Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#501 PostWysłany: 12 Sty 2018 12:05 
Awatar użytkownika

Loty: 327
Kilometry: 381 872
Krajów: 38 / 18.4%
złoty
Mochnacki napisał(a):
a na powrocie wysiąść w Polignano, bo pociąg i tak tam przejeżdża.

z tym ze nie bardzo...
Do Alberobello prowadzi zupelnie inna linia kolejowa niz do Polignano i obsluguja je tez dwie rozne firmy.
@stoktos, masz dwie opcje: Po pierwsze mozesz pojechac do Alberobello, wrocic do Bari i ruszyc do Polignano. Jest to jak najbardziej do zrobienia w jeden dzien i czasu powinno w sam raz wystarczyc.
Po drugie mozesz tez z Alberobello cofnac sie pociagiem do Conversano i stamtad masz autobus do Polignano. Jedzie 10-20 minut i kosztuje 1,10EUR https://www.fseonline.it/

Jak chodzi o wycieczke do Neapolu to moze zostaw go sobie na osobny wyjazd? Jak chcesz to oczywiscie mozesz sie tam wybrac ale to jest na tyle fajne miasto (i okolice) ze warto mu poswiecic ze 3 dni.
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#502 PostWysłany: 12 Sty 2018 20:42 

Pociągi w niedzielę nie jeżdża tak w ogóle? ? to w takim razie czy z Bari dostanę się do Alberobello autobusem?
Właśnie cały czas się głowię nad tym co robić w 3 dzień, stąd mój pomysł na Pompeje...
 Profil Relacje PM off  

#503 PostWysłany: 12 Sty 2018 20:54 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 78 218
Krajów: 12 / 5.8%
niebieski
Regionalne nie jeżdżą. Trenitalia jeździ.
 Profil Relacje PM off  

#504 PostWysłany: 12 Sty 2018 21:02 

le_szek napisał(a):
Regionalne nie jeżdżą. Trenitalia jeździ.

Nie znajduje 3.02 pociągów ani do Allberobello ani do Matery
 Profil Relacje PM off  

#505 PostWysłany: 12 Sty 2018 21:05 

@stoktos
Byłam w Neapolu 3 lata temu i mnie brakło dnia na Wezuwiusz i Pompeje razem, a Ty musiałbyś jeszcze dojechać tam i z powrotem do Bari. Lepiej zwiedzić wszystko w okolicy (a jest tego i na tydzień), a okolice Neapolu zostawić na inny wyjazd:)
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#506 PostWysłany: 14 Sty 2018 19:02 

Czy da się dojechać bezpośrednio komunikacją publiczną z Alberobello do Polignano a Mare lub Monopoli? Znalazłem www.autolineelentini.it/ ale nie mają opublikowanych żadnych rozkładów jazdy...
 Profil Relacje PM off  

#507 PostWysłany: 14 Sty 2018 20:30 

Czy w niedzielę 4.02 dam radę jakoś fajnie dojechać do Matery? Niedzielny rozkład jazdy to jakaś porażka :cry:
 Profil Relacje PM off  

#508 PostWysłany: 28 Sty 2018 19:43 

Loty: 82
Kilometry: 153 042
Krajów: 19 / 9.2%
abnu napisał(a):
Czy da się dojechać bezpośrednio komunikacją publiczną z Alberobello do Polignano a Mare lub Monopoli? Znalazłem http://www.autolineelentini.it/ ale nie mają opublikowanych żadnych rozkładów jazdy...

zerknij w post 318 w tym temacie

poczekaj, przypomniało mi się, sam próbowałem, ale mi się głupio nie udało, możesz poczytać na moim blogu:
http://dookola-ryk.firehost.pl/?p=698
tu cytat:
''Tego dnia chciałem jeszcze odwiedzić małą nadmorską miejscowość ‚Polignano a Mare’, miałem jednak kłopot jak się do niej dostać, nie chciałem cofać się do Bari i dalej znowu pociągiem, chciałem na skróty. Obrałem więc kierunek na Castellana Grotte, małą mieścinę przy linii kolejowej, znaną ze zjawiskowych jaskiń, połaziłem trochę po okolicach dworca i spotkałem dziadka który zaprowadził mnie na przystanek autobusowy, do mojej kolejnej destynacji! Starszy Pan nie mówił po angielsku, ale dogadaliśmy się na migi, przy pomocy paru słów i nazw miejscowości ? Miałem jeszcze godzinę ponad czasu, więc ją wykorzystałem. Potem podjechał autobus. Bilet miałem kupić u kierowcy. Haha, niestety opatrzność spłatała mi figla, najpierw niespodziewana pomoc, bowiem spotkałem dziadka gdy chciałem otworzyć drzwi na stacji kolejowej w czasie sjesty, do tego też wisiała na nich jakaś kartka z włoskim dłuższym tekstem, za to później, kierowca autobusu, który oznajmił mi że biletów nie sprzedaje…
Wróciłem na pociąg, właśnie uciekł, automat tylko na bilon, ja mam same banknoty, kolejna godzina do tyłu. Zatem wizyta w supermarkecie, dobrze że wiedziałem gdzie jest, kupiłem picie, pieniądze rozmieniłem. Zakupy są dobre na wszystko ?
Skulony i wkurzony, ale tylko trochę, wróciłem na wieczór do Bari, chciałem kontynuować wieczorne zwiedzanie, lecz złapała mnie ulewa.''

podsumowując, bezpośrednio się nie da, ale można się cofnąć w stronę bari pociągiem do Castellana Grotte, a stamtąd jest autobus do polignano, z tego miejsca, bardzo bliziutko dworca:
https://www.google.pl/maps/@40.8853447,17.1662493,3a,75y,271.4h,78.21t/data=!3m6!1e1!3m4!1ssjWgEAHxSElARH6fzP_oQw!2e0!7i13312!8i6656?hl=pl

róg v. volturno i v. plebiscito
 Profil Relacje PM off  

#509 PostWysłany: 31 Sty 2018 22:57 
Site Admin

Loty: 517
Kilometry: 975 312
Krajów: 78 / 37.7%
Pytanie do osób które mają porównanie - będę autem w lutym na weekend - wszystkich miejsc które chciałbym nie zdążę odwiedzić - które 3-4 miejsca z poniższych wybrać? Jednym z ważniejszych aspektów dla mnie jest widowiskowość i fotogeniczność plus ogólny klimat miejsca, nie musi być konkretnych zabytków czy muzeów. Zwiedzam raczej w tempie szybszym niż wolniejszym.

(Bari? chyba na wstępie odpada), Altamura, Alberobello, Locorotondo, Ostuni, Monopoli, Polignano

(Matera i Craco mam osobnego dnia jakby co)

#510 PostWysłany: 31 Sty 2018 23:35 
Awatar użytkownika

Loty: 327
Kilometry: 381 872
Krajów: 38 / 18.4%
złoty
@Washington, jesli masz napiety grafik to wypowiem sie na tematy tych miejsc ktore zaliczylem:
Alberobello - zdecydowanie warte uwagi.
Locorotondo - mozna odpuscic przy braku czasu.
Polignano - trzeba zaliczyc.
Monopoli - mozna sobie darowac.
 Profil Relacje PM off
Washington lubi ten post.

#511 PostWysłany: 01 Lut 2018 00:24 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 621
Kilometry: 946 669
Krajów: 60 / 29.0%
Z tych, które ja widziałem:
Alberobello - fotogeniczne, oryginalne, ale klimat oczywiście bardziej turystyczny. Niemniej też uważam, że warto zobaczyć. Ale jeśli będziesz miał samochód, to z pewnością bardziej "klimatyczne" będą te domki trulli porozrzucane w okolicach miasteczka.
Locorotondo - bywa fotogeniczne, jest prawie całkowicie nieturystyczne i poza sezonem prawie całkiem puste ulice. Miło, ale nie must-see.
Bari - jak dla mnie nieco niedoceniane. Oczywiście nie jest to jakaś perełka architektoniczna w stylu Lecce, ale stare miasto ma swój urok, jak choćby słynne uliczki "makaronowe" (tak wiem, momentami przeżywające najazd grup autokarowych), bazylika, krypta katedry czy zamek.
Pozostałych niestety nie widziałem, ale Polignano wpisuję sobie na listę na jakąś przyszłą podróż :)

#512 PostWysłany: 01 Lut 2018 14:17 

@Washington - jeśli będziesz poruszać się samochodem, to wybierz miejsca, do których trudniej dojechać koleją - np. Ostuni, Locorotondo. Do miejscowości wzdłuż wybrzeża - Trani, Bari, Polignano, czy Monopoli tak wygodnie jeździ się pociągiem, że zostaw je sobie na wypad bez auta.
 Profil Relacje PM off

#513 PostWysłany: 01 Lut 2018 19:24 

Loty: 82
Kilometry: 153 042
Krajów: 19 / 9.2%
Altamurę możesz sobie odpuścić
 Profil Relacje PM off

#514 PostWysłany: 01 Lut 2018 22:37 

niebieski
Lecąc do Bari od razu zaplanowaliśmy Monte Sant'Angelo,które oprócz sanktuarium, samo miasteczko,spełnia Twoje "jedno z ważniejszych aspektów".To jest wisienka na torcie podobnie jak Matera.
Wiele na pewno już widziałeś, więc trzeba skupić się na perełkach.

Jeżeli wyjazd jest także romantyczny to,wracając po drodze jest Trani, które wieczorem wygląda pięknie: Katedra, morze, zatoczka z knajpkami.
Polignano także klimatyczne: starówka,choć mała.Najlepiej połazić po ciasnych uliczkach przy zatoczce i wzdłuż miasteczka/brzegu morza.

Alberobello tylko dla zdjęcia,że tu byłem, choć są tam też domki niekomercyjne,gdzie można poczuć/zobaczyć jak kiedyś mieszkano (W Materze na grubszą skalę i wcześniej).

ps.
Matera zapadła nam w pamięc
 Profil Relacje PM off

#515 PostWysłany: 08 Lut 2018 14:23 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 49 961
Krajów: 11 / 5.3%
niebieski
Planuję 4 dni w marcu (wtorek rano - sobota rano) na "Bari i okolice". Wyjeżdżamy w 4 osoby .

Czy lepiej wypożyczyć samochód z lotniska i zrobić sobie objazd okolicy z noclegami w 4 (albo 3) różnych miejscach? Czy nocować w Bari i robić sobie wycieczki komunikacją publiczną w te ciekawe miejsca?

Jako że jeden z obowiązkowych punktów to San Giovanni Rotondo, kiepsko dostępny komunikacją publiczną, to chyba pierwsza opcja przeważa?
 Profil Relacje PM off
piwili lubi ten post.

#516 PostWysłany: 08 Lut 2018 14:27 

Moim zdaniem Bari to jedno ze słabszych miast we Włoszech, więc gdybym nie musiał to nie siedziałbym tam za długo.
 PM off  

#517 PostWysłany: 08 Lut 2018 15:56 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 621
Kilometry: 946 669
Krajów: 60 / 29.0%
@łowca W 4 osoby wynajem samochodu + benzyna wyjdzie was pewnie dużo taniej (nie mówiąc o wygodzie zatrzymywania się tam, gdzie wam się spodoba) niż przemieszczanie się komunikacją publiczną.
łowca uważa post za pomocny.

#518 PostWysłany: 08 Lut 2018 16:37 

@łowca - weźcie samochód z lotniska na trzy doby. Objedziecie spokojnie Gargano i co tam jeszcze chcecie po drodze (np. warto odwiedzić Trani). W piątek rano oddacie samochód i będziecie mieć cały dzień na Bari (+ ewentualnie Polignano, do którego łatwo i tanio można dojechać pociągiem). Nowa część Bari rzeczywiście nie jest zbyt atrakcyjna, ale starówka jest ładna i klimatyczna. No i historyczne związki z królową Boną to może być ciekawy trop dla turystów z Polski.
 Profil Relacje PM off  

#519 PostWysłany: 11 Lut 2018 20:07 
Awatar użytkownika

Loty: 1051
Kilometry: 2 320 863
Krajów: 147 / 71.0%
HON fly4free
Co polecicie w Gargano na popołudnie? Chciałbym też gdzieś tam spać.

#520 PostWysłany: 12 Lut 2018 16:05 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 49 961
Krajów: 11 / 5.3%
niebieski
Gdzieś w głębinach tego wątku znalazłem informacje :

1. "Altamura przepyszny chleb" - czy ktoś może dorzucić jakieś szczegóły?

2. Czwartkowy targ lokalny w jakimś miasteczku - nie pamiętam w jakim.

Czy ktoś moze dorzucić jakieś podobne ciekawostki, lokalne wydarzenia i inne takie atrakcje?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości