Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Gru 2018 11:51 

Loty: 29
Kilometry: 89 327
Krajów: 13 / 6.1%
Poproszę forumowiczów o pomoc.
Wczoraj wieczorem dokonałem dwóch rezerwacji na stronie biura Tui, obie z natychmiastową płatnością via PayPal - dwa pokoje dwuosobowe dla całej rodziny, nie było możliwości zarezerwowania obu pokoi w czasie składania jednej rezerwacji.
Obie transakcje przebiegły pomyślnie i pieniążki zostały pobrane z konta. Wszystko trwało może 5 minut. Jedna rezerwacja dla dwóch osób dorosłych i jedna dla osoby dorosłej i dziecka. Obie rezerwacje składane przez tę samą osobę.
Uznałem wyjazd za zakupiony. Dziś rano okazało się, że w korespondencji mam dokumenty podróży tylko do jednej z rezerwacji.
Po telefonie do biura okazało się, że druga z rezerwacji mimo, iż opłacona - nie istnieje, ponieważ skończyły się miejsca w samolocie.
Nie mam żadnej oficjalnej informacji z biura o anulowaniu zamówionej i zapłaconej usługi.
Miła Pani z infolinii poradziła, żebym zrezygnował z pierwszej rezerwacji i poniósł koszty (ok. 1600 złotych za usługę o wartości 2600).
W mojej opinii biuro przyjęło należność, tym samym zawarta została umowa o świadczeniu usług, nie może zostać zrealizowana z ich winy.
Co robić w takiej sytuacji?
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 08 Gru 2018 11:58 

srebrny
A co mówi regulamin biura o momencie zawarcia umowy?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Gru 2018 12:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Aż samo się nasuwa "Chcieliście wydymać Freda, a teraz Fred wydyma Was".
Nieraz systemy faktycznie sprzedadzą coś podwójnie (nawet ota) dwóm klientom, którzy w jednym czasie mają otwarte sesje z płatnością paypal, wtedy spóźnionemu klientowi zwracane są pieniądze w krótkim czasie i sprawa jest zamknięta.Tutaj jednoznacznie wygląda to tak, że próbowałeś kombinować, ale nie do końca poszedłeś właściwą drogą ;) Wina bezsprzecznie Twoja moim skromnym zdaniem, ale możesz próbować negocjować...

Ostatnio edytowany przez nick 08 Gru 2018 13:51, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Gru 2018 12:20 

Ze strony TUI - Umowa - Umowa zawierana jest w postaci elektronicznej. Użytkownik przez dokonanie wpłaty ceny imprezy
turystycznej (całkowitej lub częściowej) akceptuje Umowę i nie musi w inny sposób wyrażać zgody na jej
zawarcie. TUI Poland sp. z o.o. potwierdzi Użytkownikowi zawarcie Umowy.

A z regulaminu:
- podróżni uprawnieni są do otrzymania obniżki ceny lub rekompensaty za szkodę wynikającą w przypadku niewykonania lub nienależytego wykonania usług turystycznych.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Gru 2018 12:32 

srebrny
TUI potwierdziło zawarcie tych dwóch umów?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Gru 2018 12:35 

Dostaliśmy umowę do jednej rezerwacji, stąd akcja od rana.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Gru 2018 12:39 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
Krajów: 26 / 12.2%
srebrny
@romero1976 Zatrzymajmy się na wątku rezerwacji. Nie było miejsc żeby zrobić to na wspólnej rezerwacji. Otworzyłeś dwie karty przeglądarki/dwie różne przeglądarki i zarezerwowałeś w tym samym czasie, tak?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Gru 2018 12:46 

srebrny
romero1976 napisał(a):
Dostaliśmy umowę do jednej rezerwacji, stąd akcja od rana.

No to druga umowa nie została zawarta.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 08 Gru 2018 12:48 

złoty
Bardzo prawdopodobne jest, niemożliwość dokonania jednej rezerwacji dla czterech osób była właśnie spowodowana brakiem miejsc w samolocie.
W regulaminie jest jednak: "Potwierdzeniem zawarcia umowy jest otrzymana przez Klienta umowa zawierająca wszelkie istotne dane o zarezerwowanej imprezie turystycznej."
Robienie osobnych rezerwacji niesie ze sobą czasem plusy ale i minusy.
Pozostaje chyba tylko dobra wola TUI. Dzwoń ponownie, abo podejdź do jakiegoś biura TUI.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 08 Gru 2018 12:54 

mahalnet napisał(a):
@romero1976 Zatrzymajmy się na wątku rezerwacji. Nie było miejsc żeby zrobić to na wspólnej rezerwacji. Otworzyłeś dwie karty przeglądarki/dwie różne przeglądarki i zarezerwowałeś w tym samym czasie, tak?

Rezerwacje jedna po drugiej, płatności wyszły w odstepie 3 min.
Płatności robione były z linku przesłanego przez tui, gdzie j info o tym ze płatność musi byc dokonana w ciągu 30 min. Uważałem za logiczne że w tym czasie miejsca dla mnie są zarezerwowane.
Chyba nic nie wskóramy Tui zwróci kase za drugą rezerwacje, pierwsza bedziemy musieli anulowac na swój koszt.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Gru 2018 13:04 

złoty
Czyli tajemnica tkwi w mailu z linkiem od TUI.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 08 Gru 2018 13:19 

-- 08 Gru 2018 13:17 --

Chupacabra napisał(a):
Bardzo prawdopodobne jest, niemożliwość dokonania jednej rezerwacji dla czterech osób była właśnie spowodowana brakiem miejsc w samolocie.

Nie, rozważałem te ofete tydzien temu, zrobiłem rezerwację (nie opłaciłem). Też były to dwie osobne rezerwacje.

-- 08 Gru 2018 13:19 --

Chupacabra napisał(a):
Czyli tajemnica tkwi w mailu z linkiem od TUI.

No. Jak zarezerwujesz i zapłacisz i tak nie znaczy, że polecisz...
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 08 Gru 2018 13:36 

Zbanowany
niebieski
Pokaż rodzinie , że masz ,,eggs" i zacznij działać :mrgreen: Jestes facet. Goń do biura TUI , dzwoń , rób wszystko co może ewentualnie pomóc. Zawsze ale to zawsze są rozwiązania. Przygotuj sobie w myślach kilka wariantów na wypadek różnych odpowiedzi. Wybierz najkorzystniejszą ale po konsultacjach z TUI. Nie odpuszczaj i sam zobaczysz, przynajmniej zyskasz trochę szacunku. Jak polec to ...po walce :P :P :P
 Profil Relacje PM off
nick lubi ten post.

#14 PostWysłany: 08 Gru 2018 13:47 

romero1976 napisał(a):
Poproszę forumowiczów o pomoc.
Wczoraj wieczorem dokonałem dwóch rezerwacji na stronie biura Tui, obie z natychmiastową płatnością via PayPal - dwa pokoje dwuosobowe dla całej rodziny, nie było możliwości zarezerwowania obu pokoi w czasie składania jednej rezerwacji.
Obie transakcje przebiegły pomyślnie i pieniążki zostały pobrane z konta. Wszystko trwało może 5 minut. Jedna rezerwacja dla dwóch osób dorosłych i jedna dla osoby dorosłej i dziecka. Obie rezerwacje składane przez tę samą osobę.
Uznałem wyjazd za zakupiony. Dziś rano okazało się, że w korespondencji mam dokumenty podróży tylko do jednej z rezerwacji.
Po telefonie do biura okazało się, że druga z rezerwacji mimo, iż opłacona - nie istnieje, ponieważ skończyły się miejsca w samolocie.
Nie mam żadnej oficjalnej informacji z biura o anulowaniu zamówionej i zapłaconej usługi.
Miła Pani z infolinii poradziła, żebym zrezygnował z pierwszej rezerwacji i poniósł koszty (ok. 1600 złotych za usługę o wartości 2600).
W mojej opinii biuro przyjęło należność, tym samym zawarta została umowa o świadczeniu usług, nie może zostać zrealizowana z ich winy.
Co robić w takiej sytuacji?

Te płatności przez PayPal trochę komplikują sprawę, ale wygeneruj pliki z potwierdzeniem rezerwacji, blokadami konta karty i wszczynaj z tym co masz też od TUI w banku wystawcy karty procedurę chargeback
A ci wyżej głupio się bawią, zamiast pomagać gdyż normalnie TUI powinna zablokować drugą rezerwację skoro "brak miejsc"
 PM off  

#15 PostWysłany: 08 Gru 2018 13:59 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Mi się wydaje, że @romero1976 (nick na pamiątkę reżysera horrorów żywe trupy itp?) nie dał ciała no bo tak:
1. nie miał obowiązku wiedzieć, że powinien wykupić pokoje dla 4 osób na jednej rezerwacji. Różne systemy rezerwacyjne rządzą się rożnymi prawami.
2. system rezerwacyjny TUI pozwolił mu na wykonanie zapłaty za obydwie rezerwacje, tym samym przyjmując pieniądze i zawierając umowę!!!
3. romero powinien sprawdzić jakie mu przysługują odszkodowania za wycofanie się TUI z zawartej umowy. Regulaminem TUI bym się mocno nie przejmował, bo wyżej jest Kodeks Cywilny.
4. Na miejscu romero, wystartowałbym do TUI z żądaniem odszkodowania za zerwanie umowy i w drodze łaski wyraził zgodę na wykonanie rezerwacji dla 4 osób w innym miejscu po promocyjnej cenie.

Trzeba pamiętać, że braki legislacyjne należy nadrobić tupetem jak taran. (twórca koncepcji W. Cejrowski)

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 08 Gru 2018 14:31 

Bardzo dziękuję za pomocne odpowiedzi.
Oczywiście już kilkukrotnie dziś kontaktowałem się z TUI telefonicznie - bo przypominam, nie mam dokumentów do jednej z rezerwacji i to była moja inicjatywa by się dowiedzieć, co się dzieje. Ludzie tam, jak automaty - nie ma rezerwacji, wpłata jest ale chyba? wróci? nie wiadomo kiedy?, umowa niezawarta bo nieprzesłana (ciekawe swoją drogą, jaki czas jest na przesłanie takiej umowy lub informacji o tym, że umowy nie będzie?).

Reklamację można złożyć tylko internetowo, więc propozycja spotkania w tej sprawie w poniedziałek z kimś kompetentnym w obecności mojego prawnika - odpowiedź odmowna. Oczywiście poinformowałem również osobę, z którą rozmawiałem, że oprócz regulaminu TUI są inne obowiązujące akty prawne.

I tak, rzeczywiście, powinienem był zadzwonić i sprawdzić jaka jest dostępna ilość miejsc a nie wierzyć, że skoro przez pół godziny obowiązuje rezerwacja to nie ma żadnego niebezpieczeństwa dla zawieranej przeze mnie transakcji. Postąpiłem zgodnie z wytycznymi przesłanymi przez operatora łącznie z przesłaniem natychmiast po dokonaniu wpłaty potwierdzeń przelewu do obu rezerwacji.

Latam od wielu lat z różnymi operatorami, głównie na własną rękę - o takiej sytuacji, że ktoś kupił niedostępną ofertę to jeszcze nie słyszałem.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 08 Gru 2018 14:40 

Dobrze by było byś miał na piśmie (czat, reklamacja) te ustalenia z Tui "nie było, proszę anulować, może pieniądze wrócą" itp będzie to bardzo pomocne w w/w procedurze
 PM off  

#18 PostWysłany: 08 Gru 2018 14:59 

Zbanowany
niebieski
Rozmowa z pracownikami infolinii jest bez sensu. To nie sa pracownicy TUI więc straszenie ich prawnikiem jest ...zlewane :lol: Jak to w zyciu...zrób ,,wejście smoka" do biura TUI w poniedziałek i stanowczo jak na faceta z ,,great eggs" przystało żądaj pozytywnego załatwienia sprawy. Nie użalaj się paniom w biurze tylko ŻĄDAJ. Kobiety uwielbiają 100% menów nawet jak temu stanowczo zaprzeczają :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ,,Ciepłe kluchy" zazwyczaj mają w domach więc ich przeciwieństwo załatwią pozytywnie. Brave & fight, fight , fight :P
 Profil Relacje PM off
lovenz lubi ten post.

#19 PostWysłany: 08 Gru 2018 15:13 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Żeby być przekonywującym, kup sporo szarej plasteliny, ulep równe bloczki i połącz je kolorowymi przewodami, załóż tę konstrukcję na siebie pod płaszcz, po jego rozchyleniu w tym biurze zobaczysz jaki wrażenie zrobisz nie tylko na kobietach, ale i na mężczyznach ;)
3 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 08 Gru 2018 15:14 

srebrny
@eskie
Cytuj:
tym samym przyjmując pieniądze i zawierając umowę!!!

Umowa nie została zawarta.

@gorny77
Cytuj:
i wszczynaj z tym co masz też od TUI w banku wystawcy karty procedurę chargeback

Za co konkretnie? Jedna rezerwacja jest potwierdzona, za tą drugą przecież sami oddają pieniadze.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość