Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 31 Paź 2016 23:57 
Awatar użytkownika

Loty: 1051
Kilometry: 2 320 863
Krajów: 147 / 71.0%
HON fly4free
Hej,
Lecimy w grudniu (żona + 5 letnie dziecko) na 2 tygodnie do Fujairah i planuję objazd po Omanie samochodem klasy kompakt.
W ZEA już byłem, ale chciałbym spędzić ze 2 dni w Dubaju, głównie w parkach wodnych dla dzieciaka.

Plan jest taki:
Fujairah - Dubaj - Abu Dhabi - Suhar - Muscat - Nizwa - Bahla - Sur - żółwie - Wadi Bani Khalid - Wadi Shab - Muscat - Nakhl - Dubaj - Fujairah.

Czy coś omijam co warto? Zależy mi głównie na przyrodzie. Gdzie można zrobić jakiś ciekawy 2-3h trek? Czy do Wadi Bani Khalid dojadę zwykłym samochodem?

Może ktoś poleci jakiś fajny hotel koło Sur przy plaży? Chciałbym tam zostać ze 3 noce, a nic fajnego nie widzę.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 01 Lis 2016 00:23 

niebieski
cart napisał(a):
Gdzie można zrobić jakiś ciekawy 2-3h trek? Czy do Wadi Bani Khalid dojadę zwykłym samochodem?

Tu propozycje trekkingów, ale raczej dłuższych:

http://www.omantourism.gov.om/wps/wcm/c ... bf0c53e49e

Zobacz na stronę 11-12. Wydaje się, że do Wadi Bani Khalid można dojechać zwykłym samochodem przez Ibra; do Wadi Tiwi zalecają napęd na 4 koła.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 01 Lis 2016 01:00 

cart napisał(a):
Czy coś omijam co warto? Zależy mi głównie na przyrodzie.

Na twoim miejscu ominęłabym Wadi Shab i zamiast tego pojechała do Wadi Tiwi. Wadi Shab jest przepełnione Hindusami-ludzi można liczyć w setkach dosłownie, jak nie w tysiącach. Ciężko zrobić sobie zdjęcie krajobrazu bo wszędzie Hindusi :P
Ogólnie w Omanie jest ich sporo ale akurat Wadi Shab to miejsce gdzie wszyscy przychodzą się chillować i kąpać mimo zakazu kąpieli. Z kolei Wadi Tiwi jest piękne, też znajdzie się miejsce do popływania i niewiele ludzi.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Lis 2016 12:07 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
Krajów: 40 / 19.3%
niebieski
My spaliśmy w Sur w Alafeeh Corniche Apartment - przechodzisz przez drogę i jesteś na plaży. Z pokojów również widok na plażę. Wystrój hotelu może nie jakiś rewelacyjny, ale czysto i duża przestrzeń. Nasz apartament dla 2 os składał się z dużej sypialni, kuchni, łazienki i salonu z kanapą i tv.
W Sur polecam odwiedzić miejsce, gdzie budują łodzie. Bez problemu można oglądnąć z bliska pracujących. Ciekawa sprawa :)
Jeszcze mogę polecić Zaki Restaurant w Sur, pyszne tradycyjny hinduskie jedzienie - świeże ryby, naany z tandora itp. Niedrogo i miła atmosfera :)
Powodzenia w zobaczeniu żółwi, my byliśmy w styczniu i od razu przewodnik nam powiedział, że w tym okresie szanse na spotkanie żółwia znikome. Rzutem na taśmę udało nam się jednego spotkać, super atrakcja :)

Załączniki:
DSC05671.JPG
DSC05671.JPG [ 29.29 KiB | Obejrzany 4339 razy ]
DSC05617.JPG
DSC05617.JPG [ 149.01 KiB | Obejrzany 4339 razy ]
3 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 01 Lis 2016 15:27 

niebieski
Do Wadi Bani Khalid dojedziesz zwykłym samochodem bez najmniejszego problemu. Z Wadi Tiwi jest to niemożliwe - przetestowane na własnej skórze i biednych oponach mojego samochodu, a także relacjach innych.

Warto dodać najwyższy szczyt Omanu Jabal Shams - trekkingów jest kilka, teoretycznie być może da się dojechać zwykłym samochodem, ale na końcówkę lepiej skorzystać z podwózki licznych taxi 4x4.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Lis 2016 15:53 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Czytałem właśnie na stronie Rough Guide, że drogę do Wadi Tiwi właśnie poszerzają i asfaltują. Może uda mi się zdążyć.

#7 PostWysłany: 01 Lis 2016 22:44 

cart napisał(a):
Czytałem właśnie na stronie Rough Guide, że drogę do Wadi Tiwi właśnie poszerzają i asfaltują. Może uda mi się zdążyć.

Na spokojnie. Żadnych poszerzeń nie zauważyłam :P
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Lis 2016 17:03 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 17.4%
niebieski
Cześć @‌cart‌ ! Twój plan wygląda bardzo w porządku, 2 lata temu zrobiliśmy podobną wycieczkę (też z dzieckiem), zamiast Fujairah i Suhar, odwiedziliśmy jeszcze wyspę Masirah - obiektywnie rzecz biorąc nie ma tam doslownie nic, ale właśnie to uznaliśmy za największy atut wyspy i bardzo nam się tam podobało.

Jeśli chodzi o Nizwę i Bahlę, warto tak zaplanować program, żeby trafić do Nizwy w piątek, czyli w dzień targowy, gdzie bardzo dużo się dzieje. Poza piątkiem oczywiście nadal warto odwiedzić fort, ale targ w Nizwie na pewno będzie jedną z większych atrakcji.
W okolicach Bahla, polecam też odwiedzić wioskę Misfat (ponoć najstarsza miejscowość w Omanie) i skansen (Omani House) w Al-Hamra.

W Sur spaliśmy w hotelu Al Faisal Hotel Suites, nie bezpośrednio przy plaży, ale warunki były świetne (zwłaszcza ciepły prysznic po kilku nocach spania na dziko).

Możesz poczytać nasze relacje z Omanu na blogu - http://gdziesakasperki.pl/category/oman/ . W przypadku jakichś pytań, pisz śmiało ;-)
Aga_podrozniczka uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 01 Maj 2019 18:55 

Loty: 144
Kilometry: 297 591
Krajów: 34 / 16.4%
niebieski
Ami_Ami napisał(a):
Na twoim miejscu ominęłabym Wadi Shab i zamiast tego pojechała do Wadi Tiwi. Wadi Shab jest przepełnione Hindusami-ludzi można liczyć w setkach dosłownie, jak nie w tysiącach. Ciężko zrobić sobie zdjęcie krajobrazu bo wszędzie Hindusi :P

Moje odczucia są inne. Jak najbardziej poleciłbym Wad Shab. Wcale nie było dużo ludzi, jedynie kilka osób na początku. Może zależy to od miesiąca.

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

#10 PostWysłany: 03 Paź 2019 22:27 

Loty: 155
Kilometry: 339 584
Krajów: 50 / 24.2%
Czy ktoś ostatnio był w okolicach tych punktów widokowych Jabel Shams autem z wypożyczalni? Chodzi mi czy wjedzie tam się zwykłym autem? Chodzi mi głównie czy auto to wytrzyma i czy droga dla auta bez 4x4 jest w miarę bezpieczna (chodzi mi o nachylenia, wąskie łuki itp) ?

Ktoś tutaj pisał o taksówkach na samą końcówkę trasy Gdzie je można znaleźć i jaki jest ich koszt?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Paź 2019 23:32 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Spokojnie wjedziesz zwykłym autem. A jak się boisz to jak się kończy asfalt to kręci się kilka terenówek

#12 PostWysłany: 04 Paź 2019 08:43 

Loty: 155
Kilometry: 339 584
Krajów: 50 / 24.2%
Super. Bać się nie boje czy wjadę, boję się czy auto to przeżyje, ale jak mówicie że spoko to mi wystarczy :)

A orientujesz się ewentualnie jaki koszt tych terenówek co wjeżdżają na górę i gdzie one dokładnie się kręcą?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości