Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Przepełnione saloniki
#1 PostWysłany: 13 Lut 2019 12:51 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
Nie wiem jak Was, ale mnie coraz częściej w trakcie podróżowania dotyka problem przepełnionych saloników, gdzie czasem nawet ciężko znaleźć miejsce siedzące.
W takim przypadku posiadanie odpowiedniego statusu, czy też karty PP/Lounge Key ew. Diners staje się mniej wartościowe, skoro i tak nie można z nich wszędzie korzystać w miarę komfortowych warunkach. Zresztą już teraz do niektórych saloników nie można wejść, jesli jest przepełniony i sama karta nic tu nie pomoże.
Już nie wspomnę o sytuacji, jaka mnie niedawno spotkała w Pafos, gdy salonik mimo, że powinien być otwarty 2h przed pierwszym lotem, był rano głucho zamknięty i nikt nie wiedział czy i kiedy go otworzą. ;)

Owszem, zdaję sobie sprawę z tego, że to pochodna coraz większej dostępności kart typu Priority Pass.
A pamiętam, gdy jeszcze 10 lat temu, przynajmniej na polskich lotniskach, przed lotami w saloniku siedziało max. kilka osób, a przecież były to czasy, gdy jeszcze zwykły FTL również dawał wstęp do saloników kontraktowych, np. we Wrocławiu czy Krakowie.

Jestem ciekaw jak lotniska/saloniki sobie z tym poradzą, czy będą coraz bardziej śrubować zasady wstępu, restrykcyjnie przestrzegać czasowych limitów, nie będą wpuszczać dzieci, czy też po prostu powstanie więcej saloników na lotniskach, widząc, że jest to perspektywiczny biznes i coraz więcej osób z nich chce korzystać.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 13 Lut 2019 12:56 
Awatar użytkownika

Loty: 442
Kilometry: 537 690
Krajów: 57 / 26.6%
srebrny
Jest jeszcze inna możliwość i na to stawiam: saloniki podniosą ceny wstępu. Przez co w pierwszej kolejności PP itp, będzie droższe, a następnie mogą się zabrać za statusy.
sranda lubi ten post.

#3 PostWysłany: 13 Lut 2019 13:14 

srebrny
Za statusowych płacą linie lotnicze więc co najwyżej to one będą salonikom więcej płaciły - bo nie bardzo wierzę, aby np. GOLD-om, senatorom itp. linie odebrały prawo do korzystania z saloniku. Mogą co najwyżej ograniczyć dostęp do saloników kontraktowych - ale to może mieć ograniczony zakres bo w wielu miejscach linie nie mają swoich własnych saloników. Oczywiście linie gdzieś te koszty przerzucą i "utopią" w cenach biletów. Rachunek musi się zgadzać. Wszystkim - tak salonikom jak i liniom.
 Profil Relacje PM off
sranda lubi ten post.

#4 PostWysłany: 13 Lut 2019 13:17 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 199 343
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Kilka dni temu miałem sytuację z "przepełnionym" salonikiem w BKK, konkretnie KLM Air France.Po zwiedzaniu Bangkoku na wieczorny lot przyjechałem na lotnisko w klapkach, krótkich spodenkach i sportowej koszulce.Miałem wziąć prysznic w saloniku i przebrać się w bardziej cywilizowane ciuchy.Wchodząc widziałem obłożenie ok 40%.Podaję kartę PP, mówię że chcialbym skorzystać ,a koleś ze niestety jest pełny.Patrzę mu w oczy,mówiąc wzrokiem :koleś nie pierdziel, pustki macie.Wiem ,ze mam nieodpowiedni strój, ale po prysznicu się przebiorę.Wzrok kolesia mowil:wiem,ze wiesz,ze kłamię ,ale nie powiem Ci wprost,ze z powodu stroju Cię nie wpuszczę.Miałem juz wychodzić ale pomyślałem, że może chociaż prysznic wezmę. Na sam prysznic się zgodził. Po prysznicu się przebrałem,idę oddać ręcznik.Kolesia nie ma,jest jakaś kobieta.Mówię,że miałem wziąć tylko prysznic bo salonik był przepełniony ,ale chyba się uluźniło, wiec czy mógłbym zostać dłużej.Zdziwiona kobieta:Oczywiście.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 13 Lut 2019 14:26 

złoty
Saloniki w Londynie są notorycznie przepełnione, spotkało mnie to nie raz na LHR, LGW i STN. Jest kartka przed wejściem i nawet obsługa tworzy listy kolejkowe, później wywołują po imieniu jak zwolni się miejsce.

Jeśli chodzi o BKK, to jest tam mnóstwo saloników w różnych pirsach więc tam to nie problem. Ale oczywiście nie każdy ma prysznic.

#6 PostWysłany: 13 Lut 2019 15:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Coś musza zrobić, bo za dużo amatorów pcha się do interesu - tydzień temu w BKK miałem okazję podziwiać bezzębnych rodaków rzucających nazwą aplikacji podobnej do revoluta co kilka sekund, popijających wóde ze szklan i ładujących do plecaków bez skrępowania na legalu po kilkanascie browarów na dalszą podróż. Jak tak dalej pójdzie, to pasażerowie z goldem wraz z lecącymi w C i F niedługo zaczną czekać przy gejtach, bo będzie tam mniejszy tłok i mniej swołoczy niż w salonikach :lol:

@ZENNNEK i tak miałeś dużo szczęścia, tak zaprasza Coral bez względu na to czy przestrzegasz dress code:
Załącznik:
cor.jpg
cor.jpg [ 16.22 KiB | Obejrzany 5743 razy ]
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 13 Lut 2019 15:38 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
w Londynie nie wpuscili mnie bo nie mialem rezerwacji
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Lut 2019 16:00 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Statusowcy raczej nie beda czekac, co najwyzej bedzie limit do 3h przed odlotem. Natomiast uzytkownicy kart dajacych wstep, moga nie wejsc. Moim zdaniem nie ma sie co pchac do saloniku, jak jest tlum, gorzej niz w spokojnej czesci terminala, gdzie mozna sie zrelaksowac. Mi jeszcze nigdy nie odmowiono wstepu, ale ja nie korzystam z zadnej karty dajacej wstep, tylko wchodze na bilecie/statusie.

#9 PostWysłany: 13 Lut 2019 16:01 

srebrny
@nick
Cytuj:
miałem okazję podziwiać bezzębnych rodaków rzucających nazwą aplikacji podobnej do revoluta co kilka sekund, popijających wóde ze szklan i ładujących do plecaków bez skrępowania na legalu po kilkanascie browarów na dalszą podróż

No nie mów, że to Cię dziwi. Przecież w analogicznym stylu zachowania nieustająco ujawniają się u długoletnich użytkowników tego forum. ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 13 Lut 2019 16:04 

Trzeba będzie zaglądać w usta.
" powiedz aaaaa...."
Jak bezzębny to wypad z saloniku.
To samo z użytkownikami forum....
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 13 Lut 2019 16:07 

niebieski
@boots Konkrety,inaczej to plotkowanie.Chyba,że bywasz tu i ówdzie i wiesz o czym piszesz ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Lut 2019 16:11 
Awatar użytkownika

srebrny
Kian napisał(a):
w Londynie nie wpuscili mnie bo nie mialem rezerwacji

Na Gatwick jak chcesz wejść, często musisz mieć rezerwację, która jest płatna 5Ł :)

#13 PostWysłany: 13 Lut 2019 16:34 
Awatar użytkownika

srebrny
W UK sa setki sposobów zeby dostac sie do saloniku, karty, promocje tu i tam, nawet na Expedi mozna kupic, co przy cenie jakiegos jedzenia z piwem poza salonikiem £15 jest porównywalne. Szkoda tylko ze te saloniki które mozna odwiedzic z PP w Londynie to porazka, jedzenie w stylu platki sniadaniowe i slodkie bulki z lidla, po male piwo trzeba stac w kolejce, mozna wziac tylko jedno, inne alkohole jak sa to leja od niechcenia a co najgorzej to ze nie ma gdzie usiasc - zawsze dzialaja tak ze sa pelne, czasem trzeba zapisac sie do kolejki przed wejsciem a w srodku balagan. Z tych powodów sam odpuscilem PP i tego typu twory.

Wg mnie najlepsza opcja to zrobic klasy saloników, te slabe bez jedzenia z tanim alko dla ludzi z kartami i kupujacymi wejscie za £15 i lepsze dla klientów C/F itd - tak jak to jest na LHR na przyklad.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 13 Lut 2019 16:38 

W Amsterdamie kilka razy odmówiono mi wstępu przy użyciu PriorityPass do saloniku Aspire tłumacząc to tym, że pierwszeństwo mają pasażerowie statusowi Stal Alliance którego linie korzystają z tego saloniku.
Nigdy natomiast nie spotkałem się z sytuacją odmowy na dostępu na podstawie statusu, a korzystam co najmniej kilkadziesiąt razy w roku.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 13 Lut 2019 17:14 
Awatar użytkownika

Loty: 462
Kilometry: 743 792
Krajów: 85 / 39.7%
srebrny
Aga_podrozniczka napisał(a):
Moim zdaniem nie ma sie co pchac do saloniku, jak jest tlum, gorzej niz w spokojnej czesci terminala, gdzie mozna sie zrelaksowac.

Taka sytuacja się raczej nie zdarza. Jeśli salonik jest pełny, to na reszta lotniska x-razy bardziej.

#16 PostWysłany: 13 Lut 2019 17:20 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
@Apocalipse

Zdarza się, przykład z rodzimego podwórka: salonik w KRK przed lotami LH, często ludzie po prostu stoją w saloniku, wszystkie miejsca zajęte, nawet takie sofy dla dzieci, podczas gdy na airside można znaleźć spokojne miejsce siedzące - oczywiście nie pod 'swoją' bramką, ale zawsze da się gdzieś usiąść, gdzie jest w miarę cicho i bez tłoku.
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#17 PostWysłany: 13 Lut 2019 17:23 
Awatar użytkownika

niebieski
MYślę że jednak trochę mniej rzucająco sę w oczy niż w tym konkretnym przypadku ;)
boots napisał(a):
No nie mów, że to Cię dziwi. Przecież w analogicznym stylu zachowania nieustająco ujawniają się u długoletnich użytkowników tego forum. ;)

#18 PostWysłany: 13 Lut 2019 17:39 

srebrny
Najwidoczniej pomijasz niektóre wątki ;)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 13 Lut 2019 17:50 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Apocalipse napisał(a):
Aga_podrozniczka napisał(a):
Moim zdaniem nie ma sie co pchac do saloniku, jak jest tlum, gorzej niz w spokojnej czesci terminala, gdzie mozna sie zrelaksowac.

Taka sytuacja się raczej nie zdarza. Jeśli salonik jest pełny, to na reszta lotniska x-razy bardziej.

Nigdy nie mam problemu ze znalezieniem jakiegos miejsca z boku czy przy bramce z tylu. Natomiast saloniki czesto bywaja przepelnione w okreslonych godzinach, bo akurat jest pare lotow danego sojuszu czy z danej czesci terminala.

Jak ktos wspomnial, na Gatwick saloniki PP sa notorycznie przepelnione, ale jak nie ma opoznien i jakiegos globalnego problemu, to mozna spokojnie znalezc jakies miejsce do siedzenia w terminalu. Seattle satelita S, jeden ogolnodostepny salonik uzywany rowniez przez Lufthanse, kiepski i zapchany, a w samym terminalu mnostwo miejsca do siedzenia i knajp.

Ostatnio edytowany przez Aga_podrozniczka, 13 Lut 2019 17:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 13 Lut 2019 17:51 
Awatar użytkownika

niebieski
@boots To prawda, za wiele miejsc przeglądam jednocześnie aby sie zagłębiać i wychwyciś wszystkie kwiatki, ale tym razem żałuję - pewnie w niewidocznym koszu już... 8-)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości