Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Maj 2012 10:02 

Cześć w przyszłą sobotę lecimy do Hiszpanii ale mam pewien dylemat, ile mleka mogę zabrać w bagażu podręcznym? Córka ma skończone 2 lata ale mleko jeszcze lubi sobie wypić :D te butelki które używam mają pojemność 240 ml.
Jak to jest z tym mlekiem dla dziecka?
W bagażu rejsowym będziemy mieli zapas na 2 tygodnie.
dziękuję za odp.
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN
Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳 Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳
#2 PostWysłany: 06 Maj 2012 11:43 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
Krajów: 9 / 4.2%
niebieski
Zależy od obsługi na kontroli bezp. Wiele linii ma regulaminy zezwalające (przykład poniżej) ale na kontroli mogą ci zabrać i tyle.

Cytuj:
4. Czy na pokład samolotu można wnieść mleko dla dziecka?
Tak, w przypadku pokarmów dla dzieci i leków nie obowiązują ogólne przepisy dotyczące ochrony przewozów zabraniające wnoszenia na pokład żeli i cieczy powyżej 100ml i sumarycznej objętości 1 litra. W takim wypadku, w czasie kontroli bezpieczeństwa Straż Graniczna może poprosić o degustację w ich obecności pokarmu.

Przykład z EnterAir.

Osobiście znam przykłady kiedy:
- w ogóle nie zareagowali
- kazali napić się mleka
- zabrali wszystko ponad 100 ml łącznie z zupkami etc.

#3 PostWysłany: 06 Maj 2012 11:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Bez problemu możesz mieć pełną butelkę 240 ml w podręcznym, należy ją tylko pokazać kontrolerowi.
Prawdopodobnie poprosi on o degustację tego mleka przez dziecko lub Ciebie - wystarczy wypić łyczek.
Nie jestem pewny co do większej ilości butelek, może to być już problem - chyba, że umiesz przekonać o tak dużym zapotrzebowaniu córki na picie w podróży.
Rozumiem, że córcia pije mleko modyfikowane robione z proszku?
Bo jeśli zwykłe krowie, to bez sensu byłoby zabieranie go z Polski.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Maj 2012 11:51 
Awatar użytkownika

wntl napisał(a):
100ml. Chyba że mleko w proszku :D

Oczywiście, że nie masz racji. Co do zasady nie ma ograniczenia w ilości przewożonego mleka dla dziecka w bagażu podręcznym, SG może jednak zażądać, żeby któreś z rodziców go skosztowało.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Maj 2012 11:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Produkty płynne i galaretowate, jak np. artykuły kosmetyczne i pielęgnacyjne są dozwolone w bagażu podręcznym, o ile spełniają następujące wymogi:
Pojemniki z płynami i podobnymi produktami mogą mieć pojemność do 100 ml (obowiązuje maksymalna pojemność na nadruku opakowania).
Wszystkie pojedyncze pojemniki muszą być transportowane razem w jednej przeźroczystej, zamykanej torebce plastikowej (np. zaciskane torebki plastikowe tzw. "zipy") o maksymalnej pojemności jednego litra.
Na jedną osobę może przypadać maksymalnie jedna torebka.
Torebkę należy okazać oddzielnie w trakcie kontroli bezpieczeństwa.

Lekarstwa i żywność specjalnego przeznaczenia (np. pożywienie dla niemowląt), które w trakcie rejsu są potrzebne na pokładzie samolotu, nie muszą być transportowane w plastikowej torebce i nie podlegają w/w ograniczeniom pojemnościowym. Artykuły te muszą jednak także zostać okazane w trakcie kontroli bezpieczeństwa.

Także butelka mleka bez problemu przejdzie, kontroler poprosi tylko o degustację (sprawdzone wiele razy).
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Maj 2012 12:01 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Mysle, ze nie kazdy kontroler uzna dwulatka za niemowle.

Proponuje zabrac "aktimele" (100 ml) np. takie z Kauflandu maja zakretki - mozna zostawic to co jest lub zmienic zawartosc wg upodoban.
Mozecie tez zabrac butelke, proszek i po przejsciu przez kontrole poprosic w jakiejkolwiek restauracji o wrzatek/ciepla wode.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Maj 2012 12:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Z mlekiem jest podobnie jak z wózkami - niby przysługują tylko infantom, ale nikt nie kwestionuje potrzeb maluchów w tym zakresie.
Moja córcia ma 3 lata i mleko przechodzi.
Do tego ze 2 mleczne "actimele" wg pomysłu mrówki i macie dostatek pożywienia.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Maj 2012 12:13 

Loty: 1121
Kilometry: 1 114 676
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Akurat z Actimelami trzeba uważać.

Mają one rzeczywiście 100 ml, czyli dozwoloną pojemność, ale nie ma na pojedynczym Actimelu informacji - jest tylko na zbiorczym opakowaniu.

Miałem już takie sytuacje, kiedy wiozłem np. dwa pojedyncze i musiałem je wypić lub wyrzucić, bo nie chcieli ich przepuścić ze względu na brak info o pojemności, mimo iż od razu widać, że nie są większe.

Należy więc uważnie sprawdzić, czy ilość ml jest podana na opakowaniu jednostkowym, a jeśli nie, to mieć je w zbiorczym. Chociaż miałem też raz w Bergamo przy sobie 8 Actimeli w zbiorczym i pani się rozglądała za dzieckiem. Pokręciła nosem, gdy jej powiedziałem, że to dla mnie, ale ostatecznie mnie przepuściła. Ale na tym lotnisku generalnie kontrolujący są dość upierdliwi.

#9 PostWysłany: 06 Maj 2012 12:25 

niebieski
Zgadza się, to jest slaby punkt ;) Na zbiorczym opakowaniu zresztą nie ma pojemności tylko waga 4 x 100 g. A objętość jest ciut większa - sprawdziłam przed chwilą miarką. Póki co nie miałam problemów i nawet nie kazali mi nawet tego przepakowywać do torebek - zwykle wylatując z Krakowa mam je w opakowaniu zbiorczym.

Image
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 06 Maj 2012 12:30 

niebieski
jobi napisał(a):
nikt nie kwestionuje potrzeb maluchów w tym zakresie.

W Katowicach mi się trafiło, wiec rożnie bywa.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 06 Maj 2012 19:37 
Awatar użytkownika

Mleko woziłam swego czasu i nikt tego nie kwestionował.
Na innym wątku pisałam,że bez problemu przewiozłam 2 kartoniki soku po 250 ml każdy (z Niemiec).
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 06 Maj 2012 20:35 

Ja widziałam, że ktoś miał 200 ml i kazali wyrzucić.:( Zależy na kogo się trafi.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 08 Maj 2012 11:13 

Loty: 379
Kilometry: 759 148
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
To że ktoś nie zauważył płynów w bagażu, nie oznacza, że wolno to robic. Jeśli nikt nie kwestionował soków to znaczy, że ich nie widział, a nie, że nie kwestionował.
Odnośnie mleka, to kwestia jest jasna i wynika z tych samych przepisów, które regulują limit 100ml.
Prościej jest sprawdzić oficjalne informacje, niż podawać informacje wymyślone lub pisać "zależy na kogo się trafi".
Mleka można zabrać więcej, ale trzeba je na oczach kontrolującego posmakować ;) Oczywiście zabrać można tyle ile potrzeba, więc na lot 12h nikt nie będzie się czepiał, ale na lot 45minutowy raczej duże zapasy mleka nie są raczej potrzebne.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 08 Maj 2012 11:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja widziałem sytuację, w której po prostu kazali spróbować matce napojów / pokarmów dla dzieci, tak po małym łyczku i było ok.

#15 PostWysłany: 08 Maj 2012 17:32 

Kolega mi podpowiedział że jeszcze jest opcja zabrania butelki, proszku odpowiedniej ilości i poproszenie w samolocie o ciepłą wodę. Niby też tak praktykował i nie było żadnego problemu. Wodę dostał za darmo :-)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 09 Maj 2012 11:00 

Loty: 1
Kilometry: 3 789
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
Lecielismy teraz do Gdańska z WRO OLTExpress : 2 dzieciaczków 4l i niecałe 2 latka - i tak 2 wózki bez problemów napoje to mieliśmy w podręcznym 2 kubusie i wode 0.5l i tylko musiałem spróbować tej wody (była zamknieta) kubusie juz otwarte. W Gdańsku miałem tak ok 0.75l wody i nic nie kazali próbować. Jedynie córka 4l sie troche przestraszyła bo została "wylosowana" do kontroli i pani ze strazy granicznej musiała ja skontrolować -ponoc we WRO co którąś osobe tak sprawdzają.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 21 Maj 2012 11:20 

niebieski
Zabrzmi to nieco zabawnie, ale... W każdej aptece kupisz pojemnik 100 ml na mocz do analizy. Z powodu przeznaczenia muszą być czyste i szczelne :)

Ostatnio edytowany przez szumny, 21 Maj 2012 11:30, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 21 Maj 2012 11:25 

niebieski
Warto pamietac, ze jak cos jest sterylne to jeszcze nie oznacza, ze moze byc uzywane do artykulow spozywczych.
(niektore matki mroza mleko dla noworodkow w tych pojemnikach :/)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 22 Sty 2013 12:14 
Awatar użytkownika

Loty: 59
Kilometry: 74 028
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Może się Wam to przyda. Z niemowlakiem będę leciał z Okęcia do Hurghady. Z doświadczenia wiem, że służby na Okęciu są okey - nie ma problemu na picie dla dziecka - mogą kazać wypić odrobinę. Lecąc niedawno miałem taki przypadek - gość przede mną położył na "bezszczela" litrową mineralkę na taśmie. Oczywiście było halt już po przejściu przez bramkę wykrywacz metali. Stałem obok i słucham, a gość mówi kolesiowi z security

- mam cukrzycę i woda jest mi niezbędna.
- przecież wodę można kupić w bezcłowym.
- nie stać mnie na półlitrową wodę za 8 zł (hahaha)
- ma Pan jakieś zaświadczenie?
- nie, bo nikt nigdy nie wymagał a latam długo.
- proszę otworzyć wodę i się napić.
- okey.
- może Pan iść.

Nie wiem czy gość ściemniał, czy nie. Wodę przeniósł. Jeśli kogoś sumienie nie gryzie to na "cukrzyka" można wodę wnieść na pokład.

Wish to be on the road again ... next step is ...
don't know yet :)

Wybierasz się do Warszawy i potrzebujesz pomocy? Wal śmiało :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 23 Sty 2013 08:13 

Jakieś dwa lata temu na lotnisku Londyn Stansted kazali nam wyrzucić mleko w kartoniku o pojemności 220 ml. Syn miał niecałe 2 lata, była 6 rano i mieliśmy przygotowane płatki, właśnie z tym mlekiem na śniadanie dla niego. Nie pomogły tłumaczenia, musieliśmy wywalić. Wszystko zależy od osoby, która robi kontrole.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość