Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 19 Paź 2018 16:37 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.5%
Tiak...

Powodzenia z tym z edreamsem ^^
 Profil Relacje PM off  

#102 PostWysłany: 19 Paź 2018 16:40 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 557 368
Krajów: 55 / 25.6%
srebrny
To już nawet nie jest kwestia, żeby się sądzić z eDreams (swoją drogą wydaje mi się że i Virgin powinien za to wziąć odpowiedzialność skoro wystawił tickety) tylko raczej ciekawość i świadomość ;)

#103 PostWysłany: 19 Paź 2018 16:48 

niebieski
Jezeli deal nie pojawił się publicznie w necie jako EF, to masz teoretyczne szanse wygrać sprawę w sadzie. Oczywiście, o ile nie kupiłeś po cenie ujemnej ;)
Ale to teoria. Plus dużo wkładu czasowego i finansowego na poczatek, bez gwarancji zwrotu.
Większa szansa na wywalczenie bonu zniżkowego w OTA, ale w tym konkretnym przypadku też bym na to nie liczył.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
benedetti uważa post za pomocny.

#104 PostWysłany: 19 Paź 2018 16:53 

HON fly4free
Virgin nic do tego nie ma i chętnie będzie honorował ten bilet tylko jeśli dostanie za niego kasę od OTA. Problem w tym, że OTA nie będzie chciało dopłacać do pełnej kwoty za bilet więc kasują rezerwację bo mają taką możliwość w pewnym okresie po zakupie z pominięciem zasad taryfowych. Można teoretycznie walczyć z OTA o honorowanie rezerwacji, ale nie polecam tego w tym wypadku - szkoda chyba energii, kosztów i czasu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#105 PostWysłany: 19 Paź 2018 17:00 
Awatar użytkownika

srebrny
Na eDreams rezerwacja cały czas aktywna ale Virgin już jej nie widzi. W każdym razie nie omieszkam do nich napisać (mam pdfy z potwierdzeniem) bo jakiś bon rabatowy etc. w takiej sytuacji to moim zdaniem minimum przyzwoitości. W końcu zablokowane 80 euro i to nie wiadomo na jak długo ??

#106 PostWysłany: 19 Paź 2018 17:34 
Awatar użytkownika

Loty: 876
Kilometry: 1 448 999
Krajów: 134 / 62.3%
srebrny
@benedetti naprawdę liczyłeś że to się utrzyma? Przecież od początku było wiadomo że to tylko fajna zabawa :)
3 ludzi lubi ten post.

#107 PostWysłany: 19 Paź 2018 17:42 

srebrny
@benedetti , edreams to jeden z najgorszych pośredników na rynku. Ich bony można wydrukować i powiesić na pamiątkę nad biurkiem razem z rezerwacją - i tak zazwyczaj nie działają. Albo nie będzie przechodzić płatność, albo po wpisaniu kodu z bonu na 20E, okaże się, że opłata za każdą kartę wynosi 29,99E, albo ... Podsumowując, tak jak koledzy pisali, takie zakupy to zabawa. O utrzymanie EF, jakieś vouchery można walczyć gdy ma to sens. Tu nie ma.
 Profil Relacje PM off
macq91 lubi ten post.

#108 PostWysłany: 19 Paź 2018 17:59 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 466 167
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
a rezerwację nie refundowaną na hotel też anulują?
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 19 Paź 2018 18:03 

Ogarneli już anulacje, bo rozsyłają maile :)

Załączniki:
IMG_20181019_180203.png
IMG_20181019_180203.png [ 223.26 KiB | Obejrzany 1717 razy ]

Image
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 19 Paź 2018 18:05 
Awatar użytkownika

srebrny
@kamo375 A czy z jakiegokolwiek mojego postu wynika, że liczyłem na to, że się utrzyma? ?
Piszę jedynie, że to nieładna i być może nawet bezprawna praktyka, na co daję argumenty w postach powyżej ?
Dzięki za odpowiedzi, właśnie o to mi chodziło, żeby wiedzieć jak to działa.

#111 PostWysłany: 19 Paź 2018 18:14 

srebrny
Myślisz, ze osoby, ktore tobie odpowiadają nie znają twoich argumentów?!
Przy każdym EF, który zostanie zakupiony przez nowego użytkownika i anulowany przez OTA lub linię-zostajemy informowani o bezprawnym działaniu i możliwości uzyskania sporego odszkodowania za bezprawne działanie od danego podmiotu gospodarczego.
Znamy to, jednak nikt dotychczas nie zechciał nam pokazać, jak to się robi-czyli wyroku, ew.potwierdzenia wpływu kasy na konto z odszkodowania :D
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#112 PostWysłany: 19 Paź 2018 18:20 
Awatar użytkownika

srebrny
@jacek96 A czy z jakiegokolwiek mojego postu wynika, że myślę, że odpowiadające mi osoby nie znają moich argumentów? ?
Dzięki za rozjaśnienie sprawy. Dla nie czytających wszystkich postów w temacie lub czytających bez zrozumienia jeszcze raz informuję, że pytam jak to działa bo się nie znam i chciałbym się dowiedzieć :)

#113 PostWysłany: 19 Paź 2018 18:21 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.6%
złoty
Do pewnego momentu było fajnie nie tylko z zabawą dla sportu z Edreamsami. Mniej obyty forumowicz zapytał o to co doświadczeni forumowicze pytali 4-5 lat temu. @marek2011 i @bugs odpowiedzieli mu rzeczowo a teraz zaczyna się dociskanie mniej doświadczonego użytkownika, który tylko zapytał. Ja się pytam po co ?
12 ludzi lubi ten post.
jacek96 uważa post za pomocny.

#114 PostWysłany: 19 Paź 2018 18:32 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.1%
złoty
bugs napisał(a):
Oczywiście, o ile nie kupiłeś po cenie ujemnej ;)

Zaraz zaraz, ja niczego nie kupiłem bo nie było zapłaty! Oni mi DALI te bilety! A jak wiadomo: ten kto daje i odbiera ten się w piekle poniewiera!
Niech więc się smażą!! :twisted:
;)
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.

#115 PostWysłany: 19 Paź 2018 19:45 

srebrny
Jak myślicie - jak by skończyło się gdyby ktoś w ramach tej "promocji" kupił bilet w F na jakiś poranny lot i zdążył wsiąść do samolotu.
Skończyło by się na anulowaniu biletu i powrotu na własny koszt, czy też musiałby się liczyć z problemami w porcie docelowym ?
Czy też jeśli rozpoczął by podróż to Edreams nie mógłby już jej anulować i udałoby się wrócić na tym bilecie ?

Wydaje mi się że na zarzuty z KK takie działąnie nie powinno się to kwalifikować, ale gdyby Edreams dochodził zwrotu należności na drodze cywilnej sprawa byłaby raczej dość oczywista (każdy absolwent szkoły podstawowej powinien zdawać sobie sprawę że jest to błąd cenowy, a wylot zaraz po zakupie biletu służył temu, aby sprzedawca nie zdążył zablokować możliwości skorzystania z nienależnej usługi).
Być może 50 tys zł za bilet przy skali działalności Edreams to nie są wielkie pieniądze, ale na tyle duże że opłacałoby się dochodzić ich zwrotu.
benedetti lubi ten post.

#116 PostWysłany: 19 Paź 2018 19:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy komuś nie anulowali jeszcze bookingu ew. anulowali i dziwnym przypadkiem jest on powtórnie widoczny ?
 Profil Relacje PM off
spejson911 uważa post za pomocny.

#117 PostWysłany: 19 Paź 2018 20:07 
Awatar użytkownika

Loty: 644
Kilometry: 1 167 302
Krajów: 119 / 55.4%
platynowy
@SPLDER
Jesli sa bilety za 0.01€ (level) to jeśli zapłaciłeś np 4€ czyli 400x wiecej to wrecz moznaby powiedzieć ze przeplaciles za F, ale ze lot kupiles na jutro to rozumiesz tak wysoka cene i godzisz sie na nią
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#118 PostWysłany: 19 Paź 2018 21:55 
Awatar użytkownika

srebrny
SPLDER napisał(a):
Jak myślicie - jak by skończyło się gdyby ktoś w ramach tej "promocji" kupił bilet w F na jakiś poranny lot i zdążył wsiąść do samolotu.
Skończyło by się na anulowaniu biletu i powrotu na własny koszt, czy też musiałby się liczyć z problemami w porcie docelowym ?
Czy też jeśli rozpoczął by podróż to Edreams nie mógłby już jej anulować i udałoby się wrócić na tym bilecie ?

Wydaje mi się że na zarzuty z KK takie działąnie nie powinno się to kwalifikować, ale gdyby Edreams dochodził zwrotu należności na drodze cywilnej sprawa byłaby raczej dość oczywista (każdy absolwent szkoły podstawowej powinien zdawać sobie sprawę że jest to błąd cenowy, a wylot zaraz po zakupie biletu służył temu, aby sprzedawca nie zdążył zablokować możliwości skorzystania z nienależnej usługi).
Być może 50 tys zł za bilet przy skali działalności Edreams to nie są wielkie pieniądze, ale na tyle duże że opłacałoby się dochodzić ich zwrotu.

Poczytałem z ciekawości jakie wyroki zapadają w takich sprawach. Są przypadki, że sąd twierdzi iż błąd sprzedawcy nie może odbywać się kosztem naruszenia interesu kupującego jak również takie, że błąd w cenie towaru, czyli ochrona praw konsumenta nie może odbywać się z rażącym naruszeniem praw przedsiębiorcy. Ponieważ nie mamy w naszym systemie prawnym prawa precedensu - każda sprawa musi być rozpatrzona indywidualnie. Więc generalnie klops ;)
Nie mam pojęcia jaka jest skala takich błędów, ale uważam, że duża szanująca się firma powinna takie rzeczy brać na klatę z powodów czysto wizerunkowych. Taki eDreams ma obrót rzędu 500 mln euro rocznie... a do tego są chyba ubezpieczeni , więc bez przesady ;)
SPLDER lubi ten post.

#119 PostWysłany: 19 Paź 2018 22:14 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.6%
złoty
@benedettie tu musiał byś sądzić się przed sądem miejsca zarejestrowania Edreams (z tego co pamiętam to mają siedzibę w BCN). Błędy w tej OTA zdażają się b. często. Takie wielbłądy trochę rzadziej i trzeba traktować je z pewnym dystansem. Co w tym temacie można było zaobserwować u wszystkich forumowiczów od początku- wiedzieli, że to rezerwaje "dla sportu" :) Nie ma sensu kopać się z koniem ale jak chcesz możesz być pierwszym forumowiczem, który pójdzie do sądu. Może czegoś się nauczymy :)

@SPLDER były przypadki innych błędów gdy ktoś rezerwował bilety na następny dzień i leciał. Dotyczyło to chyba różnych wielbłądów w C ale tam z tego co pamiętam była inna sytuacja bo rezerwacje bezpośrednio w liniach a nie w OTA. Podejrzewam, że jeżeli system by coś takiego przepuścił to można by polecieć. Pytanie tylko czy w takim przypadku linia nie ma jakiś mechanizmów, które natychmiast pobierają z OTA kasę a nie z odroczeniem np 24h. Jeżeli byłby taki mechanizm i nie pobrałoby środków od OTA natychmiast zapewne linia nie wystawiłaby ETIXów.

Ostatnio edytowany przez Gaszpar, 19 Paź 2018 22:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#120 PostWysłany: 19 Paź 2018 22:18 
Awatar użytkownika

srebrny
@Gaszpar Jeszcze czekam z sądem, bo moja rezerwacja jest cały czas widoczna :lol:
Ja również podchodzę do tematu z dystansem, ale pierwszy raz rezerwuję taki błąd i po przemyśleniu wyrażam tylko swoją opinię. Wiem - wszyscy już znają te argumenty ;)

Ostatnio edytowany przez benedetti, 19 Paź 2018 22:32, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości