Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 216 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 13 Mar 2019 14:53 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Robiliśmy dość podobny plan 3 tyg. temu.
Odpuściłbym Al-Karak i Shobak w 2 dniu i przestawił go w dniu 6 (przejazd do Madaby).
Górę Nebo i mozaiki w Madabie spokojnie ogarniesz jadąc z lotniska nad Morze Martwe - tak zrobiliśmy przylatując 11.30.

W 2 dniu po kanioningu pojechałbym drogą 65 (jordan Valley Highway) do Wadi Rum - ewentualnie rzut oka na Aqabę po drodze.

W drodze z Petry do MAdaby po drodze zobaczyłbym Shobak, AL-Karak i jak zostanie czasu to Umm ar-Rasas. - Zwiedziliśmy Al-Karak i Umm ar-Rasas po drodze z Aqaby do Madaby.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#102 PostWysłany: 13 Mar 2019 15:28 

kow napisał(a):
Robiliśmy dość podobny plan 3 tyg. temu.

Odpuściłbym Al-Karak i Shobak w 2 dniu
- A w kanioningu się zatrzymywaliście na jakąś traskę?
- Przed zmrokiem dojechaliście do Wadi Rum?

Górę Nebo i mozaiki w Madabie spokojnie ogarniesz jadąc z lotniska nad Morze Martwe
- Ile czasu zajmuje zobaczenie tego z wejściem na górę?

W 2 dniu po kanioningu pojechałbym drogą 65 (jordan Valley Highway) do Wadi Rum
- Jakimiś konkretnymi względami się kierujesz w propozycji tej drogi?

W drodze z Petry do MAdaby po drodze zobaczyłbym Shobak, AL-Karak i jak zostanie czasu to Umm ar-Rasas.
- ile to Wam zajęło czasu, taki przejazd ze zwiedzaniem?
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 13 Mar 2019 16:26 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Wadi Mujib zamknietę do 31.03 więc tylko zatrzymaliśmy się przy Visitor Center, weszliśmy za to na ok 1h do Wadi Numeira.
Tego dnia robiliśmy trasę Morze Martwe (z kąpielą) - Wadi Numeira - Muzeum Najniższego Miejsca na Ziemii - Shobak (już trochę się sćiemniało) - Wadi Musa

Mozaiki to 30 minut max, Góra Nebo 1h to max

Droga 65 jest dobrej jakości, względnie mało progów zwalniających, można się nią szybko przemieścić.

Wyjechaliśmy z Aqaby przed 10 rano, zwiedzając Al-Karak i Umm ar-Rasas byliśmy w Madabie ok 17.30. Jadąc z Wadi Musa masz bliżej więc czas na Shobak Ci powinien zostać.

#104 PostWysłany: 13 Mar 2019 19:08 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 94 286
Krajów: 18 / 8.4%
Fajny plan

Zastanów się nad zamkami, są słabe :-). Najwyżej Al Karak, ale Shobak można spokojnie odpuścić. Serio

Pomysł aby pierwszego dnia zwiedzic górę Nebo jest fajny, lepiej tam być przed południem bo potem słońce świeci w oczy :-). Nie wchodzi się nas górę - podjeżdża autem. Zwiedzanie Max 1h. Ale to dla fanów mocnych ;:)

Zdasz że Wadi Mujib może być nadal zamknięty przy słabej pogodzie. Ale c warto jadłeś Wadi odwiedzić, nas Mujib potrzebujesz 3 H chyba.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#105 PostWysłany: 13 Mar 2019 19:11 
Awatar użytkownika

kow napisał(a):

Mozaiki to 30 minut max, Góra Nebo 1h to max

.

Nie do końca. Mozaiki w kościele tak. Ale są fajne muzea archeologiczne (warto!) w Madabie i inne kościoły. Ze 2 godziny spoko plus można tu dobrze zjeść :-) czyli 4 :-D

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
PawelGa lubi ten post.

#106 PostWysłany: 13 Mar 2019 21:50 
Awatar użytkownika

Loty: 442
Kilometry: 537 690
Krajów: 57 / 26.6%
srebrny
@gerda_w wyrysuj sobie ten plan na mapie i zobaczysz, że jest bez sensu. Znaczy jakiś sens ma, ale da się to zrobić lepiej ;)

قلعة عجلون، zdecydowanie "najlepszy" i najlepiej utrzymany zamek w Jordanii- warto!
Tak samo warto محمية اليرموك الطبيعية zamiast oklepanego południa (np. العقبة)

#107 PostWysłany: 14 Mar 2019 09:59 

Loty: 88
Kilometry: 183 516
Krajów: 22 / 10.3%
Planujemy w lipcu pierwszy raz zwiedzić Jordanię. Bilety kupione, wylot z Modlina w poniedziałek, o 11:00 jesteśmy na miejscu, wylot w piątek koło 12:00.
Nasz plan wygląda następująco:

Poniedziałek: bierzemy samochody i ruszamy w kierunku Wadi Rum, zahaczając o Morze Martwe (gdzieś na dziko, na chwile), nocleg w wiosce beduinów.
Wtorek: 4- godzinny jeep tour po pustyni, przejazd do Wadi Musa, nocleg
Środa: Petra od samego rana, nocleg w Wadi Musa
Czwartek: przejazd do Ammanu, zwiedzanie, nocleg w Ammanie
Piątek: odstawienie samochodów, wylot do domu

Co myślicie o tym planie? Górę Nebo i mozaiki da rade wcisnąć w poniedziałek, czy zostawić je sobie na piątek? Nocleg w Ammanie (w polecanym Amman Pasha Hotel w centrum) to dobry pomysł, czy nie warto tam się ładować i lepiej poszukać czegoś bliżej lotniska?
Lecimy w grupie 13 osobowej w tym dzieci w wieku 8 i 13 lat i jedna osoba, która ze względów zdrowotnych nie może jakoś super dużo chodzić (bierzemy wózek inwalidzki). Czy w Petrze da rade poruszać się na wózku po podstawowej trasie?

Z góry dziękuje za pomoc!

#108 PostWysłany: 14 Mar 2019 11:08 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 235 829
Krajów: 36 / 16.8%
Nie ma problemu z wózkiem zwłaszcza jeśli jest jakaś asysta. Widziałem nawet ludzi niepełnosprawnych, którzy na osiołkach wjeżdżali pod Monastyr.
O ile rażący jest widok leniwych zachodnich turystów, którzy decydują się na wspinaczkę na osłach, tak w przypadku ludzi niepełnosprawnych jest to całkiem zrozumiałe.

Kod:
https://www.accessiblejordan.com/en/posts/view?slug=Making-Petra-Accessible-for-All
 Profil Relacje PM off
Patyczok uważa post za pomocny.

#109 PostWysłany: 14 Mar 2019 15:59 

-- 14 Mar 2019 15:53 --

horacy19 napisał(a):
@gerda_w wyrysuj sobie ten plan na mapie i zobaczysz, że jest bez sensu.

@horacy19 dziękuję za Twoje sugestie. Myślę jednak, że ilu nas tu jest, to tyle byłoby wersji "lepszych", a to z kolei zależy od wielu czynników, w tym gustu i zainteresowań. Dziękuję Ci jednak, bo każda konstruktywna uwaga i wskazówka oraz wytknięcie błędu w planie ma znaczenie dla naszego wypadu ;)

"قلعة عجلون، zdecydowanie "najlepszy"" - może nie zauważyłeś, ale Ajloun mamy już ujęty w planie, więc przekonamy się, czy jak dla Ciebie będzie on "najlepszym" :)

"Tak samo warto محمية اليرموك الطبيعية " - Yarmouk Nature Reserve jest zbyt daleko, więc nie weźmiemy go pod uwagę.

"zamiast oklepanego południa (np. العقبة)" - Akaby też nie planujemy, z wielu powodów... ;)

-- 14 Mar 2019 15:59 --

@okiemserca - czytałam Twoją relację i cieszę się, że zabrałeś głos w konsultacjach naszego wypadu :)

Uwagi zanotowane i wzięte pod rozwagę :D
 Profil Relacje PM off
okiemserca lubi ten post.

#110 PostWysłany: 18 Mar 2019 13:16 
Awatar użytkownika

srebrny
Jako że jest sporo pytań to mogę się podzielic moim planem, był to weekendowy trip aby zobaczyć the best of, wylot w piątek rano z Krakowa do Ammanu, powrót w poniedziałek wieczorem do Modlina - to ostatnie dlatego, aby zyskać dodatkowy czas na Morze Martwe.

PT - wypozyczenie auta i dojazd 2,5h do Wadi Musa, wejście na końcówkę dnia do Petry (w zimie zamyka sie o 16, trzeba opuścić teren do 17)
SB - poranna wizyta w Petrze, wyjazd ok. 14 aby dojechać w 1,5h do Wadi Rum i zaliczyć zachód słońca na pustyni, nocleg w obozie Beyond Wadi Rum
ND - poranny tour 4h po pustyni i jazda 4h nad Morze Martwe, zachód słońca z widokiem na wodę i nocleg w Dead Sea Spa Hotel
PN - pluskanie w hotelu do check-outu, jazda na lotnisko przez Górę Nebo i Madabę

Gdybyśmy wracali rano w poniedziałek, nie mielibyśmy szansy na kąpiel w Morzu Martwym, bo plażę otwierają o 9. O ile Petra i Wadi Rum są niesamowite, o tyle zwiedzanie Nebo czy Madaby ostatniego dnia wynikało jedynie z tego, że były po drodze na lotnisko. Następnym razem pewnie bym nawet nie wchodził do tego kościoła z mozaiką w Madabie, natomiast bardzo fajny był rzymsko-katolicki kościół Jana Chciciela, bo można było wejść na dzwonnicę. Ale uogólniając - mając dodatkowy czas w Jordanii raczej nie warto odhaczać wszystkich punktów z Jordan Passa, tylko spędzić więcej czasu w Petrze (np. sącząc leniwie kawę z widokiem na Klasztor za 2 JOD) i Wadi Rum (+ ew. skoczyć nad Morze Martwe jak ktoś nie był, no i kaniony, ale zimą są zamknięte), cała reszta zamków/miast/muzeów jest zdecydowanie mniej porywająca.

Załącznik:
DSC03366.jpg
DSC03366.jpg [ 146.92 KiB | Obejrzany 6799 razy ]
Załącznik:
DSC03409.jpg
DSC03409.jpg [ 68.07 KiB | Obejrzany 6799 razy ]
Załącznik:
DSC03966.jpg
DSC03966.jpg [ 69.82 KiB | Obejrzany 6799 razy ]
Załącznik:
DSC04468.jpg
DSC04468.jpg [ 105.69 KiB | Obejrzany 6799 razy ]
Załącznik:
DSC04620.jpg
DSC04620.jpg [ 53.51 KiB | Obejrzany 6799 razy ]
 Profil Relacje PM off
dyzio1 lubi ten post.

#111 PostWysłany: 19 Mar 2019 10:54 

I ja poproszę o ocenę mojego planu , będę w Jordanii w dniach 22-26 kwietnia .
1. Przylot do AMM , przejazd do Wadi Musa , Petra , nocleg w Wadi Musa
2. Petra od 6 rano do zamknięcia , nocleg w Wadi Musa

3. Przejazd z samego rana do Wadi Rum , wieczorem powrót do Wadi Musa i nocleg tam

4. Wyjazd z Wadi Musa wczesnym rankiem i kolejno : rezerwat Dana , Wadi Hasa , Morze Martwe , ewentualnie także Wadi Mujib jeśli czas pozwoli , nocleg w Madabie
5.Wylot do WMI
Zamierzam poruszać się transportem publicznym i autostopem , w dniu czwartym chcę wziąść samochód z kierowcą.

Jeśli ktoś chciałby się dołączyć w celu podzielenia kosztów transportu to proszę o priv .
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 19 Mar 2019 11:47 
Awatar użytkownika

Loty: 106
Kilometry: 304 353
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Ja bym Ci radził zamienić kolejnością Petrę z Wadi Rum i pozostawić te ramy czasowe, które napisałeś.

Zachód USA mocno rozszerzony i skondensowany jednocześnie
Transsybirem do Chin
Indie z podręcznym
Autostopem po Jordanii
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 19 Mar 2019 12:11 
Awatar użytkownika

srebrny
Plan wydaje się rozsądny, pomysł z zamianą kolejności Petry i Wadi Rum też. Poza tym na pewno jeden nocleg zrobiłbym w namiotach na pustyni, znacznie większy fun niż nocleg w zwyczajnym i dość brzydkim Wadi Musa, a gwiaździste niebo i wschód słońca robią wrażenie.
Załącznik:
DSC03794.jpg
DSC03794.jpg [ 39.08 KiB | Obejrzany 6753 razy ]
Załącznik:
DSC03950.jpg
DSC03950.jpg [ 58.89 KiB | Obejrzany 6753 razy ]
Dodatkowo też nie wiem, czy nie zamieniłbym noclegu w Madabie na nocleg nad Morzem Martwym - choć osobiście za resortami nie przepadam, to jednak wygodne łóżko i czyst(sz)a plaża z dostępem do prysznica warta jest dopłacenia tych paru zł, zwłaszcza że przy okazji można wykorzystać kod rabatowy z booking.com ;)

Ostatnio edytowany przez shagrat, 19 Mar 2019 12:17, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 19 Mar 2019 12:12 
Awatar użytkownika

arrturros napisał(a):
I ja poproszę o ocenę mojego planu , będę w Jordanii w dniach 22-26 kwietnia .
4. Wyjazd z Wadi Musa wczesnym rankiem i kolejno : rezerwat Dana , Wadi Hasa , Morze Martwe , ewentualnie także Wadi Mujib jeśli czas pozwoli , nocleg w Madabie

Zamierzam poruszać się transportem publicznym i autostopem , w dniu czwartym chcę wziąść samochód z kierowcą.
Jeśli ktoś chciałby się dołączyć w celu podzielenia kosztów transportu to proszę o priv .

Ale co to znaczy" Rezerwat Dana"
- jesli chcesz przejść dolinę najbardziej typowym szlakiem potrzebujesz minimum 1 nocleg tam. Tj Nocleg w hoteliku - rano wyjscie na szlak, idziesz 8 h, wieczorem zwozą cie z drugiej strony szlaku do Hoteliku.

Podjechanie komunikacją publiczną do Dany po to by zerknać z góry i jechac dalej - trochę nie ma sensu wg mnie.

#115 PostWysłany: 19 Mar 2019 18:38 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
Widzę, że wyjazd piątek-poniedziałek jest bardzo popularny. Ja w maju planuję tak -
piątek - przylot o 11:20, wypożyczenie samochodu, zwiedzanie Dżarasz, nocleg w Dead Sea Spa Hotel.
sobota - po kąpieli w M.Martwym dojazd do Wadi Rum z noclegiem. Po drodze treking po którymś z Wadi i ewentualnie rzut oka na Al Karak
niedziela - wycieczka po pustyni, przejazd i nocleg w Petrze.
poniedziałek - od rana zwiedzanie Petry. Nocleg w Madabie, we wtorek rano powrót.
W Petrze już byliśmy, teraz dawka wrażeń przypominająca i pokazanie Petry dzieciakom. Zastanawiam się, czy nie zamienić niedzieli z poniedziałkiem.

#116 PostWysłany: 19 Mar 2019 19:11 
Awatar użytkownika

niebieski
okiemserca napisał(a):

Ale co to znaczy" Rezerwat Dana"
- jesli chcesz przejść dolinę najbardziej typowym szlakiem potrzebujesz minimum 1 nocleg tam. Tj Nocleg w hoteliku - rano wyjscie na szlak, idziesz 8 h, wieczorem zwozą cie z drugiej strony szlaku do Hoteliku.

Przez takie właśnie "porady" wprowadza się ludzi w zamęt. Dlaczego w ogóle się wypowiadasz skoro, tamtędy nie szedłeś? W ciągu 8 godzin to on zdąży zejść i wejść na górę z powrotem. Nawet jakby mu to zajęło 12 godzin to nie musi absolutnie tam spać.

okiemserca napisał(a):
Podjechanie komunikacją publiczną do Dany po to by zerknać z góry i jechac dalej - trochę nie ma sensu wg mnie.

Nieprawda! Przecież wcale nie musi nadrabiać drogi, a skoro nie ma czasu na trekking, to jak najbardziej warto poświęcić chociażby 15-30 min, żeby zobaczyć zobaczyć ten widok. Zresztą, cytat z TWOJEJ relacji:
"Musieliśmy odpuścić Danę, ale zatrzymałem się przy niej na chwilę - imponująca."

Transsybirem do Chin
Indie z podręcznym
Autostopem po Jordanii
 Profil Relacje PM off
ghostwriter lubi ten post.

#117 PostWysłany: 19 Mar 2019 19:43 
Awatar użytkownika

Pietrucha napisał(a):

Przez takie właśnie "porady" wprowadza się ludzi w zamęt. Dlaczego w ogóle się wypowiadasz skoro, tamtędy nie szedłeś? W ciągu 8 godzin to on zdąży zejść i wejść na górę z powrotem. Nawet jakby mu to zajęło 12 godzin to nie musi absolutnie tam spać.
"

po pierwsze - to się zdecyduj czy ja tam w końcu byłem czy nie byłem :-D

po drugie - zejść i wejść... ale o czym ty piszesz? Oczywiście można zejść ze wsi Dana w dól doliny i nie idąc na szlak główny wiodący przez dolinę zawrócić i zrobić dosyć męczące podejście powrotne. Nikt tak nie robi, ale można. Zejdzie na to ok 1,5 do 2 godzin a i tak nie doświadczysz pełni wrażeń z rezerwatu. Widzę, że czytałeś moją relację, to wiesz że nie lubię namiastek typu Petra w pół dnia, czy Jaresz w 15 minut. Ani Dana w godzinę :-D i wg mnie polecanie takich doświadczeń to pop-papka turystyczna

Jeśli byłeś na miejscu (byłeś?) to powinieneś wiedzieć jak są organizowane wycieczki - i że nikt raczej cie nie przywiezie z końca szlaku gdy nie nocujesz w ich hotelu, ale oczywiście może to być kwestia kasy.

Napisz jak zorganizowałeś swoje przejście doliną Dana, zamiast robić personalne wycieczki.
Będzie to bardziej użyteczne i milsze
PawelGa lubi ten post.
PawelGa uważa post za pomocny.

#118 PostWysłany: 19 Mar 2019 22:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Widziałeś z góry, ale nie schodziłeś w dół - tak jak napisałem.
Wiele osób zwiedza Dana właśnie z opcją transportu ze swojej noclegowni, ale nie wszyscy. Naturalnym jest, że każdy posiada inny styl podróżniczy, ale Ty udzielając odpowiedzi na podstawie własnych preferencji i własnych doświadczeń, tak jakby przekazujesz to jako pewnik dla każdego:
- tak jak napisałeś, często w cenie noclegu w wiosce Dana, jest powrotny transport z dołu doliny (z tego co słyszałem na miejscu, ale nie korzystałem),
- oczywiście, że się da zejść na sam dół doliny i wejść z powrotem. Przed wyprawą osobiście rozmawiałem z osobą, która dokładnie tak zrobiła. Nie jest to żaden wyczyn. Nawet na tym forum w starszej relacji jest opisane zejście i podejście. A i są ludzie, którzy zejdą tylko tym najbardziej stromym odcinkiem i wejdą z powrotem,
- nie jest prawdą, że żeby przejść się głównym szlakiem w dół doliny to trzeba tam koniecznie spać. Można zejść i wejść i ruszać dalej,
- 8 godzin, to zapewne schodzą w dół niemieccy emeryci, których dużo tam widziałem. Spokojnie z przerwami na zdjęcia i posiłek, można zrobić w godzin 5,
- są ludzie, którym trekking sam w sobie sprawia wiele przyjemności
- wiadomo, że lepiej spędzić w Dana cały dzień niż 30 min, ale skoro ktoś nie ma na to czasu, a będzie przejeżdżał kilometr dalej, to dlaczego ma tego nie zrobić?

Ja Dana zwiedziłem dość niestandardowo, bo od dołu, gdyż w jeden dzień przeszedłem Wadi Ghuweir by potem pójść w górę rezerwatu Dana. Nie było to powiązane z noclegiem.

Transsybirem do Chin
Indie z podręcznym
Autostopem po Jordanii
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#119 PostWysłany: 10 Kwi 2019 16:57 

Drodzy,
To mój pierwszy post na forum, więc liczę na wyrozumiałość.
Wylatujemy w dwie osoby z Warszawy w piątek z samego rana, lecimy do stolicy AMM.
Zależy nam, aby zobaczyć jak najwięcej przyrodniczych miejsc, rezygnujemy z zamków i obiektów kultu religijnego.
Nasz plan zwiedzania kształtuje się następująco:

Piątek:
Odbiór samochodu (zapewne skorzystamy z polecanego Sixt), krótkie zwiedzanie Ammanu
Wyjazd do Wadi Rum i nocleg Dream Camp

Sobota:
Planujemy od rana przejazd jeepem po pustyni (7:00 - 13:00) później jedziemy do Petry.
Zwiedzanie Petry, nocleg w Petrze

Niedziela:
I tutaj pytanie - czy z Petry dojedziemy do Dzarasz?
Jezeli tak to jedziemy do Dzarasz i następnie wracamy do wybrzeza zeby wykapac się w Morzu Martwym
Późnym wieczorem powrót do Ammanu

Poniedziałek:
Krótkie zwiedzanie stolicy, wylot do W-Wy.
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 17 Kwi 2019 22:01 

Loty: 88
Kilometry: 221 788
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Piątek w miarę ok., pamiętaj tylko, że Amman - Wadi Rum to jakieś 4 godzinki.

Sobota: Jeśli 7-13 na pustyni, a potem 1,5-2 h do Wadi Musa, to trochę mało czasu na zwiedzanie Petry od 15 godziny. Do skarbca tak pośpiesznie to jakieś 20-30 minut. Skróciłbym wycieczkę na pustyni o godzinkę, żeby zostało na Petrę.

Niedziela: Jak masz auto to dojedziesz wszędzie :) Piszesz o miejscach przyrodniczych, a chcesz jechać do Dżarasz zamiast rezerwatu Dana, Hammamat Main, Wadi al Mujib, przemyśl, można coś z tego dorzucić na trasie do Dżarasz, tym bardziej, że wg mnie na miejscu to ze 2 godziny powinny wystarczyć na spokojnie, a skoro czynne do 16 to można wejść o 14. Co prawda sam przejazd zajmie koło 4 godzin, więc warto coś sobie dodać, żeby aż tyle nie jechać jednym ciągiem, bo rozumiem, że wyjeżdżacie z samego rana.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 216 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość