Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 268 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Fenomen Chorwacji
#61 PostWysłany: 25 Lip 2018 13:36 

Mylisz się, wystarczy spojrzeć jak ci ludzie zachowują się w stosunku do turystów zza południowo-wschodniej granicy. Tamci przyjadą oczywiście nad morze, ale już kasą nie grzeszą a w dodatku "to wrogi naród, który nie ma tu czego szukać". Oczywiście nie można pod tym względem uogólniać, każdy ma swój własny rozsądek więc i reaguje po swojemu.
 PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#62 PostWysłany: 25 Lip 2018 13:45 
Awatar użytkownika

Loty: 286
Kilometry: 546 066
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
casper.slonina napisał(a):
Widze bardzo wiele krytycznych opinii o Chorwacji, a dla mnie (po odwiedzeniu wiekszosci srodziemnomorskich krajow w Europie) jest to absolutnie top 2. Ceny, no coz na poziomie zachodnioeuropejskim ale bylo to do przewidzenia biorac pod uwage ze w ostatnich latach jest to niesamowicie rozwijajacy sie kierunek wakacyjny (w skali swiatowej). Kraj przesiakniety niesamowita historia, pyszna kuchnia, milymi mieszkancami, zroznicowanymi krajobrazami, pieknym morzem i swietnym zapleczem turystycznym (zaczynajac na wszechobecnych budzetowych campingach, konczac na ekskluzywnych hotelach). Dojazd samochodem (szczegolnie z poludnia Polski) jest bardzo komfortowy pozwalajac przy tym na mobilnosc juz na miejscu (a miejsc do odwiedzenia jest wiele). Jak widac opinii jest jednak wiele, ale podejrzewam ze sporo z nich jest jednak lekko zakrzywione przez to jak wiele naszych rodakow sie tam wybiera - a przeciez wytrawnemu podroznikowi nie przystoi jezdzic tam gdzie jezdza wszyscy :)

To chyba byłem w jakiejś innej Chorwacji, jedzenie fatalne porównując do Czarnogóry do tego kilkakrotnie droższe,
ludzie chamscy nastawieni na kasę, wielokrotnie poczułem się jak ktoś gorszy jak usłyszeli język polski,
prosty przykład zamawiasz kawę nie dostaniesz wody, obok Niemiec/Włoch zamawia ta samą kawę i otrzymuje szklanke wody, na pytanie dlaczego nie dostałem wody, odpowiedz bo nie zamawiałeś.
Krótko i na temat przerobione wielokrotnie. Kraj piękny ale, nic nie zastapi dobrego jedzenia i klimatu.

Bulgaria

Ostatnio edytowany przez Abcn, 26 Lip 2018 18:01, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 25 Lip 2018 13:48 

niebieski
W takim razie wspolczuje takich przykrych doswiadczen. Mnie nic takiego nie spotkalo, wiec opisuje jedynie moja perspektywe.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 25 Lip 2018 13:56 
Awatar użytkownika

Loty: 571
Kilometry: 1 086 037
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
Widze bardzo wiele krytycznych opinii o Chorwacji,

To nie tak, że krytykujemy Chorwację. Dla większości to po prostu jeden z europejskich krajów. Ani lepszy, ani gorszy od innych. W tym temacie próbujemy zrozumieć skąd to niemal gloryfikowanie Chorwacji przez Polaków i przedstawianie jej jako najlepszy wakacyjny kierunek.
BrunoJ lubi ten post.

#65 PostWysłany: 25 Lip 2018 13:59 

srebrny
to tak a propos, na SG o wilku mowa, czyli Kierunek miesiąca: Chorwacja
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 25 Lip 2018 14:05 
Awatar użytkownika

Loty: 286
Kilometry: 546 066
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
elwirka napisał(a):

To nie tak, że krytykujemy Chorwację. Dla większości to po prostu jeden z europejskich krajów. Ani lepszy, ani gorszy od innych. W tym temacie próbujemy zrozumieć skąd to niemal gloryfikowanie Chorwacji przez Polaków i przedstawianie jej jako najlepszy wakacyjny kierunek.

Zwięźle i na temat, proponuję przejechać całe bałkany i wtedy będzie porównanie, znam ludzi którzy od 15 lat jeżdzą do Chorwacji i nawet nie ma o czym z nimi gadać bo to najlepsze miejsce na świecie :)

Bulgaria
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 25 Lip 2018 14:11 

srebrny
ciekawe czy byli gdziekolwiek indziej i maja porownanie :-)
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 25 Lip 2018 14:12 

pokusiłem się o małe badanie czy rzeczywiście wszyscy i wszędzie gadają tylko o wakacjach w tym kraju (z czym się nie zgadzam, albo po prostu mam innych znajomych niż założyciel tego wątku).

sprawdziłem forum turystyka na gazecie pl. Badanie polegało na sprawdzenie daty ostatniego wpisu na pierwszej stronie forum dla poszczególnych krajów (na stronie 50 wpisów). Tak, mam świadomość że to moje pseudo badanie nic nie znaczy... ale jakiś tam obraz jednak jest. N

Wyniki:
6. Hiszpania (bez Kanarów) - najstarszy wpis 10.03.18
5. Włochy - 11.04.18
4. Chorwacja - 16.04.18
3. Bułgaria - 16.05.18
2. Turcja - 27.05.18
1. Grecja, Cypr - 04.06.18

Jakoś po powyższym nie można definitywnie stwierdzić, że o Chorwacji ludzie gadają częściej niż o innych kierunkach wakacyjnych. Chorwacja jest poza podium, prawie na równi z Włochami.
 Profil Relacje PM off
Grzegorz40 lubi ten post.

#69 PostWysłany: 25 Lip 2018 14:14 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
elwirka napisał(a):

Odpowiedź na powyższe jest prosta - to pierwsze "niepolskie" morze, łatwo dostepne komunikacyjnie i w zasięgu finansowym przeciętnego rodaka (w uproszczeniu koszty nie jakieś bardzo wyższe niż nad naszym morzem). Dla niektórych to pierwsze zagraniczne wakacje, bo w końcu ulegli namowom znajomych.
Ja sam od wielu lat na typowe "plażowanie" wyjeżdzam za granicę, akurat do Włoch, i również jeden z powodów to dlatego że to jest w miarę w zasięgu autem z PL (pomijając że ostatnio niekoniecznie z PL ;-). I pewnie wiele osób tutaj na forum, czy wsród naszych bliskich znajomych o podobnych zainteresowaniach czy statusie spolecznym. Ale jak się popatrzy na statystyki, to za granicę wyjechało w swoim życiu mniej niż 20% Polaków (źródła nie pamiętam, więc niech upraszczając - mniejsza połowa). I wyjazd od Chorwacji, Włoch czy innej Turcji to ciągle jest coś wyjątkowego. Ile razy spotyka sie na kempingu ludzi w wieku 40-50 lat dla których jest to pierwszy wyjazd zagraniczny, pół bagażnika konserw bo nie wiadomo ile to będzie kosztowac itp.
Dlatego moim skromnym zdaniem jeszcze dlugo Chorwacja będzie 'fenomenem', bo jest takim naturalnym pierwszym wyborem jako zamiennik wakacji nad polskim morzem. Być może to zaniknie za jakis czas, pod wpływem coraz łatwiejszej dostępności tanich połaczeń lotniczych i braku ograniczeń w podróżowaniu. Ale to musi być "zmiana pokoleń", ludzie dla których wyskok samolotem na weekend na plażę, jest tym samym co kiedyś wyjazd "komarkiem" nad pobliskiej jezioro pod namiot. Oczywiście osobnym tematem jest że jednak ludzi musi być na to stać finansowo, a z tym chyba ciągle jest różnie a i z perspektywami róznie. Ale to juz polityka, więc nie wnikam. Jak będzie kogoś stać żeby nad polskiem morze pojechać to i Chorwację ogarnie i weeekend w Bergamo. A jak 60% społeczeństwa siedzi w domu bo nie wyjeżdza nigdzie, to każdy wyjazd, niekoniecznie zagraniczny będzie rarytasem.
3 ludzi lubi ten post.

#70 PostWysłany: 25 Lip 2018 14:16 

Zbanowany
Chorwacja to kraj godny uwagi, zdecydowanie warto tam podróżować. Tylko trzeba mieć świadomość, że najłatwiej jest ukryć uroki tego kraju poza sezonem. W szczycie sezonu robi się bardzo tłoczno, głośno, drogo itd. Osobiście do Chorwacji podchodzę jak np. do Słonecznego Brzegu w Bułgarii - poza sezonem można "zakochać" się, w sezonie dość łatwo można się zniechęcić.

W pełni rozumiem jednych i drugich, zarówno tych, którzy wychwalają Chorwację po "niebiosa" oraz tych, którzy zawiedli się, będąc w tym kraju. Zawiedzonym (bardziej wymagającym) osobom polecam ponowne odwiedzenie Chorwacji, lecz wybierając bardziej "przyjazny" termin.

W sezonie zdecydowanie lepiej zwiedzić inne pobliskie kraje, np. Albanię, Czarnogórę, Bośnię i Hercegowinę, Macedonię czy nawet Serbię. Wiele ciekawego można tam zobaczyć, można również nieźle wypocząć. W sezonie można to uczynić znacznie taniej i "przyjemniej" niż w przypadku Chorwacji.
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#71 PostWysłany: 25 Lip 2018 14:17 

srebrny
ole!

Załącznik:
Wakacyjne-plany-Polakow-Wakacyjne-plany-Polakow_article.png
Wakacyjne-plany-Polakow-Wakacyjne-plany-Polakow_article.png [ 232.5 KiB | Obejrzany 2952 razy ]

https://www.chillizet.pl/Styl-zycia/Pod ... ydamy-9307
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#72 PostWysłany: 25 Lip 2018 16:43 

Zbanowany
@ibartek Ole! :D Pytanie, które badania mijają się z prawdą (dla roku 2017) - poniżej info na podstawie danych od Polskiej Izby Turystyki.

Image

Źródło: https://goldenmark.com/pl/mysaver/polac ... a-wakacje/
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 25 Lip 2018 16:51 

srebrny
to sa raczej rozne badania, to pierwsze ogolne na podstawie sondazy (bo ipsos), to drugie odnosi sie tylko do wyjazdow zorganizowanych przez biura podrozy
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 25 Lip 2018 16:55 

niebieski
Link od @ibartek nie działa.

A swoją drogą, to każdy wynik z Google daje zupełnie inne dane. Żyjemy w epoce post-naukowej ;)

Czy komuś chciało się dokopać do chociaż jednego badania, które byłoby opisane w jakkolwiek sensowny sposób? Z konkretnymi liczbami, sprecyzowanym horyzontem czasowym, charakterem podróży itd. itp.

Biura podróży będą przecież mieć kompletnie inny rozkład kierunków niż podróże samodzielne, następnie ważne jest to, czy rozmawiamy o trendzie "per rodzina" czy "per osoba" itd. itp.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#75 PostWysłany: 25 Lip 2018 16:59 

Zbanowany
@ibartek - no właśnie, dlatego jestem ciekaw na jakiej próbie respondentów Ipsos zrobił te badania? To kluczowe, aby znać metodologię badań. Oby nie było tak samo, jak z wiarygodnością sondaży przedwyborczych (wyniki potrafią być skrajnie różne w zależności od przyjętej metodologii).

Przydatne by były bardziej szczegółowe wyniki, z podziałem np. na regiony/województwa, grupy wiekowe, formy dojazdu, ilość osób podróżujących (rodziny, pary, single) itd.
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#76 PostWysłany: 25 Lip 2018 17:00 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 224 064
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Te dane wcale nie muszą się wykluczać. Dane od Polskiej Izby Turystycznej obejmują tylko klientów biur podróży, a dane ankietowe obejmują również wyjazdy organizowane samodzielnie. A jest jeszcze kwestia tego, co dopowiedziały ankietowane osoby w przypadku, gdy były na kilku wyjazdach w ciągu roku oraz jak to było liczone?
 Profil Relacje PM off
Grzegorz40 lubi ten post.

#77 PostWysłany: 25 Lip 2018 17:02 

Zbanowany
@john_doe - jeśli chodzi o biura podróży, to nawet w "ciemno" można oszacować, gdzie najwięcej klientów jest wysyłanych. Wystarczy zobaczyć, gdzie i ile lata czarterów z Polski (zwłaszcza w szczycie wakacyjnym).
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 25 Lip 2018 17:15 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Chorwacja jest popularna głównie dlatego że większość jeździ tam bez biur podróży, wiec te statystyki można sobie wsadzić... między bajki ;) Sam też nie do końca rozumiem fenomen Chorwacji (a właśnie wróciłem z weekendu w Dubrovniku - ale to tylko dlatego że potrzebowałem bilety na już i kupiłem z najMILszego poniedziałku więc wyszło mi za free), to znaczy rozumiem że może się tam podobać jeśli chodzi o zwiedzanie, natomiast nie zrozumiem fenomenu tego miejsca jako miejsce na typowy wypoczynek ze względu na brak piaszczystych plaż... Co do cen, byłem 6-7lat temu i wtedy były nie najniższe ale fakt że wychodziło dużo taniej niż w Hiszpanii, Włoszech czy Portugalii - tak bardziej porównywalnie do Polski a pogoda gwarantowana. W tym momencie? Dla mnie szok. O noclegach się nie wypowiadam, bo rezerwowałem w szczycie sezonu na dzień przed wylotem, więc musiało być drogo, ale samo jedzenie, atrakcje itp to momentami droższa impreza niż w Barcelonie czy Rzymie... :/
Mimo wszystko wśród ludzi w wieku około 50-60lat umiem to zrozumieć, bo przynajmniej jakoś tam się dogadają w przeciwieństwie do Hiszpanii, Włoch itp., tak samo, jakoś tam dojadą bez biur podróży itp. Wg mnie Chorwacja to po prostu pierwszy wybór Polaka, który chciałby pojechać na wakacje zagraniczne, ale jednak boi się bariery językowej, długiej drogi itp.

Ostatnio edytowany przez szymonpoznan1, 25 Lip 2018 23:52, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 25 Lip 2018 18:20 

Zbanowany
Artykuł, na który powołuje się @ibartek (https://www.chillizet.pl/Styl-zycia/Pod ... ydamy-9307) jest troszkę nielogiczny.

Piszą, że w 2018 r. między czerwcem a wrześniem na wypoczynek chce wyjechać 18,5 mln Polaków. Podobno jest to o 2 mln więcej niż rok wcześniej. W łatwy sposób obliczając, w 2017 r. pomiędzy czerwcem a wrześniem wyjechało na wypoczynek ok. 16,5 mln Polaków.

Z treści artykułu wynika, że w 2018 r. spośród osób planujących wakacje 60 procent zamierza spędzić je w kraju, a 40 proc. za granicą. Czyli z prostego rachunku wynika, że w 2018 r. za granicą wczasy planuje spędzić 7,4 mln Polaków (40% x 18,5 mln).

Czytając dalej, dla 2018 r.: liczba osób planujących podróż do innego państwa urosła aż o 3,2 miliona, czyli o 74 procent. Z łatwego rachunku wynika, że w 2017 r. na zagraniczny wypoczynek w sezonie wyjechało 4,2 mln Polaków (7,4 mln - 3,2 mln).

Z wykresu wynika, że w 2017 r. z wyjazdów zagranicznych, 8% było zrealizowanych do Grecji. Z prostego rachunku wynika, że w 2017 r. pomiędzy czerwcem a wrześniem do Grecji na wypoczynek wyjechało ok. 336 tys. Polaków. Ciekawe co na to @Zeus - w moich oczach wygląda to na dane znacznie zaniżone, ale może @Zeus lepiej orientuje się w temacie.

W tym całym zestawieniu za 2017 r. w ZREALIZOWANYCH wyjazdach nie ma Węgier. Najniższą wartość ma Egipt (3%) - z tego by wynikało, że Węgry nie moga mieć więcej niż 3%. Z prostego rachunku wynika, że na Węgry w 2017 r. pomiędzy czerwcem a wrześniem wyjechało max. ok. 126 tys. Polaków. Osobiście w to nie wierzę. Mieszkając na południu kraju co roku widzę jak wielu znajomych wybiera podróż samochodem na Węgry (np. nad Jezioro Balaton można zajechać samochodem w ok. 6 godzin).

Nie wątpię w to, że do Chorwacji na wypoczynek wyjeżdża wielu Polaków. Jednak nie uwierzę w to, że w sezonie do Chorwacji wyjeżdża prawie 2,5 razy Polaków więcej niż wypoczywa w Grecji. A jeśli faktycznie przyjąć, że tak wielu Polaków wybiera samochód, to już na pewno nie uwierzę w to, że co najmniej ponad 6 razy więcej Polaków jeździ na Chorwację niż np. na Węgry.

EDIT: Dane z 2015 r. z Grecji. Tylko w 2015 r. do Grecji przyjechało co najmniej 754 tys. Polaków. A do 2017 r. liczba podróżujących Polaków wzrosła (przynajmniej poprzez biura podróży).

Źródło: http://www.statistics.gr/documents/2018 ... ersion=1.0

Z całym szacunkiem, ale badania ipsosu dotyczące 2017 r. (przynajmniej w stosunku do Grecji) są dla mnie nie do końca wiarygodne. Nie zdziwię się, jeśli w przypadku Chorwacji te dane są również nieprawdziwe.

EDIT 2: Co do Chorwacji, obliczenia Ipsosu wydają się z "grubsza" potwierdzać. W 2017 r. - 934 tys. Polaków.

Źródło: https://mint.gov.hr/UserDocsImages/AA_2 ... S_2017.pdf

Jednak co do Grecji i niektórych innych krajów, to co pokazał Ipsos nie do końca wydaje się być prawdą.

Załączniki:
chorwacja_2017.png
chorwacja_2017.png [ 90.15 KiB | Obejrzany 2740 razy ]
grecja_2015.png
grecja_2015.png [ 132.64 KiB | Obejrzany 2753 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#80 PostWysłany: 25 Lip 2018 20:37 

srebrny
dobry wątek :)
Ja jestem przykładem zmiany frontu: wiele lat do Chorwacji mnie zupełnie nie ciągnęło, bo "wszyscy tam jeżdżą" i "za dużo tam Polaków". Ale potem, jak już zobaczyłem trochę Europy, zacząłem myśleć, że Chorwacja też ma kilka fajnych miejsc, które chciałbym zobaczyć. Zacząłem nietypowo, bo od Zagrzebia, a potem kolejne 2 lata tygodniowy wypad latem (tanie bilety wizzaira do Splitu się pojawiły).
Wiele pięknych miast i miasteczek, ciepłe morze, fajne wyspy (Hvar i Korculę na razie odwiedziłem) i dobra kuchnia. W sumie fajne miejsce na wypoczynek, więc nie dziwię się rodakom. :)
Co do cen natomiast to jest dość drogo jak chcemy dobrze zjeść i wypić. :) Mam porównanie do południa Włoch, gdzie też byłem w tym roku latem (Sycylia) i potwierdzam, że tam bywa na ogół taniej (pizza, pasta, piwo, wino itp) w lokalach o porównywalnej klasie. Aperol Spritz w barze na plaży przy Isola Bella był jedynie niewiele droższy niż w Splicie na punkcie widokowym na Marjanie. Chorwaci się po prostu cenią! :)
 Profil Relacje PM off
casper.slonina lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 268 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości