Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Gru 2016 18:47 

Witam,
na początku stycznia ruszam na wymarzoną Lanzarote :D Chcę zobaczyć jak najwięcej, z relacji na forum, blogach itp wypisałem sobie to chciałbym zwiedzić i powstała tak mapka

https://dl.dropboxusercontent.com/u/152 ... apa-01.jpg

Trochę się zmartwiłem jak zobaczyłem rozstrzał, ale udało mi się wszystko ogarnąć :) Jestem nastawiony na zwiedzanie, ale trochę relaxu na plaży też nie zaszkodzi ;) Nie wiem czy czasem nie narzuciłem za dużego tempa, stąd też prośba do osób które tam były aby się wypowiedziały czy jest to realne bez motorka w 4 literach ;)
Jadę sam, tak więc chciałem uniknąć wynajmu samochodu ze względu na koszty, ale Timanfaya nie odpuszczę. Poza tym samolot powrotny o 7:30 tak więc transport się przyda ;)
Kwatera w Arrecife, plan wygląda tak (jestem 6 pełnych dni na wyspie):

1. Busem (60) do Playa Blanca, Costa de Papagoyo, wybrzeżem do Femes, bus do Arrecife (5 - 20:00). Opcja alternatywna, wysiąść w Yaiza, pozwiedzać dojechać do Playa Blanca, chill w Papagoyo, powrót z Playa Blanca
2. Busem (09) do Jameos del Agua, Cueva de los Verdes, powrót do Ariety główną drogą lub trochę w głąb wyspy
3. Busem (09) do Mala lub Jardin de Cactus, powrót do Arrecife z buta przez Guatiza (tu odbić do wybrzeża) i Costa Teguise. Jak czas będzie ok, odbić do Fundacion Cesar Manrique.
4. Rowerem Arrecife - Puerto del Carmen - La Geria - Monumento al Campensino - Nazaret (Lagomar)(?) - Arrecife. Nazaret jest pod znakiem zapytania przez rower... Orientuje się ktoś czy w wypożyczalniach dają jakieś zapięcie i czy przy Lagomar można gdzieś bezpiecznie go zostawić? Jeśli tak, to wtedy trasa odwrotnie niż podałem ;)
5. Samochodem Timanfaya, Caldera de Blanca, El Gofo, Los Hervidero
6. Samochodem Caleton Blanco, Orzola, wejść na La Corone, Mirador del Rio, Haria, Dom Cezara Manrique, Penas del Chache, Playa de Famara, Soo. Tutaj korekty na bieżąco, nie ma szans na wszystko.

Kolejność przypadkowa. Mam też pytanko co do rozkładu busów. Czy jeśli na tym rozkładzie:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/152 ... inea-9.jpg
mamy podane w prawej kolumnie Orzola 8:40 to czy jest to godzina odjazdu busa z Orzoli do Arrecife? Wolę się upewnić niż potem kombinować powrót ;)

Miała być jeszcze Fuerta, miało być nurkowanie, ale nie ogarnę w 6 dni :( Chociaż o nurkowaniu ciągle myślę, wtedy wkomponowałbym to w pkt 1 ;)

Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi, mogę coś jeszcze dodać, zmodyfikować itp. To narazie tylko wstępny plan ;)

Pozdrawiam,
Marek
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#2 PostWysłany: 01 Sty 2017 16:34 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 252 707
Krajów: 24 / 11.6%
srebrny
boogeyman napisał(a):
1. (...) Costa de Papagoyo, wybrzeżem do Femes (...). Opcja alternatywna, wysiąść w Yaiza, pozwiedzać dojechać do Playa Blanca, chill w Papagoyo, powrót z Playa Blanca
Alternatywna lepsza. Treking pewnie byłby fajny, ale tydzień to za mało czasu przy tak napiętym planie.
boogeyman napisał(a):
2. (...) powrót do Ariety główną drogą lub trochę w głąb wyspy
Z tego, co patrzę na mapę gogla, pewnie da radę wrócić wzdłuż wybrzeża. Byłoby ciekawiej.
boogeyman napisał(a):
3. (...) powrót do Arrecife z buta przez Guatiza (tu odbić do wybrzeża) i Costa Teguise. Jak czas będzie ok, odbić do Fundacion Cesar Manrique.
Z buta wzdłuż drogi, to się będzie strasznie dłużyć. Fundacion Cesar Manrique w Tahiche (Casa Volcano) to moim zdaniem największa atrakcja w całym tygodniowym planie, więc jej dałbym priorytet. Popróbowałbym tu łapać stopa.
boogeyman napisał(a):
4. Rowerem Arrecife - Puerto del Carmen - La Geria - Monumento al Campensino - Nazaret (Lagomar)(?) - Arrecife. Nazaret jest pod znakiem zapytania przez rower... (...) czy przy Lagomar można gdzieś bezpiecznie go zostawić?
Przy LagOmar nie widziałem żadnego miejsca, gdzie można by było przypiąć rower. Co do La Geria, jest trochę podjazdów, więc raczej nie jechałbym rowerem tylko autem przy drodze powrotnej z Los Hervideros.
boogeyman napisał(a):
5. Samochodem Timanfaya, Caldera de Blanca, El Gofo, Los Hervidero
Między El Gofo i Los Hervidero jest fajna plaża: Playa Bermeja. Warto zatrzymać się na parę minut i zobaczyć jak morze szaleje. Potem jadąc z Los Hervideros na południe są Salinas de Janubio. Przy drodze jest parę miejsc żeby się zatrzymać, zrobić zdjęcia.
boogeyman napisał(a):
6. Samochodem Caleton Blanco, Orzola, wejść na La Corone, Mirador del Rio, Haria, Dom Cezara Manrique, Penas del Chache, Playa de Famara, Soo.
Przy braku czasu podarowałbym sobie dom Cezara Manrique, Casa Volcano w Tahiche jest zdecydowanie bardziej ekscytujący. Jadąc LZ-10 z Haria na południe, odbij do Ermita de las Nieves - widoki wcale nie gorsze niż z Mirador del Rio (chociaż inne).

Z braku czasu podarowałbym sobie jeden z wymienionych przez Ciebie wulkanów. Czy Caldera Blanca, czy La Corona, nie wiem - na pierwszy nie starczyło mi czasu, a przy drugim miałem złą pogodę więc odpuściłem.

Co takiego jest w Soo, że chcesz tam jechać?
boogeyman lubi ten post.
boogeyman uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 01 Sty 2017 18:07 

Wielkie dzięki za odpowiedź i podpowiedzi :)

AD3. Ok, będę próbował :)
AD4. Ok, przerzucam na pkt 5
AD6. Wahałem się do do domu Cezara, nie miałem przekonania czy warto, tak wiec odpuszczam. Soo to w sumie tylko jaka fajna miejscowość, nic więcej (tylko przejazdem).

Wszystkie Twoje propozycje biorę pod uwagę, dzięki!!!
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Sty 2018 21:43 

@boogeyman mógłbyś ponownie wrzucić mapkę z pierwszego posta?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Lut 2018 16:07 

@necik

Załączniki:
mapa-01.jpg
mapa-01.jpg [ 156.63 KiB | Obejrzany 1744 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Lut 2018 16:27 
Awatar użytkownika

Loty: 971
Kilometry: 1 324 100
Krajów: 71 / 34.3%
niebieski
Ja bym polecała jako must see wizytę na La Graciosie. Z Orzoli co godzinę czy półtorej są promy, w dwie strony.
A wyspa jest warta odwiedzenia, niesamowita.

Za to Jardin de Cactus mnie rozczarował, choć jestem wielką fanką kaktusów ;-)

Rozkłady jazdy są jak najbardziej aktualne. W prawej kolumnie godzina odjazdu ;-)

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość