Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#1381 PostWysłany: 10 Paź 2018 09:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Może nie było publicznego szpitala w okolicy
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#1382 PostWysłany: 10 Paź 2018 09:07 

Loty: 19
Kilometry: 30 943
Krajów: 8 / 3.7%
Nie każdy szpital w UE uznaje EKUZ.
Jeżdżę po EU i zawsze mam ubezpieczenie dodatkowe. Ze względu na chorobę przewlekłą ubezpieczenie z opcją następstw chorób przewlekłych.
Z EKUZ korzystam na stacjach dializ, ale są stacje dializ w UE (np. Bułgaria, Cypr), które nie uznają tego ubezpieczenia i za wykonywane dializy trzeba płacić. A ubezpieczenie dodatkowe tego nie obejmuje.
 Profil Relacje PM off  

#1383 PostWysłany: 10 Paź 2018 11:26 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
@Andt

Sugeruję kontakt np. w przypadku Bułgarii z National Health Insurance Fund International Department. Owszem w trakcie pobytu zakres świadczeń jest ograniczony przepisami państwa pobytu, ale nie wydaje mi się, żeby dializy nie były finansowane z publicznych środków. Dializy są jednym ze świadczeń, które mimo, że są planowane nie wymagają zgody, państwo członkowskie powinno też umożliwić zorganizowanie wizyt w trakcie pobytu na ich terenie.

Jeżeli masz rachunki za te dializy zgłoś się do oddziału wojewódzkiego NFZ, nawet jeżeli nie byłoby opcji skorzystania z przepisów o koordynacji bo np. w państwie x dializy są odpłatne przez pacjenta, to zawsze możesz złożyć wniosek z art. 42b u.ś.o.z. o zwrot kosztów po stawkach polskich.

Na razie bardzo hasłowo, trochę mam na głowie, ale jeżeli coś bardziej trzeba wyjaśnić to na priv, albo nawet tutaj, w wolnej chwili odpiszę.

#1384 PostWysłany: 10 Paź 2018 11:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Kashpir napisał(a):
Koszty leczenia przede wszystkim. Dodatkowo NNW. Ja akurat ostatnie dwa dalekie wyjazdy ubezpieczałem w Generali, bo cenię sobie dużą elastyczność konfiguracji poszczególnych sum ubezpieczenia i

Dzięki że podałeś przykład generali bo widzę że wreszcie można u nich ubezpieczyć się on-line i stawki KL są wysokie i ich poziom wyboru jest bardzo elastyczny. Wcześniej brałem PZU ale teraz w ich ofercie na necie KL nie są wysokie jak kiedyś oferowali. Nawet PKO BP ma KL na wyższym poziomie.
 Profil Relacje PM off  

#1385 PostWysłany: 16 Paź 2018 16:12 

Loty: 19
Kilometry: 30 943
Krajów: 8 / 3.7%
Aron napisał(a):
@Andt

Sugeruję kontakt np. w przypadku Bułgarii z National Health Insurance Fund International Department. Owszem w trakcie pobytu zakres świadczeń jest ograniczony przepisami państwa pobytu, ale nie wydaje mi się, żeby dializy nie były finansowane z publicznych środków. Dializy są jednym ze świadczeń, które mimo, że są planowane nie wymagają zgody, państwo członkowskie powinno też umożliwić zorganizowanie wizyt w trakcie pobytu na ich terenie.

Jeżeli masz rachunki za te dializy zgłoś się do oddziału wojewódzkiego NFZ, nawet jeżeli nie byłoby opcji skorzystania z przepisów o koordynacji bo np. w państwie x dializy są odpłatne przez pacjenta, to zawsze możesz złożyć wniosek z art. 42b u.ś.o.z. o zwrot kosztów po stawkach polskich.

Na razie bardzo hasłowo, trochę mam na głowie, ale jeżeli coś bardziej trzeba wyjaśnić to na priv, albo nawet tutaj, w wolnej chwili odpiszę.

@Aron

Dzięki Aron, masz rację, ale... weź pod uwagę, że polska stawka za dializę to nieco ponad 400 zł, a wszędzie w UE to przynajmniej 200 euro. A dializę trzeba wykonywać 3 razy w tygodniu.
Jeszcze jest coś takiego, że są całkowicie komercyjne stacje dializ, nastawione na turystów. Dializa to bardzo opłacalna procedura medyczna na świecie.
Gdy kiedyś pytałem się w NFZ o dializy w Bułgarii, to owszem, mogą zorganizować dializę, ale w Sofii...
 Profil Relacje PM off  

#1386 PostWysłany: 19 Paź 2018 14:17 

Loty: 154
Kilometry: 267 721
Krajów: 43 / 20.1%
co sądzicie o ubezpieczeniu do karty Revolut ?
https://www.revolut.com/de/help/przewod ... Cy?lang=pl

Przy karcie "premium" za 30zl/mc jest ono w pakiecie i " If you fall ill or suffer an injury whilst on your trip, we will pay up to
£15,000,000 for your emergency medical expenses and transportation costs"

https://b8ad7c4f66d6befbc4ab-acfb5f255a ... ummary.pdf

A szukam jakiegos ubezpieczenia na dwumiesieczny trip po Ad. Poludniowej

#1387 PostWysłany: 19 Paź 2018 21:34 

Loty: 154
Kilometry: 267 721
Krajów: 43 / 20.1%
sorry za post pod postem - ale inne pytanie:
Co sądzicie o "doubezpieczeniu" sie w innej firmie - jesli juz ma sie jedno ubezpieczenie podrozne, ale nie za bardzo ono pasuje ?

Sprawdziłęm u mnie w pracy i okazało, się, że w ramach grupowego pakietu zdrowotnego w Enel-Med mam te ubezpieczenie podrozne od nich (a w zasadzie od Aviva),
ale takie srednie warunki:
KL i Assistance - 50k EUR
Transport do RP - do sumy ubezp. (czyli 50k EUR)
OC - 60k EUR

i mysle, co by nie dokupic jakies kolejnej polisy na kolejne ok. 50k EUR KL/Assistnce - zeby laczna kwota byla ok. 100k EUR

Ma to sens ?

#1388 PostWysłany: 26 Paź 2018 14:42 

niebieski
Link do aktualnych OWU Planety Młodych:

https://polisy.voyager.pl/PolisaOnline/(S(kysphvwuufjjpku5lty51dzg))/Doc/PlanetaMlodych/OWU/OWU-1371.pdf

Wiadomo, że słaby jest ten udział własny, ale poza nim obawy budzą następujące zapisy:

Rozdział IV
Ubezpieczenie następstw nieszczęśliwych wypadków w podróży
3. Dodatkowe wyłączenia odpowiedzialności
Ochroną ubezpieczeniową, oprócz szkód powstałych wskutek zdarzeń wymienionych w Części B pkt. 8.1.- 8.4., nie są objęte następstwa nieszczęśliwych wypadków powstałe na skutek:
3.3. infekcji, z tym że ochrona ubezpieczeniowa istnieje, jeżeli Ubezpieczony został zainfekowany w wyniku obrażeń odniesionych wskutek nieszczęśliwego wypadku objętego ochroną ubezpieczeniową; ochrona ubezpieczeniowa jest wyłączona, jeżeli do infekcji doszło bezpośrednio lub pośrednio na skutek ukłucia albo ugryzienia przez owady lub w efekcie innych niewielkich ran skóry lub błony śluzowej; ochroną ubezpieczeniową objęta jest jednak wścieklizna i tężec; ochrona ubezpieczeniowa istnieje w przypadku infekcji spowodowanych badaniami lub zabiegami, jeśli badania i zabiegi, także te polegające na diagnozie i terapii z wykorzystaniem promieniowania, zostały przeprowadzone w związku z nieszczęśliwym wypadkiem objętym ochroną ubezpieczeniową;
3.9 zatrucia substancjami stałymi bądź płynnymi, które wniknęły do organizmu drogą pokarmową.

Są one zawarte w sekcji dotyczącej NNW, a nie Kosztów Leczenia. Czy należy rozumieć, że zachorowania w związku z ugryzieniami owadów oraz zatrucia są objęte ubezpieczeniem (do kwoty 60k euro), a nie są objęte następstwa nieszczęśliwych wypadków wynikające z ugryzień i zatruć?

Czym w ogóle mogą być te następstwa nieszczęśliwych wypadków wynikające z ugryzień i zatruć? To są zdarzenia typu "ugryzł mnie komar, zachorowałem na dengę, miałem gorączkę, przewróciłem się i złamałem rękę"? Czy już sama denga to następstwo, a ugryzienie komara to nieszczęśliwy wypadek?

Innymi słowy, jak mnie ugryzie komar i na coś zachoruję, lub po prostu zatruję się gdzieś w tropikach, to obejmuje mnie ubezpieczenie, czy też ubezpieczyciel umyje ręce?

BTW, ktoś wczesniej wspominał o chorobach tropikalnych w kontekście Planety Młodych. W OWU określenie "choroby tropikalne" w ogóle się nie pojawia. Czego dotyczyła ta uwaga?

#1389 PostWysłany: 26 Paź 2018 15:01 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
alav napisał(a):
Rozdział IV
Ubezpieczenie następstw nieszczęśliwych wypadków w podróży
3. Dodatkowe wyłączenia odpowiedzialności
ochrona ubezpieczeniowa jest wyłączona, jeżeli do infekcji doszło bezpośrednio lub pośrednio na skutek ukłucia albo ugryzienia przez owady lub w efekcie innych niewielkich ran skóry lub błony śluzowej

No i słusznie, ugryzienie komara nie jest NNW tylko KL.

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#1390 PostWysłany: 26 Paź 2018 15:06 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
alav napisał(a):
Czym w ogóle mogą być te następstwa nieszczęśliwych wypadków wynikające z ugryzień i zatruć?

Przychodzi mi do głowy taka sytuacja - ukąsił cię jadowity skorpion, na skutek czego jesteś trwale sparaliżowany (tylko że skorpiony to pajęczki a nie owady). Czy wtedy NNW by zadziałało?
 Profil Relacje PM off  

#1391 PostWysłany: 26 Paź 2018 15:36 
Awatar użytkownika

witam co polecicie do ubezpieczenia biletów od rezygnacji kupiłem 2 dni temu a wiem że mam do 5 dni za zawarcie ubezpieczenia . dzieki
 Profil Relacje PM off  

#1392 PostWysłany: 26 Paź 2018 15:54 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Planuję wyjazd do Ameryki Pd, tak jak pisałem wcześniej.
Poczytałem wątek, poczytałem OWU i skłaniam się ku dwóm opcjom Generali KL 500 000 pln OC 150 000 pln, NNW 40 000pln itp. lub ERV KL 100 000 eur, NNW 40 000zl, OC 100 000 eur.

Tutaj moje pytanie. Czy macie jakiekolwiek doświadczenia z owymi ubezpieczycielami? W internecie pełno opinii, które z reguły są negatywne, co jest zrozumiałe. Gdy wszystko jest ok ludzie nie piszą nic, gdy jest źle odradzają. Jeżeli mogę prosić o opinię osób, które skorzystały, będę wdzięczny.
Ew. inne ubezpieczenia, które polecacie. Tak naprawdę zależy mi na czymś podstawowym, jednak wysokie KL jest tym co do mnie przemawia.

#1393 PostWysłany: 26 Paź 2018 16:25 

niebieski
@makdeb A nie masz przypadkiem ubezpieczenia podróżnego do karty kredytowej?
 Profil Relacje PM off  

#1394 PostWysłany: 26 Paź 2018 16:36 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
@jabollus mam, pisaliśmy też o tym na poprzedniej stronie tego tematu, jednak KL wynosi na niej 20 000 eur, co wydaje się być niewystarczające w przypadku tak dalekiej podróży.

#1395 PostWysłany: 26 Paź 2018 16:43 

niebieski
Hmmm, no cóż - ja też podróżowałem do Ameryki Płd. i tylko raz potrzebowałem skorzystać z ubezpieczenia (zatrułem się w Boliwii i miałem biegunkę przez kilka dni). W mojej ocenie suma KL 20 tys. EUR jest wystarczająca. Ale tutaj chodzi o Twoje poczucie bezpieczeństwa...
 Profil Relacje PM off
makdeb lubi ten post.

#1396 PostWysłany: 26 Paź 2018 17:08 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Ja ostatnio jak podróżowałem, to w ogóle nie skorzystałem z ubezpieczenia. Idąc Twoim tokiem rozumowania może lepiej w ogóle go nie kupować?
 Profil Relacje PM off  

#1397 PostWysłany: 26 Paź 2018 17:21 

niebieski
Ubezpieczenie warto mieć, szczególnie jeśli jest ono darmowe (np. to dodawane do kart kredytowych). Czy warto płacić za dodatkowe ubezpieczenie - statystyka pokazuje że szkody przekraczające 20 tys. EUR zdarzają się rzadko.
 Profil Relacje PM off  

#1398 PostWysłany: 26 Paź 2018 17:27 

srebrny
Ale jak się zdarzą, to z chęci zaoszczędzenia paru złotych stajesz się nagle do końca życia bankrutem.
 Profil Relacje PM off  

#1399 PostWysłany: 26 Paź 2018 17:34 

niebieski
Jeśli suma KL 20 tys. EUR to dla kogoś za mało, to ja osobiście dokupiłbym kartę Planeta Młodych (tutaj suma KL to 60 tys. EUR).
 Profil Relacje PM off  

#1400 PostWysłany: 26 Paź 2018 19:05 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
jabollus napisał(a):
Ubezpieczenie warto mieć, szczególnie jeśli jest ono darmowe (np. to dodawane do kart kredytowych). Czy warto płacić za dodatkowe ubezpieczenie - statystyka pokazuje że szkody przekraczające 20 tys. EUR zdarzają się rzadko.

Ubezpieczenie czegokolwiek ma to do siebie, że zazwyczaj to co ubezpieczamy jest mało prawdopodobne.
Ostatnio ktoś wrzucał najwyższe wypłaty z ostatnich miesięcy - było tam ładnie widać, że nie trzeba mieć jakiegoś strasznego wypadku, żeby suma poszła w setki tysięcy. Z tego co pamiętam był tam wypadek przy wychodzeniu z basenu, czy coś w miarę standardowego z woreczkiem żółciowym(?) + komplikacje
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość