Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Cze 2012 22:37 
Awatar użytkownika

Loty: 29
Kilometry: 52 024
Krajów: 13 / 6.1%
Witam podróżników ! :)
Z Narzeczoną po zeszłorocznym podboju Paryża właśnie planujemy przeżyć Włochy.

Po wstępnej obserwacji wydaje mi się możliwa dość ciekawa opcja:

1. Lot z któregokolwiek polskiego lotniska do Bolonii.
Po zwiedzeniu Bolonii zamierzam poszukać ciekawych okolicznych mieścin - muzeum Ferrari, Lamborghini, Maserati. (tak jestem fanem motoryzacji ;) )
2. Pociągiem do Florencji. Tam zwiedzanie, ilość noclegów jeszcze nie znana
3. Po Florencji pociągiem do Pizy. Tam również kilka noclegów, zwiedzanie i plażowanie.
4. Lot powrotny z Pizy do Polski.

Mam w związku z tym kilka pytań do bardziej doświadczonych :)
Taka wycieczka jest dobrym pomysłem?
Jakie niedogodności mogą mnie spotkać, których mogę się nie spodziewać?

Podstawowy problem, to nieznajomość włoskiego - angielski da radę?
Drugi problem, to nocleg. Kilka miejscówek spania utrudnia wcześniejszą rezerwację...
Trzeci, znalezienie lotów w dobrych cenach i datach.

Planuję to wszystko na wrzesień. Od 7 do 10 dni.
*Jesteśmy studentami.

1. Ile trzeba poświęcić dni żeby zobaczyć "to co jest do zobaczenia" we Florencji bez turbo-pośpiechu?
2. j.w w Pizie i Bolonii?
3. Jak z transportem publicznym we Włoszech? (dostępność połączeń, dogadywanie się po ang w kasach itp...)
4. W Pizie jest w ogóle jakaś ładna plaża? :)
5. Jakie są jeszcze alternatywne kierunki? Bo zastanawiam się czy nie zmienić Pizy na jakąś mieścinę wschodniego wybrzeża Włoch...

Image
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 04 Cze 2012 00:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam w planie w tym roku podobną wycieczkę, ale myślałem żeby zacząć od Wenecji (2dni) później zmierzać w kierunku np. Werony, Padwy, następnie udać się na kilkudniowe plażowanie w okolicach Raveny i dalej wyruszyć na zwiedzanie Włoch.

Z tego co się orientuję to kolej w Włoszech nie należy do najdroższych i posiada też całkiem dobrą siatkę połączeń.

Mnie jednak martwi, że takie częste zmiany hoteli/hosteli zwiększą koszty wycieczki (również jesteśmy studentami:) ) dlatego zastanawiałem się również nad znalezieniem hotelu w okolicach Raveny/Rimini w dobrym punkcie komunikacyjnym i wybierać się na kilka 1,2-dniowych wycieczek ;)

W zeszłym roku z Lloret w Hiszpanii wybraliśmy się do Barcelony na 1 cały dzień i myślę, że dosyć dużo zobaczyliśmy, a na pewno sam przejazd w 2 strony był tańszy niż jeden nocleg w Barcelonie, więc myślę o czymś podobnym we Włoszech ;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Cze 2012 00:37 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
W jakiej kwocie chcecie się zmieścić?

#4 PostWysłany: 04 Cze 2012 13:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeśli aktualnie można znaleźć bilety do Włoch w kwocie 54zł z podręcznym to bilet w jedną stronę ok 220zł czyli 500zł na bilety lotnicze, ok 150-200zł na przejazdy we Włoszech.

Noclegi: ciężko mi powiedzieć bo jeszcze nie rozglądałem się, ale penie średnio ok 25€/noc * 10 nocy (przy kursie ~4,5zł) ok. 1125zł, ale chciałbym jednak trochę mniej dać za noclegi :) tylko nie wiem czy to będzie możliwe ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Cze 2012 14:14 
Awatar użytkownika

Jeśli o mnie chodzi...
- Liczę na loty 200-300 zł w obie strony, (nie licząc dojazdu na lotnisko) za osobę i jedna tylko z podręcznym.
- Nocleg około 25€/noc (przy wariancie 7 dniowym i ewentualnie jednym noclegu na lotnisku to 5 nocek = 125€ = ~600zł
- Jedzenie, podróże na miejscu i inne.

Kartę na Ryana mam, zaraz sprawdzę jak WizzAir ma połączenia z "Włochami" może się uda zmienić Pizę na coś ciekawszego... :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Cze 2012 14:49 

Loty: 94
Kilometry: 229 638
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Nad autem się nie zastanawiasz ? Wg mnie trochę męczące będzie poruszanie się autobusem z walizką do Lamborghini i Ferrari, a Maserati to niemal niemożliwe szybko się dostać i wrócić autobusem. Albo chociaż pomyśl na 1 dzień, wtedy sobie spokojnie obskoczysz te muzea i oddasz auto we Florencji. Cena biletów komunikacji w ten dzień i tak może Ci wyjść podobnie, o ile nie więcej, a masz większy komfort i rzeczy zawsze jest gdzie zostawić.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Cze 2012 19:11 

Sobiech napisał(a):

Jeśli wolicie tę formę podróży (a nie np. all inclusive) to jest to bardzo dobry pomysł :)
Sobiech napisał(a):

Czasami zdarzają się późnienia pociągów. Mnie przytrafiło się to kilka razy.

Sobiech napisał(a):

Włosi zbytnio po angielsku nie mówią (co dziwne, bo np. we Florencji jest masa turystów, a statystyki mówią, że najwięcej z nich pochodzi z Ameryki), ale na pewno jakoś się dogadasz. jak się przekonasz, co niektóre włoskie słówka są znane nawet osobom, które nigdy tego języka się nie uczyły ;)

Sobiech napisał(a):
Drugi problem, to nocleg. Kilka miejscówek spania utrudnia wcześniejszą rezerwację...

Zawsze rezerwowałem na booking.com Polecam.

Sobiech napisał(a):
Trzeci, znalezienie lotów w dobrych cenach i datach.

Bardzo dobre ceny Wizz Air do Forli lub dobre ceny Ryanair do Bolonii i Pizy. Poszukaj.

Sobiech napisał(a):
3. Jak z transportem publicznym we Włoszech? (dostępność połączeń, dogadywanie się po ang w kasach itp...)

Polecam korzystanie z pociągów. Obsługa na dworcach nie zawsze mówi po angielsku, ale na każdym większym dworcu są maszyny, gdzie samemu można kupić bilety.
Jeśli chodzi o wynajem samochodu, to osobiście odradzam. Jazda np. po Florencji to koszmar (nieprzestrzeganie przez innych użytkowników zasad ruchu, masa skuterów wyprzedzająca z każdej możliwej strony, wiele ulic jest jednokierunkowa). Dodatkowo, we Florencji centrum można przejść pieszo, to nieduży dystans. Samochodem nie można wjechać do centrum! Wokół są kamery, policjanci którzy tego pilnują! Ja wynająłem samochód, ale mimo wszystko aby dojść do mieszkania w centrum musiałem iść piechotą 10-15 minut. Ceny wynajmu - ok 100 EUR za dobę. Ciężko zwrócić samochód w centrum (wiele jednokierunkowych ulic), a wypożyczalnia na lotnisku właśnie została zamknięta i aby dojechać do najbliższej trzeba wsiąść w autobus lub nawet dwa.

Sobiech napisał(a):
4. W Pizie jest w ogóle jakaś ładna plaża? :)

Na pewno jest ładna plaża niedaleko Pizy, w Viareggio :) Łatwy dojazd pociągiem, plaża jest bardzo długa i szeroka, obok plaży kilkukilometrowy deptak z masą dobrych sklepów. Otoczenie plaży to góry więc widok jest piękny. Na plaży leżaki, parasole, wszystko bardzo dobrze zorganizowane. My byliśmy pod wrażeniem.

#8 PostWysłany: 04 Cze 2012 22:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Popieram pomysł.
W zeszłym roku w drugiej połowie sierpnia zrobiłem coś podobnego do tych planów i bardzo nam się podobało. W sumie 10 dni. Ryanairem lecieliśmy z Krakowa do Pizy i z powrotem , tylko z bagażem podręcznym.
Naszą bazą była Piza, skąd robiliśmy jednodniowe wypady do Viareggio (piękne, płatne plaże), Marina di Pisa (plaża darmowa), Lukki i Cinque Terre, potem trzy dni we Florencji. Na samą Pizę wystarczy z powodzeniem 1 dzień, Florencja hm... zawsze za krótko. Jeździliśmy pociągami, do Marina di Pisa autobusem miejskim ~2E. Pociągi "regionale" w cenie ~8E za 100km, klimatyzowane, automaty biletowe na stacjach mają też obsługę po angielsku, należy tylko pamiętać o skasowaniu biletu w żółtej (zazwyczaj) skrzyneczce. Jak patrzyłem na ruch na ulicach to nie żałowałem że byłem bez samochodu.

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Cze 2012 23:44 

niebieski
Sobiech napisał(a):

Wlochy sa bardzo dobrym miejscem do zwiedzania - nie ma dwoch zdań !! Tylko przemyslcie czy nie za duzo na raz (mysle ze jesli chcecie odpoczac a nie tylko zaliczac to plan jest nieco przesadzony (chyba ze jedziecie na 2-3tyg)

Cytuj:

strajk albo wloskie swieto takze regionalne, przy ktorym nic (slownie: nic) z komunikacji miejskiej nie chodzi a wy akurat chcecie wyjechac - mi sie taka "atrakcja" zdarzyla raz od tego czasu sprawdzam :-)

Cytuj:

si :-) szczegolnie tak turystyczne okolice jak Florencja - bylam bardzo zaskoczona - mowia skladnie i niektorzy calkiem niezle

Cytuj:
1. Ile trzeba poświęcić dni żeby zobaczyć "to co jest do zobaczenia" we Florencji bez turbo-pośpiechu?

We Florencji mieszkalismy 4 dni i polowy nie zobaczylismy, a nogi bolaly ;-) Fakt jest ze zeby zobaczyc tę fajną Florencję trzeba zostac na wieczor/noc bo to miasto zupelnie inaczej zyje jak wyjezdzaja jednodniowi turysci.
Na mnie najwieksze wrazenie zrobila Accademia, Capelle di Medici Museo Dell'Opera (pisownia dowolna bo nie sprawdzana ;-)
Piazza Miichaelangelo (lepiej wschod niz zachod) Zwiedzanie wychodzi drogo, bo za wszystko się praktycznie placi. Uffizi nie zrobilo na mnie wrazenia w ogole :-) Za to z jedzeniem jest patent że czesto w zwyklych sklepach (trzeba obserwowac tubylcow) robia kanapki 'na miejscu" tylko wybiera sie z czym a oni plastekruja, dodaja pesto, suszone pomidorki mniam, do tego kubeczek bialego winka... rozmarzylam sie :))
Cytuj:
2. j.w w Pizie i Bolonii?

W Pizie nie ma niczego z wyjatkiem wiezy ktora ani nie jest tak wysoka ani superextra krzywa, wystarczy 4 godziny zeby obleciec wszystkie 3 zabytki (nie warto zostawac na noc).
Bolonia to inna historia - polecam wejść na wieżę (zanim sie zawali ale wrazenie jest mocne - poza tym to jedna z najwyzszych obecnych wiez we Wloszech (wyzsza od Florenckiej, w Pizie, W Wenecji itp)); sklep Tamburini; akustyczna brame przy informacji turystycznej (jak sie stanie przy przeciwleglych rogach i szepcze to doskonale slychac- fajne wrazenie:), targ zywnosciowy (Bolonia slynie z żarcia), Piazza Maggiore (kolo Neptuna i tego przejscia z brama akustyczna.) Jak lubicie chodzic to polecam wyprawe pod arkadamia (doslownie - jak bedzie deszcz to nie zmokniecie) ze 4km w jedna strone do kosciola San Luca - moze byc w nocy/wieczorem bo wtedy macie widoki by night.

Cytuj:

W tym regionie zupełnie bezstresowo. Pociagi gesta i czesta siatka; gadaja po angielsku. Polecam wchodzenie co jakis czas na strone pociagow wloskich bo zdarza sie im robic promocje (np Frecciarossa czy jak to tam sie nazywa) zamiast36-40EUR za odcinek placisz 9EUR tylko z gory trzeba wybrac wtedy termin. Przydatne, jesli masz w miare ustalony plan i wiesz ze bardzo zmieniac nie bedziesz.

Cytuj:
5. Jakie są jeszcze alternatywne kierunki? Bo zastanawiam się czy nie zmienić Pizy na jakąś mieścinę wschodniego wybrzeża Włoch...

Ktos polecal Cinque Terre - polecam, chociaz z plaza bedzie tam kiepsko. Podobno kurorcikiem jest Livorno i Viareggio.

Ostatnio edytowany przez palomino, 05 Cze 2012 08:27, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 04 Cze 2012 23:55 
Awatar użytkownika

Cytuj:
W Pizie nie ma niczego z wyjatkiem wiezy ktora ani nie jest tak wysoka ani superextra krzywa, wystarczy 4 godziny zeby obleciec wszystkie 3 zabytki (nie warto zostawac na noc).

Zgadzam się,tam oprócz Placu Cudów (z wieżą) nie ma nic ciekawego.
Plaży też nie ma bo do morza jest parę kilometrów.
Livorno nie polecam,też nic ciekawego.
A Florencja ..... :lol: długo by pisać.
Polecam też Siennę.

Cytuj:
Liczę na loty 200-300 zł w obie strony, (nie licząc dojazdu na lotnisko) za osobę i jedna tylko z podręcznym.

Mi się udało zapłacić za dwie osoby 100zł :lol:
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Cze 2012 14:37 
Awatar użytkownika

Dziękujemy Wam za wszystkie informacje! ;)

@anha, z lotami lepiej planować "z zapasem". Do Paryża leciałem za 50zł w obie strony, są też loty po 4zł, ale po co się później zawieść ;)

@dzidzi, słuszna uwaga z targaniem bagażu, ale chyba wolę tą niewygodę od psychicznej presji związanej z wynajmem auta. Potrafię jeździć, mam do siebie jako kierowcy zaufanie, ale trochę boję się procedur, innej kultury na drodze... i dziadek mi zawsze powtarzał - jak nie musisz, nie pożyczaj obcego samochodu. :D Tak jak piszecie, pociągi mają dobrą sieć, chyba się tym zadowolę.

@janosik, no pewnie! Skwierczenie na plaży jest dla emerytów :D To co napisałeś o autach, ładnie dopełnia moją opinię napisaną powyżej. :)

@Stasiek_T, dzięki za info o promocjach pociągów - jak tylko zrobię dokładniejszy plan wycieczki będę obserwował temat.
Viarregio dopisuję do listy, szkoda tylko że jest płatna - ktoś kojarzy o jakich kwotach jest mowa?

@palomino, pojawiła się opcja i może uda się z niej skorzystać, mianowicie rodzina znajomej mieszka we Florencji. Ahhh jakby to się udało... :)
Nocne życie, zwiedzanie możliwe cały czas, a na plażę i do Pizy można skoczyć i tak i tak :) Kanapki na miejscu i inne obserwacje tubylców praktykowałem w Paryżu, dzięki za poradę.

Pytanie odnośnie kolei. Jak trudno jest przejechać np. z Florencji na wschodni brzeg Włoch? I ile mniej więcej taka trasa kosztuje?

Image
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Cze 2012 17:12 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 423
Kilometry: 607 869
Krajów: 60 / 28.0%
Na moje oko do Ravenny 12-14 euro Regio lub ok 20 eu IC. Można także poszukać IC w taryfie MINI. Wtedy płacisz tylko 9 euro za głowę również na dłuższych trasach. Przejechać jest b. łatwo bo pociągów jest mnóstwo.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Cze 2012 22:32 

niebieski
ceny pociągów: wpisujesz odcinek w odpowiednie rubryki klikasz "all solutions" (zeby ci wyswietlilo pociagi ze znakiem "R" czyli Regional. Widze ze promocja za 9 EUR wciaz aktualna (boxy z ofertami promo po prawej) tylko musisz obczaic terminy
http://www.trenitalia.com/cms/v/index.j ... a3e90aRCRD
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Cze 2012 23:14 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
Sobiech napisał(a):
Viarregio dopisuję do listy, szkoda tylko że jest płatna - ktoś kojarzy o jakich kwotach jest mowa?

Średnia kwota za 2 leżaki i parasol we Włoszech to 20 euro na dzień.
Oczywiście należy wspomnieć o tym, że w każdej miejscowości jest plaża bezpłatna (choćby to miało być 10 metrów). Takie miejsca oczywiście zazwyczaj są bardzo oblegane i czasem ciężko znaleźć wolne miejsce.
Warto też dodać, że dostęp do morza jest bezpłatny dla wszystkich, czyli można w każdym miejscu przejść przez piasek do brzegu (nawet przechodząc przez plażę płatną).
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 07 Cze 2012 08:59 

Na Pizę faktycznie wystarczy jeden dzień.
Będąc tam warto spróbować prawdziwej włoskiej pizzy:) W Pizie jest certyfikowana pizzeria, która robi prawdziwie neapolitańską pizzę. Nie pamiętam nazwy.
I jako, że ma ten certyfikat, to jest droga. Moim zdaniem daja do pizzy za duzo soli i sera - psuja jej smak.
Najlepsza moim zdaniem pizzeria obecnie w Pizie to Funicula - Funiculà Lungarno Mediceo 43 Pisa.
http://www.pizzeriafuniculipisa.it/index-4.html
Zdecydowanie bardziej warto isc tam niz do tej niby neapolitanskiej.
Ahaa i jeszcze jest dobra lodziarnia w Pizie - ekstra lody prawdziwe, naturalne - http://www.decoltelli.it/
Polecam limonkowe z imbirem
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 07 Cze 2012 21:26 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
flz napisał(a):
Najlepsza moim zdaniem pizzeria obecnie w Pizie to Funicula - Funiculà Lungarno Mediceo 43 Pisa.
http://www.pizzeriafuniculipisa.it/index-4.html
Zdecydowanie bardziej warto isc tam niz do tej niby neapolitanskiej.

No z nazwy przynajmniej można podejrzewać, że ta też jest neapolitańska (a przynajmniej za taką chce uchodzić) :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 08 Cze 2012 13:18 

tak, tak ale nie ma jakiegoś tam certyfikatu na to, że jest "prawdziwie neapolitańska", tamta druga miała:)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 09 Cze 2012 12:02 
Awatar użytkownika

Hehe, no to żeście mi smaka zrobili! ;)

Jak tam jest z przechowalniami bagażu? Zdarzają się często, czy np tylko przy lotnisku?

Image
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 09 Cze 2012 23:05 

niebieski
przechowalnie są na wielu dworcach kolejowych. zeby sprawdzic czy jest na stacji ktora ciebie interesuje, wchodzisz na strone:
http://www.trenitalia.com pozniej w menu na gorze wybierasz "In Regione"; jak klikniesz to po lewej jest menu z nazwami regionow (tu niestety z grubsza musisz wiedziec gdzie jest dana stacja ;-) ) klikasz w odpowiedni region; a pozniej w srodku strony jest link "Servici in Stazione" czy cos kolo tego. Klikasz i masz wszystkie stacje w regionie i oczywiscie gdzie jest przechowalnia takze "Deposito bagagli", jak jest kropa znaczy ze sie da :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 09 Cze 2012 23:13 
Awatar użytkownika

@palomino, dzieki! Przyda się :)

Kolejne pytanie z serii "Nic nie wiem o Włoszech." - w jakich godzinach oni tam mają siestę ... i czy faktycznie cała gospodarka wtedy zamiera? Nic się nie da kupić? :P

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości