Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 125 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 23 Lip 2018 14:09 

@Kravkrk, ocena, że moje porównanie jest bezsensowne pokazuje, że Ty nie rozumiesz podstawowych reguł ekonomii. Pisałem w poprzednim poście: poziom zarobków w gospodarce nie jest zmienną objaśniającą dla cen połączeń lotniczych, kolejowych ani cen bananów na targu.
W każdym biznesie kluczowe dla uzyskania rentowności jest pokrycie kosztów zmiennych. Te w ostatnim czasie wzrosły, na skutek aprecjacji ceny ropy naftowej. W rezultacie ceny połączeń lotniczych również wzrosną.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 23 Lip 2018 14:24, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#22 PostWysłany: 23 Lip 2018 14:15 

Loty: 1135
Kilometry: 1 133 873
Krajów: 98 / 45.8%
platynowy
Ale wszyscy doskonale wiemy, że nie chodzi tu o ceny ropy (choć ta oczywiście też ma wpływ, ale nie wzrosła o co najmniej 80%, a o tyle podrożały bilety LOT-u w najniższych taryfach), ale masę kosztów powstałych na skutek nieudolnego zarządzania, konieczności wypłat odszkodowań, urządzania fajerwerków (więcej na ten temat nie piszę, bo wchodzimy w politykę).

Gdyby podwyżka wynikała rzeczywiście z takiej, czy innej sytuacji na rynku, to trudno, nie pozostaje nam nic innego, jak ją zaakceptować. Ale tak nie jest i stąd też brak zgody na to, że my jako klienci mamy płacić więcej, bo ktoś nie potrafi zarządzać.

W dodatku mówimy o bardzo wysokich podwyżkach w momencie znacznego pogorszenia się jakości produktu. Nie trzeba być guru zarządzania, żeby mieć świadomość, że jest to strzał w stopę. To mniej więcej tak, jakby produkować samochodzy kosztujące np. 40 tys., ale ciągle się psujące i wymagające napraw gwarancyjnych, które kosztują grube pieniądze. Więc jako producent postanawiamy podnieść cenę auta do 70 tys., żeby pokryć te koszty. Jaki będzie finał?
2 ludzi lubi ten post.
Grzes830324 uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 23 Lip 2018 14:24 

Sudoku napisał(a):
Ale wszyscy doskonale wiemy, że nie chodzi tu o ceny ropy (choć ta oczywiście też ma wpływ, ale nie wzrosła o co najmniej 80%, a o tyle podrożały bilety LOT-u w najniższych taryfach), ale masę kosztów powstałych na skutek nieudolnego zarządzania, konieczności wypłat odszkodowań, urządzania fajerwerków (więcej na ten temat nie piszę, bo wchodzimy w politykę).

Fakt, ropa nie podrożała o 80 proc. Ceny ropy wyrażone w PLN wzrosły w ciągu niespełna roku o 61 proc. Zmianę obliczyłem od dołka z 28 sierpnia 2017 r., do ostatniego szczytu. Czy to jest mało?

Wolałbym rozmawiać o faktach i liczbach, a nie o ocenach i teoriach.
 PM off  

#24 PostWysłany: 23 Lip 2018 14:26 

niebieski
krotkie pytanie - czy po podwyzkach cen krajowek oblozenie lotow znaczaco spadlo?
Jesli nie, to znaczy, ze klient taka cene zaakceptowal.

Trend wzrostu cen biletow lotniczych nie dotyczy wylacznie LO i krajowek. Potwierdzam to samo na mej ''domowej'' trasie czyli ZRH-WAW.
Dla znawcow jezyka Goethego artykul o cenach ze Szwajcarii na Balkany
http://www.20min.ch/schweiz/news/story/ ... --17700352
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 23 Lip 2018 14:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 641
Kilometry: 981 829
Krajów: 63 / 29.4%
Co do wzrostu cen chyba nikt nie ma wątpliwości. Kluczowe pozostaje, jak duży wzrost cen są w stanie zaakceptować klienci linii lotniczej, jeśli mają sporo tańsze alternatywy w postaci pociągu/ autobusu.

#26 PostWysłany: 23 Lip 2018 14:30 

srebrny
Kravkrk napisał(a):
To zobacz jaka jest dominanta zarobków w Niemczech a jaka w Polsce i przelicz ile średnio na takich biletów może sobie za swoją pensje pozwolić Niemiec a ile Polak.Porównanie bezsensowne.

a co mnie jakies Niemcy obchodza ? jak tam niby tak dobrze i cudownie to dlaczego tam nie mieszkasz ?

Ostatnio edytowany przez michcioj, 23 Lip 2018 15:17, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 23 Lip 2018 14:35 

Loty: 81
Kilometry: 83 691
Krajów: 20 / 9.4%
srebrny
@michcioj A gdzie ja napisałem, że jest tam dobrze i wspaniale ? Napisałem o fakcie i tyle.
A na marginesie, nazwy Państw z dużej litery (nawet jak ich nie lubimy).
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 23 Lip 2018 14:46 

platynowy
@spiggy - jak pisałem w którymś z wcześniejszych postów, ceny poszły drastycznie w górę 2-3 tygodnie temu, więc za wcześnie na odpowiedź, czy klient zaakceptował tę podwyżkę. Mogę mówić z mojego punktu widzenia, jako regularnego pasażera - nie, nie zaakceptowałem i rezygnuję z latania LOT-em przy tym poziomie cenowym.

@Don_Bartoss - w porównaniu do sierpnia zeszłego roku ceny krajówek wzrosły o jakieś 100%, wcześniej były to kroczące podwyżki o 10 zł/odcinek itd., co można było w jakiś sposób uzasadniać rosnącymi kosztami tego czy innego składnika ceny.

Ale ropa to średnio 20% całkowitego kosztu linii lotniczych, więc jeżeli nawet wzrasta o 60%, to w całkowitej strukturze kosztów będzie to powodowało wzrost o 12%, a nie 80% czy 100%.

To co piszę o innych przyczynach, to nie są teorie, ale fakty. Tylko o nich nie mówimy na tym forum.
Grzes830324 lubi ten post.

#29 PostWysłany: 23 Lip 2018 14:53 
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 871 513
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Ja rozumiem, że każdy chce być fachowcem od wszystkiego, a od ekonomii w szczególności.

Przypomnę jednak, że jesteśmy na forum fly4free czyli dotyczącym TANIEGO latania.

A wielu forumowiczów (choć być może się do tego głośno nie przyzna) jest gotowych latać gdziekolwiek byle tanio.

Zapomnieliśmy już o kilkugododzinnych jednodniówkach w Sandefjord ? Po co tam w zasadzie lataliśmy ? Bo tak bardzo podobało nam się to miasteczko ? Bo byliśmy miłośnikami zasuwania 5 km z buta od stacji kolejowej do Sandefjord ?

Raczej odpowiedź jest jedna - lataliśmy bo było tanio.

Zrobiłem mnóstwo jedno/dwudniówek w Trójmieście dzięki biletom FR za 9/19/29/39 PLN - normalnie nie czułem potrzeby odwiedzenia Trójmiasta, ale że były tanie bilety - to szybka decyzja - lecimy !

I podsumowując - pozostaje czekać kiedy, któryś z lowcostów wejdzie na krajówki (nie licząc tego co jest FR) bo wtedy zadzieje się cud ekonomiczny i LOT znowu obniży ceny tych kierunków gdzie będzie konkurencja.

Więc nie zaklinajmy LOTu a raczej Wizza czy Ryana, żeby zrobił/przywrócił krajówki.

"Podróżować to żyć..."

Ostatnio edytowany przez Tomo14, 23 Lip 2018 14:56, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 23 Lip 2018 14:54 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Patrzę w tej chwili na ceny trzech najpopularniejszych krajówek (KRK,WRO,GDN) i te kształtują się na poziomie ok. 200 PLN za bilet RT z 3-miesięcznym wyprzedzeniem i ok. 300 PLN RT z miesięcznym wyprzedzeniem, biletów do wyboru do koloru na każdy dzień.
Zapytam zatem gdzie jest ta podwyżka o 100 czy nawet 80% bo jakoś nie jestem w stanie jej dostrzec? Mam rozumieć że jeszcze miesiąc temu, że najtańsze bilety na tych trasach kosztowały 100 PLN RT? Akurat troszkę się orientuję i doskonale wiem, że nie... podwyżka jeśli jest to w granicach 20-30 PLN, nie więcej.

Krajówki Ryanairem za 9 czy 19 PLN? Zapytajcie się lepiej skąd Ryanair na to brał i dlaczego zrezygnował skoro to taki świetny biznes był.

Ostatnio edytowany przez kemot 23 Lip 2018 15:00, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 23 Lip 2018 14:56 
Awatar użytkownika

Loty: 600
Kilometry: 947 524
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Gdn bez problemu wchodził 140-150 na stronie LO.
 Profil Relacje PM off
kemot lubi ten post.

#32 PostWysłany: 23 Lip 2018 15:18 

srebrny
kemot napisał(a):
Patrzę w tej chwili na ceny trzech najpopularniejszych krajówek (KRK,WRO,GDN) i te kształtują się na poziomie ok. 200 PLN za bilet RT z 3-miesięcznym wyprzedzeniem i ok. 300 PLN RT z miesięcznym wyprzedzeniem, biletów do wyboru do koloru na każdy dzień.

czy 300 PLN za WAW-GDN lub WAW-KRK to tak duzo ? to raptem cena pendolino
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 23 Lip 2018 15:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Tiak, tylko ze z Pendolino mam z Centrum miasta do Centrum miasta, w czasie mniejszym niż lot (licząc opóźnienia)
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 23 Lip 2018 15:28 

niebieski
@kemot jeszcze 3 tygodnie temu kupowalem krajowki gdn-waw RT za 20 eur z 3 miesięcznym wyprzedzeniem, teraz słabo z taką ceną
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 23 Lip 2018 15:29 

srebrny
ok zeus, zgadza sie, chociaz dla mnie czasowo sensowniej wychodza loty z WAW, mieszkam raptem jakies 2/3 km od lotniska, na dworzec w WAW mam jakies 8km. przechodze szybko przez fasttrack, do Poloneza ide na sniadanie i czekam na boarding. zreszta, jakas chyba musze odnowic tego FTL-a ?? :-)
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 23 Lip 2018 15:48 

srebrny
Raczej niewiele osób planuje podróże po kraju z 3 miesięcznym wyprzedzeniem. Obecnie Poznań - Warszawa kupowane z 2 tyg wyprzedzeniem, w rozsądnych godzinach to 400-600 zł OW. Do tego niektóre loty mają odwołania na poziomie 30%. LOT na pewno może się cieszyć że ma klientów chętnych kupić bilety za taką cenę, niemniej na dłuższą metę to droga donikąd. Uwielbiam latać samolotem, jestem skłonny wydać nawet te 300 OW, ale obecnie za każdym razem mając ważne spotkanie z bólem jadę pociągiem, bo podróż LOTem jest zbyt niepewna. W dodatku rzadko da się kupić bilety w zakładany budżecie . Przy obecnym poziomie usług biznes nie poleci LOTem nawet jesli bilety będą po 20 zł, bo szanse dotarcia na czas są zbyt małe i kolejne osoby boleśnie się o tym przekonują. Osoby z odwołanych i drastycznie opóźnionych lotów tracące ważne spotkania po 2-3 wpadkach już raczej nie zdecydują się w przyszłości na samolot . A dla klienta ekonomicznego kwota 1200 za podróż RT Poznań - Warszawa jest oderwana od realiów, bo za tyle to mogą polecieć na inny kontynent. Rozumiem podejście, że są chętni to windujmy cenę do granic absurdu, ale można też podejść inaczej - sprzedać więcej z trochę mniejszym zyskiem, ale zdobyć nowych klientów. Obecna polityka przynosi dochód, ale długofalowo prowadzi do utraty klientów.
4 ludzi lubi ten post.

#37 PostWysłany: 23 Lip 2018 16:02 

srebrny
niby ktore loty maja odwolonia na poziomie 30 % ? bez przesady
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 23 Lip 2018 16:04 

platynowy
Wyjazd na 1 dzień z Gdańska do W-wy 2 sierpnia:

LOT - 459
Załącznik:
LOT1.png
LOT1.png [ 97.64 KiB | Obejrzany 1222 razy ]

PKP - 270
Załącznik:
PKP1.png
PKP1.png [ 110.73 KiB | Obejrzany 1222 razy ]

Wyjazd na 1 dzień z Gdańska do W-wy 20 sierpnia:

LOT - 939
Załącznik:
LOT2.png
LOT2.png [ 118.08 KiB | Obejrzany 1222 razy ]

PKP - 210
Załącznik:
PKP2.png
PKP2.png [ 107.34 KiB | Obejrzany 1222 razy ]

A tu OW GDN - WAW z 3 miesięcznym wyprzedzeniem - 137 zł, jeszcze w zeszłym miesiącu można było tą samą taryfę kupić za 77 zał, podwyżka o dokładnie 78%:
Załącznik:
LOT3.png
LOT3.png [ 115.82 KiB | Obejrzany 1222 razy ]
1955845624 uważa post za pomocny.

#39 PostWysłany: 23 Lip 2018 16:09 

HON fly4free
Na przykładzie WAW-KRK: ceny rzeczywiście poszły w górę, ale nie aż o 80-100%; raczej jest mniej miejsc w tańszym koszyku taryfowym niż dawniej, lub szybciej się sprzedają - im bliżej wylotu, tym taryfa zmienia się też na droższą niezależnie od poziomu sprzedaży na dany rejs; to wszystko powoduje, że w przypadku zakupu z wyprzedzeniem 1-2 tygodni trudno o dobrą cenę; a co ciekawe mimo tych relatywnie wysokich cen i dużej konkurencji pociągów na tej trasie, samoloty latają (przeciętnie 8 rotacji dziennie!) generalnie pełne.

Dla mnie problem jest wysoka niepunktualność tych rejsów - pal licho odwołania (bo to oznacza na ogół odszkodowanie), ale mnóstwo lotów WAW-KRK jest opóźnionych między 2-3 h, czyli bardzo dużo jak na połączenie krajowe, a zarazem zbyt mało, żeby oznaczało to możliwość otrzymania rekompensaty finansowej ;-)
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 23 Lip 2018 16:42 

srebrny
-- 23 Lip 2018 16:11 --

z tym Poznaniem to nieprawda. kupilem 04.07 lot na 11.07 RT jednodniowke za raptem 310 PLN. normalnie na stronie bez kombinacji

-- 23 Lip 2018 16:40 --

Tomo14 napisał(a):
Zrobiłem mnóstwo jedno/dwudniówek w Trójmieście dzięki biletom FR za 9/19/29/39 PLN - normalnie nie czułem potrzeby odwiedzenia Trójmiasta, ale że były tanie bilety - to szybka decyzja - lecimy !

I podsumowując - pozostaje czekać kiedy, któryś z lowcostów wejdzie na krajówki (nie licząc tego co jest FR) bo wtedy zadzieje się cud ekonomiczny i LOT znowu obniży ceny tych kierunków gdzie będzie konkurencja.

Więc nie zaklinajmy LOTu a raczej Wizza czy Ryana, żeby zrobił/przywrócił krajówki.

krajowek WAW-GDN za 9/19 PLN to szybko znowu nie zobaczymy, oleary sie poprostu spalil na nich,
i stwierdzil ze nie warto dokladac do tej trasy.

-- 23 Lip 2018 16:42 --

Sudoku napisał(a):
@Don_Bartoss - w porównaniu do sierpnia zeszłego roku ceny krajówek wzrosły o jakieś 100%, wcześniej były to kroczące podwyżki o 10 zł/odcinek itd., co można było w jakiś sposób uzasadniać rosnącymi kosztami tego czy innego składnika ceny.

szczerze mowiac tej wypowiedzi nie rozumiem. proste - jest duzy popyt to i rosna ceny, poprostu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 125 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości