Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Maj 2014 20:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
Tak się zastanawiam, czy ktoś z forumowiczów miał przyjemność wyożyczenia łodzi motorowej (bez licencji do 40km chyba) we Włoszech. Szczególnie interesowałoby mnie to w okolicach Neapolu. Interesuje mnie sposób wypożyczenia (kaucja czy na dokumenty) cena i możliwości. Czy raczej tylko pływanie w bliskiej odległości od lądu, czy można trochę dalej odpłynąć (widzialna odległość jak najbardziej - 2 3 km). Czy wreszcie dałoby się taką łodzią wyruszyć na Capri (to 3 km ok z Sorrento) i opłynąć ją dookoła. Jakiekolwiek sugestie mile widziane.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 18 Maj 2014 16:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
Więc sam sobie odpowiem. Znaleźliśmy (a właściwie oni nas znaleźli) wypozyczalnię na Capri. Wynajem na dowód, ceny niezbyt niskie, płatne po oddaniu łodzi. Jednak kalkuluje się przy pewnej ilości osób. Opłynięcie Capri statkiem to 18 eu osoba. Łódź motorowa to 90 eu na 2h - spokojnie można wolno opłynąć wyspę. Łódź zabiera do 5 osób, więc również wychodzi 18 eu na osobę. Większe łodzie to 7 osobowe za 110 eu.

Licencji nie potrzeba. Ba... nawet prawa jazdy nie trzeba. Pan wpisał nam 10 minut dłuższy czas, zabrał dowód i wsadził na łódź. Krótki kurs (stacyjka, wajcha do gazu i kierownica, coś jak auto full automat, tylko bez kierunkowskazów i innych drobiazgów :) ) Łódź to gumowy speed boat, czyli mocny, wytrzymały, szybki i wygodny ponton (znaczy się dmuchana). Trzyma się świetnie wody i nie tańczy sama z siebie. Jest na tyle szybka, że 70-80% mocy to już szybka jazda. Na większych falach pomaga nieco redukowanie do 40%. No i płynięcie pod falę.

Dodatkowa godzina 30eu. Cały dzień 200 eu. Paliwo już w cenie. To ceny z Capri. W Sorrento i w Amalfi na pewno da się znaleźć tańsze wypożyczalnie, ale nie było czasu szukać. Czy da się przepłynąć z Sorrento na Capri? Przy spokojnym morzu na luzach. Jednak szczegóły należy uzgodnić z wypożyczalnia.

I teraz policzmy. Jeśli wynająć łódz w Sorrento za 150 eu cały dzień z paliwem bez licencji. Niby niemało, ale da radę popłynąć do Positano i na Capri myślę też da radę.

Normalnie statkiem na Capri przykładowe 4 osoby zapłacą jakieś 36 eu za głowę, plus statek dookoła Capri 18 eu osoba. to daje 220 eu około.

Przyjemność jest mega. Jednak należy mieć świadomość, że dookoła Capri jest OTWARTE morze i nie ryzykować po próżnicy. Morze też czasem lubi pobujać i jeśli ktoś strachliwy, niech lepiej rozważy czy ma wystarczająco odwagi. Tym bardziej, że Capri jest skalista i nie należy płynąć tuż przy brzegu, bo coś może zlecieć z nieba na głowę. Kapoki są dostępne, ich założenie to nie powód do wstydu, tylko rozsądek.

Czy polecam? Miałem 5 osób - wszystkie zero świadomości tego co je czeka. Na początku rozesmiane, później lekko nastraszone po przepłynięciu po nawietrznej stronie wyspy. Przyznaję, nieco pobujało (nie było jednak zagrożenia wywrotką). Jednak tam gdzie wyspa nas zasłaniała i nie bujało, zabawa była dla nich wyśmienita. A przepłynięcie przez skalne okno Capri to prawie jak jazda kolejką górską. Ogólnie świetne wspomnienie.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 28 Cze 2017 12:42 

Odkopuję :-),

Zdarzyło się komuś w przeciągu ostatnich trzech lat od ostatniego postu w tym temacie wypożyczyć łódź motorową gdziekolwiek we Włoszech? Mam pytanie natury technicznej - załóżmy, że wpłynę na zatokę, albo będę chciał zejść na ląd, wówczas powinienem zadokować w marinie i becelować za 'zaparkowanie' łodzi? Czy mam zakotwić i zeskakiwać na dziko do wody?

Przypominam sobie jak na jakiejś małej wysepce w Grecji ludzie robili właśnie w ten sposób - bodajże kotwiczyli 30 - 50 m od plaży.

Będę wynajmował łódź (najpewniej na dwa dni), w celu opłynięcia wybrzeża amalfitańskiego i Capri (chciałbym zejść na ląd), jednakże ta kwestia nie daje mi spokoju.
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Gru 2017 16:44 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Ja wynajmowalem na jeziorze Como w miejscowosci Lierna w sierpniu. Podobne warunki jak opisane wyzej znaczy dokument tozsamosci, krotki kurs i plyniemy. Lodz w pelnym "automacie", paliwo wliczone w koszt (2h za 140 euro).

http://www.nauticalierna.com
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#5 PostWysłany: 07 Gru 2017 17:16 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
Kazde wejscie do portu kosztuje. Jesli nie chcesz placic to zostajesz na kotwicy i maly ponton z silnikiem do brzegu.
Pamietaj jednak o uzupelnianiu wody i paliwa.

Wysłane z taptaka.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Cze 2018 10:01 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Jesli ktos wybiera sie nad jezioro Garda to w miejscowosci Malcesine w porcie polecam wynajem www.malcesineboat.it. €110 dwie godziny. Jeden dokument bez zadnego depozytu. Image

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#7 PostWysłany: 26 Cze 2018 15:04 

Jeśli chodzi o Como to mogę polecić tą wypożyczalnię w Bellagio - http://www.lakebyboat.com/ można rezerować przez whatsup`a, na miejscu potrzebny tylko dowód , krótki kurs i można rozkoszować się pięknymi widokami z motorówki. Polecam bardzo :)
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#8 PostWysłany: 22 Sie 2018 06:37 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 82 228
Krajów: 20 / 9.4%
Nie chce zakładać nowego tematu. Pod koniec września jadę na wybrzeże amalfitańskie, interesuje mnie wynajęcie jakieś łódki w miarę tanio, tylko, że w internecie ciężko coś znaleźć, szczególnie w cenie którą podał autor tematu, zdaje sobie sprawę, że post jest sprzed 4 lat. Miejscowość wynajęcia nie ma znaczenia. Ktoś ma może jakieś informacje?

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości