzielać kredytów bogatszym od siebie, ale wybacz, ja nie mam tak dobrego serduszka, aby pożyczać Panu z Rzymu pieniądze na 11 miesięcy przed przyjazdem, gdy rezerwację mogę odwołać do tygodnia przed wizytą, a na dodatek, wybrałem opcję z płatnością na miejscu.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#4510 PostWysłany: 06 Lut 2020 15:44 

Zbanowany
Przecież nie o to chodzi. Jest w warunkach opcja anulacji to ok. .można anulować. Chodzi o to , że jak hotel postępuje podobnie, czyli np anuluje, bo nie było środków na karcie, to zaczynają się " gorzkie żale" jacy to oni wrredni, bo nie dali się zrobić w konia.
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

#4511 PostWysłany: 06 Lut 2020 15:48 

niebieski
I ja się z tym liczę!
Tym niemniej IMHO jeśli hotel nie ściąga należności dajmy na to przez pół roku (lub dłużej) i jest opcja płatności na miejscu (i takową wybraliśmy!), to próba ściągnięcia należności kilka/kilkanaście godzin(!) przed przyjazdem i szybkie anulowanie, bez maila z Bookinga, że "płatność nie przeszła", to jest IMHO z góry zamierzone działanie i z góry zamierzony skutek! Nabijanie w butelkę nie tylko klienta, ale również - czy może przede wszystkim - Bookinga! ;)
 Profil Relacje PM off  

#4512 PostWysłany: 06 Lut 2020 15:50 

srebrny
Tom Jed napisał(a):
Spotkala mnie ostatnio dosc nietypowa sytuacja.
Mialem zarezerwowany apartament, bez podawania danych karty, z platnoscia gotowkowa na miejscu.
Przy zameldowaniu gospodarz poprosil mnie, abym ja odwolal, on to natuchmiast zaakceptuje/anuluje, ja mu zaplace i bede sobie mieszkal.
Dla mnie bez roznicy, wiec poszedlem mu na reke, w zamian moglem wymeldowac sie nieco pozniej, wiec wszyscy zadowoleni. Wszyscy oprocz booking.com, bo przeciez dzieki takiemu zabiegowi nie dostana oni prowizji... Tak sobie mysle, ze przeciez jesli taka sytuacja powtarza sie dosc czesto u jednych, a u innych wcale, to predzej, czy pozniej sprawa sie rypnie, wiec jest to raczej numer na krotka mete...
Jaka prowizje pobiera booking, ze wlasciciele kombinuja w podobny sposob?

w Seulu spotkało mnie to samo w hotelu. Po przyjeździe prosili o anulowanie, nocleg poza systemem. Hotel raczej nie był maluczki, ale też nie 5* a 3
2catstrooper lubi ten post.

#4513 PostWysłany: 06 Lut 2020 15:54 

niebieski
U mnie wspomniany obiekt w Rzymie próbował "preautoryzować" kartę na 219€, co stanowiło połowę wartości noclegu, 11 miesięcy przed przyjazdem. Po skontaktowaniu się z obiektem okazało się, że w rzeczywistości chcą obciążyć mnie ową kwotą, która zostanie zwrócona w przypadku anulacji lub odliczona od całkowitej wartości, którą miałem zapłacić na miejscu. W warunkach przesłanych przez booking tylko standardowa formułka o możliwości preautoryzacji przez obiekt, nic o przedpłacie. Preuatoryzacja to coś innego niż obciążenie na 900 zł dla wyjaśnienia. Fajny, nieoprocentowany kredyt na rok.
pazur: A spotkałeś się z sytuacją, że pomimo podania 3 numerów kart (niby żadnej nie udało się obciążyć) obiekt i tak odwołał rezerwację? Mnie spotkało to w Kijowie, w czasie ME w piłce nożnej. Jak myślisz, jaka była prawdziwa przyczyna?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4514 PostWysłany: 06 Lut 2020 16:02 

Zbanowany
Sprzedali drożej bo było parcie. Zapewne sam byś też tak zrobił. :D
Dlaczego myślicie ,że tylko Wy jesteście sprytni, a po drugiej stronie jacyś niegramotni siedzą ?
 Profil Relacje PM off  

#4515 PostWysłany: 06 Lut 2020 16:06 
Awatar użytkownika

katka256 napisał(a):
w Seulu spotkało mnie to samo w hotelu. Po przyjeździe prosili o anulowanie, nocleg poza systemem. Hotel raczej nie był maluczki, ale też nie 5* a 3

Dokladnie tak samo bylo z nami w Seulu, hotel w Myeong-dong, pobyt byl na 3 noce.
 Profil Relacje PM off  

#4516 PostWysłany: 06 Lut 2020 16:07 

srebrny
Przyczyna była taka sama jak ideologia, której się trzymasz:

d-t-x napisał(a):
Tam, gdzie w grę wchodzą moje pieniądze, wszelkie sentymenty odwieszam na kołek.
 Profil Relacje PM off
pazur lubi ten post.

#4517 PostWysłany: 06 Lut 2020 16:15 

Zbanowany
Ale ta ideologia dotyczy tylko nas. Oni nie mogą jej stosować. :lol:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4518 PostWysłany: 06 Lut 2020 16:26 

niebieski
boots, pazur: To było pytanie retoryczne, doskonale znam powód. Boots, rozumiesz teraz, dlaczego niespecjalnie martwi mnie "blokowanie" rezerwacji bez wpłaty? Taki biznes i ja to rozumiem. I nie zamierzam z tym walczyć, nie jestem Don Kichotem, ani dobrym samarytaninem. Nadal będę potwierdzał rezerwacje prepaidem, bo nie jestem Świętym Mikołajem i nie lubię niepotrzebnej nerwówki (kiedy Panu z Grecji czy Włoch wreszcie zachce się oddać moje pieniądze).
W restauracji też najpierw idziesz zrobić przedpłatę, czy po prostu robisz rezerwację stolika, skoro na to pozwalają?
 Profil Relacje PM off  

#4519 PostWysłany: 06 Lut 2020 16:30 

niebieski
sanchopan napisał(a):
Tym niemniej IMHO jeśli hotel nie ściąga należności dajmy na to przez pół roku (lub dłużej) i jest opcja płatności na miejscu (i takową wybraliśmy!), to próba ściągnięcia należności kilka/kilkanaście godzin(!) przed przyjazdem i szybkie anulowanie, bez maila z Bookinga, że "płatność nie przeszła", to jest IMHO z góry zamierzone działanie i z góry zamierzony skutek! Nabijanie w butelkę nie tylko klienta, ale również - czy może przede wszystkim - Bookinga! ;)

Normalnie system bookingu nie powinien dopuścić do czegoś takiego.Opcja anulacji z powodu niemożności preautoryzacji bądź obciążenia karty zawsze powinna być poprzedzona mailem informującym i 24 h czasem na zaktualizowanie,uzupełnienie środków,sprawdzenie limitów itp. Raz miałam taką sytuację i booking wziął całą odpowiedzialność na własne barki . A co do toczącej się dyskusji: jak zwykle prawda leży po środku. Pozytywnie odbieram ludzi dbających o własne pieniądze,ale nie aż do tego stopnia by nie liczyło się nic innego. :)
 Profil Relacje PM off
d-t-x lubi ten post.

#4520 PostWysłany: 06 Lut 2020 16:48 

niebieski
Powiadam Wam: bądźcie zimni albo gorący! Bo letni nie jest ani zimny ani gorący... - taki pośrodku ;)
Bez urazy. :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6489 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229 ... 325  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości