Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Genua - atrakcje
#1 PostWysłany: 03 Cze 2012 18:55 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
Wpadajcie do Genui. Miasto jest boskie. Wątek zakładam, bo o Genui nic nie ma. A warto zahaczyć i zakochać się w tym miejscu po chwili... Wiem że świat kończy się tam, gdzie nie ląduje Ryanair, ale z Mediolanu to rzut beretem jedynie.

Garść info ode mnie.

Ze stacji Principe (czyli głównej) zwiedzanie jest bardzo proste, a sama Genua dość ładnie oznakowana. W jeden dzień można obejść ważniejsze miejsca i doznać niezapomnianych wrażeń.

w mieście sporo supermarketów, zarówno włoskich jak i prowadzonych przez "ludność napływową". Afro i Pakistanowłochów znaczy się. Można się w nich spokojnie wyżywić, również w pizzeriach ceny nie przerażają. Za 15-20 euro niezła wyżerka.

Wstęp do Akwarium (przez duże A) - 19 euro w kasie. Przez net 25 :roll: , więc lepiej postac w kolejce.
Muzea w pałacach Genui - 4-5 eu, ale jak zajrzymy do wewnątrz, to sporo można zobaczyć nawet bez płacenia (przepych w bramach klatkach schodowych czy podwórcach rzuca na kolana).
Wstęp na galeon Romana Polańskiego Neptune

za piątaka.
Później może dopiszę jeszcze kilka cen.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 03 Cze 2012 19:52 

WItam.

Bylem tam (służbowo) dwukrotnie więc mam trochę doświadczeń.

Dodałbym jeszcze muzeum morskie Galata http://www.galatamuseodelmare.it/jsp/index.jsp - tak jak akwarium tak i muzeum koniecznie jeśli ma się dzieci. Bez dzieci też - jest np. rejs do Ameryki :) Wstęp na prawdziwą łódź podwodną za niewielką opłatą. Cen niestety nie pamiętam, bo nie ja płaciłem.
Samo miasto faktycznie można "zrobić" w 1-2 dni, ale polecam wycieczki do okolicznych miasteczek Ligurii: Arenzano, Santa Margherita, Camogli, Recco, Portofino itd. Połączenia kolejowe są bardzo dogodne. Jest też sanktuarium, ktore odwiedził JP II (nie pamiętam nazwy, na północ od Genui, na wzgórzu z panoramą miasta) Przyjemny spacer w okolicach Porto Antico i zabytkowym centrum. Zakupy spożywcze robiłem w COOP - zaraz koło portu. O tani nocleg (poniżej 40E DBL BB) jest ciężko. Generalnie ceny są trochę wyższe jak w innych włoskich miastach, ale da się przeżyć. Zestaw menu dnia - ok. 8-10 E w zależności od restauracji. (w Pizie np. za to samo ok. 6-8E)

Trochę informacji o mieście (przygotowanych przez moich włoskich partnerów), 2 galerie zdjęć i słowniczek PL-IT-ENG-TR z native speakerami i Ivoną (PL i ENG) znajdziecie poniżej:
http://leonardo.zsz.wodzislaw.pl/index. ... 29&lang=pl
http://www.leonardo.zsz.wodzislaw.pl/in ... 63&lang=en
http://www.leonardo.zsz.wodzislaw.pl/in ... 19&lang=pl

W razie pytań - piszcie: jutro przyjeżdżają do mnie włoscy partnerzy z Genui :)

#3 PostWysłany: 27 Lip 2012 21:15 

Jak wygląda sprawa z plażą? Jest gdzieś kawałek, gdzie można bezpłatnie posiedzieć godzinkę nad morzem w ramach odpoczynku od zwiedzania?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Sie 2012 23:17 

HON fly4free
spooky_haz napisał(a):
Jak wygląda sprawa z plażą? Jest gdzieś kawałek, gdzie można bezpłatnie posiedzieć godzinkę nad morzem w ramach odpoczynku od zwiedzania?

Plaże są poza centrum miasta : trzeba wyjechać pociągiem lokalnym 3-4 stacje od centrum do Genova Quatro - tam są plaże piaszczyste ale jak to we Włoszech, słono płatne (wejście, łóżko, parasol). Bezpłatne miejsca są na kolejnej stacji Genova Nervi ale są to poprostu wielkie głazy nadbrzeżne na których można plażować : wygląda to fantastycznie ale kąpiel tylko dla dobrych pływaków: woda natychmiast jest głęboka na kilka metrów, brzegi kamieni bardzo śliskie, a do tego silne fale znoszące.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Lut 2015 23:28 

niebieski
Rekomenduję w Genui Morali Palace - świetna lokalizacja, budynek historyczny jeden z pierwszych banków na świecie, w pierwszej linii brzegowej, przy starym porcie i przepięknej starówce. Pokoje w stylu retro tchną historią, pięknie podane śniadania w równie pięknej sali.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Cze 2015 09:43 

niebieski
Roku napisał(a):
Wpadajcie do Genui. Miasto jest boskie.

Popieram w całej rozciągłości, choć zaznaczę, że antyfani Neapolu będą równie zawiedzeni Genuą ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość