Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Sie 2013 01:20 

Mam pytanie,
Ñtyczniu robię mały trip po Tajlandii i z racji tego, że będę miał +3 dni, chciałem skoczyć na chwilę do Laosu, zobaczyć Vang Vieng i Vientian.

o godzinie 17.30 ląduje w Udon Thani. Stamtąd, jak już słyszałem, można dorwać busa pod most przyjaźni, na granicę.

Zakładam, że na moście będę ok. 19stej. Przejście otwarte jest, z tego co wyczytałem - do 22.00

Czytałem w necie, że na moście najpierw odwiedzamy budkę tajską (by się "wylogować" ;) ? z Tajlandii, następnie bus i już po stronie laotańskiej działamy w trzech okienkach po wizę laotańską.

Z tego co wiem, całość formalności na moście - to nie dłużej niż godzina, więc zakładam, że do 22.00 się wyrobię.

Zastanawiam się tylko jak z powrotem. W Laosie mam 3 dni, i muszę tą samą drogą (do Udon Thani) zmykać z powrotem do Tajlandii. Czy ponowny wjazd do Tajlandii na moście przebiega bez kłopotów? - z racji, że my Polacy - zwolnieni jesteśmy z wizy do iluś tam dni, ten okres mi się odnawia po ponownym przekroczeniu granicy gdy wracam z Laosu?
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 13 Sie 2013 01:38 

Loty: 1035
Kilometry: 1 618 531
Krajów: 131 / 63.3%
niebieski
Przekraczałem granice z Laosem w Mukdahan/Savannakhet ale myślę że na innych przejściach powinne być takie same zasady. Załatwianie formalności wizowych na granicy trwało ponad godzinę. Po jednym dniu wracałem do Tajlandii i ze strony służb tajskich nie było żadnych pytań, wbili mi pieczątkę wjazdu i koniec.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Sie 2013 06:54 
Awatar użytkownika

Loty: 53
Kilometry: 142 596
Krajów: 16 / 7.7%
niebieski
Możesz co chwilę wracać do Tajlandii drogą lądową i z pocałowaniem ręki dostajesz 14 (albo 15) dni pobytu.

#4 PostWysłany: 13 Sie 2013 14:50 

Dzięki Panowie za wszelkie rady!
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Sie 2013 21:21 

niebieski
johan25 napisał(a):
Witajcie,
Mam pytanie,
Zastanawiam się tylko jak z powrotem. W Laosie mam 3 dni, i muszę tą samą drogą (do Udon Thani) zmykać z powrotem do Tajlandii. Czy ponowny wjazd do Tajlandii na moście, przebiega bez kłopotów? - z racji, że my Polacy - zwolnieni jesteśmy z wizy do iluś tam dni, ten okres mi się odnawia po ponownym przekroczeniu granicy gdy wracam z Laosu?

Sprawdziłem swoje pieczątki graniczne z Tajlandii i rzeczywiście za każdym wjazdem jest na nowo liczony czas dozwolonego pobytu w Tajlandii, 14 dni. A więc odnawia ci się. ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Sie 2013 21:35 

Zbanowany
Ja też tak zrobię, ale dziwię się czemu odpuszczacie sobie zwiedzanie Udon Thani, przecież warto.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Lip 2014 10:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam, mam pytanie - czy zdjęcia do wizy do Laosu mogą być takie, jak do paszportu czy są jakieś inne wymagania? 2 sztuki? I może ktoś się orientuje, jakie są aktualne opłaty (chodzi mi o przejście Tajlandia - Laos)?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)

#8 PostWysłany: 15 Lip 2014 11:03 

niebieski
Jaka była opłata za wizę na granicy nie pamiętam, natomiast żadnych zdjęć do wizy ode mnie nie wymagano.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Lip 2014 11:10 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 15.0%
niebieski
pestycyda napisał(a):
Witam, mam pytanie - czy zdjęcia do wizy do Laosu mogą być takie, jak do paszportu czy są jakieś inne wymagania? 2 sztuki? I może ktoś się orientuje, jakie są aktualne opłaty (chodzi mi o przejście Tajlandia - Laos)?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Aktualnych cen nie znam, my byliśmy 3 lata temu i wtedy 30 usd na granicy koło Dien Bien Phu z Wietnamu. Teraz słyszałem coś o 45 usd. ale poszukaj jeszcze tu: http://www.laosvisas.com/

Ceny mogą się różnic w zależności od narodowości i przejścia granicznego.

Co najważniejsze - ceny opłata w dolarach, ewentualnie w tajskich bhatach no i dobrze mieć drobne na łapówki ("opłaty dodatkowe"). Nie wiem jak jest z wjazdem przez Most Przyjaźni, ale w naszym przypadku:
- wjazd do Laosu z Wietnamu - łącznie "opłaty dodatkowe" - ok 2 usd za zmieżenie temperatury bo SARS - mi wpisali 24 st. C ;) 3 dolary za nadgodziny, chociaż środek tygodnia godzina 10.00 i jakiś jeden usd nie pamiętam za co
- wyjazd do Tajlandii przez most przyjaźni - opłata ok. 1-2 usd za nadgodziny :) - nawet dostaliśmy za to śmieszny kwitek ;)

Zdjęcia normalne, paszportowe, ale generalnie pewnie przejdą jakiekolwiek, u nas przechodziły z pierwszego lepszego azjatyckiego salonu foto, takie krzywe, rozczochrane w podkoszulkach :) Gdyby co, to opłata 1 usd za "format" zdjęcia powinno załatwić sprawę :D

Update - wychodzi z google, że Polacy dalej płacą 30 usd, a ten jeden dolar to przypomniałem sobie, że chyba był za zrobienie zdjęcia web kamerką :)
Generalnie - poza dolarami (w bhatach może być gorszy przelicznik) do Laosu należy przygotować dużo pozytywnego nastawienia i czasu. Całkowity luz jest tam moim zdaniem wszechobecny, więc zabierać go nie trzeba bo będzie go masa, tylko trzeba się na to przestawić :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Lip 2014 11:22 

Info z lutego tego roku wjazd przez Most Przyjaźni. Co do zdjęć nie pamiętam, ale albo 1 się przypinało do wniosku albo w ogóle, cena 35 USD, dolce nie mogą być pogniecione, przyjmowali tylko 100, te z dużą głową. Kolejka ok 1,5-2 godziny ok 10 rano.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 06 Paź 2014 17:54 

Loty: 41
Kilometry: 134 425
Krajów: 19 / 9.2%
Ode mnie w marcu wymagali zdjęcia - co prawda z tego co pamiętam przechodził każdy śwstek, byle być podobnym :-) w pierwsza stronę przyjechalem na przejście pociągiem z Tajlandii - całość trwała gdzieś godzinkę. Powrót przez most przyjaźni zdecydowanie gorzej. Ledwie zdążyłem na pociąg, a całość trwała chyba z 2.5 h, także lepiej mieć zapas czasu.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 19 Lis 2014 00:11 

niebieski
A czy ktos przekraczal granice Laosu od strony Kambodzy?
czytam w internecie,ze w ta strone jest problem z wizą (z Laosu do Kambodzy oczywiscie nie ma problemu). to prawda?

#13 PostWysłany: 21 Sty 2015 11:13 

Loty: 77
Kilometry: 194 843
Krajów: 26 / 12.6%
Czy wykupując podstawową wizę do Laosu an 30 dni, mogę dowolną ilość razu wracać do tego kraju czy jest to wiza jednorazowa?
Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 21 Sty 2015 11:19 

niebieski
jednorazowa.
jezeli potrzebujesz wielokrotnej poczytaj o tzw. biznesowej wizie

#15 PostWysłany: 05 Lut 2015 10:50 

Loty: 77
Kilometry: 194 843
Krajów: 26 / 12.6%
Dzięki, zadowolę się w takim razie jednorazową ;)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 26 Sie 2019 10:37 
Awatar użytkownika

kliperjk napisał(a):
A czy ktos przekraczal granice Laosu od strony Kambodzy?
czytam w internecie,ze w ta strone jest problem z wiza (z Laosu do Kambodzy oczywiscie nie ma problemu).
to prawda?

@kliperjk

hej, widzę po blogu ze stopki że w 2015 przekraczałeś granicę Kambodża --> Laos,
http://kliperjk.geoblog.pl/wpis/202169/wodospady-i-plantacje-kawy

był jakiś problem z wizą "on arrvial" do Laosu? jak to w praktyce wyglądało?

niestety w necie są cały czas sprzeczne informacje ..
na stronie Polskiej Ambasady w Bangkoku, nie ma tego przejścia granicznego
https://bangkok.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/informacje_praktyczne/poradnik_polak_za_granica/laos/

ale na stronie tourism Laos
http://www.tourismlaos.org/show.php?Cont_ID=347
już tak:

LAOS-CAMBODIA
• Champasak Province (Veunkham) - Cambodia (Dong kralor/Nong Nok Khian)

pozdrawiam ;-)

Ostatnio edytowany przez Abcn, 26 Sie 2019 16:03, edytowano w sumie 1 raz
lit.w cyt.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 26 Sie 2019 11:08 

niebieski
bartekjamajka

Hej,
4 lata temu to wygladalo tak, ze busikiem wiezli CIebie pod granice Laosu i tam przekraczales piechota z opcja zakupu wizy on arrival:
https://i.gyazo.com/6791cc58e3e55efa845 ... 18aace.jpg

Byly 2 opcje, albo dajesz lapowke i wtedy trwa wszystko 15min, albo czekasz, czekasz, czekasz... my nie chcielismy placic, ale niestety po kilku h uleglismy, bo wygladalo to tak, ze WSZYSCY placili wiec stwierdzilismy,ze nie da rady inaczej niz zaplacic albo krecic afera ;-) zatem przygotuj sie na lapowke i miej kilkadziesiat dolarow w kieszeni za paszport.

Po drugiej stronie nie pamietam juz dokladnie, ale chyba jakis wiekszy busik nas zabral z lokalsami i zawiozl do miasta.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 26 Sie 2019 15:57, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
bartekjamajka lubi ten post.
bartekjamajka uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 27 Sie 2019 09:22 
Awatar użytkownika

hej,
dzięki wielkie :-)

pisałem też w tej sprawie do ambasady polskiej w Bangkoku, otrzymałem taką odpowiedź:

Cytuj:
Nie posiadamy oficjalnych informacji nt. uzyskania wizy na wskazanym przez Pana przejściu lądowym. Władze miejscowe stosują przepisy imigracyjne na przejściach lądowych w sposób wybiórczy i zmienny.
Jeżeli mu si Pan przekraczać granicę w tamtym miejscu, najlepszym rozwiązaniem wydaje się przegląd najbardziej aktualnych wpisów na stronach dedykowanych dla podróżników.

tak więc ufam "dedykowanej stronie dla podróżników" :-) f4f oraz tourism laos :-)

pzdr!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości