Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Paź 2015 22:59 

Witam serdecznie wszystkich!
Planuję dłuższą podróż po Ameryce Południowej, przelot z Europy do Brazylii, powrót z Panamy, cały kontynent pokonany głównie autostopem, w około pół roku. Wypatrzyłem sobie już bilety lotnicze w opcji multicity. I tu pojawia się wątpliwość. Na stronie MSZ znalazłem taką informację odnośnie wjazdu do Brazylii: "Służby graniczne mogą żądać okazania biletu powrotnego, jak również odpowiednich środków finansowych na czas pobytu (karty kredytowe, czeki podróżne bądź gotówka)." Ponadto miła pani z biura linii TAP powiedziała, że bez biletu wyjazdowego z samej Brazylii w terminie do 90 dni od wjazdu, na pewno nie zostanę wpuszczony nawet na pokład samolotu do Ameryki, co ma się wiązać z owymi 90 dniami ruchu bezwizowego. Próbowałem się coś dowiedzieć w brazylijskich wydziałach konsularnych w Warszawie i Londynie, ale nie doczekałem się nawet odpowiedzi. Nasz konsulat w Kurytybie powiedział natomiast, że nie ma kompetencji wypowiadania się na ten temat. Pytanie moje czy faktycznie nie wystarczy okazanie biletu powrotnego z Panamy? Czy przy odprawie, rzeczywiście będzie wymagany dowód w postaci jakiegoś biletu, że zamierzam opuścić Brazylię w wyznaczonym czasie? Czy też może przepis nie funkcjonuje w praktyce i można go zignorować, a ja się tylko niepotrzebnie stresuje? A może rozwiązaniem jest kupienie biletu powrotnego do/z Brazylii i już na miejscu przebukowanie go na inne lotnisko-termin? Martwi mnie ta kwestia.
Z góry przepraszam jeśli ta kwestia już gdzieś została poruszona, przeszukuje to forum od kilku dni, ale nic na ten temat nie znalazłem. Miejcie wyrozumiałość dla forumowego debiutanta. :)
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 15 Paź 2015 23:04 

Loty: 577
Kilometry: 1 264 611
Krajów: 133 / 62.2%
złoty
Byłam w Brazylii 2 lata temu i nie kojarze żeby ktokolwiek prosił o okazanie biletu powrotnego.
Nikt też nie da Ci gwarancji, że lot z Panamy im wystarczy.

#3 PostWysłany: 15 Paź 2015 23:10 

srebrny
Pogranicznik nie sprawdza biletu powrotnego/wyjazdowego. Przeciez wiele osob wjezdza do Brazylii ladem.
Jednak czasem nadgorliwy,niekompetentny pracownik lotniskowy, (podczas wylotu) moze bardzo uprzykrzyc nam zycie.
Na 99%, problemu byc nie powinno.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 17 Lis 2019 11:01 

Piżmak, i jak udało Ci się wylecieć i wjechać do Brazylii bez biletu powrotnego ?
Mam ten sam dylemat teraz, ale nie mam wogóle biletu powrotnego.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Lis 2019 11:40 
Awatar użytkownika

Loty: 490
Kilometry: 516 531
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
Byłem w Brazylii kilka razy i nigdy nie proszono mnie o okazanie biletu powrotnego. Najczęściej bilety były OJ (przylot np. do BSB a wylot z SDU) i w międzyczasie wizyty w Chile czy Peru (czyli w ogóle bilety "regionalne"). Raz tylko kontrolowali mi walizkę, gdy miałem prawie 10kg różnych czekoladek w prezencie i kilka małych butelek wódek smakowych (do możliwego limitu), ale nic poza tym. Lecieć i się nie przejmować.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Lis 2019 20:31 

Ale ja będę lecieć wogóle bez żadnego biletu powrotnego...
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Lis 2019 21:42 
Awatar użytkownika

srebrny
@arturpii

przeczytaj raz jeszcze co napisal kolega powyzej:
Byłem w Brazylii kilka razy i nigdy nie proszono mnie o okazanie biletu powrotnego
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Lis 2019 00:55 

niebieski
Niedawno tam byłem i to prawda, że nikt nie pyta o bilet powrotny.
Natomiast dla "świętego spokoju" sprawdź sobie jakie jest najtańsze połączenie na wyjazd z Brazylii i jak je kupić online - w razie problemów kupisz sobie to na miejscu. Jest na przykład autobus lokalny z Foz do Iguaçu do Puerta Iguazú w Argentynie - to może być jedna z najtańszych opcji :-)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Lis 2019 11:33 
Awatar użytkownika

złoty
dla wszystkich wątpiących, jeśli nawet drobna rzecz stanowi dla ciebie problem, lepiej zostań w domu,
co do granicy brazylijskiej, przekraczałem ją wielokrotnie powietrzem i ziemią i luźniejszego podejścia jak w Brazylii jeszcze nigdzie nie widziałem, na przejściu lądowym musiałem szukać pograniczników żeby dostać pieczątkę na pamiątkę, normalnie przechodzi się tak jak od nas do Czech, na lotnisku paszport i w drogę
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 24 Lis 2019 16:38 

Mkdabr, dzięki i kupię bilet z Foz do Iguaçu do Puerta Iguazú, bo od TAP Portugal już wiem, że nie wpuszcza mnie na poklad do Brazylii bez udokumentowanego wyjazdu z niej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość