Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Porównanie opcji ubezpieczeń ma 2025 rok:
https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

icarhireinsurance od dłuższego czasu nie wydaje już polis dla osób z Polski

Firma Questor aka Riverside Malta również zaprzestała wydawania rocznych polis dla osób z Polski (stan bez zmian od stycznia 2022) - można natomiast wykupić polisę na pojedynczy wynajem.

Wg stanu na sierpień 2023 r. roczne polisy dostępne są na portalach worldwideinsure.com, cover4rentals.com lub defend-online.eu/pl/

Porównanie by @Kashpir + aktualizacje na bazie postów (ostatnia 1 sierpnia 2024 r.)

cover4rentals
- 2 rodzaje polis: Silver Cover i Gold Cover, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- uwaga również na wiek samochodu - w Europie zachodniej pewnie to nie problem, ale np. na Bałkanach pewnie da się trafić na samochód starszy niż 10 lat, a takiego polisa nie obejmuje.
- wartość samochodu to pewnie mniej istotna kwestia, ale przy galopujących cenach aut też na wszelki wypadek zaznaczę 8-) "The vehicle must not have a retail price of more than €65,000 (or currency equivalent)".
- minimalny wiek kierowcy (posiadacza polisy) to 26 lat :!:

- UWAGA! nie działa na wynajmy w wypożyczalni Green Motion, Wheego, Panek

Cover4rentals nie ma już odrębnych niższych limitów na szyby.
W "Policy wording" na https://cover4rentals.com/policy-documents/ "AutoGlass" jest wymienione pod "cover provided", a w tabelce z limitami nie ma odrębnej pozycji na szyby, czyli mieszczą się w ogólnym limicie 10.000 EUR.
Różnica między Gold a Silver Cover polega teraz m.in. na objęciu w Gold Cover wnętrza pojazdu.

worldwideinsure (WWI)
- 2 rodzaje polis: Standard i Deluxe, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- dla porównania z cover4rentals: minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 75 000 GBP; wiek samochodu maksymalnie 20 lat, ubezpieczenie nie obejmuje modeli samochodów, które nie są produkowane od ponad 10 lat; "damage to glass" po prostu wskazane jako zawarte w ramach sumy ubezpieczenia.
- można nieco obniżyć koszt dzięki cashbackowi quidco (obecnie 8%). w teorii nieaktualne - obecnie pokazuje jedynie cashback za travel insurance, ale forumowicze donoszą, że jednak cashback się nalicza.

DEFEND Car Hire XS
- jeden rodzaj polisy z wyborem Europa lub Świat - pokrycie udziału własnego w szkodzie do 35 000 zł
- minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 350 000 PLN; wiek samochodu do 20 lat

Cover4rentals i worldwideinsure nie obejmują wynajmu w Armenii, na Dominikanie, Islandii, Jamajce, w Izraelu. WWI także w Rosji.
DEFEND Car Hire XS nie obejmuje wynajmu na terytorium Afganistanu, Kuby, Białorusi, Kongo, Iranu, Iraku, Wybrzeża Kości Słoniowej, Liberii, Korei Północnej, Myanmaru, Rosji, Sudanu, Sudanu Południowego, Syrii, Ukrainy lub Zimbabwe. Polisa Europa obejmuje kraje kontynentu europejskiego oraz Maroko, Tunezję, Turcję i Izrael, ale wyłącza terytorium Ukrainy, Rosji i Białorusi.

Podsumowujący artykuł z SG: https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

Karty kredytowe z ubezpieczeniem wkładu własnego
- MC Platinum PKO 1200 EUR
- VISA Infinite PKO 2400 EUR

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1863 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 94  Następna
Autor Wiadomość
#401 PostWysłany: 05 Sie 2018 18:10 

Witam,
a czy dla Polaka istnieje tylko ta opcja angielska w icarhire? Nie ma żadnej polskiej firmy, która ubezpieczy wkład własny? Ja mogę zapłacić nieco więcej, ale wolałbym mieć możliwość w przypadku sporu sądzić się przed polskim a nie angielskim sądem.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#402 PostWysłany: 05 Sie 2018 18:38 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Sprawdź sobie, chyba AXA coś takiego robi jak się pożycza autko przez Ryanair. Ale nie jestem pewien.

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#403 PostWysłany: 05 Sie 2018 18:55 

-- 05 Sie 2018 18:53 --

eskie napisał(a):
Sprawdź sobie, chyba AXA coś takiego robi jak się pożycza autko przez Ryanair. Ale nie jestem pewien.

Jutro zadzwonię do AXA. Dzięki.

-- 05 Sie 2018 18:55 --

A gdybym skorzystał z abonamentu icarhire to jaka jest procedura ubiegania się o odszkodowanie? Jakie muszę mieć dokumenty, gdzie to wysyłam? Z góry dziękuję za pomoc w wykurzeniu obaw z mojej głowy. Bo przyznam się, że mam takowe.
 Profil Relacje PM off  

#404 PostWysłany: 05 Sie 2018 21:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Wystarczy przeczytać ten temat, nawet nie tak duża część i będziesz miał odpowiedz na tak zadane pytanie.
 Profil Relacje PM off  

#405 PostWysłany: 11 Sie 2018 00:29 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 284 954
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Moja przygoda w icarhireinsurance wygląda tak. Ubezpieczenie na Europę za 39,99 GBP za rok. Z revolut pobrane 197zł. Skorzystałem z wejścia przez link topcashback i ma być z tego zwrot 8,80 GBP.
Wypożyczyłem auto w Czarnogórze na lotnisku w Podgoricy. Skorzystałem z pośrednictwa economycarrentals. Wziąłem po taniości i przyszedł voucher z Firefly, a w efekcie wypożyczalnia nazywała się See All. Przy zwrocie pracownik wypożyczalni uznał, że są uszkodzenia na karoserii, które wycenił na 200 euro. Dalej wyglądało to tak:
- 5 lipca zgłosiłem do ubezpieczyciela wniosek o zwrot kosztów,
- 16 lipca otrzymałem maila z prośbą o dosłanie dokumentów (kopię polisy i regulamin wypożyczalni),
- 16 lipca dosłałem wymagane dokumenty,
- 6 sierpnia otrzymałem maila z informacją, że ubezpieczyciel uznał roszczenie, wraz z prośbą o podanie danych do przelewu i tego samego dnia przesłałem dane konta,
- 10 sierpnia wpłynęły na konto pieniądze
Te 200 eur wypożyczalnia potrąciła z karty rozlicznej w pln, więc sądziłem, że jak wypłacą odszkodowanie (w co trochę wątpiłem) to zwrócą mi te 200 eur i stracę na podwójnym przewalutowaniu. A okazało się, że zwrócono mi 923 zł na konto złotówkowe, czyli dokładnie tyle ile mi potrącono z karty kredytowej.
 Profil Relacje PM off  

#406 PostWysłany: 11 Sie 2018 09:37 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
A te uszkodzenia karoserii rzeczywiście były zrobione przez CIebie, czy to wyobraźnia pracownika wypożyczalni?
 Profil Relacje PM off  

#407 PostWysłany: 11 Sie 2018 10:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Trudno powiedzieć. Wydaje mi się, że mogły być jak brałem auto. Trzeba było się dobrze przyjrzeć aby je dostrzec. I to pod odpowiednim kątem i przy dobrym świetle. Jak odbierałem auto to był już półmrok, a jak zdawałem to mocne słońce. Ale też parkowałem w różnych miejscach, parkingi ciasne i może gdzieś, ktoś zahaczył drzwiami. Nie wiem.
Dodaje zdjęcia z "uszkodzeniami", które zrobił (zdjęcia, nie uszkodzenia:)) pracownik wypożyczalni.
Załącznik:
01przod.jpg
01przod.jpg [ 35.29 KiB | Obejrzany 2060 razy ]

Załącznik:
02tyl.jpg
02tyl.jpg [ 54.67 KiB | Obejrzany 2060 razy ]

P.S. Dodam, że auto wypożyczałem już pewnie ponad dwadzieścia razy. I tylko raz wziąłem z ubezpieczeniem (za pierwszym razem), a potem zawsze nie dałem się na nie namówić i nigdy nie miałem żadnych problemów. Tym razem, po lekturze tego wątku, wykupiłem ubezpieczenie w icarhireinsurance tuż przed wyjazdem. I traf chciał, że pierwszy raz te problemy się pojawiły.
 Profil Relacje PM off  

#408 PostWysłany: 11 Sie 2018 10:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 631
Kilometry: 958 233
Krajów: 61 / 28.5%
Najważniejsze, że icarhire działa. O ile na pierwszym zdjęciu uszkodzenie widać ewidentnie, to na drugim już nie tak bardzo. Czy przy odbiorze mieli gadkę, że uszkodzenia do 5 cm to nieistotne czy jednak patrzą na wszystkie?

#409 PostWysłany: 11 Sie 2018 10:38 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
To raczej są uszkodzenia które da się zauważyć nawet przy pobieznym obejrzeniu auta.
eskie lubi ten post.

#410 PostWysłany: 11 Sie 2018 11:17 

Witam wszystkich,

chciałbym zapytać osoby, które korzystały z polisy icarhireinsurance, z jakiego konta i w jakiej walucie wykonywany jest przelew ze zwrotem za uszkodzenia?

W moim przypadku, po zgłoszeniu szkody (za którą wypożyczalnia skasowała mnie w Euro i takie dokumenty przedstawiłem), przeliczyli mi to na PLN wg kursu z dnia zdarzenia i proszą o numer konta.

Kurs jest dobry dla PLN (bo to jeszcze lipiec jak Euro trochę wyżej stało), tylko zastanawiam się czy dostanę na dniach faktycznie taką kwotę jak podam numer kotna w PLN??

Pozdrawiam
Łukasz
 Profil Relacje PM off  

#411 PostWysłany: 11 Sie 2018 11:56 
Awatar użytkownika

niebieski

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#412 PostWysłany: 11 Sie 2018 12:14 

OK, dzięki, nie doczytałem posta wcześniej :)
 Profil Relacje PM off
eskie lubi ten post.

#413 PostWysłany: 11 Sie 2018 17:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Kashpir napisał(a):
Najważniejsze, że icarhire działa. O ile na pierwszym zdjęciu uszkodzenie widać ewidentnie, to na drugim już nie tak bardzo. Czy przy odbiorze mieli gadkę, że uszkodzenia do 5 cm to nieistotne czy jednak patrzą na wszystkie?

BrunoJ napisał(a):
To raczej są uszkodzenia które da się zauważyć nawet przy pobieznym obejrzeniu auta.

To dam jeszcze zdjęcie na wprost z przodu. Ta czarna kreska po lewej to brud, później usunięty metodą palec-ślina.
Załącznik:
03przod.jpg
03przod.jpg [ 66.26 KiB | Obejrzany 2032 razy ]

Nie upieram się przecież, że to nie podczas mojego użytkowania powstało to wgniecenie. Po prostu uważam, że mogło też być od początku, a ja go nie zauważyłem przy odbiorze.

marco1980 napisał(a):
Witam,
a czy dla Polaka istnieje tylko ta opcja angielska w icarhire? Nie ma żadnej polskiej firmy, która ubezpieczy wkład własny? Ja mogę zapłacić nieco więcej, ale wolałbym mieć możliwość w przypadku sporu sądzić się przed polskim a nie angielskim sądem.

Okazuje się, że można i w Polsce znaleźć takie ubezpieczenie. Ja znalazłem coś podobnego w PKO BP. Co prawda gorsze, ale wcale nie droższe. Niższa suma ubezpieczenia bo tylko 5000 zł, czyli około 1200 euro i nie ma możliwości wykupienia rocznego abonamentu.No i dostępne tylko przy zakupie ubezpieczenia podróżnego, tylko przez serwis internetowy (ipko, iko).
Załącznik:
ubezpieczenie pko.JPG
ubezpieczenie pko.JPG [ 72.33 KiB | Obejrzany 2032 razy ]

To jest cena przy wykupie na tydzień. Wychodzi więc około 11 zł za dzień. Ubezpieczenie na Europę i basen morza śródziemnego.
Tutaj link do OWU: https://www.pkobp.pl/media_files/e63652 ... 467e94.pdf
Paragraf 8, na stronie 18 są warunki ubezpieczenia wkładu własnego.
Pewnie takie jest jeszcze u innych ubezpieczycieli jako dodatkowy wariant ubezpieczenia podróżnego, ale na to trafiłem przez przypadek, a gdzie indziej nie szukałem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
marco1980 uważa post za pomocny.

#414 PostWysłany: 17 Sie 2018 22:20 

Jestem już na urlopie. W wypożyczalni naciskali na wykup ubezpieczenia i straszył, że jeśli ze zdarzenia (nawet jeśli to będzie rysa) muszę mieć protokół policji. A ta nie wystawi go jeśli to jest rysa. Od razu też powiedział, że widział setki ludzi płaczących jak oddawali samochód z ubezpieczeniem Zurich. Podejrzewam, że mnie wkręca. Ale wolę się upewnić na wszelki wypadek. Muszę mieć ten protokół policji?
 Profil Relacje PM off  

#415 PostWysłany: 18 Sie 2018 09:07 
Awatar użytkownika

niebieski
@marco1980
Nie odpowiem Ci ani TAK ani NIE bo nie znam warunków umowy. Radzę je poczytać. Natomiast co do zasady w przypadku kolizji lub wypadku Policję wzywaj. Jeśli przydwoniłeś np w słupa cofając to nie wzywaj, bo jeszcze dostaniesz mandat za nieuzasadnione wezwanie.
Jeśli Ci się zdarzy małą ryska to kup pastę polerską albo wpadnij do warsztatu i po problemie :)

Profil Relacje PM off  

#416 PostWysłany: 18 Sie 2018 09:18 
Awatar użytkownika

niebieski
@marco1980 Przerabiam trzecią szkodę w tym roku z Zurich - pierwsza bez problemu, drugą przeciągali prawie dwa miesiące a teraz przy trzeciej zamilkli zupełnie :lol: W wszystkich trzech przypadkach chodzi o rysy.

#417 PostWysłany: 18 Sie 2018 23:31 

eskie napisał(a):
@marco1980
Nie odpowiem Ci ani TAK ani NIE bo nie znam warunków umowy. Radzę je poczytać. Natomiast co do zasady w przypadku kolizji lub wypadku Policję wzywaj. Jeśli przydwoniłeś np w słupa cofając to nie wzywaj, bo jeszcze dostaniesz mandat za nieuzasadnione wezwanie.
Jeśli Ci się zdarzy małą ryska to kup pastę polerską albo wpadnij do warsztatu i po problemie :)

Tylko co mają do tego warunki wypożyczalni. Przecież to warunki ubezpieczenia powinny regulować. Sprawdziłem w icarhire i tam wymagają protokołu policji tylko w poważniejszych sprawach.

A na razie staram się jeździć ostrożnie a że auto nie ma czujników to pomagają pasażerowie. ?
 Profil Relacje PM off  

#418 PostWysłany: 19 Sie 2018 11:59 
Awatar użytkownika

niebieski
@marco1980 jak wiesz lepiej to po co pytasz?

Profil Relacje PM off  

#419 PostWysłany: 19 Sie 2018 13:47 

eskie napisał(a):
@marco1980 jak wiesz lepiej to po co pytasz?

Pytałem o warunki icarhire. A potem sam znalazłem.
 Profil Relacje PM off  

#420 PostWysłany: 20 Sie 2018 14:47 

Powiedzcie proszę, ile czasu przed wyjazdem powinienem zamówić icarhireinsurance, żeby na pewno zdążyć? Oni przysyłają cokolwiek tradycyjną pocztą?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1863 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 94  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości