Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 820 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 41  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 10 Sie 2010 14:11 

niebieski
Ale to za 19,9 EURO to na każdy rodzaj pociągu? I w jedną stronę?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#22 PostWysłany: 10 Sie 2010 14:51 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Krajów: 76 / 35.5%
At Charleroi airport there are two ticket dispensers where you can buy a single or a return ticket (return on the same day) valid for "any Belgian destination" for a maximum amount of 19,40 EUR* single in 2nd class and 30,00 EUR* single in 1st class. This ticket covers a journey in a TEC bus (from the airport to Charleroi-Sud station) and a train journey (from Charleroi-Sud to any station in Belgium).

The two ticket dispensers are placed outside the airmort, near Door 2. Two methods of payment are accepted: cash or credit/debit card.

#23 PostWysłany: 11 Sie 2010 16:31 

HON fly4free
Witam - mam pytanie zbliżone tematycznie, więc się podłączam pod wątek i mam nadzieję, że ktoś pomoże!
Lecę w połowie września na Gran Canaria, z przesiadką właśnie w Charleroi. Muszę spędzić noc i to w hotelu (a nie na krzesełku), cenowo i lokacyjnie odpowiada mi Formule 1. Natomiast pytanie jest takie:

jak się dostać do "Formule 1" z lotniska? (to jest kilka km). Czy jest jakiś shuttle bus? Płatny/bezpłatny? I równie ważne - czy kursuje on późno wieczorem (np. 22:30) oraz wcześnie rano (np. 5:30)? Jeśli nie shuttle bus, to może coś innego jeździ? Jeśli nie będę wiedział na pewno, że da się o takich porach dostać do tego hotelu, to sam hotel odpada...

pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 11 Sie 2010 17:09 
Założyciel
Awatar użytkownika

Nie mają shuttle busa. Z lotniska jeździ tylko linia A (TEC), i shuttle do Brukseli. Zobacz plan trasy linii A i zobacz, czy ma przystanek przy Formula 1. Inaczej taksówka albo spacer. Taxi z lotniska mega drogie 25 euro wydasz spokojnie w jedna stronę

#25 PostWysłany: 11 Sie 2010 21:56 

HON fly4free
No tak... najpierw zbadałem dokładnie rozkład jazdy - znalazł "optymalne" połączenie polegające na jeździe aż do Charleroi, potem na pociąg, wysiadka na jakiejś stacji i tylko 22 min. pieszo. A jazdy z godzinę. Zadzwoniłem więc wprost do Formule 1 i dowiedziałem się, że jedyne wyjście to taksówka za 8 euro (podejrzewam, że cena o nietypowej porze może być wyższa), czyli z 40 E robi się co najmniej 56.

No cóż rozejrzę się za innymi podobnymi przybytkami. Rzecz w tym że Ibis, choć w drugą stronę, też nie jest blisko.

A może ktoś spał i może doradzić?
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 11 Sie 2010 22:36 
Założyciel
Awatar użytkownika

A w Etapie miejsc nie mają? http://www.booking.com/hotel/be/etap-ch ... rt.pl.html

#27 PostWysłany: 12 Sie 2010 07:54 

HON fly4free
Zgadza się, miałem na myśli też ETAP ale zapomniałem napisać. Dodatkowa korzyść jest taka, że za niewiele większą opłatą zapewniają shuttle lub taxi o dowolnej porze doby, w obie strony - choć nie są daleko, jakiś 1 km od lotniska. Tak więc za 54 E kupiłem pokój (wraz z opcją transportu). Dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 18 Sie 2010 08:07 

witam,

mam pytanie - jak się dostać z lotniska do centrum Brukseli? ile kosztuje bilet? gdzie się go kupuje? będę chciał tam kupić 1 nocleg, bo w drodze powrotnej z Lanzarote mam trochę czasu.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 18 Sie 2010 09:09 
Założyciel
Awatar użytkownika

Przeczytaj wątek od początku.

#30 PostWysłany: 18 Sie 2010 11:22 

no własnie czytałem,

z tego co zrozumiałem są 2 opcje:

1) dojechać do Brukseli autobusem (za 19 EUR w obie strony?)

lub dojechać autobusem do dworca kolejowego a potem pociągiem do Brukseli? (nie wiem jaka cena?, podanych jest pare wariantów)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 18 Sie 2010 12:32 
Założyciel
Awatar użytkownika

Autobus do Brukseli kosztuje obecnie 13 euro w jedna 22 w dwie.

Autobus miejski do Charleroi + pociąg do Brukseli to koszt 2,7 euro za bilet autobusowy w jedną, 5,4 euro za bilet autobusowy w dwie; i pociąg, tu ceny się zmieniają zależnie od aktualnej promocji http://sefora.b-rail.be/sefora/Sefora/b ... 18-08-2010 na tę chwilę kosztuj 7,5 w jedną / 15 w dwie.

Jest też bilet na podóż w dwie strony autobus+pociąg w ramach jednego dnia za 19 euro z kawałkiem.

#32 PostWysłany: 18 Sie 2010 20:54 

czyli najprościej i podobnie cenowo wychodzi kupić bilet autobusowy? za 22 euro (przyznam, że drogi) ile czasu trwa podróż z lotniska do Brukseli? gdzie się kupuje te bilety na autobus?

szkoda, że nie ma jakiejś tańszej opcji, bo płacić prawie 90 zł za bilet autobusowy to prawie tyle co za nocleg...
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 19 Sie 2010 06:00 
Założyciel
Awatar użytkownika

Tańsza opcja to autostop.
Jedzie się niespełna 50 minut.
Autobus odjeżdża co 30 minut.
Wychodząc ze strefy strzeżonej lotniska do terminala-poczekalni patrz pod nogi. Zobaczysz wielką niebieską strzałkę z napisem "brussels shuttle bus". Ona poprowadzi cię do kasy :)

#34 PostWysłany: 19 Sie 2010 07:22 

heh będziemy próbować z tym autostopem ;-) jak nie wypali - pozostaje bus.

powiem szczerze, że kiedy przeczytałem artykuł na rp o tanim podróżowaniu, gdzie wymieniono m.in. Waszą stronkę to zacząłem się tym interesować i tak to dzięki Wam, lecę przez Bruksele na Kanary ;-)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 19 Sie 2010 10:29 
Założyciel
Awatar użytkownika

O proszę, Marcin "Humbak" popularyzatorem latania :). Good job

#36 PostWysłany: 09 Wrz 2010 15:37 

niebieski
Witam, czy zupełnie niedoświadczony "podróżnik" poradzi sobie z dojazdem z Charleroi do Bruggii? Jutro lecę na krótki weekend i wolałbym jednak zobaczyć Bruggię niż Brukselę, jednak prostota dojazdu do Brukseli może zadecydować o wyborze. Boję się o przesiadki w drodze do Bruggi, a jednak wolałbym się nie zgubić, czy są może jakieś rady i wskazówki od bardziej doświadczonych podrózników?

EDIT:

Byłem, problemu z dojazdem nie ma żadnego. Wszystko świetnie oznaczone, każdy sobie poradzi skoro nawet ja nie miałem z tym problemu. Z Charleroi do Bruggii jedzie się z przesiadką w "Brukseli Midi" informacja do jakiej stacji pociąg dojeżdża jest wyświetlana w każdym przedziale, dodatkowo konduktor podaje informację przez mikrofon, po francusku ale można załapać ;-). Pociągi są punktualnie, a przynajmniej te którymi ja jechałem były. Jechałem na bilecie weekendowym, można sobie zrobić przerwę np. w Brukseli lub każdym innym przystanku po drodze. Konduktor kasował bilet w pociągu Charleroi - Bruksela Midi, później przesiadka na pociąg przejeżdżający przez Bruggię i w tym pociągu konduktor już nie kasował biletu, mówiąc że już jest skasowany. Tak samo w drodze powrotnej. Informacja pomocna: przystanek Bruksela Midi = Bruksela Zuid ma to znaczenie w drodze powrotnej, w Bruggii jest tak oznaczony. To tyle, Bruggia jest świetnym miasteczkiem polecam każdemu.

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 06 Lis 2010 20:53 
Awatar użytkownika

srebrny
Jakby ktos byl zainteresowany to wychodzac z terminala w prawo po ok.500m znajduje sie stacja benzynowa. Piwko chociaz dosc drogie to i tak znacznie tansze niz na lotnisku:).Jak ktos by chcial zabic troche czasu np.podczas nocnej przesiadki to w mini salonie gier jest fajna maszyna ze smieszna gra karciana. Nam zapewnila zabawe na wiele godzin:)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 02 Mar 2011 23:55 

za 2 tygodnie w srode bede mial kibel na lotnisku w Charleroi, od 21 do 6.40

czy warto brac nocleg w hotelu etap?
czy da sie jakos lepiej (taniej) spedzic te noc na lotnisku?

wygodnie sie tam spi, jest co robic?

z gory dzieki za inf!
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 03 Mar 2011 00:01 

średnio wygodnie bo są tam krzesła z podłokietnikami więc śpisz na siedząco.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 13 Mar 2011 12:15 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 132 443
Krajów: 19 / 8.9%
W zeszły poniedziełak miałem możliwość pomieszkiwać na lotnisku w Charleroi, więc się trochę podzielę. Więc tak:
Obecnie bilet na autobus TEC kosztuje 3 EUR w jedną stronę, natomiast bilet łączony autobus+pociąg kosztuje 19,60 EUR. Bilet Go Pass 1 dla studentów kosztuje 6,50 EUR w jedną stronę i chulaj dusza ;) Automat jak i sam przystanek autobusowy znajduje się przy wejściu WYLOTY po lewej stronie. W Charleroi przyjeżdża pod sam dworzec kolejowy. Jest bardzo dobrze skomunikowany z koleją. Jest to autobus linii A. Odjazdy z lotniska co pół godziny od 5:35, 6:05 itd..., na lotnisko od 5:30, 6:00 itd... Podróż trwa ok. 15-20 min.
Autobus jest bardzo dobrze skomunikowany z koleją. Pociągi kursują średnio co pół godziny.
NOCLEG na lotnisku:
najbardziej komfortową opcją jest spanko na podłodze przy oknie za reklamami lub za automatem coca-coli, w strefie wylotów ruch zaczyna się już od 4:00, w strefie przylotów ruch kończy się po godz. 23:00, a zaczyna po 9:00 (można dłużej pospać), spożywanie alkoholu na lotnisku dozwolone :)
Jeżeli podrózujecie po Brukseli w grupce max 5 osób polecam kupić całodzienny bilet grupowy na komunikację miejską za 10 EUR.
A w samej Brukseli polecam odwiedzić przy pl. Espagne frytkolandię - wszystkie frytki świata :D
Bruksele mam już w małym paluszku więc służę pomocą.

Zdravim!

P.S. To mój w zasadzie drugi post, więc pozwoliłem sobie napisać to czego mnie tu brakowało ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 820 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 41  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości