Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Porównanie opcji ubezpieczeń ma 2025 rok:
https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

icarhireinsurance od dłuższego czasu nie wydaje już polis dla osób z Polski

Firma Questor aka Riverside Malta również zaprzestała wydawania rocznych polis dla osób z Polski (stan bez zmian od stycznia 2022) - można natomiast wykupić polisę na pojedynczy wynajem.

Wg stanu na sierpień 2023 r. roczne polisy dostępne są na portalach worldwideinsure.com, cover4rentals.com lub defend-online.eu/pl/

Porównanie by @Kashpir + aktualizacje na bazie postów (ostatnia 1 sierpnia 2024 r.)

cover4rentals
- 2 rodzaje polis: Silver Cover i Gold Cover, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- uwaga również na wiek samochodu - w Europie zachodniej pewnie to nie problem, ale np. na Bałkanach pewnie da się trafić na samochód starszy niż 10 lat, a takiego polisa nie obejmuje.
- wartość samochodu to pewnie mniej istotna kwestia, ale przy galopujących cenach aut też na wszelki wypadek zaznaczę 8-) "The vehicle must not have a retail price of more than €65,000 (or currency equivalent)".
- minimalny wiek kierowcy (posiadacza polisy) to 26 lat :!:
Uwaga na automatyczne przedłużenie w Cover4Rentals

- UWAGA! nie działa na wynajmy w wypożyczalni Green Motion, Wheego, Panek

Cover4rentals nie ma już odrębnych niższych limitów na szyby.
W "Policy wording" na https://cover4rentals.com/policy-documents/ "AutoGlass" jest wymienione pod "cover provided", a w tabelce z limitami nie ma odrębnej pozycji na szyby, czyli mieszczą się w ogólnym limicie 10.000 EUR.
Różnica między Gold a Silver Cover polega teraz m.in. na objęciu w Gold Cover wnętrza pojazdu.

worldwideinsure (WWI)
- 2 rodzaje polis: Standard i Deluxe, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- dla porównania z cover4rentals: minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 75 000 GBP; wiek samochodu maksymalnie 20 lat, ubezpieczenie nie obejmuje modeli samochodów, które nie są produkowane od ponad 10 lat; "damage to glass" po prostu wskazane jako zawarte w ramach sumy ubezpieczenia.
- można nieco obniżyć koszt dzięki cashbackowi quidco (obecnie 8%). w teorii nieaktualne - obecnie pokazuje jedynie cashback za travel insurance, ale forumowicze donoszą, że jednak cashback się nalicza.

DEFEND Car Hire XS
- jeden rodzaj polisy z wyborem Europa lub Świat - pokrycie udziału własnego w szkodzie do 35 000 zł
- minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 350 000 PLN; wiek samochodu do 20 lat

Cover4rentals i worldwideinsure nie obejmują wynajmu w Armenii, na Dominikanie, Islandii, Jamajce, w Izraelu. WWI także w Rosji.
DEFEND Car Hire XS nie obejmuje wynajmu na terytorium Afganistanu, Kuby, Białorusi, Kongo, Iranu, Iraku, Wybrzeża Kości Słoniowej, Liberii, Korei Północnej, Myanmaru, Rosji, Sudanu, Sudanu Południowego, Syrii, Ukrainy lub Zimbabwe. Polisa Europa obejmuje kraje kontynentu europejskiego oraz Maroko, Tunezję, Turcję i Izrael, ale wyłącza terytorium Ukrainy, Rosji i Białorusi.

Podsumowujący artykuł z SG: https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

Karty kredytowe z ubezpieczeniem wkładu własnego
- MC Platinum PKO 1200 EUR
- VISA Infinite PKO 2400 EUR

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1865 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 94  Następna
Autor Wiadomość
#461 PostWysłany: 10 Wrz 2018 20:47 

Zgłasza się kolejna zielona osoba w temacie wynajmowania samochodów.

Przeczytałąm kilka wątków dotyczących wynajmu samochodu za granicą i pewne sprawy są dla mnie bardziej jasne, ale niektóre dalej budzą moje wątpliwości.

Pytanie nr 1 czy ubezpieczenie https://www.icarhireinsurance.com/#0 w opcji Europa obowiazuje też przy wypożyczaniu auta w Polsce?

Pytanie nr 2 Skuszona pozytywnymi opiniami zarezerwowałam wyanajem auta w Porto przez Guerin. I tu pojawia się moja watpliwość. Podczas rezerwacji pojawiaja sie dwie kwoty minimum insurance excess czyli 1180,80 euro (w w ramch CDW) i maximum insurance excess 11.971,15 euro. Pisałam do nich i wyjaśniają mi, że to 1180,80 euro to kwota, którą mi blokują na karcie (jasne i zrozumiałe, załatwie to kupując sobie icarhirei....) a to prawie 12 k euro to kwota, której oni się będą domagać w przypadku np całkowitej szkody, którą oni udowodnią, że spowodowałam. I tego już nie rozumiem i to mnie martwi, bo wygląda na to, że jak będę miała (odpukać) konkret dzwona z mojej winy (nie wiem zagapię się, żle zinterpretuję znaki) to zapłacę masę kasy. Czy inne wypożyczalnie też mają takie regulacje?

Bardzo proszę o bardziej dświadczonych wynajmujących o pomoc. Rezerwacje w Guerinie mogę odwołać.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#462 PostWysłany: 10 Wrz 2018 22:12 

Wypożycz w Porto w Centauro w wersji podstawowej. Tam maksymalna kwota obciążenia to właśnie blokowana kwota 1050-do 1200 euro. Wygląda, że Guerin w wersji podstawowej nie gwarantuje żadnego ubezpieczenia, stąd też by przymusić klientów do "dobrowolnego" ubezpieczenia taka drakońska odpowiedzialność za szkodę.
 PM off  

#463 PostWysłany: 10 Wrz 2018 22:42 

Anonymous napisał(a):
Wypożycz w Porto w Centauro w wersji podstawowej. Tam maksymalna kwota obciążenia to właśnie blokowana kwota 1050-do 1200 euro. Wygląda, że Guerin w wersji podstawowej nie gwarantuje żadnego ubezpieczenia, stąd też by przymusić klientów do "dobrowolnego" ubezpieczenia taka drakońska odpowiedzialność za szkodę.

Dziękuję :) za chwilę siadam porównać oferty. Brałeś w tym Centauro auto? Jak wrażenia doświadczenia?

Wracając do wątku Guerina, czyli taki zapis to nie jest standardowy zapis w umowach z wypożyczalnią samochodów?

Bo mi wychodzi na to, że oni tu odpowiadają za szkody w moim wypadku od ok 1.200 do 12.000 euro a resztę ponoszę ja. Spotkaliście się z czymś takim w innych wypożyczalniach?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#464 PostWysłany: 10 Wrz 2018 22:54 

wypozyczalnia-samochodu,1419,15039?start=40

Spotkałem się z czymś takim w Neapolu. Wersja podstawowa nie zawierała żadnego ubezpieczenia i pełną odpowiedzialność za zniszczenie/kradzież pojazdu. Musiałem wykupić ich pośrednie ubezpieczenie do poziomu 1000 euro odpowiedzialności. Warto pamiętać, że https://www.icarhireinsurance.com/#0 działa tylko właśnie na ten brakujący udział własny, a nie całość samochodu. Przy pełnej odpowiedzialności nie jest ważne.
 PM off
namteH lubi ten post.
michzak uważa post za pomocny.

#465 PostWysłany: 14 Wrz 2018 16:01 

Cześć,

cashback na topcashback za polecenie znajomego znów podniesiony do 20 GBP (15 GBP dla kont classic). :mrgreen:
Nie będę spamował instrukcją, jest do znalezienia pod tym linkiem:
viewtopic.php?f=135&t=6151&p=1123520#p1120973
Śpieszcie się bo podobno tylko 72h.
 Profil Relacje PM off
feeling7 lubi ten post.
feeling7 uważa post za pomocny.

#466 PostWysłany: 15 Wrz 2018 16:00 

Witam,

W przyszłym tygodniu wypożyczam auto: Teneryfa - tydzień.
Wypożyczalnia TopCar.es, samochód - MINI ONE CABRIO za 162 EUR, rezerwacja przez ich stronę (nie przez Rentalcars czy eurorentalcars itp).
W tej cenie jest drugi kierowca + standardowe ubezpieczenie CDW.
Cytuj:
The top-car-hire.com online rate includes the basic insurance (CDW) that covers the car in case of damage produced by robbery on the car (if the incident has been reported to the police), fire cause by mechanical failure, Personal Accident Insurance (PAI) and Third party Liability. The CDW insurance, will required an excess, depending on the vehicle rented. On the other hand, an additional comprehensive insurance coverage (SCDW) can be hired, which include all CDW coverages and wheels, tyres, hubcaps and tire punctures. Windscreen, Windows and mirrors. Headlights, rear lights, car indicator. Towing Service, road-side assistance and substitution vehicle. Damages caused by negligence are not included, for example, loss of keys, damage done to the underneath of the car body by driving on unpaved roads, wrong fuel refuelling, etc. The SCDW insurance will exempt the customer of an excess.

I teraz żeby nie płacić extra za pełne ubezpieczenie SCDW, chce wykupić dodatkowo ubezpieczenie excessu od iCarhireinsurance.com / Questor-Insurance.co.uk lub Worldwideinsure.com (wszystkie mają bardzo dobre opinie).
Najbardziej jestem jednak przekonany do iCarhireinsurance, dodatkowo za aktualna promocje 22 % taniej z topcashback.

I teraz chciałbym zadać kilka pytań:
- Do wypożyczenia został jeszcze około tydzień, nie jestem pewien czy na pewno iCarhireinsurance rozpatrzy mój wniosek.
- Gdzieś czytałem ze iCarhireinsurance nie sprzedaje ubezpieczenia polakom, czy to nadal aktualne ?
- Czy ubezpieczenie z iCarhireinsurance jest "ogólne" czy dla konkretnego samochodu osobowego ? W potwierdzeniu rezerwacji jest opcja że dostane auto inne niż mini (MINI ONE CABRIO (or alike)).

Dzięki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#467 PostWysłany: 15 Wrz 2018 17:24 
Awatar użytkownika

Loty: 168
Kilometry: 304 102
Krajów: 52 / 24.3%
niebieski
iCarHireInsurance kupujesz albo na rok albo na okres wynajmu. Są też różne wersje: Europa, świat (z wyłączeniami), USA i Kanada itp.
Nie ma znaczenia jaki to dokładnie jest model samochodu (ale jest inna polisa na kampery itp). Ważne by najem auta zawierał się w datach polisy. Nie wiem skąd pomysł, że nie sprzedają ubezpieczeń Polakom. Mnie sprzedali i wielu innym też :-). No i oni nie rozpatrują żadnego wniosku przy zakupie. Wpisujesz daty/rok, wybierasz wersję, płacisz i za chwilę masz polisę na mailu.

Pamiętaj tylko, że do wynajmu auta będziesz zazwyczaj potrzebował karty kredytowej do zablokowania na niej kaucji. Musi być wystawiona na głównego kierowcę. Dodatkowi kierowcy w iCar też są ubezpieczeni i nie trzeba ich nigdzie zgłaszać w iCar, pod warunkiem, że są oficjalnie wpisani do umowy wynajmu w wypożyczalni.
feeling7 uważa post za pomocny.

#468 PostWysłany: 16 Wrz 2018 00:16 

Dzięki za odpowiedź, polisa kupiona i jest już na e-mailu - całkowity koszt 15,45 funta.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#469 PostWysłany: 28 Wrz 2018 22:31 

Coś trzeba im skanować i podpisywać? Jak wygląda proces i ile Ci zajął?
feeling7 napisał(a):
Dzięki za odpowiedź, polisa kupiona i jest już na e-mailu - całkowity koszt 15,45 funta.
 Profil Relacje PM off  

#470 PostWysłany: 28 Wrz 2018 23:28 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 633
Kilometry: 960 279
Krajów: 61 / 28.5%
Wszystko jest online i podajesz tylko dane, tak jak napisał @Mio. Żadnych skanów dokumentów.
pabloRz lubi ten post.

#471 PostWysłany: 30 Wrz 2018 07:19 

Loty: 352
Kilometry: 854 931
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
cześć,

proszę o poradę - po raz pierwszy chcę wypożyczyć auto i chcę skorzystać z ubezpieczenia icarhireinsurance; tak więc czeka mnie blokada na kacie i tu pojawia się problem, bo mój limit karty kredytowej to 4 tys. zł; to chyba kwota niewystarczająca, prawda? na jakie kwoty z reguły są te blokady? czy możliwa jest zamiast karty kredytowej, blokada na karcie debetowej? podejrzewam, że wiele osób ma takie limity na karcie; jest na to jakieś rozwiązanie, poza zapłaceniem w wypożyczalni dodatkowego ubezpieczenia, co jest trzy razy droższe, niż samo wypożyczenia auta? czy jest np. możliwa blokada na karcie osoby trzecie?
 Profil Relacje PM off  

#472 PostWysłany: 30 Wrz 2018 08:01 
Awatar użytkownika

Loty: 168
Kilometry: 304 102
Krajów: 52 / 24.3%
niebieski
Blokada jest zawsze na karcie osoby wynajmującej auto. Nie ma możliwości blokady na karcie osoby trzeciej.
Możesz spróbować ominąć limit karty poprzez 'nadpłacenie' kwoty i zwiększenie limitu pojedynczej transakcji. Inaczej mówiąc: zmieniasz limity dzienne/jednorazowe na wystarczająco wysokie i mimo, że z limitu 4000 zł nie masz nic wykorzystane dopłacasz ile potrzebujesz, np. do 6000 zł. Wtedy prawdopodobnie transakcja przejdzie.
Blokady są na różne kwoty. Zależy to od wypożyczalni, wielkości auta, itp. Zazwyczaj 800-1400 euro.
lukasz666 lubi ten post.

#473 PostWysłany: 30 Wrz 2018 09:28 

niebieski
Wypożycz samochód w Hertz-u - tam masz 200 euro kaucji, albo w Europcar - tam masz 300 euro kaucji.

lukasz666 napisał(a):
cześć,

proszę o poradę - po raz pierwszy chcę wypożyczyć auto i chcę skorzystać z ubezpieczenia icarhireinsurance; tak więc czeka mnie blokada na kacie i tu pojawia się problem, bo mój limit karty kredytowej to 4 tys. zł; to chyba kwota niewystarczająca, prawda? na jakie kwoty z reguły są te blokady? czy możliwa jest zamiast karty kredytowej, blokada na karcie debetowej? podejrzewam, że wiele osób ma takie limity na karcie; jest na to jakieś rozwiązanie, poza zapłaceniem w wypożyczalni dodatkowego ubezpieczenia, co jest trzy razy droższe, niż samo wypożyczenia auta? czy jest np. możliwa blokada na karcie osoby trzecie?
 Profil Relacje PM off
lukasz666 lubi ten post.
lukasz666 uważa post za pomocny.

#474 PostWysłany: 30 Wrz 2018 11:16 
Awatar użytkownika

Loty: 307
Kilometry: 346 034
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Blokada jest zawsze na karcie kierowcy (jeśli dwóch/dwoje to głównego kierowcy)
Może być taka sytuacja, że wynajmującym jest osoba/instytucja, która wskazuje kierowcę. Tak więc zawsze kierowca musi podłożyć KK a nie wynajmujący...

Coraz więcej wypożyczalni ma w swoich regulaminach, że do blokady możliwa jest karta debetowa ale WYPUKŁA, poniżej mój ostatni zapis z Budget:

Karta kredytowa lub debetowa

Gotówka nie jest akceptowana.

Żadna karta wirtualna (nawet KK) ani debetowa płaska - nie są honorowane
Andora*Austria*Belgia*Białoruś*Bułgaria*Chorwacja*Czechy*Dania*Estonia*Francja*Irlandia*Niderlandy*Niemcy*Grecja*Gruzja*Hiszpania*Mołdawia*Norwegia*Litwa*Łotwa*Portugalia*Rosja*Rumunia*Słowacja*Szwajcaria*Szwecja*Ukraina*Węgry*Wielka Brytania*Włochy
 Profil Relacje PM off  

#475 PostWysłany: 30 Wrz 2018 13:26 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 720 379
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Czy ktoś kupował ostatnio polisę od icarhireinsurance? Wygląda na to że na stronie mają jakiś problem z płatnościami, próbuję przedłużyć polisę ze zniżką 10%, ale po kliknięciu w płatność nic się dalej nie dzieje, strona zawiesza się na komunikacie o przetwarzaniu płatności, w każdej przeglądarce dzieje się to samo.

#476 PostWysłany: 30 Wrz 2018 13:58 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Jeśli się nie pali, to poczekaj do poniedziałku i jeśli problem z płatnością dalej będzie występował to zamailować customerservice@icarhireinsurance.com

#477 PostWysłany: 30 Wrz 2018 14:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Pali się o tyle, że zniżka jest ważna do dziś ;) Napisałem już do nich, ale oczywiście w weekend nie pracują.

#478 PostWysłany: 30 Wrz 2018 17:39 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ale wyrzuca jakiś komunikat o tym, że nie można dokonać płatności czy tylko się zawiesza i mieli?

#479 PostWysłany: 30 Wrz 2018 17:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Nawet nie tyle mieli, co po prostu po kliknięciu "Buy insurance" wyskakuje strona z informacją o przetwarzaniu płatności i dalej już nic się nie dzieje.

#480 PostWysłany: 01 Paź 2018 16:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Obsługa klienta poradziła mi wyczyścić cache lub spróbować innej przeglądarki, bardzo pomocne ;)

@Mio - wyłączenie adblocka dało tyle, że przeglądarka wyrzuca komunikat błędu - "MidPointInjectionCallBack Error"

Ostatnio edytowany przez maciass, 01 Paź 2018 17:32, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1865 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 94  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: kostek966 oraz 1 gość