Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 31 Mar 2015 12:08 

Witam wszystkich,

korzystając ze znanej promocji Cebu na loty z Dubaju w połowie sierpnia wybieram się na większą wyprawę do Azji pd-wsch. Na razie wstępnie ogarnąłem przejazd przez Malezję na co chcę przeznaczyć ok 10 dni. Wyjazd ma być raczej niskobudżetowy, choć jeśli jakaś atrakcja jest warta pozbycia się nadmiaru gotówki to się jej pozbędę:) W miarę możliwości zależy mi też na skróceniu czasu podróży (ze względu na ogólny napięty grafik wyprawy) - chyba że uważacie że jest to ciekawszy kraj niż Tajlandia, Kambodża czy Wietnam (?) - wtedy mogę zostać dłużej tu, kosztem pobytu w tamtych krajach.

Wstępny podział na kraje wygląda następująco:
2 dni Singapur
10 dni Malezja
13 dni Tajlandia
3 dni Kambodża
11 dni Wietnam

W którym kraju warto zostać dłużej, a gdzie można skrócić pobyt?

Plan wyprawy (część "malezyjska") wygląda natomiast tak:
dzień 1 przejazd Singapur-Malakka, zwiedzanie Malakki (pół dnia), przejazd Malakka - Kuala Lumpur;
dzień 2 zwiedzanie Kuala Lumpur
dzień 3 Batu Caves - (pół dnia) + przejazd do Ipoh
dzień 4 zwiedzanie Perak Tong w Ipoh oraz Ubudiah Mosque w Kuala Kangsar + dojazd do Cameron Highlands
dzień 5 Cameron Highlands - wycieczka całodzienna, pola herbaciane+dżungla
dzień 6 przejazd do Taman Negara + spacer wieczorny w Taman Negara
dzień 7 Taman Negara dżungla, parki linowy
dzień 8 przejazd na wyspy - 6 godz (400-500km) + prom = cały dzień
dzień 9 Perhantian Islands / Redang
dzień 10 Perhantian Islands / Redang

Następnie planujemy przejazd do Tajlandii - i teraz pytanie: czy warto dłużej zostać na Perhantian lub Redangu, czy też wyspy w Tajlandii będą równie fajne/lepsze? Jeśli tak, to które są te "lepsze"? Preferuję bardziej dzikie, zamiast turystycznych i imprezowych.

Czy dżungla w Cameron Highlands będzie się różnić od tej w Taman Negara? Warto być w obu miejscach, czy są "podobne"?

Jako że będę w Azji po raz pierwszy to bardzo proszę o komentowanie i wszelkie uwagi co do trasy i miejsc. Czy jest coś ciekawego w Malezji co pominąłem? Może mam w planie coś gdzie jechać nie warto? Może są jakieś ciekawe miejsca, które należy odwiedzić, a nie są powszechnie znane? Proszę wziąć także pod uwagę warunki klimatyczne w sierpniu - ponoć pogoda jest lepsza na wschodnim wybrzeżu...

Dzięki za wszelkie rady!

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 01 Cze 2016 21:52 
Moderator forum

Loty: 178
Kilometry: 513 436
Krajów: 69 / 32.2%
No toś porad dostał...
I co? Udała się wyprawa? Podzielisz się wspomnieniami, trasą, kosztami? Patrząc z perspektywy czasu coś byś zmienił?
Właśnie bilety na lipiec kupiłem i muszę szybciutko coś planować na 3 tygodnie w Azji.

Pozdrawiam
Marcin
<Wuchta problemów - Hong Kong, Filipiny>
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Cze 2019 12:47 

Czy można prosić o jakieś refleksje z realizacji tego planu? Co się udało, a co nie? Mam podobny:)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości