Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Maj 2012 17:57 

http://www.ryanair.com/pl/informacje/fin-en-210512
Jak zwykle mocny (ba nawet bardzo mocny bo 23%) wzrost zysków.
Swoją drogą można się dowiedzieć że Ryanair to jedyny ultra low-cost w Europie.
To chyba jakiś neologizm ale jeżeli chodzi o bardzo niskie ceny, to uważam ,że
"ultra low-cost" to też Wizzair.

No to jak to się ma do tego http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,117 ... dalej.html
W wyborczej piszą że zysk będzie mniejszy, a na stronie FR że zysk to +23% w stosunku do 2011 ?
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 21 Maj 2012 18:28 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
Krajów: 9 / 4.2%
niebieski
Pacjonek napisał(a):
W wyborczej piszą że zysk będzie mniejszy, a na stronie FR że zysk to +23% w stosunku do 2011 ?

Na podanej przez ciebie stronie ani razu nie wstępuje liczba "23". To raz.
Dwa, na razie PROGNOZUJĄ co może być w 2012. Przecież dopiero co się zaczął (od 1 kwietnia) to jakim cudem można już podawać że jest lepiej skoro jeszcze to sie nie wydarzyło? :D

A po trzecie i najważniejsze: pamiętaj, że wszystko co pisze Rajan trzeba brać z odpowiednim dystansem, oni zrobią wszystko byle o nich napisali.

#3 PostWysłany: 21 Maj 2012 18:31 
Awatar użytkownika

Pacjonek napisał(a):
Swoją drogą można się dowiedzieć że Ryanair to jedyny ultra low-cost w Europie.
To chyba jakiś neologizm ale jeżeli chodzi o bardzo niskie ceny, to uważam ,że
"ultra low-cost" to też Wizzair.

"cost" to po angielsku "koszt", a nie "cena".

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Maj 2012 19:47 

Pacjonek napisał(a):
No to jak to się ma do tego http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,117 ... dalej.html

Trochę chyba pospiesznie przeczytałeś :) W pierwszej części tekstu na stronie FR skupiają się na wynikach za zakończony rok finansowy (który w przypadku FR nie pokrywa się z rokiem kalendarzowym i trwa od kwietnia do marca). I tu rzeczywiście zysk wzrósł o 25%.

Za to w przyszłym roku zyski mają spaść. I o tym jest zarówno w artykule z wyborczej, jak i w dalszej części tekstu FR: "We expect that any increase in fares will only partially offset higher fuel costs, and accordingly we are guiding net profit in FY13 subject to final yield outturn will be lower than FY12 in a range of between €400m to €440m."

Czyli przyszłoroczny zysk ma wynieść 400-440 mln Euro, w porównaniu do 503 mln Euro w zakończonym roku.

A artykuł w wyborczej skupia się głównie na przyszłości, bo to ona jest najważniejsza w biznesie. O sile i wartości firmy stanowią perspektywy zysków w przyszłości, a nie to co zarobiła kiedyś.

#5 PostWysłany: 21 Maj 2012 22:10 
Awatar użytkownika

Maris83 napisał(a):
Awerik napisał(a):

"Cost" to tak samo "cena" jak i "koszt" akurat :)

Racja. :) W tym przypadku, co dość oczywiste - odnosi się do kosztów.

Image

Moje podróże

Ostatnio edytowany przez Awerik, 21 Maj 2012 22:25, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Maj 2012 22:15 

Awerik napisał(a):
Maris83 napisał(a):
Awerik napisał(a):

"Cost" to tak samo "cena" jak i "koszt" akurat :)

W tym przypadku, co dość oczywiste - odnosi się do kosztów.

Kosztów które musi ponieść pasażer za lot czyli cena biletu :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Maj 2012 22:20 
Awatar użytkownika

Pacjonek napisał(a):

Jak zwykle nie masz racji - kosztów, które musi ponieść linia.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Maj 2012 22:47 

Awerik napisał(a):
Pacjonek napisał(a):

Drogi Awerik,
Zgodnie z definicją
A low-cost carrier or low-cost airline (also known as a no-frills, discount or budget carrier or airline or cheap flight) is an airline that generally has lower fares To make up for revenue lost in decreased ticket prices, the airline may charge for extras like food, priority boarding, seat allocating, and baggage etc.
lub po polsku
Lotniczy przewoźnicy niskobudżetowi – przedsiębiorstwa oferujące usługi przewozu lotniczego osób po cenach niższych niż tradycyjne linie lotnicze.
Wobec tego definicja wskazuje tutaj że tania linia lotnicza sprzedaje tanie bilety lotnicze
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Maj 2012 23:13 
Awatar użytkownika

Pacjonek napisał(a):
Awerik napisał(a):
Pacjonek napisał(a):

Drogi Awerik,
Zgodnie z definicją
A low-cost carrier or low-cost airline (also known as a no-frills, discount or budget carrier or airline or cheap flight) is an airline that generally has lower fares To make up for revenue lost in decreased ticket prices, the airline may charge for extras like food, priority boarding, seat allocating, and baggage etc.
lub po polsku
Lotniczy przewoźnicy niskobudżetowi – przedsiębiorstwa oferujące usługi przewozu lotniczego osób po cenach niższych niż tradycyjne linie lotnicze.
Wobec tego definicja wskazuje tutaj że tania linia lotnicza sprzedaje tanie bilety lotnicze

Oczywiście, że nie. Nie wiem skąd wytrzasnąłeś tę definicję - jest błędna do szpiku kości. Low-cost airline i Low-fare airline to nie są tożsame pojęcia. Low-cost to w największym uproszczeniu linia, która ma niskie koszty własne.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Maj 2012 16:59 

Awerik napisał(a):
Oczywiście, że nie. Nie wiem skąd wytrzasnąłeś tę definicję - jest błędna do szpiku kości. Low-cost airline i Low-fare airline to nie są tożsame pojęcia. Low-cost to w największym uproszczeniu linia, która ma niskie koszty własne.

Jest to definicja z amerykańskiej Wikipedii którą odwiedza dziennie miliony osób. Ta definicja wisi tam od dobrych kilku lat i gdyby była zła ktoś dawno by ją poprawił
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Maj 2012 17:26 
Awatar użytkownika

Pacjonek napisał(a):
Awerik napisał(a):

Jest to definicja z amerykańskiej Wikipedii którą odwiedza dziennie miliony osób. Ta definicja wisi tam od dobrych kilku lat i gdyby była zła ktoś dawno by ją poprawił

Ach, wikipedia, mogłem się domyślić. Chyba najgorsze możliwe źródło wiedzy, nieprawdopodobnie wielka kopalnia błędów, pomyłek, bzdur. :)

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Maj 2012 18:19 

Awerik napisał(a):
Pacjonek napisał(a):
Awerik napisał(a):

Ach, wikipedia, mogłem się domyślić. Chyba najgorsze możliwe źródło wiedzy, nieprawdopodobnie wielka kopalnia błędów, pomyłek, bzdur. :)

Faktem jest że Wikipedia nie jest bez wad, zdarzają się jej wpadki co nie zmienia faktu ,że jest to chyba najbardziej rzetelne źródło wiedzy w internecie. Wobec tego że właśnie to źródło potwierdza prawidłowość mojego zdania :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Maj 2012 18:30 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Krajów: 2 / 0.9%
Piszecie jeden po drugim, więc po co cytaty wstawiacie? ;-)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Maj 2012 18:30 

Pacjonek: a w następnym zdaniu na tejże Wikipedii jest napisane:

The term originated within the airline industry referring to airlines with a lower operating cost structure than their competitors. While the term is often applied to any carrier with low ticket prices and limited services, regardless of their operating models, low-cost carriers should not be confused with regional airlines that operate short flights without service, or with full-service airlines offering some reduced fares.

Czyli poniekąd obaj macie racje. Low-costy i tanie linie to pojęcia podobne. Ale same niskie ceny nie robią jeszcze z linii low-costu.

Pacjonek napisał(a):
Faktem jest że Wikipedia nie jest bez wad, zdarzają się jej wpadki co nie zmienia faktu ,że jest to chyba najbardziej rzetelne źródło wiedzy w internecie. Wobec tego że właśnie to źródło potwierdza prawidłowość mojego zdania :)

To już spore nadużycie. Wikipedia to źródło szerokiej, względnie rzetelnej wiedzy, łatwo i darmowo dostępnej dla każdego laika. Ale zapewniam Cię że nie jest to najbardziej rzetelne źródło specjalistycznych informacji :)

#15 PostWysłany: 22 Maj 2012 18:49 

Oczywiście że najbardziej rzetelnym źródłem będzie jeżeli np. szukamy informacji o elektronice to Elektroda.pl, jeżeli szukamy informacji o Androidzie to Android.com.pl itp.
Chodzi mi o odpowiednik encyklopedii w której znajdziesz informacje z każdego zagadnienia bez konieczności szukania informacji na poszczególnych specjalistycznych stronach.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Robaku oraz 4 gości