Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Kwi 2018 22:37 

Cześć,

nie wysyłam trasy do oceny, ale mam kilka pytań, które przy planowaniu trasy są dla mnie dość istotne, a ciężko znaleźć mi odpowiedź:

1. Sequoia NP:
był ktoś w Crystal Cave? czy serio otwierają dopiero koło 25 maja? warte zobaczenia?

2. Death valley:
znalazłem aż tyle punktów do zobaczenia:
wildrose peak
emigrant canyon road
Mesquite Flat sand dunes
Mosaic canyon
Golden canyon
Artists drive
Badwater basing
Zabriskie Point
Dante's view
Czy wszędzie dojedzie się samochodem? czy wszystkie warte zobaczenia?

3. Czy w Las Vegas naprawdę nikt nie znalazł niczego fajnego do zobaczenia w dzień, że wszyscy uważają, że 1 wieczór wystarczy?

4. Na ile warty zobaczenia jest Bryce biorąc pod uwagę, że trzeba nadrobić trochę drogi i że będzie zobaczony Zion, Valley of Fire, grand canyon i grand-staircase?

5. jak zabrać się za zwiedzanie tego Grand-staircase Escalante? jak długo to zajmuje - czym da się poruszać w środku itd? na mapie wygląda to na mega duże. jakie są tu Wasze doświadczenia?

6. kanion Anylopy - słyszałem, że tam płaci się dodatkowo za jakieś wejście ze statywem czy cos. ja i tak nie mam jakichś super aparatów - czy są tam firmy (niczym w tajlandii), które robią fotki i można je od nich kupić nawet trochę przepłacając?

7. Grand Canyon - mamy na to jakieś 1,5 dnia, chcielibysmy zobaczyć jak najwięcej (ale chyba opłaca się czasowo tylko od południa). W jaki sposób się za to zabrać? czy to tylko 2 tarasy widokowe: shoshone point i desertview watchover?
ślicznie wyglądają te Havasu - ponoć można tam helikopeterem. Leciał ktoś i poleca? warte to tych 300 USD? jak taka wycieczka wygląda (ile trwa i co w programie)? a moze jest jakiś inny mądrzejszy i szybszy sposób na szybkie wniknięcie w środek kanionu?

8. podobne pytanie jak o Bryce mam w zakresie Sedony - opłaca się nadrabiać mają ograniczoną ilość czasu? A jeśli tylko jedno z tych miejsc to bardziej Bryce czy bardziej Sedona?

9. które z miast Kingman, Oakman, Huckberry polecacie najbardziej?

Z góry dzięki za każdą pomoc!
marcin
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 16 Kwi 2018 21:48 
Awatar użytkownika

Hejka,

Może ktoś zna odpowiedzi na zadane pytanie i może coś zasugerować .?
Wszelkie wskazówki będą bardzo cenne . :)

Pozdrawiam,
Marta
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Kwi 2018 21:49 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Alez prosze

ameryka-polnocna-usa,forum,754
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Kwi 2018 22:06 
Awatar użytkownika

Miło ..to jak już jesteś taki pomocny ;) to może wiesz gdzie znaleźć coś o Crystal Cave ? bo niestety ja nie odnajduje żadnej informacji na forum.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Kwi 2018 11:34 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 57 620
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
W takim wypadku zawsze warto poszukać w internecie np.
https://pl.tripadvisor.com/Attraction_R ... ornia.html
 Profil Relacje PM off
becek uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 18 Kwi 2018 12:06 

niebieski
To ja spróbuję może swoich sił w zakresie mi znanym, bo pytania wcale nie takie szablonowe:

2. Tutaj powiem ogólnie- w visitors center otrzymasz mapkę. Zasadniczo punkty są dostępne bezpośrednio z parkingów. Jeśli już jesteś w DV NP, to tak- zobacz jak najwięcej. Każdy punkt ma swój urok i klimat. W tym parku na pewno nie warto oszczędzać czasu!

3. Przewrotnie odpowiem: Tak, naprawdę ;) To miasto zbudowano w takim a nie innym celu i w ten a nie inny sposób. Może 30l temu, za Krawczyka, czy tam kiedy, to mogłoby być naprawdę ciekawe i ekscytujące miejsce dla Polaka. Teraz przesuwa się niebezpiecznie w stronę totalnego kiczu, po prostu. Kilka godzin wieczorem na przechadzę po "stripie" to wszystko, co tak naprawdę warto.

Z Vegas jedzie się ok 1h do tamy Hovera. Atrakcja mocno średnia, tak naprawdę, a przy okazji kolejny przykład potęgi amerykańskiego marketingu. Ale jak już na siłę szukać zapychaczy czasu w Vegas, to jak znalazł.

Są oczywiście też Outlety by Simon's w ramach zakupów- jeśli nie będzie okazji gdzie indziej.

4. Raczysz Pan żartować ;) Bryce to podstawa, unikat, cudo! Z dwojga Zion i Bryce wybrałbym Bryce nawet z zamkniętymi oczami. Nie możesz ominąć.

6. Programowo raczej nie ma "firm", które na bieżaco będą cykać zdjęcia. Ot, wchodzisz z przewodnikiem i robisz foty. O ile bez statywu, to bez opłaty. Jest to dość sensownie opisane na stronach kanionu. Normalna wycieczka zajmuje +/- 40-60min.

8. Ja bym zdecydowanie wybrał Bryce.

9. Oatman było ciekawe i chyba najbardziej klimatyczne. Ale Route 66 jest... hmmm... lekko przereklamowana. Ghost Towns na pokaz- kolejny przykład wiadomo czego, chociaż przynajmniej- w przeciwieństwie do Vegas- miasteczka mają w sobie coś z estetyki i klimatu.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Kwi 2018 18:25 

niebieski
2. Death valley

Jak już ktoś tu napisał , wszystkie punkty są przy parkingach lub wymagają przejściu paru metrów.

3.Czy w Las Vegas naprawdę nikt nie znalazł niczego fajnego do zobaczenia w dzień, że wszyscy uważają, że 1 wieczór wystarczy?

Generalnie po upojnej nocy spędzonej w kasynie w dzień ma się jedynie sile na leżenie przy hotelowym basenie :D w dzień LV nie ma zbytnio uroku, dość kiczowo to wygląda.

4. Bryce również zrobił na mnie większe wrażenie niż Zion.

z rzeczy mnie oczywistych to strefa czasowa w Nevadzie i Arizonie jest taka sama natomiast w Utha (Bryce , Zion) jest +1 do przodu.
i co do planowanie to bierzcie pod uwage ze wszystko jest o wiele dalej niz sie wydaje ze jest :D
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Kwi 2018 22:44 

super, dzięki za podpowiedzi Wasze.
a na Grand Stairacse Escalante jak to wyglada? ile czasu się spędza i jak tam się poruszać?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 19 Kwi 2018 17:18 

niebieski
a co chcesz robic na Grand Stairacse Escalante ? na czyms ci zalezy?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 19 Kwi 2018 19:37 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Death Valley.

Mozna przejsc szlakiem miedzy Zabriskie Point, a Golden Canyon. https://www.nps.gov/deva/planyourvisit/ ... canyon.htm

Ja zrobilam sobie spacerek z parkingu Golden Canyon, a potem drugi nastepnego dnia z Zabriskie Point. Jesli wybierasz sie tam latem, to pewnie nie bedziesz chcial tego robic, bo w marcu bylo naprawde goraco, a o cien trudno.

Moim zdaniem najladniejsze widoki byly z Zabriskie Point, Dante's View i Artists drive. Ja spedzilam 2,5 dnia w Death Valley, a i tak nie zobaczylam wszystkiego. Artists Drive bylo zamkniete, bo kladli nowa nawierzchnie. Bede musiala podskoczyc tam przy okazji.

#11 PostWysłany: 19 Kwi 2018 20:40 

@palomino
jakkolwiek dziwnie zabrzmi - chciałbym to miejsce zobaczyc :) w necie mnóstwo fajnych zdjęć stamtąd, a na mapie teren wygląda bardzo obszernie. czy do tych głównych atrakcji dojezdza się samochodem czy raczej w iny sposób (pieszo/koń)
byłeś? co polecasz?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 20 Kwi 2018 06:17 

niebieski
rozumiem, ze widziales zdjecia i byly super ale to nie jest jedno miejsce co napisales tylko rejon. miejsca sa o roznym stopniu dostepnosci niektore moga wymagac zezwolen. wiec wrzuc moze najwazniejsze fotki dla ciebie to najpewniej dostanoesz info jak sie tam dostac
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Kwi 2018 11:39 

no np rzeczy ze zdjęc poniżej - nie wiem czy wszystkich są z grand staircase, ale przynajmniej przy takim rekordzie na google się wyświetlają.
wiem, że do the wave jest losowanie, a co do reszty? i jaki jestem tam dojazd?

Załączniki:
SP17_OTB_BearsEars_CliffDwellers_cover_crDonaldJRommes_W_H.jpg
SP17_OTB_BearsEars_CliffDwellers_cover_crDonaldJRommes_W_H.jpg [ 90.91 KiB | Obejrzany 1925 razy ]
ISGrandStaircaseharryhayashi.jpg
ISGrandStaircaseharryhayashi.jpg [ 217.81 KiB | Obejrzany 1925 razy ]
gse-hiker_koji-hirano-GettyImages-800.jpg
gse-hiker_koji-hirano-GettyImages-800.jpg [ 196.87 KiB | Obejrzany 1925 razy ]
fdd8867843.jpg
fdd8867843.jpg [ 24.05 KiB | Obejrzany 1925 razy ]
800px-Golden_Cathedral_(3874296733).jpg
800px-Golden_Cathedral_(3874296733).jpg [ 98.13 KiB | Obejrzany 1925 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Kwi 2018 12:08 

niebieski
no to żeś na grubo pojechał :)
pierwsze zdjecie to nie wiem co to
drugie to w ogole nie w tym stanie, komus sie chyba pomyliło https://www.blm.gov/visit/ah-shi-sle-pah-wsa
ALE możesz to zastąpić łatwym szlakiem pomiedzy Kanab i Page
wpisz w google Toadstool Hoodoos to zobaczysz. Latwy szlak ok 1,5 mili w jedna strone, bylam tam i moim zdaniem warto :)

trzecie to Coyote Gulch, moim zdaniem nie do dostania sie jesli nie wynajmiesz małej łodzi ktora sie moze poruszac bo węższych odnogach jeziora/rzeki Escalante, ale może i jest możliwość dostania sie pieszo od strony drogi HOlE in the ROCK (patrz opis ostatniego zdjecia)
https://www.google.com/maps/place/Coyot ... 10.9808555

czwarte jest najbardziej oczywiste to Bryce Canyon, Park narodowy normalnie na Annual Passie wjedziesz. Piękny, na cały dzien.

no i ostatnie to Golden Cathedral https://utah.com/hiking/golden-cathedral-trail
tutaj:
musisz się przygotowac, sprawdzic warunki, dysponowac samochodem z high clearance, w niektoych częsciach lepiej AWD bo ta droga ktora dochodzi do szlaku to szutrowka jest. Nieprzejezdna jak pada. Raczej nie wymaga permitu jesli tak to self paid. Raczej wymaga noclegu w Escalante bo z Kanab to 3h jazdy w jedna strone (szutrówka sie wolno jedzie)
 Profil Relacje PM off
marcinsss uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 25 Kwi 2018 23:17 

hej! dzięki za pomoc @palomino!

a był ktoś może w tym Coyote Gulch? jak wrażenia? i jak tam się Wam udało dostac? :)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Maj 2018 11:34 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Mam pytanie o Kanion Antylopy. Znalazłem milion stron, na których można zarezerwować wejściówkę. Czy ktoś kojarzy która z nich jest oficjalną stroną parku a nie pośrednikiem?

#17 PostWysłany: 08 Maj 2018 12:06 

Loty: 356
Kilometry: 808 221
Krajów: 80 / 37.4%
Kanion Antylopy jest na terenie Indian Navajo i nie jest to park narodowy. Zwiedzanie dolnego kanionu (górnego chyba też, ale nie mam pewności, bo nie byłem) jest tylko z przewodnikiem z jednego z biur i kosztuje 40 USD + 8 USD za wstęp do parku plemiennego na terenie Navajo (ceny u kilku firm takie same, nie wiem czy gdzieś da się taniej). Całość można zarezerwować na miejscu przy wejściu do kanionu lub wcześniej przez Internet.

U nas przy próbie rezerwacji przez Internet poprzedniego dnia wieczorem pokazywało brak miejsc na następny dzień, ale jak pojechaliśmy na miejsce i byliśmy o 8.40, to załapaliśmy się do grupy, która wyruszała o 9.15, więc nie było problemu z dostępnością miejsc.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 08 Maj 2018 19:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki
Czy ktoś był w Canyon X? Podobno wierna kopia Antylopy ale mniej zatłoczona

#19 PostWysłany: 10 Maj 2018 21:31 
Awatar użytkownika

Loty: 30
Kilometry: 88 684
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Oszukani napisał(a):
Mam pytanie o Kanion Antylopy. Znalazłem milion stron, na których można zarezerwować wejściówkę. Czy ktoś kojarzy która z nich jest oficjalną stroną parku a nie pośrednikiem?

Ja znalazlam 3 czy 4 biura organizujace wycieczki do gornego i dolnego kanionu, jeden chyba jest oficjalny, ale nie chce Cie w blad wprowadzac, na pewno tez przegladales ich strone. Ja zarezerwowalam juz wycieczke do dolnego kanionu w biurze Ken`s Tour - rezerwacja na czerwiec, a na niektore najlepsze godziny nie bylo juz miejsca. Za 2 osoby z podatkiem wyszlo 100 $, platne na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 10 Maj 2018 21:33 
Awatar użytkownika

niebieski
@Bubu69 Dzięki

Chyba jednak zdecydujemy się na Canyon X. Podobno jest dużo spokojniej i bardziej kameralnie, a wyglądem bardzo przypomina Antylope

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość