Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 500 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 21 Paź 2019 19:04 

Loty: 114
Kilometry: 239 501
Krajów: 23 / 10.8%
w mojej skromnej ocenie to ...Ha Long...ale to tylko moje odczucie, być może widziałem już za dużo podobnych widoków.... co do Ninh Binh to żeby poczuć ten rejon trzeba trochę się zapuścić w głąb... a Hoi An...naprawdę warto to zobaczyć pomimo tego że turystów tam masa....
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#282 PostWysłany: 21 Paź 2019 19:58 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 538 600
Krajów: 80 / 37.4%
Zgadzam się z @bamber7 i nie odpuszczałbym Hoi An.

p.

#283 PostWysłany: 21 Paź 2019 21:04 

Loty: 357
Kilometry: 440 064
Krajów: 61 / 28.5%
srebrny
W Hoi An turystyczna masa wylewa się po zmierzchu, w ciągu dnia może być nawet dosyć pustawo, zdecydowanie warto się tu zatrzymać przynajmniej na dzień na przykład łącząc z My Son, polecam ponadto doskonałe jedzenie w barze Hi w Hoi An.
@Pstryk co masz na myśli pisząc o zwiedzaniu tuneli Cu Chi na własną rękę? Na miejscu wygląda to tak, że obcokrajowcy są przechwytywani przed zwiedzaniem tuneli w takim jakby kinie plenerowym, gdzie zmuszeni są do obejrzenia filmu o wojnie. Następnie odbywa się przejście z przewodnikiem- w cenie biletu wstępu. Na koniec zwiedzania nawet mała degustacja prostego " tunelowego" jedzenia.
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 21 Paź 2019 22:51 

niebieski
Pstryk napisał(a):
Dodatkowo:
- Czy ktoś łapał stopa aby "na spokojnie" przejechać przełęcz Hai Van? Rozważam albo to albo lokalne busy tak aby móc wyjść w dowolnym miejscu po trasie (fort, wioski itp).
- Czy wiecie może czy jest możliwość dotarcia do lotniska w Da Nang bardzo wcześnie rano bezpośrednio z Hoi An?

Hai Van najlepiej skuter. Tam to nie jeździ jakoś wiele samochodów z którymi mógłbyś się zabrać.
Z Hoi An do Da Nang najlepiej wyjdzie cię taksa (z taksometrem nie wychodzi dużo).

Moje sugestie.
-Ninh Binh - jak chcesz tam przyjechać i tego samego dnia ogarnąć okolice to braknie ci czasu.
-Za długo Hoi An - tam nie ma co robić tyle czasu
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 22 Paź 2019 22:28 

Loty: 45
Kilometry: 81 086
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
A może jednak nie odpuszczać ani Ha Long, ani Ninh Binh, ani Hoi An, tylko dać sobie spokój z Ho Chi Minh? Chociaż być w Wietnamie i nie zaliczyć oryginalnych sajgonek...? ;)
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 25 Paź 2019 17:01 

Słaby ze mnie użytkownik forum. Przyznam, że w natłoku spraw nie śledziłem wątku i nie wiedziałem, że tak się rozwinął...

Dziękuje za sugestie.
Poczytałem o Ha Long i pojadę tam na zorganizowaną, jednodniową wycieczkę. Będzie więcej czasu na inne rzeczy w Ninh Binh, które wydają się ciekawsze.

Chciałem uniknąć zorganizowanej wycieczki do Cu Chi. Z tego co widzę może być to całkiem trudne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 18 Lis 2019 13:47 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 492 027
Krajów: 43 / 20.1%
niebieski
Mogę polecić Minha, dostępnego pod whatsappem +84 129 533 1983

Cena 67$ za dzień bez targowania (na pewno dało się coś urwać) za 7-osobowy samochód z kierowcą i benzyną. Noclegi i jedzenie we własnym zakresie, ale tak wyjdzie taniej. Na jeden z noclegów polecam dostępne na bookingu NaLien View Homestay.

Natomiast w takiej opcji polecam zrobienie krótszego fragmentu pętli - 3 dni w samochodzie jako pasażer to było zdecydowanie za długo. Widoki piękne, ale do przejechania na tyle dużo, że przy tamtym stanie dróg praktycznie zabrakło czasu na przystanki dłuższe niż kilkanaście minut.

W załączniku wrzucam jeszcze mapkę jak wygląda pętla i ile zajmują poszczególne fragmenty.

Załączniki:
hagiangloop.png
hagiangloop.png [ 277.78 KiB | Obejrzany 1432 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 18 Lis 2019 17:08 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 82 228
Krajów: 20 / 9.4%
Bardzo polecam pętle po Ha Giang zaraz po Mai Châu jest to chyba najładniejsza strona z jakiej Wietnam może się zaprezentować.

Wypożyczaliśmy skutery w tym miejscu: https://g.page/HaGiangmotorbikerent?share
W środku nocy zadzwoniliśmy i spytaliśmy się o nocleg. Liczyliśmy, że w sleepersie będziemy mogli spać. Niestety przed 4 musieliśmy się z niego wynieść, nocleg do rana nas nic nie kosztował. Skutery w super stanie, nowiuteńkie, a niesamowicie miła Wietnamka pomogła nam w planowaniu trasy. Polecam!
I zdecydowanie bardziej zachęcam do wypożyczenie skuterów niż kierowcy, na pewno jest przy tym więcej emocji oraz w swobody, na trasie jest pełno miejsc w których można się zatrzymać.

Image
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 23 Gru 2019 13:16 

niebieski
Wybieramy się w marcu na 17 dni do Wietnamu i mamy loty chyba fajnie, bo przylot na północy i wylot z południa, więc nie trzeba wracać. Uwzględniając czas lotów, to na miejscu zostaje 15 pełnych dni plus dzień przylotu po 7 rano i dzień wylotu po 7 wieczór. Jestem w trakcie zabierania się za planowanie podróży, czytam o kraju ale mam jedno podstawowe pytanie:
poruszać się z tej północy na południe, między najważniejszymi punktami samolotem czy nocnymi busami? Preferujemy zwiedzanie mieszane, tj. i natura i kultura, a głównie to jedzenie ;). Nie lubimy super pędzić, tym bardziej że chyba nie jest tak źle z dostępnym czasem, ale i nie lubimy też siedzieć w miejscu.
Czytam to forum, inne źródła internetowe i widzę, że ludzie różnie, albo samolotami albo busami. Może ktoś będzie miał jakieś spostrzeżenia?
Do samego planu zwiedzania jeszcze wrócę, jestem w trakcie jego opracowywania.
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 23 Gru 2019 13:46 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
My mieliśmy 16 dni żeby dostać się z północy na południe i było to bardzo mało czasu. Fizycznie było to mega męczące. Nocne autobusy to dramat. Siedzenia są krótkie więc trzeba spać z ugiętymi nogami, co nie jest wcale takie proste. Dodatkowo trzęsie niemiłosiernie. Co drugą noc spaliśmy w tych PKSach i nigdy więcej. Polecam raczej pociąg/samolot. Ogólnie dorzuciłbym jakieś odcniki samolotem bo szybciej i wtedy być może bardziej spokojnie pozwiedzacie. Na pewno bardzo korzystnie wychodził odcinek Nha Trang SGN samolotem. Autobus jedzie 12h w ciągu dnia a samolot leciał 45 minut

#291 PostWysłany: 23 Gru 2019 15:08 

niebieski
Nie, no to sobie autobusy jak się da odpuścimy. Postawimy na samoloty, które są tanie. Tylko czy wszędzie się da? Północ-środek-południe?
Zaczynam dochodzić do wniosku, że może takie multicity to wcale nie jest super pomysł (a byłem pewny, że właśnie jest :D) Na mapie to wyglądało OK.
@Oszukani Jakaś relacja, plan z tej podróży? Na forum widzę tylko USA i RPA :idea: A może po prostu wskazówki?
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 23 Gru 2019 15:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Realacja z Wietnamu też gdzieś jest :) nie wiem jaki macie budżet ale autobus będ,ie zdecydowanie tańszy. My płaciliśmy 30usd za osobę na trasie Hanoi-Nha Tramg. Samolot wyjdzie drożej na pewno. To co mogę powiedzieć to nie szalejce. Lepiej zobaczyć mniej i zwiedzać bez zadyszki.

Na pewno warto Ha Long Bay, Tam coc, Hoi An, Hue. Nie polecam za to Nha Trangu, a plaży tona śmieci.

#293 PostWysłany: 23 Gru 2019 15:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 629
Kilometry: 957 527
Krajów: 61 / 28.5%
Kiedyś jeździły nocne autobusy z miejscami leżącymi - pamiętam, że jechałem tak z Hanoi bodajże do Hoi An.

#294 PostWysłany: 23 Gru 2019 16:03 

Loty: 168
Kilometry: 361 697
Krajów: 35 / 16.4%
platynowy
Jak nie lubisz "pędzić" to trzeba było skupić się na północy albo południu + ewentualnie środkowy Wietnam.
Btw, chyba najpierw jednak robi się choćby zarys planu a później kupuje bilety ??? Pomijam kraje gdzie nie ma wyboru lotnisk i bilety z EF lub innych okazji na ostatnią chwilę.
 Profil Relacje PM off  

#295 PostWysłany: 23 Gru 2019 16:24 

niebieski
@Kashpir I co nie było tak niemiłosiernie jak pisze kolega?

@Oszukani Jechaliście Hanoi-Nha Trang a potem wracaliście na północ czy ze środka wracaliście do Hanoi i potem do NT?

@jar188
No właśnie zarys był naiwny - to ma sens - z północy na południe, ogarnie się mniej więcej całość i nie trzeba będzie wracać, nie ma straty czasu na tym.
Ostatecznie nic nie stoi na przeszkodzie aby po prostu zostać na północy i na południe polecieć pod koniec podróży albo odwrotnie zaraz po Hanoi Ha Long Bay na południe samolotem i już. Albo północ-środek-południe, dwa krajowe loty. Cenowo to nie jest tragedia, chyba że coś źle patrzę? A jednak zaoszczędzony czas+komfort jest sporo warty.
--
Nie to, że jestem z tych leżących na plaży - nigdy tego nie robiłem. Plaża ok, widoczki, moczenie nóg, ew. maska z fajką, potem kawka, obiadek ale zaraz w drogę. Lubię aktywne zwiedzanie, w czasie którego zmęczenie i znużenie dopada mnie po ok. 1,5-2 tyg. Generalnie to właśnie chciałbym troszkę spokojniej, niż zwykle. Bo zwykle to jest gonitwa po atrakcjach, na autobus, z pociągu na samolot itp. itd. A jak później wypada gdzieś dzień, dwa spokojniejszego postoju to jest zawsze wow, jak fajnie, nigdzie nam się dzisiaj nie spieszy i tam myśl jest wówczas kojąca :D. Tylko potem człowiek sobie pomyśli - zamiast siedzieć na dupie zobaczyłbym jeszcze to i tamto, o kurdę, jakie to ładne, dlaczego tam nie podjechałem? Przecież to do zrobienia było w pół dnia, szlag by trafił. :evil:

Ostatnio edytowany przez kbk, 23 Gru 2019 16:29, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 23 Gru 2019 16:27 
Awatar użytkownika

niebieski
@Kashpir te nasze to też były te leżące ale na płasko nie leżysz tylko pod kątem plus nogi da się wyprostować o ile masz 1,5 metra wzrostu :)

#297 PostWysłany: 23 Gru 2019 16:46 

platynowy
@kbk Trzeba było kupić powrót z DAD

17 dni to nie jest dużo (chociaż zależy co chcesz zobaczyć i zwiedzić) , ja byłem 21dni i też było mało, przemieszczanie się po Wietnamie zajmuje sporo czasu.
Ale spokojnie coś tam sobie ułożysz np:Sapa,Ha Long, Ninh Bin, Hoian i na koniec samolot z DAD do SGN.
 Profil Relacje PM off
kbk uważa post za pomocny.

#298 PostWysłany: 23 Gru 2019 17:05 

niebieski
@jar188 Ale wtedy bez Sajgonu mieć wyprawę (w przypadku powrotu z DAD)? :/
No można tak - rozumiem, że wymienione miejsca polecasz? :> Ale między nimi, jeszcze przed przelotem do Sajgonu to samolot czy autobusy?
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 24 Gru 2019 10:25 

platynowy
Sapa, tylko pociąg nocny z kuszetkami albo autobus, Halong, Ninh bin , autobus, Hoian można rozważyć samolot z Hanoi albo z Halong do DAD. Hoian ewentualnie możesz odpuścić żeby więcej w okolicach SGN coś ogarnąć. Plan musisz sobie sam ułożyć pod siebie, wszystkiego nie dasz rady, lepiej się skupić na kilku miejscówkach.
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 28 Gru 2019 20:57 

Polecam Cat Ba piękna wyspa i nie jest tak głośno i tłoczno, jak w Hanoi. Można wypocząć, są dwie piękne plaże, minus to dużo turystów, można wypożyczyć skuter i wybrać się do parku narodowego.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 500 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości