Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Mar 2018 16:04 

Witam. W sobotę zakupiłem bilety dla 5 osób na loty z Katowic do Barcelony i z powrotem. Niestety dopiero po kilku godzinach olśniło mnie, że przez to, że lot jest z przesiadką (z WizzAir do RyanAir), mogę mieć spore kłopoty i zniszczone wakacje. Czas przesiadki to 1:50h lecąc do Barcelony (lotnisko Memmingen) i 1:30 wracając (Frankfurt Hahn).
Czy jest jakiś sposób na zabezpieczenie lotu, żebym nie zniszczył sobie wakacji i nie stracił worka pieniędzy, jeśli coś pójdzie nie tak? Nie śpię od soboty. Jestem praktycznie pogodzony z tym że straciłem 2 tysiące złotych, które wydałem na te bilety, bo ryzyko niepowodzenia jest zbyt duże. W Was moja ostatnia nadzieja.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 28 Mar 2018 16:08 
Awatar użytkownika

Nie ma.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 28 Mar 2018 16:16 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 674 987
Krajów: 64 / 29.9%
SambaDancer napisał(a):
W Was moja ostatnia nadzieja.
Liczysz, że przytrzymamy Ci samolot :lol:
A na spokojnie, lotnisko Memmingen jest niewielkie, jeden terminal, obsługuje raptem 6 tanich linii lotniczych. 1h50m powinno bez problemu wystarczyć Ci na przesiadkę. A więc, wakacje będą uratowane. ;)

#4 PostWysłany: 28 Mar 2018 16:16 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Image
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 28 Mar 2018 16:27 

Obawiam się, że Nervosol nie pomoże :( Boję się że przesuną mi lot i wakacje skończą się zanim się zaczną. Na około 30 lotów, w 6 miałem sytuację która zrujnowanłaby taką hipotetyczną przesiadkę.
Ugryzę temat inaczej. Od kilku lat choruję przewlekle, stres nasilił moje objawy (duszność, ciśnienie, itp.), musiałem już zwiększyć dawki leków. Jeśli mój lekarz wystawi mi teraz zaświadczenie, że ze względu na nieustabilizowany stan zdrowia, odradza lot samolotem, to anulują moją rezerwację?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 28 Mar 2018 16:35 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
Czy nie powinno sie robic jakiegos testu podczas rejestracji na forum?
Jakies 3 pytanka czy wiesz co to EF, czy el prat to lotnisko czy danie hiszpanskie z ryzem?

Wysłane z taptaka.
 Profil Relacje PM off
13 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 28 Mar 2018 16:36 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Ty na serio teraz?
Jeżeli tak się stresujesz, to po jakiego grzyba brałeś loty z przesiadką a nie p2p?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 28 Mar 2018 16:42 

niebieski
Drogi SambaDancerze/rko,

1. 1:50h wystarczy do przesiadki na Memmingen. Jak chcesz być super-pewny/a, to pakuj się tylko w podręczny
2. W razie nieskomunikowania Bawaria też jest bardzo ładna, pojedziecie sobie do Lindau albo też poeksplorujecie dolinę Renu
3. 1:30h na Hahn jest nieco bardziej ryzykowne, ale bez bagaży nadawanych w pełni robialne. Nie takie przesiadki forumowicze robili
4. NFZ refunduje konsultacje psychologiczne z uwagi na ponadnormatywną skłonność do stresu, może warto rozważyć :)

Będzie dobrze.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 28 Mar 2018 16:43 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 641
Kilometry: 981 829
Krajów: 63 / 29.4%
SambaDancer napisał(a):
Od kilku lat choruję przewlekle, stres nasilił moje objawy (duszność, ciśnienie, itp.), musiałem już zwiększyć dawki leków. Jeśli mój lekarz wystawi mi teraz zaświadczenie, że ze względu na nieustabilizowany stan zdrowia, odradza lot samolotem, to anulują moją rezerwację?

Poproś lekarza o zaświadczenie dla wszystkich osób... :roll: A napisz czemu nie zadałeś tego pytania w sobotę przed decyzją o zakupie biletów?

#10 PostWysłany: 28 Mar 2018 16:45 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Jak bedziesz mial kwity od lekarza ze nie mozesz leciec to jest szansa ze anuluja loty i zwroca pieniadze.

Ale nie rozumiem czy ty chcesz pokazac takie kwity do wizzaira/ryanaira teraz bo Cie ta krotka przesiadka stresuje i nie wytrzymasz, czy przesiadka sie nie stresujesz, ale pytasz bo chcesz wiedziec czy jak sie loty sie poprzesuwaja to na podstawie takiego papierka wizz i ryan zwroca kase i wakacje nie beda zrujnowane...
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 28 Mar 2018 16:52 

Miałem chyba zaćmienie umysłu. Wyszukiwarka podrzuciła takie połączenie i ślepo je wykupiłem.
@brzemia chyba po to jest forum, żeby pomagać sobie w nietypowych sytuacjach i dzielić się wiedzą? Leciałem samolotem ze 30 razy i traktowałem to jak jazdę autobusem lub pociągiem, być może to mnie zgubiło, że nie przemyślałem sprawy przesiadki.
@Aclan tylko wtedy stracę pieniądze za wykupiony nocleg w Hiszpanii. Będzie nas 5 osób, a to koszt około 6k. Myślałem żeby polecieć do Memmingen 2 dni wcześniej, ale nocleg dla 3 osób za te dwa dni to jakieś 3k.
@Kashpir wystarczy dla jednej, wtedy można anulować całą rezerwację.
@zbyhu dzięki za konkretną odpowiedź. Najchętniej kwit dałbym teraz i zarezerwował coś bez przesiadek w innym terminie. Ale zobaczę jak sprawy się potoczą, dlatego też piszę na forum.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 28 Mar 2018 16:57 
Awatar użytkownika

srebrny
ale to nie jest nietypowa sytuacja :?

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 28 Mar 2018 16:59 

srebrny
bierz tylko podreczny, jesli nie bedzie opoznien to bedzie dobrze.

a jak bys utknal, to sprawdz alternatywne loty z tych lotnisk przesiadkowych, jesli daleko do podrozy, to moga byc po kilka lub niewiele wiecej euro
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 28 Mar 2018 17:04 

@becek Myślę, że nie wszyscy mnie dobrze zrozumieli i wzięli za wariata. Uważam, że czasu na przesiadkę jest w sam raz! Po drodze może jeszcze bym kawę wypił. Tak myślałem kupując te bilety. Ale teraz obawiam się sytuacji gdy przełożą mi lot, albo samolot się opóźni, a ja zostanę z ręką w nocniku.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 28 Mar 2018 17:12 

Zbanowany
niebieski
Schizofrenia paranoidalna? :twisted: :twisted: :twisted:
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 28 Mar 2018 17:25 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
a jaki posrednik? moze kiwi.com
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 28 Mar 2018 17:33 

@HandSome, POChP. Nie widzę powodu do głupich przytyków. Wg moich doświadczeń (30 lotów i 6 spóźnień lub przełożeń), mam 20% szans na niepowodzenie. Więc chyba są powody, żeby szukać jakiegoś zabezpieczenia podróży o które pytałem w pierwszym poście.
@gruby_inversia, lotów szukałem na azair.cz Inne wyszukiwarki nie pokazują mi tego połączenia.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 28 Mar 2018 17:49 
Awatar użytkownika

srebrny
no tak, 30 lotów
szacun
wypij meliskę

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 28 Mar 2018 18:05 

niebieski
dokup doloty dzien wczesniej, perspektywa nocek na lotnisku ukoi twe zszargane nerwy lol
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 28 Mar 2018 18:12 

niebieski
SambaDancer napisał(a):
@becek Myślę, że nie wszyscy mnie dobrze zrozumieli i wzięli za wariata. Uważam, że czasu na przesiadkę jest w sam raz! Po drodze może jeszcze bym kawę wypił. Tak myślałem kupując te bilety. Ale teraz obawiam się sytuacji gdy przełożą mi lot, albo samolot się opóźni, a ja zostanę z ręką w nocniku.

Dziwisz się ;) Nigdy nie miałeś przesiadki.Ryzyko opóźnienia czy odwołania lotu zawsze jakieś istnieje.Nawet jak masz pół dnia na przesiadkę.W W6 jest opcja wykupienia gwarancji przylotu na czas -może kosztowniejsze niż nerwosol ale Godzinne opóźnienie? Nie martw się! Jeśli Twój lot przybędzie z co najmniej 1-godzinnym opóźnieniem lub zostanie anulowany, otrzymasz 100 EUR środków WIZZ.

Gwarancja przylotu na czas kosztuje tylko 43 ​zł​
Odszkodowanie zostanie wypłacone na Twoje konto WIZZ
Za te środki możesz kupować loty WIZZ i dodatkowe produkty .Więc można kupić inny lot.Poszperaj też,czy nie ma w ubezpieczeniach turystycznych możliwości wykupienia opcji od ryzyka odwołania lotu.Duże opóźnienie(min.3 godz) z winy linii daje odszkodowanie więc też można zrekompensować ew.straty.Nie można z góry zakładać,że się przydarzy coś co popsuje urlop ;)
 Profil Relacje PM off
SambaDancer uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość