Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Maj 2019 15:07 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Opis sytuacji.
Kobieta, co ważne Ukrainka, miała lot łączony LAX->WAW, przesiadka WAW, WAW -> Kijów.
Na odcinku LAX->WAW, w początkowym okresie lotu, zrobiło jej się słabo, mdlała, bladła, zimne poty, słowem szykowała się do zejścia.
Ustąpiono miejsca, aby mogła się położyć na trzech siedzeniach, podano wody, zażyła jakieś leki, wróciła do żywych i dalszy lot był bez sensacji.
Kobieta funkcjonuje w ten sposób, że pół roku jest na Ukrainie (emerytka więc ma ubezpieczenie w Ukrainie), a pół roku w LAX zajmując się wnukami, bo córka pracuje (ma jakieś tam ubezpieczenie lokalne USA).

Zagadnienie
Personel lotu LAX->WAW "zorganizował" pogotowie, które ją odebrało z samolotu w WAW, nieomal siłą posadziło na wózku i zawiozło do karetki. Gdy kobieta protestowała, to powiedzieli jej, że jest zgłoszona na lotnisku WAW jako zagrożona utratą życia i zdrowia i żadna linia nie przyjmie jej na pokład bez badań. (Nie mam pojęcia czy to prawda czy straszak stewki aby mieć problem z głowy, ale nie to jest istotne).

Pytanie
Kto płaci za badania, w sytuacji gdy została do nich niejako zmuszona a nie ma ubezpieczenia obejmującego Polskę.
Problem wydaje się o tyle istotny, że sytuacja taka może zdarzyć np gdy mamy międzylądowanie w Nowym Jorku np w podróży do Ameryki Południowej, gdzie jesteśmy ubezpieczeni.

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 15 Maj 2019 15:19 

Loty: 4
Kilometry: 13 255
Krajów: 5 / 2.3%
Zbanowany
niebieski
Ja lecąc do USA kupowałem ubezpieczenie "cały świat" i mógłbym mieć międzylądowanie nawet w Kambodży, byle w zmieścić się w okresie ubezpieczenia.

Często kupując ubezpieczenie nie podajesz konkretnego kraju, a zakres (grupę) - wtedy ono odpowiednio kosztuje.

Jak ta Ukrainka nie miała ubezpieczenia, to pewnie ma spory problem. Osobiście kupuję, nawet na jednodniówki.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowany przez Abcn, 15 Maj 2019 15:23, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Maj 2019 15:22 
Awatar użytkownika

Loty: 442
Kilometry: 537 690
Krajów: 57 / 26.6%
srebrny
eskie napisał(a):
Gdy kobieta protestowała, to powiedzieli jej, że jest zgłoszona na lotnisku WAW jako zagrożona utratą życia i zdrowia i żadna linia nie przyjmie jej na pokład bez badań. (Nie mam pojęcia czy to prawda czy straszak stewki aby mieć problem z głowy, ale nie to jest istotne).

To prawda, przy Gate będą wymagali pisma ze zgodą na lot od lekarza.

eskie napisał(a):
Kto płaci za badania, w sytuacji gdy została do nich niejako zmuszona a nie ma ubezpieczenia obejmującego Polskę.

Ona. Różne opcje są. Całość lub część w szpitalu, reszta rachunków przyjdzie do domu, lub wszystkie rachunki przyjdą do domu.
Szpitale sprzedają długi do windykacji, więc tak czy inaczej zapłaci.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 15 Maj 2019 15:23 
Awatar użytkownika

niebieski
@Asfalto super, że kupujesz ubezpieczenie, tylko, że ja nie o tym...

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 15 Maj 2019 15:32 

Loty: 4
Kilometry: 13 255
Krajów: 5 / 2.3%
Zbanowany
niebieski
No normalne że ona zapłaci.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Maj 2019 16:05 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
W Polsce w takim przypadku nikt nie będzie domagał się od niej kosztów badań. A na świecie może być z tym różnie

#7 PostWysłany: 15 Maj 2019 16:09 

Zbanowany
Na jakiej podstawie twierdzisz ,że Polska załatwia takich pacjentów gratis ?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Maj 2019 18:23 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Na podstawie przepisów oraz praktyki działania w takich sytuacjach.
Oczywiście co do zasady cudzoziemiec z Ukrainy, bez wykupionego ubezpieczenia, będzie traktowany jako nieubezpieczony w rozumieniu ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, a świadczeniodawca opieki zdrowotnej będzie uprawniony do domagania się zapłaty za przeprowadzone badania.
Ale uściślając, nie będzie dot. to osób znajdujących się w stanie nagłego zagrożenia zdrowia(których następstwem mogą być poważne uszkodzenia funkcji organizmu lub utrata życia), a o takim przypadku mówił autor wątku. W takich sytuacjach niezbędna pomoc udzielana jest bezpłatnie nawet nieubezpieczonym. Świadczeniodawca może domagać się zwrotu kosztów badań i opieki ponad to(ponad „nagłe zagrożenie zdrowia i życia"), ale praktyka działania wobec takich co do zasady też taka nie jest(w ogóle wygląda to tak, że szpital domaga się zwrotu od NFZ, a NFZ ewentualnie wtedy może szukać cudzoziemca). Z niektórymi krajami(spoza UE) Polska ma też podpisane umowy o dwustronnym pokrywaniu kosztów opieki swoich obywateli.

Inna sprawa, że zgodnie z ustawą o cudzoziemcach każdy spoza Unii i EFTY wjeżdżający do Polski powinien mieć wcześniej wykupione ubezpieczenie. Jego brak jest często pretekstem, zarówno u nas, jak i w innych krajach, do niewpuszczenia kogoś, gdy nie chce się powiedzieć o innych przyczynach.
5 ludzi lubi ten post.
eskie uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 15 Maj 2019 19:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Drugi aspekt, bardziej praktyczny, lecę z przesiadką w USA, bez opuszczania lotniska i jest mi ratowane życie bo zacząłęm schodzić w samolocie. Co wtedy?

Lub lecę Rodos do Warszawy mam EKUZ ale lądują w Turcji, bo zacząłem schodzić a lotnisko tureckie najbliższej, płacę też?

Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Maj 2019 20:50 

Loty: 48
Kilometry: 80 826
Krajów: 11 / 5.1%
z życia: rok 2013 lecę z ojcem do Maroka - w czasie lotu ojciec słabnie, bladnie, mdleje, do końca lotu podawany ma tlen, w Maroku na płycie czeka karetka, lekarz wchodzi na pokład, zabiera do karetki, robi podstawowe badania, docelowo wypuszcza i życzy przyjemnego pobytu - brak jakichkolwiek rachunków, zapytań o ubezpieczenie, steward Easyjet stwierdza, że linia lotnicza w cenie biletu ma zapewnione podstawowe świadczenia,

Ostatnio edytowany przez Abcn, 11 Cze 2019 11:56, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości