Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Lut 2018 03:22 

• Jak najbliżej Łodzi, a im taniej tym dalej - Praga i Berlin też rozważane :)

Dokąd
  • Kuba

Data wylotu
  • 01.10.2018

Data powrotu
  • 16.12.2018

Długość pobytu
  • Nie krócej niż 13-14 dni, nie dłużej niż ok 20.

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Liczba pasażerów
  • 4

Sam znalazłem
  • 1985 PLN w promocji KLM, obecnie ok 2300 w różnych opcjach.

Dodatkowe informacje
  • Drugi post i drugie zapytanie - mam nadzieję, że później już takich kiepskich statystyk nie będzie :)

Na wstępie czego szukam (oprócz ceny, bo to oczywiste :) ):
    - fajnie jakby lot z przesiadkami trwał maksymalnie 17-18h
    - terminy mocno orientacyjne - wszyscy jesteśmy elastyczni urlopowo i nie ma to większego znaczenia. Długość pobytu, tak żeby i pozwiedzać i odpocząć.
    - miejsca przylotu i wylotu z Kuby mogą się różnić. Może nawet lepiej jak byłoby w różnych miejscach, bo ułatwiłoby to lokalną logistykę.
    - mile widziane mile - taka gra słów :) - wiem, że można ustrzelić Eurowings lub Condor, które działają w M&M.
    - idealnie jakby dobra cena trafiła się z Warszawy - Wrocławia - Poznania (wiem, że w przeszłości bywały), bo to ograniczy ksozty dojazdu do lotniska.
    - zaznaczyłem bagaż rejestrowany, ale to jest do dyskusji w zależności od taryf - zawsze można go kupić tylko w jedną stronę.

A teraz moje pytania i wątpliwości:
    - Dużo w miarę rozsądnych lotów jest na trasie Europa - Toronto - Kuba - czy to wiąże, się z dodatkowymi wizami do Kanady i innyi opłatami? Szukałem informacji, ale w 100% pewnej nie mogę znaleźć.
    - Wyszukiwarki pokazują połączenia KLM/AF z przesiadkami np w AMS trwającymi 50 min. To nie za mało na przejście przez kontrolę poza Shengen?
    - Wiem, że na Kubę lata też bezpośrednio z Europy SWISS i itp., ale nie pokazują tego żadne wyszukiwarki - tam znajduję głównie pierwsze dwa punkty z pytań czyli KLM i Kanadę. Wynika to z tego, ze się nie opłaca? Czy jest jakiś inny powód?
    - I teraz chyba najbardziej istotne - czy chartery z Polski to dobre rozwiązanie? Pod względem trwania lotu na pewno, ale jak jest z dostępnością biletów i ich ilością? I jakie są standardowe ceny w tym okresie? Ostatnio widziałem rozbieżność od 2199 do 3499 za RT.

Aha i na koniec - raczej nie szukam Last Minute. Chciałbym mieć loty tam i z powrotem zarezerwone nie później niż miesiąć przed wylotem.

Z góry dzięki za wszystkie porady!

Image
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 25 Lut 2018 00:06 

niebieski
Przesiadka w Kanadzie to nie problem bo z tego co wiem wiza nie jest potrzebna.
Gorzej jak masz loty z przesiadka w USA bo wtedy potrzebujesz wizy tak jakbyś w ogóle tam zostawał. Więc koszt bez sensu ...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Lut 2018 22:55 

Dziękuję za odpowiedź. Skoro przesiadka w Kanadzie to nie problem, to zawsze jest to kolejna alternatywa do szukania lotów :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Lut 2018 10:40 
Awatar użytkownika

platynowy
Do Kanady obywatele RP nie potrzebuje wizy, jesli maja paszport biometryczny. Od kilku lat tylko takie sie wydaje, ale jesli ktos ma stray paszport (tak pod 10 lat), to moze warto sprawdzic czy na pewno jest biometryczny.
 Profil Relacje PM off
krzysiekk86 uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 13 Mar 2018 22:07 

@jaco027 dziękuję za wyjaśnienie.

Jako, że cały czas szukam rozwiązań połączenia (widzę, że na Kubę, zdecydowanie ciężej z połączeniem niż Azja, Ameryki czy Afryka), trafiłem na loty TK przez IST. Zaciekawił mnie powrót przez CCS (wszystko lotem TK183) i zacząłem rozważać też tą opcję, z jakimiś 2 dniami w Caracas. Niestety Multi-City na tej trasie nie pokazuje takiej możliwości. Jako, że nie jestem zbyt obeznany w kombinacjach połączeń lotniczych, to czy możecie mi wyjaśnić o co chodzi? Czy to tylko jakieś międzylądowanie bez wymiany pasażerów na pokładzie?

Image
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Mar 2018 22:09 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
En serio?
Caracas? Wiesz co tam cię czeka? Albo co tam się dzieje?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Mar 2018 22:21 

@Zeus, czytałem że to nic fajnego i super bezpiecznego, ale pytam bardziej w kwesti luźnego planowania, zwłaszcza że czasu mam jeszcze sporo :) Zaciekawiło mnie głównie to czemu TK lata z HAV do IST przez CCS.

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości