Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 151 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 10 Lut 2011 23:07 

Mój błąd. Założyciel tematu akurat wybierał się do Norwegii i oparłam się na własnym doświadczeniu z wyjazdu do tegoż kraju.
Tam obowiązują odrębne przepisy - i właśnie w Norwegii zakaz obejmuje alkohole o mocy już od 60% :)
Dobrze wiedzieć, że nie wszędzie...
http://www.norwegia.pl/przewodnik/przepisy-celne.html

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#22 PostWysłany: 12 Lut 2011 01:07 

niebieski
No tak, ale kto przewozi spirytus samolotem? :D

#23 PostWysłany: 21 Lut 2011 15:09 
Moderator forum

Nieznany napisał(a):
W marcu będę w Barcelonie. Nie będę owijać w bawełnę - jestem fanem tequilli, a w Hiszpanii jest tania. Ile i jak mogę jej legalnie przetransportować do Polski? :mrgreen:

Pod uwagę biorę lot Wizzairem, zakupy w hipermarkecie i bezcłówce, bagaż podręczny i rejestrowany.

Mile widziana też wersja limitów "z przymknięciem oka" przez celników.

Cortesi'a de Luxyfer i Grupa Zwiadowcza:
Cytuj:
ceny tequilii na Terminalu 2 - tym starszym:
- sauza 16,50e za litr
- coralejo 21e za 0,7 l
- patron 35-42e (srebrna/złota) za 0,7 l

Słyszałem że zdarza się że personel Wizz'a lubi zastosować zasadę 1=Jedna/sztuka/bagażu/podręcznego
chociaż sam na El Prat nie byłem świadkiem.

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 03 Cze 2012 23:29 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Dawno nie maglowany temat.
Chodzi oczywiście o alkohol w podręcznym.
Nie poruszam kwestii zakupu w duty free po odprawie, ale wniesienie tańszego Alk... przed odprawą, czyli zakupionego w sklepie przed wyjazdem. Rozmawiałem z celnikiem we Wrocławiu, powiedział, że można mieć w podręcznym 5 buteleczek 100ml, ale pod warunkiem, że są oryginalnie zamknięte i z akcyzą.
13 czerwca lecę do Torp sprawdzę osobiście i powiadomię na forum. Chyba, że ktoś już sam tego doświadczył i napisze tutaj :)
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

#25 PostWysłany: 03 Cze 2012 23:51 
Awatar użytkownika

niebieski
jajacekk napisał(a):
Nie poruszam kwestii zakupu w duty free po odprawie, ale wniesienie tańszego Alk... przed odprawą, czyli zakupionego w sklepie przed wyjazdem. Rozmawiałem z celnikiem we Wrocławiu, powiedział, że można mieć w podręcznym 5 buteleczek 100ml, ale pod warunkiem, że są oryginalnie zamknięte i z akcyzą.
13 czerwca lecę do Torp sprawdzę osobiście i powiadomię na forum. Chyba, że ktoś już sam tego doświadczył i napisze tutaj :)

e, nigdy mi nikt nie zwracal uwagi na to czy otwarte czy nie (z akcyza). Flaszka 100ml to flaszka 100ml.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 04 Cze 2012 00:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja powiem pewną ciekawostkę ;) którą bardziej tłumaczę sobie szczęściem i przeoczeniem celników;) ale wracając z Majorki zostało mi jedno piwo w puszce 0,5l, a nie chciałem na siłę pić więc pomyślałem, że spróbuję je przewieźć w podręcznym, najwyżej jak zauważą to wyrzucę :)
Co dziwne- przeszło bez problemu ;)

Ostatnio edytowany przez seelk, 04 Cze 2012 00:33, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 04 Cze 2012 00:32 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Szczęściarz :)

#28 PostWysłany: 16 Sie 2012 11:25 

Blackall napisał(a):
jajacekk napisał(a):

e, nigdy mi nikt nie zwracal uwagi na to czy otwarte czy nie (z akcyza). Flaszka 100ml to flaszka 100ml.

jajacekk czy udało się? Czy możesz potwierdzić że można mieć w podręcznym 5 buteleczek alkoholu 100ml, ale pod warunkiem, że są oryginalnie zamknięte i z akcyzą, nie zakupionego w duty free? Czy fakt ze są to butelki szklane też nie przeszkadza?

Czy wypowiadający się na ten temat moderator mógłby to potwierdzić? Lub ktoś inny? Z góry dzięki

Lece wkrótce z Modlina a tam niestety nie doczekaliśmy się jeszcze wolnocłówki, a podarki zabrać trzeba.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 16 Sie 2012 11:34 

srebrny
hej, z moich doswiadczen wynika, ze jak najbardziej mozna miec kilka buteleczek po 100ml alkoholu, tylko ze musi byc z akcyza..
bo jak nie ma, to zaraz ze alkohol niewiadomego pochodzenia itd.. bylem kiedys swiadkiem dawno temu jak na terminalu etudia
podroznemu zabrano 0,7 jakiejs wodki swojej roboty bo bez akcyzy.. eh..
ograniczenie 5 buleczek wynika z bardzo prostego faktu - wiecej sie poprostu do plastikowego woreczka nie zmiesci...
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 16 Sie 2012 13:16 

Ale kto to sprawdzi czy we flaszce jest woda czy wóda?

Wysyłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 16 Sie 2012 15:01 

Dzięki za odpowiedź. Dodzwoniłam się na lotnisko w Modlinie. Można w sumie 1l w butelkach po 100ml ( czyli 10 x 100ml jest ok)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 16 Sie 2012 15:09 

srebrny
ok, swietnie, tyle ze problem polega na tym, ze w tych malych woreczkach za cholere nie zmiesci sie
caly litr tj. 10 buteleczek...
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 16 Sie 2012 15:12 

srebrny
sluchajcie, sprawa sie wyjasnila, odpowiedz od ochrony lotniska CRL :

Dear passenger,

Yes it’s permitted to pass through the security at Charleroi Airport within the 32 hours after your purchases.

The bottles of alcohol must be in the sealed bag of the Krakow duty free shop.

Have a nice trip

Best regards

Melinda CASCINO

Customer Service

BSCA Security

rue des Frères Wright 8 bte 2

6041 CHARLEROI

Visit our website : www.bscasecurity.com
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 20 Sie 2012 11:16 

srebrny
aha i testowalem to teraz w sobote rano, whisky zapakowane i kupione w krakowie w piatek rano,
po bardzo dokladnym obejrzeniu przeszlo znowu przez kontrole bezpieczenstwa w CRL. :)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 15 Sty 2013 01:33 

Sprawdzali Wam kiedyś zawartość buteleczek 100ml?
Za tydzień lecimy ze znajomymi do Porto z przesiadką. Każdy chce wziąść po 3 buteleczki 100ml whisky "na drogę" (butelki plastikowe z Rossmana). W sumie moglibyśmy kupić flaszkę na strefie, ale zostało mi trochę alkoholu w barku. Mam nadzieję, że nie będzie problemu, ale jak zauważą u sześciu osób po 3 buteleczki z brązowym płynem...

#36 PostWysłany: 15 Sty 2013 01:43 
Awatar użytkownika

sprawdzaja, mojemu ojcu sprawdzali perfum jakby to byla conajmniej nitrogliceryna,, wachali, pryskali na jakies papierki testowe,, kupa smiechu ;)
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 15 Sty 2013 02:11 
Awatar użytkownika

srebrny
Mi nigdy nie sprawdzali nic z tych plynow, a mialem czasem ciekawe buteleczki jak np. takie z naklejka wysoce latwopalne :D
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 15 Sty 2013 11:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Nawet jesli sprawdzaja, to co z tego? Mozesz przeciez przewozic alkohol, jedynym warunkiem jest wlasnie zapakowanie go w 100ml. No i oczywiscie wypadaloby zebys byl pelnoletni ;)
Mi raz chyba w Liverpoolu przyczepili sie do kremu do twarzy. Co ciekawe, byl on jeszcze nie otwierany, prosto ze sklepu. Kazali mi go otworzyc, po czym sprawdzali tym papierkiem testowym, jak gdyby Rossmann kieszonkowe bomby produkowal... Stalam i patrzylam na to z mina: wtf :roll: W ogole nienawidze jak przekopuja mi torbe, bo wiem ze nie mam tam nic nawet troche podejrzanego. Cos tam wypatrza na ekranie, ale nie powiedza co, po czym walizka wyglada jakby stado dzikich psow sie do niej dobralo :evil:

#39 PostWysłany: 05 Lut 2014 16:14 
Awatar użytkownika

Loty: 79
Kilometry: 82 424
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Ok w takim razie pytanie: a jakbym miał 2, albo 3 takie foliowe woreczki? W jednym np. 500ml(5*100ml) wódki wlanej przeze mnie, a w drugim np 100 ml szamponu i 100ml żelu? Miał ktoś taką sytuację? Bo za miesiąc lecimy ze znajomymi sporą ekipą do Budapesztu i też chcielibyśmy zabrać ze sobą "małe co nie co". I czy mogą być to butelki tzw. małpk(z akcyzą) i czy muszą być plastikowe? Z góry dzięki za praktyczną(przetestowaną) odpowiedź :)

#40 PostWysłany: 05 Lut 2014 16:21 

Zbanowany
W Rossmanie można kupić po 1,99zł specjalne samolotowe buteleczki po 100ml do przewozu alkoholu. Na każdej buteleczce jest symbol samolotu i duży napis 100ml, żeby security nie robiło problemów.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 151 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość