Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 95 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Sty 2018 00:13 

Dzień dobry, to mój pierwszy post.

W zeszłym roku w wakacje lecieliśmy z żoną do Londynu i z powrotem. Kupiłem tanio bilety 'do' i czkałem, czekałem aż potanieją powrotne. Powrotne tylko drożały i ostatecznie kupiłem je tak drogo, że cały wyjazd stanął pod znakiem zapytania z powodu ceny tych biletów. To był lot próbny, mam problemy ze zdrowiem i latam z elektrycznym wózkiem inwalidzkim i nie wiedziałem, czy sobie poradzimy. Poradziliśmy sobie, więc w tym roku już całą rodziną lecimy w sierpniu do Hiszpanii.

Bilety na nasz termin były jeszcze kilka dni temu 'do' i 'z' po 366zł, teraz są już 'do' za 366 i powrót za 427 a ja zaczynam lekko panikować. Czy te bilety będą jeszcze tanieć i drożeć? Wydaje mi się, że w zeszłym roku tylko drożały - może raz na trochę potaniały, ale nie jestem pewny.

Gdzieś wyczytałem, że tylko drożeją w miarę jak się wyprzedają - gdzieś indziej czytałem, że najtańsze na wakacyjne terminy są pod koniec lutego i nie wiem, czy łapać co jest, czy czekać, czy kupić te za 366 i czekać na tańsze powrotne?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 13 Sty 2018 00:37 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Sprawdź swój kierunek za pomocą wyszukiwarki azair.eu. Popatrz na jaki okres są w tej chwili najtańsze bilety. Dla przykładu bilety do Madrytu i Barcelony z Polski znajduję najtaniej na luty/marzec. I generalnie w ryanairze najniższe ceny są 2/3 miesiące przed, choć nie musi tak być zawsze. Natomiast na ponad pół roku przed lotem to na pewno za wcześnie na zakup w ryanair.
Marcin_Ski uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Sty 2018 00:40 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 224 064
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Witamy na forum :D
Gwarancji oczywiście nikt na to nie da. Jednak jest jeszcze trochę czasu do sierpnia i mimo, że to i okres wakacyjny i kierunek urlopowy to jest szansa, że cena biletów jeszcze spadnie. Proponuję obserwować wątek z aktualnymi promocjami Ryanair:
oficjalne-promocje,231,74&start=1880
oraz poczytać o optymalnym terminie kupna biletów na przykładach:
easyjet-i-ryanair-kiedy-najlepiej-kupowac-bilety,226,45727
I może warto zainteresować się też pakietami rodzinnymi - czy są opłacalne w kontekście obowiązkowych opłat za rezerwację miejsca dla rodzin z dziećmi?
 Profil Relacje PM off

#4 PostWysłany: 13 Sty 2018 00:42 

niebieski
Marcin_Ski napisał(a):

Gdzieś wyczytałem, że tylko drożeją w miarę jak się wyprzedają - gdzieś indziej czytałem, że najtańsze na wakacyjne terminy są pod koniec lutego i nie wiem, czy łapać co jest, czy czekać, czy kupić te za 366 i czekać na tańsze powrotne?
Witaj na forum :) Wakacyjne daty nie zawsze pasują do schematu,zwłaszcza na atrakcyjne urlopowo kierunki.
Podaj konkretnie datę i lotnisko wylotu i docelowe, to będzie łatwiej coś podpowiedzieć,ale pamiętaj zasada co do biletów zazwyczaj jest taka,że kupujesz kiedy cię stać i dla ciebie cena jest akceptowalna.Z tym polowaniem na najtańsze może się znów skończyć jak rok temu ;)
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#5 PostWysłany: 13 Sty 2018 00:50 

Czasem warto sprawdzić właśnie w porównywarkach, choćby skyscanner, momondo i może się okazać, że Ryanair jest droższy niż tradycyjne linie. :o
 PM off  

#6 PostWysłany: 13 Sty 2018 00:51 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Tak samo jak niektóre kierunki nie pasują do schematu. Kilka lat temu czekaliśmy z kumplem na tańsze loty z Bergamo do Londynu własnie. Nie opłaciło nam się to czekanie:)
Ale Hiszpania raczej powinna pasować do schematu.

@greg1291
Ja bym raczej powiedział, że mogą się zdarzyć sytuacje kiedy to ryanair będzie droższy.

Ostatnio edytowany przez namteH, 13 Sty 2018 00:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 13 Sty 2018 00:53 

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i ciepłe przyjęcie. Jutro biorę się za czytanie i sprawdzę promocje.
Lecimy z Wrocławia do Alicante.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Sty 2018 01:28 

Do Alicante z Wro ,jak ci nie zależy na sztywnych datach i chcesz kupić tak jak piszesz,to...... teraz kupuj jak najtańszy powrót. a 2 miesiące przed lub jeszcze póżniej wylot TAM.
Jednak z kupieniem tego powrotu, to też wstrzymał bym się np, do wielkanocy na lot np w lipcu.
Ogólnie mówiąc to w dwie strony z Wro do Alicante koszt biletu w sezonie wakacyjnym to ok 450-550 zł i taniej dla kupowanych osobno.
 PM off

#9 PostWysłany: 13 Sty 2018 15:21 

Niestety mam sztywne daty, było bardzo fajne airbnb z polecenia. Ja nie oczekuję cudów, chcę kupić właśnie za około 500 - 600zł na głowę te bilety.
@andrzejdz, co masz na myśli pisząc, żeby kupować osobno? Z różnych kont, oddzielnie każdy bilet kupić w różne dni?
Promocja 'Family Plus' okazała się być droższa niż bez niej :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Sty 2018 15:27 
Awatar użytkownika

niebieski
a kojarzy ktos czy azair albo jakas inna strona posiada wykresy ceny biletu jak sie zmienial w danym okresie czasu?
 Profil Relacje PM off

#11 PostWysłany: 13 Sty 2018 15:34 

Kupować osobno bilety ,mam na myśli ,najpierw kupno biletu np. powrotnego a kiedy indziej biletu TAM, lub wylot z np. Wrocławia, a powrót do innego miasta. Kupując wylot i powrót razem na jednej rezerwacji masz spokojną głowę bo juz masz bilety "w kieszeni". Jednak
gdy cena na wylot będzie np. za 150 zł to prawie nigdy tej samej ceny nie uzyskasz na powrót i odwrotnie. Taka cena może pojawić sie za jakiś czas lub do innego miasta, ale poprzednia cena /czyli te 150 zł / napewno będzie wyższa. Czyli dokonujesz wtedy dwóch osobnych rezerwacji.
 PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#12 PostWysłany: 14 Sty 2018 06:12 
Awatar użytkownika

tomula06 napisał(a):
a kojarzy ktos czy azair albo jakas inna strona posiada wykresy ceny biletu jak sie zmienial w danym okresie czasu?
google flights śledzi wachania ceny lotów od momentu rozpoczęcia ich śledzenia, dlatego polecam jak najwcześniej zacząć śledzić te kierunki które nas interesują

Enviado desde mi iPhone utilizando Tapatalk
 Profil Relacje PM off

#13 PostWysłany: 14 Sty 2018 06:36 

niebieski
tomula06 napisał(a):

Co prawda nie strona, tylko aplikacja, ale Azuon to ma.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 14 Sty 2018 07:45 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 1 373 918
Krajów: 75 / 35.1%
Pamietaj tez by zawsze siadajac do wyszukiwania lotow czyscic przegladarke. Polecam ccleaner, wiem, ze to spiskowa teoria, ale uwierz mi warto

#15 PostWysłany: 14 Sty 2018 10:00 
Awatar użytkownika

Czyścić Cleanerem, tylko po co? Łatwiej Cookie wyczyścić z poziomu przeglądarki. Nie trzeba do tego zewnętrznego programu.
2 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 14 Sty 2018 10:10 

Było krótkie pytanie, czy tylko drożeją. Oczywiste, że nie tylko, czasem tanieją. Musisz jednak sam ocenić, jak cena jest dla Ciebie dobra, jak bardzo zależy Ci na kupnie biletu czy jak długo jesteś gotów czekać z decyzją. Ja kiedyś obiecałem sobie, że jak bilet będzie do Meksyku będzie za 305 Euro, to kupię. Był za 320 i zgodnie z wcześniej podjętą decyzją nie kupiłem. Ćwiczyłem świadomie silną wolę. :) Akurat wtedy "zostało to nagrodzone" - cena spadła do 304! :) Innym razem kupiłem coś, co mogłoby być kupione taniej. Popatrz na ceny innych przewoźników, ceny w podobnych terminach i ustal sobie, jak i kiedy podejmiesz decyzję. Bez tego tylko stres Cię czeka. Moja rada: jak zapłacisz trochę więcej niż byś mógł, to chyba świat się nie zawali! :) Nastawienie pozytywne bardzo pomaga!
 Profil Relacje PM off

#17 PostWysłany: 14 Sty 2018 16:01 

No właśnie w zeszłym roku ustawiłem sobie taki (zbyt niski - naczytałem się o tanim lataniu) próg i nie kupiłem jak było blisko i potem się działo a działo :) W tym roku mam znacznie szersze widełki i mam nadzieję, że już pójdzie gładziej.
Czas zweryfikował moje początkowe pytanie - cena wzrosła, spadł i znowu wzrosła w 2 dni :D
Jestem już spokojniejszy, wątek pomógł. Wiem, że mam dużo czasu, sprawdziłem sobie wykresy cen innych biletów na tym kierunku na wspomnianych w wątku stronach i myślę, ze kwota, którą przeznaczyliśmy na bilety powinna spokojnie wystarczyć.
Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 14 Sty 2018 16:37 

Marcin_Ski napisał(a):

W zeszłym roku w wakacje lecieliśmy z żoną do Londynu i z powrotem. Kupiłem tanio bilety 'do' i czkałem, czekałem aż potanieją powrotne. Powrotne tylko drożały i ostatecznie kupiłem je tak drogo, że cały wyjazd stanął pod znakiem zapytania z powodu ceny tych biletów. To był lot próbny, mam problemy ze zdrowiem i latam z elektrycznym wózkiem inwalidzkim i nie wiedziałem, czy sobie poradzimy. Poradziliśmy sobie, więc w tym roku już całą rodziną lecimy w sierpniu do Hiszpanii.

UK jest specyficzne. W terminach wakacji czy ferii dla dzieci wszystkie loty sa kosmicznie drogie i jesli sie ich nie kupi wczesniej to juz pozniej tylko drozeja. Byc moze wlasnie jechales mniej wiecej w ktoryms z takich terminow.
Tutaj dla przykladu kalendarz ferii i wakacji dla dzieci na rok 2018:

https://www.schoolholidayseurope.eu/sch ... 18-uk.html

Z doswiadczenia moge powiedziec ze jak widzi sie jakas oferte lotow z UK w tych terminach to trzeba brac bo one juz nie stanieja-tylko beda drozec. Brytyjczycy maja niestety to do siebie ze wydadza kazda kase-nie obchodzi ich za bardzo ile placa, stad kazdy lot sie tutaj sprzeda na bank holiday weekend czy swieta/wakacje. Wiec nawet tanie linie lotnicze winduja czasami tak ceny ze robi sie z tego jakis kosmos.
Z Hiszpania w przypadku lotow z PL moze nie bedzie tak tragicznie :)
 Profil Relacje PM off

#19 PostWysłany: 14 Sty 2018 16:47 
Awatar użytkownika

niebieski
https://niebezpiecznik.pl/post/ccleaner ... -po-co/ale
oskiboski napisał(a):
Pamietaj tez by zawsze siadajac do wyszukiwania lotow czyscic przegladarke. Polecam ccleaner, wiem, ze to spiskowa teoria, ale uwierz mi warto

#20 PostWysłany: 17 Sty 2018 19:41 

hej, chyba nie tak bardzo offtop: chcę kupić lot Ryanair na 28 marca, w tej chwili jest za 30 euro - czy raczej już nie stanieje i lepiej kupować, a może zaczekać na promocję?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 95 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości