Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Oman na 10 dni
#1 PostWysłany: 04 Paź 2019 20:41 

Loty: 199
Kilometry: 289 509
Krajów: 49 / 23.7%
niebieski
Witam,
jadę do Omanu na 10-11dni.
- planuję zobaczyć Muskat (2 dni), Sur (1dzień), Nizwa i okolice (Bahla ,Kahf al-Huta, Jabal Shams, Al Ayn's Beehive Tombs, Rustaq, Jibreen Castle (7km od Bahla), Ibri).
Moze jakies Wadi, np Wadi Dayqah Dam lub Bimmah Sinkole.
- nie planuję trekingów gdyż mam kontuzję kolana i raczej nie bede szalał po górach.
Czy na 10 dni 3000PLN na Oman mi wystarczy?
Pozdrawiam
P.S. Rozumiem, ze ladujac w Dubaiu nie ma wizy do Omanu? Musze miec tylko pieczatke i stickers?
 Profil Relacje PM off  

Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN
Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi
 Temat postu: Re: Oman na 10 dni
#2 PostWysłany: 04 Paź 2019 21:24 

Loty: 119
Kilometry: 220 190
Krajów: 30 / 14.5%
Lądowanie w Dubaju nie zwalnia obywateli RP z obowiązku wizowego. Musisz mieć wizę turystyczną, wniosek możesz złożyć na https://evisa.rop.gov.om. Chyba, że masz paszport któregoś z państw wymienionych na stronie: http://www.rop.gov.om/old/english/dg_pr_visas_dubai.asp.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Paź 2019 12:43 

Loty: 199
Kilometry: 289 509
Krajów: 49 / 23.7%
niebieski
redan napisał(a):
Lądowanie w Dubaju nie zwalnia obywateli RP z obowiązku wizowego. Musisz mieć wizę turystyczną, wniosek możesz złożyć na https://evisa.rop.gov.om. Chyba, że masz paszport któregoś z państw wymienionych na stronie: http://www.rop.gov.om/old/english/dg_pr_visas_dubai.asp.

Jesli chodzi o wize do Omanu to znalazlem cos takiego:
https://www.lonelyplanet.com/thorntree/ ... 2172703de8
Przeciez bede jechał z Dubaju, Wjade do ZEA przez DWC. Bede mial wize turystyczna w paszporcie z Dubaiu.
Bede jechal z Dubaju do Muscat busem przez granicę Hatta. I z tego co sie orientuje to nie ma wizy, Tak wyczytałem o CVF.
Ale ja sie nie znam.
W razie czego ile trwa wyrobienie wizy on-line: https://evisa.rop.gov.om/en?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Paź 2019 12:14 

Loty: 119
Kilometry: 220 190
Krajów: 30 / 14.5%
W moim poście masz link do opisu Common Visa Facility (CVF) na stronie omańskiej policji ale jeśli wolisz się opierać na poście z internetowego forum sprzed sześciu lat, to przecież nikt Tobie nie zabroni. Nie zapomnij proszę po powrocie wrzucić relacji z opisem, jak taki argument zadziałał na granicy.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Lut 2026 21:33 
Awatar użytkownika

Pytanie jak w temacie... Mając zaplanowaną trasę, jak na zał. zdjęciu, co raczej sobie darować?
Chodzi głównie o czas.
Ew. co w zamian?
Planowana trasa - start i koniec w Muscat.
Transport - wynajęty samochód / 4x4.
Osoby - dwie lub cztery.
Czas/termin - listopad.

Image
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Lut 2026 02:07 
Awatar użytkownika

złoty
W 10 dni to nie wydaje mi się, by cokolwiek trzeba było odpuszczać przy takiej trasie.
tetr1s lubi ten post.
zorrondzombie uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 15 Lut 2026 03:42 

Loty: 200
Kilometry: 494 717
Krajów: 96 / 46.4%
złoty
@zorrondzombie nie wiem jakie macie standardowe tempo zwiedzania, ale raczej nie musisz nic odpuszczać. Byłem w Omanie w 2023 roku przez 11 dni i przejechałem Twoją trasę + do tego jeszcze Salala w dwie strony :P Jeśli wpadniecie na podobny pomysł, to zdecydowanie odradzam, bo te 2 dni w trasie lepiej przelecieć na szybko samolotem.

Ostatnio edytowany przez tetr1s, 15 Lut 2026 10:25, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off

#8 PostWysłany: 15 Lut 2026 09:44 
Awatar użytkownika

O.K. Dziękuję… Salala nie planuję. Z uwagi na odległość - trochę szkoda czasu.
Może kiedyś bezpośrednio tam zawitam.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Lut 2026 10:46 
Awatar użytkownika

Loty: 298
Kilometry: 419 456
Krajów: 60 / 29.0%
platynowy
@zorrondzombie ja bym dodał Chasab na 2-3 dni w ramach odpoczynku, ale tam raczej zostawalby lot z Maskatu, ew wynajmowanie czegoś na miejscu

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Lut 2026 14:54 
Awatar użytkownika

Nie planowałem Chasab. Samochodem ponad 6 godz. w jedną stronę. Realnie pewnie z 8 wyjdzie. Co daje ok. 2 dni.
Jeżeli będzie jakiś luz czasowy - to może Sohar.
Ktoś mi polecał.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 15 Lut 2026 21:53 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
Krajów: 27 / 13.0%
niebieski
Sprawdz Bald Sayt, i pobliski Snake Canyon. Dla mnie najpiekniejsza miejscowosc w Omanie, oaza otoczona gorami. 4x4 wymagane by dojechac, droga od strony Al Hamra przepiekna, ale wymagajaca; Balt Sayt - Rustaq w nieco lepszej kondycji.
 Profil Relacje PM off

#12 PostWysłany: 16 Lut 2026 19:50 
Awatar użytkownika

O.K. Bald Sayt nie miałem na liście, ale faktycznie warto zobaczyć (jak czytam z opisów).
Snake Canyon planowałem, ale z tego co czytam to chyba przewodnika trzeba mieć i jakiś ekwipunek wspinaczkowy?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 17 Lut 2026 13:49 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
Krajów: 27 / 13.0%
niebieski
My przeszlismy ile sie dalo. A dalo sie niewiele :-) ale z samej wioski jest tez wejscie do dwoch mniejszych kanionow (wadi) na krotki spacer.
Spalismy w Mahalli Balad Sayt Heritage Inn i na wprost byla agencja turystyczna gdzie mozna bylo wziasc przewodnika na canyoning w Snake Canyon. Bylam z ludzmi, ktorzy plywac nie potrafia wiec z tej atrakcji nie skorzystalam.

Sprawdz tez Wadi Waher, nie bylam, ale z Instagramow widze ze wyglada oblednie
 Profil Relacje PM off

#14 PostWysłany: 24 Lut 2026 22:06 
Awatar użytkownika

Chyba chodzi o Wadi Hawer? Przynajmniej takie na mapach Google znalazłem.

https://maps.app.goo.gl/31DchmzUFfjYQT6c7?g_st=ic

Wg opisów wygląda zachęcająco.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 24 Lut 2026 23:18 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 16.4%
niebieski
10 dni na Twoją trasę po Omanie to dużo. Niczego nie odpuszczaj, a nawet spokojnie powinno Ci się udać zrobić gdzieś dzień wypoczynkowy nad oceanem. Co do auta 4x4 to w znakomitej większości miejsc dasz radę normalnym...drogi są dobre, czasem na bocznych trzeba się trochę pogimnastykować. Jeśli nie planujesz samodzielnie jeździć po piachu, to myślę, że można oszczędzić sporo kasy biorąc dobre autko bez 4x4, ale to oczywiście kwestia gustu i priorytetów. (jazda po pustynnych wydmach to akcja na autko z wyższej półki - nie każde 4x4 da radę). Za to sugeruję 10 razy upewnić się co masz zawarte w ubezpieczeniu i brać opcję full...głównie za sprawą kóz co na pochyłe drzewo...lubią wspinać się po maskach (dachach i generalnie karoserii) samochodów ;)
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości