Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Maj 2014 17:27 

Witam,

Czeka mnie w przyszlym roku przeprowadzka z rodzina do Hiszpanii (okolice Malagi).
Czy wiecie moze jak najtaniej przewiezc rzeczy tam na miejsce?
Mysle ze objetosciowo moze byc na takiego wiekszego forda transita.
Przewiezienie tego drogą samochodowo/lądową wychodzi masakrycznie drogo.
Sa jakies inne opcje?

z gory dzieki za podpowiedzi

Ostatnio edytowany przez Abcn 28 Sty 2018 08:48, edytowano w sumie 2 razy
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 29 Maj 2014 17:45 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
ile tego jest?
o czym konkretnie mówisz pisząc:"Przewiezienie tego drogą samochodowo/lądową wychodzi masakrycznie drogo" ?

#3 PostWysłany: 29 Maj 2014 18:32 

namteH napisał(a):
ile tego jest?
o czym konkretnie mówisz pisząc:"Przewiezienie tego drogą samochodowo/lądową wychodzi masakrycznie drogo" ?

Przeciez napisalem. Tyle ile zabierze duzy Ford Transit.
Nie wiem jak bardziej konkretnie napisac ze przewiezienie dostawczakiem z Polski wychodzi drogo i szukam alternatyw.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Maj 2014 18:38 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 18.7%
Drogą inną, niż drogowa, będzie tylko drożej. Podpytaj przewoźników drogowych, jak najwięcej, kurierów typu DHL, DPD i brokerów kurierskich, może PMKurier? Transit to do 3,5 t, więc ceny nie powinny być jakieś dramatyczne. Tych firm są tysiące, więc któraś na pewno Ci podpasuje. Pamiętaj, że do Malagi jest ponad 3000 km, paliwo do takiego załadowanego Transita też swoje kosztuje, ubezpieczenie, wynagrodzenie kierowcy...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 29 Maj 2014 18:46 

dmirstek

Juz troche wlasnie pytalem. Tak, droga ta to prawie 3500km. Plus trzeba doliczyc drugie tyle - droga powrotna. Tak wiec nawet "po znajomosci" wyszlo to okolo 10tys.
Tu raczej sie tego nie przeskoczy.
Chodzilo mi bardziej o rozwiazania typu kontener na statku, jakis TIR ktory i tak tam jedzie i jak ma wolne miejsce to wezmie graty zeby nie bylo pustego przejazdu, albo jakies inne tego typu opcje.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Maj 2014 18:58 
Site Admin

Loty: 538
Kilometry: 995 604
Krajów: 82 / 38.3%
Można też rozważyć czy na pewno aż tyle rzeczy ze sobą potrzebujesz wziąć, czy zakup/wynajęcie pewnych rzeczy na miejscu nie wyjdzie taniej..
Mar77 lubi ten post.

#7 PostWysłany: 29 Maj 2014 19:06 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
nie przeprowadzałem się nigdy do Malagi ale 10 k za to to rozbój w biały dzień i wydaję się mi, że próbują wszystkich dookoła nabić w balona...ostatnio słuchałem narzekań transportowców z Grecji..., że kryzys itp ale o tym, że jeżdżą bez licencji już nic nie chcieli opowiedzieć.. :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Maj 2014 19:11 

niebieski
Sprawa prosta:
Wrzuć w wyszukiwarkę: "ładunki drobnicowe" Polska Hiszpania
EDIT: Warto parę rzeczy wiedzieć, np.:
1) europaleta (przewoźnicy ją preferują) ma wymiary 120x80 cm, (na TIRa wchodzi takich 33-35 szt)
2) istnieją o tym wymiarze kartony lub nadsatwki
3) takie palety można piętrować ( z reguły dwupoziomowo)
4) Jeśli meble albo np. auto to lepiej wynająć typowy kontener 20-to stopowy (wymiary ok. 1/2 TIR-a)
5) raczej nie korzystać z firm typu UPS, DHL - oni raczej specjalizują się w dostawach ekspresowych i koszty są duże.
6) Jeśli ładunek do kilku m. sześć. to można skorzystać z przewoźnika busowego (przewóz osób) który zabierze na przyczepkę kilka m.sześć. ładunku.

Pomysłów innych jest wiele. Jak coś pisz na priva.

Ostatnio edytowany przez szumny 30 Maj 2014 11:43, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
mediolan lubi ten post.

#9 PostWysłany: 29 Maj 2014 19:18 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Samo paliwo wyjdzie 3500-4500 jak na takiego busa, do tego koszty autostrad, jakis nocleg i jest min. 5000zł. Jesli nie masz nikogo znajomego kto ma busa, to te 10k to wcale nie jest wziete z nikad, bo liczac koszty eksploatacji samochodu, utrzymania firmy, ubezpieczen, 3-4dni w trasie i jakis zysk to tyle wyjdzie.

Choc ja jakby mnie ktos znajomy poprosil to zawiozlbym busem do ktorego mam dostep po kosztach w sensie za paliwo/wyzywienia/oplaty za autostrady a na przyszlosc byloby do kogo na wakacje latac :D

Jesli nie masz nikogo to rozwaz tez kuriera ale na paletach. Kwestia innego zapakowania ale jak duzo to najlepiej oplaca sie wysylac na paletach.

Ostatnio edytowany przez szymonpoznan1, 30 Maj 2014 01:01, edytowano w sumie 1 raz
poprawka błędu ;)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 01 Cze 2014 11:53 
Moderator forum

Niewiele dodam, ale sprawdz tzw "busiki" , przewoznikow kursujacych miedzy PL a ESP
pewnie bylaby potrzeba podzielenia dobytku i wyslanie etapami, moze kombinacja z w.w.
zob (raczej w przeciwnym kierunku, ale zawsze jest to jakies odniesienie) na hiszpania.org.es
( viewtopic.php?f=1255&t=46576&p=380439#p380439 )

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 01 Cze 2014 12:01 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
żeby uniknąć drogi powrotnej to ja bym sobie kupił sam takiego busa i nim pojechał...jakiegoś starego transita albo VW LT czy T4 ;)
potem go można na miejscu opchnąć albo przy okazji odprowadzić do Polski

#12 PostWysłany: 01 Cze 2014 12:08 

Zbanowany
Ja zastanowiłbym się, czy koszt transportu pewnych, szczególnie większych gabarytowo rzeczy nie będzie większy niż ich wartość. Może okazać się, że korzystniej będzie sprzedać np. meble w PL i kupić podobne na miejscu ;)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 01 Cze 2014 15:31 

Przechodziłem przez podobny problem jakiś czas temu ale dystans miałem parokrotnie mniejszy ( Wiedeń). Nie ma żadnego sensu brać ze sobą jakichkolwiek mebli. Weź najpotrzebniejsze ubrania, pamiątki rodzinne, nie bierz telewizora itp., jeżeli się przeprowadzać tzn. Że zaczynasz nowy rozdział życia, więc zbyt wiele gratów z przeszłości jest Ci niepotrzebne...

Wracając do meritum sprawy. Postaraj się wszystko zmiescic w europalete, zakartonuj i owin folia. I wyślij firma spedycyjna. Jako osoba fizyczna nie będziesz miał żadnych,zniżek ale sądzę, że w kwocie do 700-800 euro powinieneś się wyrobić.

Podróż autem samemu taki dystans to istna która i żaden komfort wręcz niebezpieczeństwo dla Ciebie i członków rodziny...
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 28 Sty 2018 01:17 
Awatar użytkownika

Do przeprowadzki z Polski do Hiszpanii najlepiej użyc aukcje transportowe

wystarczy dodac jedno ogłoszenia a przewożnicy sami sie zgłoszą
każdą firme można zwerifikowac
można znaleźć firma która już ma ładunek powrotny a szuka czegoś do zabrania przy okazjii

Ostatnio edytowany przez Abcn, 28 Sty 2018 08:36, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 28 Sty 2018 07:27 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 1 373 918
Krajów: 75 / 35.1%
Ja takze zalecam doładunki do jakiś Tirow jadacych w tamta strone, to najkorzystniejsza opcja, bo auto i tak jedzie, najwazniejsze, ze musi byc to na palecie

#16 PostWysłany: 28 Sty 2018 13:08 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Pamietajcie, że kolega zapewne chciałby żeby auto podjechało pod sam dom.
A TIR dojedzie do jakiegoś centrum logistycznego skąd trzeba będzie te palety i tak przewieźć busem.
Moim zdaniem najtaniej wyjdzie albo samodzielny wynajem busa albo zlecenie na busa (plandeka ze 20-30m3).

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 28 Sty 2018 13:23 
Awatar użytkownika

Loty: 598
Kilometry: 996 691
Krajów: 81 / 37.9%
niebieski
Zerknij tutaj https://clicktrans.pl/transport/paczek/hiszpania/
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 28 Sty 2018 13:26 
Awatar użytkownika

niebieski
A ja myślę, że Daniel78 w przeciągu ostatnich trzech lat (29 maja 2014 o 16:27 napisał "Czeka mnie w przyszlym roku przeprowadzka") już się zdążył przeprowadzić ;) (choć może te dywagacje przydadzą się komuś na przyszłość).
 Profil Relacje PM off
marcino123 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 7 gości